Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια μικρής κλίμακας - Εργασίες που καλύπτει & δικαιολογητικά έκδοσης


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Εφόσον το κτίριο είναι πριν το 89 δεν απαιτείται μελέτη παθητικής πυροπροστασιας

Σε ευχαριστώ danaikaterina. Υπάρχει κάποια σχετική διάταξη που μπορώ να το βρώ και να το αναφέρω;

 

Στάλθηκε από το Power μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Συν/φε vove (αν θέλεις με ακούς!)

 

Τα δικαιολογητικά που παρέθεσες  (περί λειτουργικής συνένωσης)

αναφέρονται  σε 2 αποφάσεις του Σηφουνάκη που εκδόθηκαν στις 16 Μαρτ 2012

και στηρίζονται στο  ΓΟΚ 85 που όμως τροπ/κε με τον ΝΟΚ (που εκδόθηκε αργότερα 9-4-12)

και στην παλιά ΚΥΑ Ε.Ε.Μ.Κ του 2004

 

Επομένως το θέμα σου πρέπει να το "εξετάσεις" με τα νέα δεδομένα ΝΟΚ -Τ.Ο και εγκ -νέα ΚΥΑ Ε.Ε.Μ.Κ (περί αλλαγής χρήσης --υφιστάμενα κτίσματα-Πυρ/κές διατάξεις  κλπ)

 

σχετ είναι

Α. το άρθρο 23 του ΝΟΚ 

5.[s1]        Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών με αυξημένη πλειοψηφία (67%) όμορων οικοπέδων είναι δυνατή η λειτουργική ενοποίηση των κτισμάτων των ιδιοκτησιών για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των κτισμάτων μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση συναίνεσης με αυξημένη πλειοψηφία (67%) ιδιοκτητών αυτοτελών ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου είναι δυνατή η λειτουργική τους ενοποίηση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις.

[σε συνδυασμό με τις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012][s2] 

Για τη λειτουργική συνένωση χώρων του ιδίου ή ομόρων κτιρίων διακρίνονται οι κάτωθι περιπτώσεις :

Α) Συνένωση αυτοτελών ιδιοκτησιών εντός του ιδίου κτιρίου :

Αναλόγως του είδους των εργασιών και της χρήσης του προκύπτοντος χώρου, απαιτείται η εφαρμογή μιας εκ των τριών περιπτώσεων αδειοδότησης / ενημέρωσης του άρθρου 4 του νόμου. Στην περίπτωση εφαρμογής της διαδικασίας έγγραφης ενημέρωσης, πέραν των αναφερομένων στοιχείων στην παρούσα οδηγία εφαρμογής του άρθρου 4 παρ. 3, υποβάλλεται και τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού με την οποία τεκμηριώνεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις / διασκευές.

Β) Συνένωση και λειτουργική ενοποίηση κτισμάτων όμορων οικοπέδων :

Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, η οποία προϋποθέτει συναίνεση όλων των ιδιοκτητών των όμορων οικοπέδων, ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012).

Γ) Λειτουργική συνένωση χώρων όμορων κτιρίων :

Εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012).

 [s2]Αριθμ. 13448 (2) Συμπλήρωση του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ. 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/89)» όπως αντικατεστάθη με την παρ. 5 της υπ’ αρίθμ. 49977/3068/89 Απόφασης (ΦΕΚ 535/Β/30−6−89).

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

 α) Μετά την παρ. 9 του άρθρου 10 του Κτιριοδομι− κού Κανονισμού, προστίθεται νέα παράγραφος 10 ως εξής: «10. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διάνοιξη ανοιγμάτων σε εξωτερικούς τοίχους νομίμως υφιστάμενων κτιρίων κατασκευασμένων σε επαφή με το κοινό όριο οικοπέδων, για τη λειτουργική συνένωση χώρων τους, εφ’ όσον: 1. δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές και κτιριοδομικές διατάξεις, 2. δεν δημιουργείται αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κατά το άρθρο 5 του ΓΟΚ, 3. δεν θίγεται η στατική επάρκεια των κτιρίων στα οποία ανήκουν οι χώροι που συνενώνονται λειτουργικά, 4. εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συναινέσεις των ιδιοκτητών για κάθε έναν από τους συνεννούμενους χώρους,

Η λειτουργική συνένωση γίνεται μετά από έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, σύμφωνα με την Αποφ. 5219/04 (ΦΕΚ 114/Δ/17−2−04). Οι ιδιοκτήτες των χώρων που συνενώνονται δεν απαλλάσσονται από τυχόν φορολογικές επιβαρύνσεις, τέλη και εισφορές που προκύπτουν από τη λειτουργική συνένωση. Δεν απαλλάσσονται επίσης από τυχόν απαιτήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, όπως αυτές καθορίζονται κατά περίπτωση από τον φορέα τους.» β) Η παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού αναριθμείται σε 11.

