Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Καθαίρεση τοιχοποιιών σε διαμέρισμα - οικία κτλ


 
Liselef

Recommended Posts

Σε πολυκατοικία του '58, 6 ορόφων στο κέντρο της Αθήνας με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και φέρουσες τοιχοποιίες??? :roll:

 

Έχω περίπτωση ανακαίνισης που θέλω να καθαιρέσω τρεις εσωτερικούς τοίχους (στον 4ο όροφο) που δεν φαίνονται στα αρχιτεκτονικά της τότε άδειας, με συρόμενο κούφωμα μάλιστα, αλλά γενικά τα στατικά της συγκεκριμένης οικοδομής με έχουν προβληματίσει, (όσο μπορώ να δω από το συγκεκριμένο διαμέρισμα). Πάνω στη διασταύρωση υπάρχει κολώνα 30x40, και δοκάρι κατά y με 50 εκ κρέμαση (μεταξύ των δύο συνεχόμενων κουφωμάτων). Έχω πάρει έγκριση μικρής κλίμακας από την πολεοδομία και δεν μου ζητήθηκε κάτι άλλο από θέμα στατικών. Μήπως θα έπρεπε να το ψάξω παραπάνω?

 

Δεν θέλουμε να φύγει τίποτα άλλο, μόνο αυτοί οι τρεις τοίχοι. (Δείτε φωτο)

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και όχι γενικοί, περιγράφοντας έτσι στο μέγιστο, το περιεχόμενο της ερώτησης που επακολουθεί. Περιγραφές όπως "μια ερώτηση", "μια απορία","γρήγορη απάντηση", καλό είναι να αποφεύγονται.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

acnt

post-632-131887204984_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Tην τοιχοποιία την βλέπω για 15-20εκ. και απο αυτό και μόνο, είναι λίγο απίθανο να έχει σχεδιαστεί ως φέρουσα. Από την άλλη έχεις σκελετό από Ο/Σ, οπότε αυτή η περίπτωση, ψιλοαποκλείεται. Μήπως όμως είναι φτιαγμένοι οι τοίχοι με την τεχνική της "ψίχας"; Δηλ. δύο στρώσεις απο Ο/Σ και στην μέση μόνωση. Ηταν δημοφιλής μέθοδος τότε.

Πάντως, αφού υπάρχει σκελετός Ο/Σ, εμένα θα με προβλημάτιζε περισσότερο εάν η τοιχοποιία έχει μετατραπεί σε "φέρουσα" από πλήρωσης με την πάροδο των ετών και την συνεχή επιβολή φορτίων...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, αλλά το θέμα είναι πως μιλάμε για δίφυλλες συρόμενες πόρτες εσωτερικά. Αφού τράβηξα την φωτογραφία έβαλα έναν εργάτη να σπάσει τον σοβά και είναι τούβλα από μέσα. Ουσιαστικά μιλάμε για μονή τοιχοποιία και από τις δύο πλευρές με κούφωμα ενδιάμεσα για το συρόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομιζω να εχεις προβλημα αλλα ενδεχεται να εχει συμβει αυτο που λέει ο acnt , βεβαια αν γκρεμισεις τους τοιχους δε θα σου μεινει μια κολωνα στη μέση?ποια θα ειναι η μελλοντική χρηση του χωρου?

ο τοιχος εχει σεναζ και πρεκι? πάχος και πόσο τουβλο πανω απο το σενάζ το οποιο υπαρχει(λογικα)

Link to comment
Share on other sites

Αν βλέπω καλά, οι συρόμενες είναι διπλές και εισέρχονται σχεδόν σε όλο το μήκος της τοιχοποιίας. Αρα στην ουσία θα έχεις διπλό δρομικό τοίχο, άρα κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, φέρουσες λογικά δεν είναι , επίσης θέμα μείωσης δυσκαμψίας δεν τίθεται ( κουφώματα και 4ος όροφος)

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω να τίθεται θέμα στατικότητας, πάνω στο γκρέμισμα των τοίχων θα δείς εαν έχουν επιβαρυνθεί από τον καιρό.

αν σε φοβίζουν τα φορτία που θα κατεβαίνουν στην κολώνα που υπάρχει ενίσχυσέ την και κρύψε την ενίσχυση με διακοσμητική επένδυση, θα χοντρύνει αλλά δεν θα έχεις τους τοίχους (για να διαμορφώσεις τον χώρο)

λέμε τώρα... μια ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Στο ίδιο έχω καταλήξει κι εγώ. Έχει ήδη γίνει κάποια επισκευή στις γωνιακές κολώνες από οξείδωση κλπ, αντικατάσταση σε τσέρκια κλπ. οπότε κι εγώ πιστεύω πως δεν θα έχω θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σαφώς δεν είναι φέρουσες τοιχοποιίες.Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι τοιχοποιίες που βρίσκονται μεταξύ δοκαριών και υποστηλωμάτων, ιδιαίτερα σε παλαιά κτήρια, λειτουργούν ως πλαισιωτοί φορείς παραλαμβάνοντας σεισμική ενέργεια βοηθώντας στη απόσβεση. Σε περίπτωση καθαίρεσης τους, η απόσβεση γίνεται αποκλειστικά από το φέροντα οργανισμό, προσθέτοντας σ' αυτόν τις βλάβες που θα εμφάνιζαν οι τοιχοποιίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Χρησιμοποιώ το νημα εδώ αφου ειναι παρεμφερες με την απορία μου.

 

λοιπόν, εκανα καποιες εργασίες αυτο το σ/κ στο χωριό οπου αφαίρεσα εσωτερική τοιχοποιϊα.

 

ο χώρος στον οποίο εγινε η διαδικασία εχει ως εξης

 

9m μηκος x 3,4m φάρδος

 

περιμετρικός τοίχος απο πετρα παχους 60 (!) εκατοστών

 

ανωθεν πλάκα και δευτερος οροφος ακριβώς στα ιδια μέτρα

 

εσωτερικά λοιπόν επεσαν οι δύο τοίχοι που δημιουργουσαν χωρίσματα στο χώρο και εμεινε παντελώς γυμνός. απο οσο γνωριζω η πλάκα ειναι περι τα 20 εκατοστα (αν θυμαμαι καλα)

 

υπάρχει επικυνδυνότητα?

 

ουτως η αλλως κατα πλάτος θα τοποθετηθουν 2 δοκοί στήριξης για παν ενδεχόμενο.

 

η κατοικία ειναι του 50-60

 

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.