Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτισμός


antboton

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

1.όταν έχω πρόσοψη όλη γυάλινη, αλλά και στην πίσω όψη καταστήματος μεγάλο παράθυρο και θέλω να υπολογίσω την περιοχή φ.φ είτε αναλυτικά είτε το πλάτος Χ 4μ, υπολογίζω και για την πρόσοψη και για το παράθυρο πίσω?

2. ο απλοποιητικός τρόπος πού πολλαπλασιάζω επι 4μ ισχύει και για το παράθυρο??

3.όταν την βάλω στα σεναρια δεν πρέπει να βάλω 'αλλο αυτοματισμό για την πρόσοψη αν π.χ αυτή είναι 30% περιοχη φ.φ και άλλο για το παράθυρο πίσω που είναι 15% σε συνολική 45% περιοχη φ.φ? Πώς γίνεται αυτό στο πρόγραμμα?

Link to comment
Share on other sites

κάποια απάντηση στο #22?

επιπλέον σε σενάριο αν βάλω αυτοματισμούς Φ.Φ και Η/Φ σε ένα μικρό μαγαζί 60τ.μ για την εκμετάλλευση του φ.φ(32%) τι εκτίμηση για κόστος είναι λογικό?

όταν συναντάς πάρα πολλά φωτιστικά δεν μπορείς να προτείνεις την κατάργηση κάποιων αφου βέβαια διατηρούνται τα 500lx?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Για 1 & 2 συμφωνώ μαζί σου.

Για το 3 δεν μου έχει τύχει να κάνω σενάριο με φωτισμό, αλλά έχω την εντύπωση ότι χωρίς αυτοματισμούς η περιοχή φυσικού φωτισμού δεν ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Με αφορμή και το πρόβλημα στο buildingcert που δε μου επιτρεπει να εκδοσω ΠΕΑ, να θεσω τον προβληματισμο μου

Εχω επαγγελματικη στεγη που θα φιλοξενησει γραφεια και προκειμενου να εκδοσω ΠΕΑ, μελεταω και το φωτισμο που θα απαιτηθει...

 

Μετρησα εγκατεστημενη ισχυ λαμπτηρων πυρακτωσεως (τις κλασσικες διαφανεις λαμπες) 600 W, χωρις να μπορω να δω την ισχυ των λαμπτηρων στο WC και στην κουζινα λογω ιδιομορφιας του φωτιστικου αλλα και ελλειψει σκαλας.

Η ΤΟΤΕΕ 1 στην παρ. 5.1.3.1 στη σελ 127 αναφερει οτι οταν εχουμε εγκατεστημενη ισχυ φωτιστικων που αποδιδει μικροτερη σταθμη φωτισμου Lx απο την απαιτουμενη που φαινεται στον πινακα 2.4 στη σελ.30 της ιδιας ΤΟΤΕΕ (για χωρους γραφειων Lx=Lm/m2=500), τοτε συμπληρωνουμε την υπολοιπομενη ισχυ με λαμπτηρες ιδιας τεχνολογιας με τα ηδη εγκατεστημενα προκειμενου να πιασουμε τα ελαχιστα επιπεδα φωτισμου που φαινονται στον πινακα...

 

Επομενως ο συλλογισμος μου εχει ως εξης...

Στον πινακα 2.4 της σελ.30 της ΤΟΤΕΕ 1, αναφερει για Lx = Lm/m2 = 500 => Lm = Lx x m2 => Lm = 500 x 94.68 => Lm = 47.340

Από πίνακα 5.1 της σελ.126 της ΤΟΤΕΕ 1, λαμβανουμε Lm/W = 10-18 για κοινους λαμπτηρες πυρακτωσεως. Χαριν ευκολιας κανουμε την παραδοχη μιας μεσης τιμης 15 για τους υπολογισμους μας.

Και με δεδομενα 600W εγκατεστημενα σε λαμπτηρες πυρακτωσεως, εχω Lm = 600 x 15 => Lm = 9.000

Άρα μου υπολειπονται 47.340 - 9.000 = 38.340

38.340 / 15 = 2.556 W ακόμα να εγκατασταθούν με ίδιας τεχνολογίας λαμπτήρες πυρακτώσεως

Δηλαδη η συνολικη εγκατεστημενη ισχυς μου πρεπει να ειναι 2.556 + 600 = 3.156W

 

Είναι σωστός ο συλλογισμός μου ή θα πρεπει να πάρω την απλοποιητική παραδοχή των 16W/m2 απαιτούμενης ισχύος φωτισμού, βάσει πινακα 2.4 της σελ.30 της ΤΟΤΕΕ 1, ουτως ωστε να μου προκυψει απαιτούμενη ισχύς 16 x 94.68 = 1.515 W περίπου κι εγώ να πρέπει να συμπληρωσω με 915 W ακόμα?

 

Θεωρω οτι ο πρωτος συλλογισμος μου ειναι ο σωστος στην περιπτωση κατα την οποια εχω εγκατεστημενο ηδη συστημα φωτισμου με λαμπτηρες κουμπωμενους πανω, ενω μονο σε περιπτωση που δεν εχω καθολου συστημα φωτισμου ακολουθω τη δευτερη περιπτωση.

 

Αποψεις?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

Από τον πιν. 2.4 για γραφεία απαιτείται στάθμη φωτισμού 500 Lx.

