Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βάθος έδρασης δομ.στοιχείου σε επαφη με το έδαφος


lasi

Recommended Posts

στελνω την τομη για να το δεις

 

Αν και καθυστερημένα, και έχοντας ίσως καταλάβει λάθος αυτό που ρωτά ο συνάδελφος,νομίζω πως εδώ δεν παίζει το U δαπ. μ.θ.χ. = 4,5 [W/(m^2*K)], εκτός κι αν όντως το δαπέδο του μπαζωμένου (σε βάθος 0,70+m η κάτω ίνα του) είναι έδαφος.

Αν δεν, τότε -θεωρώ πως- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν το επισυναπτόμενο.

 

Στάλθηκε από το GT-I8260 μο

στελνω την τομη για να το δειςpost-88616-0-71321500-1463935204.jpg

Edited by bstoch
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι σε υπόσκαφο κτίριο με πέτρινους τοίχους όπου μία πλευρά του τοίχου είναι σε επαφή με εξωτερικό αέρα πως υπολογίζω το U των τοίχων ?

Επίσης στο βάθος έδρασης τη τιμή βάζω?

Link to comment
Share on other sites

Η 3.2.2.2. της 1ης ΤΟΤΕΕ και η 2.1.6. της 2ης δεν σε βοηθούν; Αν όχι, ανέβασε καμιά τομή και τα λέμε.

Αν έχεις κεκλιμένο έδαφος, το μέσο βάθος έδρασης των κατακόρυφων δομικών στοιχείων σε επαφή με το έδαφος, θα είναι (z1+z2)/2. Αυτό θα είναι το Κ βάθος του λογισμικού. Το Α βάθος θα είναι μηδέν, αν εννοείται δεν έχεις και επίπεδο κατώτερο του ισογείου. Ο συντελεστής U που καταχωρείς είναι ο ονομαστικός τον οποίο υπολογίζεις με τιμές Ri=0,13 και Ra=0,00 [(m2*K)/W].

Αντίστοιχα (πάλι για κεκλιμένο έδαφος), το μέσο βάθος έδρασης της πλάκας δαπέδου του ισογείου, θα είναι ο λόγος του αθροίσματος των γινομένων μήκος επί βάθος προς το άθροισμα των πλευρών της πλάκας, δηλαδή της περιμέτρου: zμέσο = Σ (li x zi) / Σli.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, σε γωνιακό ισόγειο κατάστημα πρώην καφενείο, η όψη του είναι στο επίπεδο του εδάφους ενώ η πλαινή όψη είναι σε ανηφορικό δρόμο (Τ2 βλ. εικόνα). Τμήμα δηλαδή του τοίχου αυτού βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος. Θεώρησα σωστό να διαχωρίσω τον τοίχο αυτόν σε δυο (Τ2, Τ4) και να δηλώσω το ένα ως αδιαφανή επιφάνεια ενώ το δεύτερο σε επαφή με το έδαφος.  Πως όμως ορίζουμε το Κ. Βάθος του τμήματος αυτού που σχηματίζει τρίγωνο; και τι U θα πρέπει να έχει; το δάπεδο το έχω δηλώσει σε επαφή με το έδαφος  με U 4,5 W/m2k. Είναι σωστό το σκεπτικό μου; 

Επίσης επειδή είναι παλιό καφενείο ως μέση κατανάλωση ΖΝΧ διαίρεσα τα τετραγωνικά με 0.58 παρά το γεγονός οτι δεν έχει τίποτα για ΖΝΧ.post-12472-0-80841900-1489251958_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, για το ΖΝΧ πολλαπλασιάζεις τα τετραγωνικά της θερμαινόμενης επιφάνειας με τα 0,58 [m3/m2/έτος]. Όχι διαιρείς. Η διαίρεση δίνει m3/m4/έτος δηλαδή κυβικά στο χωροχρόνο.