 Άρθρο 2

Η απόφαση αυτή ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 16 Μαρτίου 2012 O ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αριθμ. 13451

(3) Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 5219/04 Απόφασης Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Συμπληρώνεται το Αρθ. 1 παρ. 3 της υπ’ αριθμ. 5219/3− 2−04 Απόφασης Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με νέο εδάφιο ii, ως εξής: «ii. η λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικου Κανονισμού (Αποφ. 3046/89, ΦΕΚ 59 Δ; ) μετά από αίτηση εκάστου των ιδιοκτητών των προς συνένωση χώρων ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: 1. επικυρωμένα αντίγραφα των οικοδομικών αδειών των όμορων κτιρίων 2. τεχνική έκθεση μηχανικού όπου θα περιγράφεται η τήρηση των προϋποθέσεων της λειτουργικής συνένωσης της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικου Κανονισμού 3. σχέδια αρχιτεκτονικής μελέτης (κάτοψη, τομή) και μελέτης πυροπροστασίας του ενιαίου χώρου, όπου απαιτείται, η οποία εγκρίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και αποστέλλεται αρμοδίως στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία. 4. συμβολαιογραφική δήλωση του ν. 1221/81 και μεταγραφή της, για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης, όπου απαιτείται. Η έγκριση περιλαμβάνει εκτός από τις εργασίες για τη συνένωση των όμορων χώρων και τυχόν εσωτερικές εργασίες διαρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενιαία λειτουργία του χώρου.»

Άρθρο 2

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης

 

Β ΚΥΑ 55174 15-10-13 ΦΕΚ 2605Β/13

β. Για την λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ. 3046/89, ΦΕΚ 59 Δ), όπως συμπληρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. 13448/9−4−2012 (ΑΑΠ’ 116) και της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (Α΄ 79) μετά από αίτηση εκάστου των ιδιοκτητών των προς συνένωση χώρων ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους, κατατίθενται τα εξής δικαιολογητικά:

i)   επικυρωμένα αντίγραφα των οικοδομικών αδειών των όμορων κτιρίων

ii)   τεχνική έκθεση μηχανικού όπου θα περιγράφεται η τήρηση των προϋποθέσεων της λειτουργικής συνέ− νωσης της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

iii)   σχέδια αρχιτεκτονικής μελέτης (κάτοψη, τομή) και μελέτης πυροπροστασίας του ενιαίου χώρου, όπου απαιτείται. (σ.σ είναι λογικό το "όπου απαιτείται"  γιατί μπορεί το όμορο κτίσμα να κτίστηκε πριν το 1989 και το άλλο μετά το 1989, που εφαρμόζονται οι νέες πυρ/κες διατάξεις του Π.Δ)

iv)    συμβολαιογραφική δήλωση του ν. 1221/81 και μεταγραφή της, για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης, όπου απαιτείται.

Η έγκριση περιλαμβάνει εκτός από τις εργασίες για τη συνένωση των όμορων χώρων και τυχόν εσωτερικές εργασίες διαρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενιαία λειτουργία του χώρου.

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

vovos

 Δημοσίευση Χθες, 13:57
Καλησπέρα.
Βγάζω ΕΕΜΚ για λειτουργικη συννενωση 2 καταστηματων που ανήκουν στον ιδιο ιδιοκτητη και στην αρχικη ΟΑ του 71 ,ηταν ενα καταστημα που χωριστηκε σε 2 και τωρα ενωνονται ξανα. Στα δικαιολογητικα ζηταει "μελετη πυροπροστασιας του ενιαιου χωρου, οπου απαιτειται".
Γνωρίζετε τι κάνουμε σε αυτη την περίπτωση;
Τα καταστηματα ηταν πάντα εμπορικα και αμφιβάλω αν απο το 71 εχει ασχοληθει κανεις με μελετη πυροπροστασιας.
Αφου απο δυο γινονται ενα, δεν αλλαζουν και οι εξοδοι...
Ευχαριστω

---------------------

Γνωμη μου ειναι οτι

 

Στην αδεια  ειναι ενα καταστημα. Αυτη η αδεια δεν εχει αλλαξει. Υποθετω οτι ετσι ειναι και στο συμβολαιο...

 

Διαχωρισθηκε πριν χρονια  σε δυο καταστηματα, χωρις αδεια, με μια μεσοτοιχια, χωρις τροποποιηση της συστασης.

Εάν ειναι ετσι,

Δεν εχεις  "Συνένωση αυτοτελών ιδιοκτησιών εντός του ιδίου κτιρίου του αρθρου 23"

εχεις μια τακτοποιηση ανεγερσης μεσοτοιχιας και μια ΕΕΜΚ καθαιρεσης.