Από τον πιν. 5.1α, σελ.127, για λαμπτήρες πυράκτωσης έχεις πυκνότητα ισχύος ανά 100lx ίση με 27W/m2/100lx επομένως για να "πιάσεις" τα 500lx ανά m2 που χρειάζεσαι, απαιτούνται 27W/m2/100lx x(500/100)=135W/m2/500lx και επομένως συνολικά για όλη την επιφάνεια χρειάζεσαι 135W/m2/500lx x 94,68m2=12781.8 W, ισχύς που είναι μεγαλύτερη από την υπάρχουσα (600W).

Επομένως στην καρτέλα φωτισμού θα καταχωρήσεις την τιμή 12,78KW

 

Ο συλλογισμός που έκανες για την απλοποιητική παραδοχή είναι εν μέρει σωστός. Δηλαδή πράγματι το Κ.Α. χρειάζεται 16W/m2 αλλά χρησιμοποιεί για να το πετύχει λαμπτήρες φθορισμού Τ8 με πυκνότητα ισχύος 3,2W/m2/100lx (δες πιν. 5.1.α, σελ. 127). Επειδή όμως πρέπει να έχει τον ίδιο φωτισμό με το κτήριο μας δηλαδή λαμπτήρες πυράκτωσης θα πρέπει να "μετατρέψουμε" τα 1514,88W των λαμπτήρων φθορισμού σε αντίστοιχα W των λαμπτήρων πυράκτωσης.

Επομένως χρειάζεσαι: 1514,88W x (27/3,2)=12.781,8W με λαμπτήρες πυράκτωσης, ίδια τιμή δηλαδή που βρήκαμε με την παραπάνω μέθοδο

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Αντί για πυρακτώσεως γιατί δεν μελετάς λύση με λεντάκια?

Θα εκπλαγείς με τις δυνατότητες που υπάρχουν πια.

Ποικιλίες στο εύρος δέσμης φωτός, αρκετά χρωματικά φάσματα, όσα Lm θες και απίστευτη μικρή κατανάλωση, και φυσικά μηδενική θέρμανση του χώρου και ελάχιστη βρωμιά που επικάθεται φωτιστικά ειδικά αν είναι σε ύψος και έχουν πρόβλημα πρόσβασης συντήρησης καθαρισμού.

 

Δεν είναι τεχνολογία του μέλλοντος αλλά σημερινή και με υπέροχες τιμές ειδικά αν τα παραγγέλλεις κατευθείαν από την πηγή, (Κίνα).

Link to comment
Share on other sites

emnikol

Σε ευχαριστω πολυ συναδελφε για τη διευκρινιση, Δεν το ειχα σκεφτει ετσι.

Η αληθεια ειναι οτι θετοντας αυτην την τιμη στο φωτισμο καταρρακωνει ασχημα το κτηριο πηγαινοντας το στην κατηγορια Η με πανω απο 1.000kWh/m2 καταναλωση για φωτισμο, με το ΚΑ να ειναι στο 1/10 αυτης...

 

Σκεφτομουν 2 εκδοχες...

α. Να εξεδιδα ΠΕΑ ως διαμερισμα για χωρο διαμερισματος που ομως προκειται να χρησιμοποιηιει ως επαγγελματικη στεγη (γραφεια)

β. Να αγνοουσα την υπαρξη λαμπτηρων και να εθετα θεωρητικο συστημα φωτισμου.

Μηπως η απουσια λαμπτηρων αλλα η υπαρξη καλωδιων-φωτιστικων που κρεμονται απο το ταβανι με σαφεις υποδοχες για λαμπτηρες πυρακτωσεως μας οδηγουσανε και παλι στην ιδια απαιτουμενη εγκατεστημενη ισχυ λαμπτηρων πυρακτωσεως, δεδομενου οτι στην υποδοχη αυτη δε θα μπορουσε να κουμπωσει κανενα αλλο τετοιο ειδος λαμπτηρα?

Link to comment
Share on other sites

Inzaghi,

Το ότι υπάρχουν καλώδια που κρέμονται στο ταβάνι και έχουν βάλει κάποιους λαμπτήρες πυράκτωσης μπορεί να είναι μια κατάσταση εντελώς προσωρινή μέχρι να βάλουν τον φωτισμό που θα επιλέξουν. Αν γίνει γραφείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τοποθετήσουν φωτιστικά φθορισμού.

Εγώ θα τους ρωτούσα τι φωτιστικά θα συνδέσουν τελικά και αν μου έλεγαν φθορισμού θα έβαζα στο Π.Ε.Α. το θεωρητικό σύστημα φωτισμού κάτι που θα γίνει και στην πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ομως το θεμα ειναι οτι αποτυπωνεις την υπαρχουσα κατασταση...

Βεβαια, η υπαρχουσα κατασταση δειχνει ενα χωρο που επ ουδενι δεν ειναι επαγγελματικος αλλα νοικιαστηκε για να χρησιμοποιηθει ετσι...

Οποτε, μαλλον, αποτυπωνω την υπαρχουσα κατασταση σε ψυξη, θερμανση, ΖΝΧ και αερισμο και θετω θεωρητικο συστημα φωτισμου γιατι ειναι δεδομενο οτι θα αλλαξει και καταστρεφει το υπαρχον το χωρο μου ενεργειακα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.