 

Βάθος έδρασης του τοίχου Τ4: z = (z1+z2) / 2,  όπου z1 και z2 το βάθος από το διαμορφωμένο έδαφος ως την κάτω ίνα του τοίχου (της πλάκας δαπέδου για την ακρίβεια), στις δύο άκρες του μήκους του. Αυτό είναι το Κ βάθος όπως αποκαλείται στο λογισμικό. Το Α βάθος είναι μηδέν.

Για την πλάκα δαπέδου τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά το μέσο Κ βάθος.Υπολογίζεις ένα σταθμισμένο Κ βάθος, που προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος των γινομένων μήκος πλευράς επί το βάθος έδρασης αυτής της πλευράς, με το άθροισμα των μηκών των πλευρών.

Δηλαδή στο παράδειγμά σου: Κ = ((9,38*z1) + (4,00*z2) + (0,81*z3) + (4,20*z4) + (8,57*z5) + (8,20*z6)) / (9,38+4,00+0,81+4,20+8,57).

Οι συντελεστές θερμοπερατότητας που δηλώνεις, είναι οι ονοματικοί. Για δάπεδο επί εδάφους αμόνωτο, ο πίνακας 3.4β. δίνει τιμή 3,10 [W/(m2*K)]. Αυτήν βάζεις, εκτός κι υπολόγισες μόνος σου τον συντελεστή U. Το 4,50[W/(m2*K)] είναι για την πλάκα επί εδάφους για κατά συνθήκη μ.θ.χ., δηλαδή για τα μπαζωμένα τμήματα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

vovos,

 

στο δάπεδο υπάρχει ανισοσταθμία? το δάπεδο του καφενείου είναι η διακεκομένη γραμμή (δύο στάθμες) ή η πλάκα οπλ. σκυροδέματος κάτω (μία στάθμη). Τα λέω αυτά για να δούμε μέχρι που είναι η ΘΖ.

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

vovos,

 

στο δάπεδο υπάρχει ανισοσταθμία? το δάπεδο του καφενείου είναι η διακεκομένη γραμμή (δύο στάθμες) ή η πλάκα οπλ. σκυροδέματος κάτω (μία στάθμη). Τα λέω αυτά για να δούμε μέχρι που είναι η ΘΖ.

Το δάπεδο είναι η πλάκα σκυροδέματος. Η διακεκομένη είναι η κλίση του εδάφους. Ουσιαστικά ο πλαινός δρόμος είναι ανηφορικός

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα, 

Έχω κατοικία κατασκευής του 1991 που το υπόγειο της έχει γίνει χώρος Κυρίας Χρήσης (δηλ θα το λάβω σαν Θερμαινόμενο χώρο μιας και επικοινωνεί και με τον επάνω όροφο με σκάλα).

Το υπόγειο απο κάποιες πλευρές είναι τελείως μπαζωμένο και απο κάποιες  άλλες αποκαλύπτεται με βάθος που διαφέρει κάθε φορά .. 

Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο με τα στοιχεία που είναι σε επαφή με έδαφος ήθελα να ρωτήσω : 

α) για τα τοιχία που είναι εντός εδάφους : Βάζω Κ= τα μετρά (σε απόλυτη τιμή) που είναι μέσα στο έδαφος ? Και το Α = 0 μ σε όλες τις περιπτώσεις ?  (κάτω απο το υπόγειο μου που εχει γίνει χώρος Κυρίας Χρήσης δεν υπάρχει αλλο υπόγειο) 

β) Το U το παίρνω απο τη μελέτη θερμομόνωσής ? (Να σημειώσω οτι υπάρχει στη μελέτη θερμομόνωσης U μόνο για το δάπεδο σε επαφή με το έδαφος και για τα υποστυλώματα σε επαφή με αερα και ΟΧΙ για τα  τοιχια σε επαφή με το έδαφος) 

γ) Για το δάπεδο σε επαφή με έδαφος παίρνω σαν Κ  το μέσο βάθος έδρασης ? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.