 

εδιτ

και τωρα που θυμηθηκα

 

πριν μερικες μερες ξαναρωτησες το ιδιο

http://www.michanikos.gr/topic/49426-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ-ΣΥΝΝΕΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ-ΕΕΜΚ/?p=907215

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

vovos

Δημοσίευση Χθες, 13:57

Καλησπέρα.

Βγάζω ΕΕΜΚ για λειτουργικη συννενωση 2 καταστηματων που ανήκουν στον ιδιο ιδιοκτητη και στην αρχικη ΟΑ του 71 ,ηταν ενα καταστημα που χωριστηκε σε 2 και τωρα ενωνονται ξανα. Στα δικαιολογητικα ζηταει "μελετη πυροπροστασιας του ενιαιου χωρου, οπου απαιτειται".

Γνωρίζετε τι κάνουμε σε αυτη την περίπτωση;

Τα καταστηματα ηταν πάντα εμπορικα και αμφιβάλω αν απο το 71 εχει ασχοληθει κανεις με μελετη πυροπροστασιας.

Αφου απο δυο γινονται ενα, δεν αλλαζουν και οι εξοδοι...

Ευχαριστω

---------------------

Γνωμη μου ειναι οτι

 

Στην αδεια ειναι ενα καταστημα. Αυτη η αδεια δεν εχει αλλαξει. Υποθετω οτι ετσι ειναι και στο συμβολαιο...

 

Διαχωρισθηκε πριν χρονια σε δυο καταστηματα, χωρις αδεια, με μια μεσοτοιχια, χωρις τροποποιηση της συστασης.

Εάν ειναι ετσι,

Δεν εχεις "Συνένωση αυτοτελών ιδιοκτησιών εντός του ιδίου κτιρίου του αρθρου 23"

εχεις μια τακτοποιηση ανεγερσης μεσοτοιχιας και μια ΕΕΜΚ καθαιρεσης.

 

εδιτ

και τωρα που θυμηθηκα

 

πριν μερικες μερες ξαναρωτησες το ιδιο

http://www.michanikos.gr/topic/49426-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ-ΣΥΝΝΕΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ-ΕΕΜΚ/?p=907215

Ναι και η ερωτηση μου αφορα στο δευτερο σκελος την εεμκ. Χρειαζεται νεα μελετη πυροπροστασιας;

 

Στάλθηκε από το Power μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

ακομα δεν απαντησες, εάν...

- ειχες στην αδεια ενα

- ειχες σε συμβολαιο ενα

- τι ειδους τακτοποιηση εκανες

dimitri στην άδεια ηταν ενα. Στη συνεχεια χωριστηκε σε δυο. Ο ιδιοκτητης εκανε 4178/13 οπου ρυθμιζονται τα δυο. Τωρα θελει εεμκ για λειτουργικη συννενωση καθως ο ενοικιαστης τα θελει παλι ως ενιαιο χωρο. Στα δικαιολογητικα της εεμκ αναφερει μελετη πυροπροστασιας οπου απαιτειται... Ο πολεοδομος λεει: δες και βρες αν απαιτειται....

 

Στάλθηκε από το Power μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. 

1) Η "γνωστοποίηση" εργασιών του αρ. 4 παρ.3 (Ν.4067/12 ΦΕΚ 79 Α 9-4-2012) περιλαμβάνει και την καθαίρεση επιχρισμάτων και αντικατάσταση με νέα? αναφέρει χρωματισμούς, αλλαγή δαπέδων, εγκαταστάσεων, μικρές επισκευές γενικά, αλλά δεν λέει συγκεκριμένα για τα επιχρίσματα....συγκεκριμένα πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα με επίχρισμα μέσα έξω το οποίο είναι σε μέτρια κατάσταση και τα επιχρίσματα σε κάποια σημεία θέλουν αντικατάσταση....επίσης θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά διαφορετική διαρρύθμιση με προσθήκη δύο εσωτερικών ανοιγμάτων σε ένα τοίχο, δημιουργία μικρού χώρου κουζίνας και χώρου "σοφά"

 

2) την αίτηση-γνωστοποίηση την κάνει ο ιδιοκτήτης με συνημμένα την τεχνική έκθεση μηχανικού και θέλει και σχέδιο κάτοψης? τα ανοίγματα δεν θα αλλάξουν 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

...

1) Η "γνωστοποίηση" εργασιών του αρ. 4 παρ.3 (Ν.4067/12 ΦΕΚ 79 Α 9-4-2012) περιλαμβάνει...

το νήμα αφορά την Μικρής κλίμακας κι όχι την 48ωρη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.