Jump to content


- - - - -

Αντιστηρίξεις


  • You cannot reply to this topic
15 replies to this topic

#11 Manolis gon

    Συντονιστής

  • Moderators
  • 4,015 posts
  • ΤοποθεσίαΑγ. Νικόλαος - ΚΡΗΤΗ
  • Μηχανικός
  • Ειδικότητα:Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Offline

Posted 07 June 2011 - 16:52

Οταν ειναι στη μεση διακστηρια δυστυχως πρεπει να βρεθει καποιος νομος-διαταξη.

#12 terry

    Συντονιστής

  • Moderators
  • 8,711 posts
  • ΤοποθεσίαΧανιά
  • Μηχανικός
  • Ειδικότητα:Πολιτικός Μηχανικός, MSc Ε.Μ.Π.
Offline

Posted 07 June 2011 - 16:56

Δεν νομιζω οτι ειναι απαραιτητο...

Δλδ αν το γειτονικο κτηριο εχει επιφανειακη θεμελιωση και γω θελω να κανω 5 υπογεια πρεπει να βρεθει νομος που να λεει: "στην περιπτωση που κατα την ανεγερση νεου κτηριου εν επαφη με υφισταμενο, πρεπει να λαμαβανεται υποψη η λογικη κριση του μελετητη για την εξασφαλιση οτι το ομορο δεν θας ερθει στο κεφαλι"...

Δεν νομιζω...

#13 Manolis gon

    Συντονιστής

  • Moderators
  • 4,015 posts
  • ΤοποθεσίαΑγ. Νικόλαος - ΚΡΗΤΗ
  • Μηχανικός
  • Ειδικότητα:Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Offline

Posted 08 June 2011 - 00:35

Δες εδω:

Κτιριοδομικός Κανονισμός

ΑΡΘΡΟΝ-5.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΑ.
1.1. Κάθε κτίριο και δομικό έργο πρέπει να παρασκευάζεται έτσι, ώστε να εξασφαλίζει:
1.1.2. Την ασφάλεια των ομόρων και γειτονικών κτιρίων ή δομικών έργων καθώς και των ενοίκων τους, από κινδύνους ζημιών που προέρχονται από αυτό κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή της λειτουργίας του.

4.3. Θεμελιώσεις.
4.3.1. ………….Σε περίπτωση εκτέλεσης θεμελιώσεων ή εκσκαφών σε στάθμη που βρίσκεται χαμηλότερα από αυτή των ομόρων κτιρίων ή δομικών έργων πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, τόσο του συνόλου, όσον και των επί μέρους δομικών στοιχείων και εγκαταστάσεών τους από κάθε κίνδυνο βλάβης τους όχι μόνο στη διάρκεια της κατασκευής αλλά και μετά από αυτή.




#14 terry

    Συντονιστής

  • Moderators
  • 8,711 posts
  • ΤοποθεσίαΧανιά
  • Μηχανικός
  • Ειδικότητα:Πολιτικός Μηχανικός, MSc Ε.Μ.Π.
Offline

Posted 08 June 2011 - 00:40

Αρα αυτο καλυπτει τον συναδελφο..

#15 jkar

    Μέλος

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 309 posts
  • ΤοποθεσίαΑθήνα
  • Μηχανικός
  • Ειδικότητα:Πολιτικός Μηχανικός
Offline

Posted 08 June 2011 - 00:44

sdrala said:

σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση άλλα επειδή υπάρχει μια διαφωνία με το συνάδελφο κατά πόσο αυτή η μελέτη που μου παρέδωσε είναι οριστική το πράγμα πλέον θα πάει μάλλον δικαστικώς οπότε πρέπει να αποδείξω ότι η μελέτη που μου έδωσε δεν είναι οριστική ,ενώ εκείνος επιμένει να λέει δεν απαιτείται μελέτη αντιστήριξης και προφανώς γεωτεχνική μελέτη.
Μα πώς είναι δυνατόν μηχανικοί είμαστε μεταξύ μας κοροιδευόμαστε?ποιος θα χρησιποποιούσε την συγκεκριμένη μελέτη ως οριστική?πως θα πήγαινε στην πολεοδομία με αυτή τη μελέτη?
το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να βρω κάτι κάποια νομοθεσία και εκεί έχω κολλήσει. δεν βρίσκω τίποτα εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι το ψάχνουν.Όλοι λένε απαιτείται αλλά όταν τους λέω βάση ποιας νομοθεσίας δεν ξέρουν.
α) Η Μελέτη οικοδομικής άδειας δεν είναι οριστική μελέτη, είναι μελέτη εφαρμογής, τα έχουμε ξαναγράψει εδώ μέσα, ψάξτο να το διαβάσεις.

β) εάν η μελέτη θέλει εδαφοτεχνική μελέτη η όχι, το ορίζει ο ΕΑΚ2000 στο άρθρο 5.2.3

γ) Ο κτηριοδομικός στο Άρθρο 5 λέει ότι κατά την κατασκευή πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των γειτονικών κτηρίων κλπ και το ΠΔ1073 των μέτρων ασφαλείας που είπε ο συνάδελφος, έχει και προδιαγραφές πότε κατασκευάζεις αντιστήριξη ανάλογα με το βάθος που θα πάς και την απόσταση από τα επηρεαζόμενα.

δ) Μιλάς για αστικό οικόπεδο με υπόγειο μέχρι τα όρια και με γειτονικές πολυκατοικίες σε επαφή με αυτά η για κάτι άλλο ; Γενικά η αντιστηριξη είναι ευθύνη του κυρίου του έργου κατά την κατασκευή, για να έπρεπε υποχρεωτικά να είναι μέρος της μελέτης εφαρμογής θα πρέπει το κτήριο να μην μπορεί να κατασκευασθεί χωρίς αυτήν (την αντιστήριξη). Εάν το κτήριο μπορεί να κατασκευασθεί με βάση τα β) και γ) τότε, τυχόν αλλαγή των αρχιτεκτονικών δεν είναι επιχείρημα.

Υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης της μελέτης η η απλή ανάθεση των εντύπων της πολεοδομικής άδειας ή τίποτα ακόμα ; εάν δεν υπάρχει χαρτί με υπογραφές, υπάρχει προφορική συνεννόηση, τί είπαν λοιπόν ιδιοκτήτης και μελετητής ;

#16 georgecv

    Μέλος

  • Core Members
  • PipPipPipPip
  • 415 posts
  • ΤοποθεσίαΑΘΗΝΑ
  • Μηχανικός
  • Ειδικότητα:Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Offline

Posted 08 June 2011 - 02:43

Η μελέτη αντιστήριξης πληρώνεται χωριστά από την στατική μελέτη. Ο πελάτης σου τι έχει συμφωνήσει με το συνάδερφο?