Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρμοδιότητες επιβλέποντα


Recommended Posts

Δεν το ξέθαψα, ισχύει

Β.Δ. ΤΗΣ 15.12.1923/21.1.1924

Περί εκτελέσεως του από 17 Ιουλίου 1923 Ν. Δ/τος.

Έχοντες υπ' όψει τας διατάξεις του από 17 Ιουλ. 1923 Ν. Δ/τος "περί σχεδίων πόλεων", απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Άρθρον 1

1. Το ονοματεπώνυμον, η διεύθυνσις και η επαγγελματική ειδικότης (αρχιτέκτων, μηχανικός, εμπειροτέχνης κ.λπ.) του κατά το άρθρ. 55 του ανωτέρω Ν. Δ/τος αναλαμβάνοντος την εποπτείαν της εκτελέσεως εργασιών δομήσεως καθορίζονται απαραιτήτως εν τη σχετική προς χορήγησιν της δια την εκτέλεσιν των εργασιών τούτων απαιτουμένης αδείας αιτήσει. Τα αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται και εν τη κατά το ίδιον άρθρ. 55 δηλώσει του αναλαμβάνοντος την ως άνω εποπτείαν.

2. Εάν οι αναλαμβάνοντες την εποπτείαν εκτελέσεως έργου τινός εισί πλειότεροι του ενός, έκαστος τούτων οφείλει να ορίζη εν τη κατά τα ανωτέρω δηλώσει του σαφώς τας εργασίας, την επίβλεψιν των οποίων αναλαμβάνει. Εν τη περιπτώσει ταύτη αρμοδία επί της χορηγήσεως της διά την εκτέλεσιν, των άνω εργασιών αναγκαιούσης αδείας υπηρεσίας, καθορίζει εγγράφως τας ευθύνας εκάστου αναλόγως της φύσεως των εργασιών, ων την επίβλεψιν ούτος αναλαμβάνει. Πάντως ο αναλαμβάνων την επίβλεψιν της αρχιτεκτονικής και κτιριολογικής διατάξεως της οικοδομής είναι υπεύθυνος διά την εφαρμογήν του σχεδίου και την τήρησιν των υπό της υγιεινής και αισθητικής επιβαλλομένων περιορισμών και των λοιπών όρων, υφ' ους εχορηγήθη η σχετική άδεια, ο δε αναλαμβάνων την επίβλεψιν της δομήσεως των μεταλλικών και εκ μεταλλοπαγούς σκυροκονιάματος ή και εξ άλλων υλικών μερών της οικοδομής είναι υπεύθυνος διά την στερεότητα αυτών.

Άρθρον 2

1. Ο αναλαμβάνων την εποπτείαν εργασιών δομήσεως οφείλει μετά την αποπεράτωσιν αυτών να αναφέρη τούτο εγγράφως εις την την χορηγήσασαν την σχετικήν άδειαν υπηρεσίαν, ήτις οφείλει να προβαίνη τότε εις τον έλεγχον των συντελεσθεισών εργασιών.

2. Εάν ο αναλαμβάνων την εποπτείαν μέρους μόνον των προς κατασκευήν έργου τινός απαιτούμενων εργασιών, δεν αναφέρη εγγράφως εις την αρμοδίαν υπηρεσίαν την τυχόν έναρξιν εκτελέσεως των υπολοίπων εργασιών, ή δεν καθορίση τον αναλαμβάνοντα την εποπτείαν αυτών, θεωρείται αυτοδικαίως ως αποδεχόμενος την εποπτείαν και των τελευταίων τούτων εργασιών.

Άρθρον 3

1. Ο αναλαμβάνων την εποπτείαν εργασιών δομήσεως θεωρείται ως απέχων της υπ' αυτού αναληφθείσης εποπτείας και απαλλασσόμενος των εκ του νόμου ευθυνών του κατά την εφεξής συνέχισιν των εργασιών, μόνον εάν δηλώση τούτο ο ίδιος εγγράφως προς την αρμοδίαν επί της χορηγήσεως των διά την εκτέλεσιν εργασιών δομήσεως απαιτουμένων αδειών υπηρεσίαν τρεις τουλάχιστον ημέρας πριν ή απόσχη της εποπτείας ταύτης πραγματικώς. Ο αιτήσας την άδειαν προς εκτέλεσιν των ανωτέρω εργασιών οφείλει ίνα εντός των τριών τούτων, προ της πραγματικής αποχής του αναλαβόντος την εποπτείαν, ημερών, προβή εις την αντικατάστασιν αυτού.

Διά την τοιαύτην αντικατάστασιν πρέπει να υποβληθή σχετική αίτησις του εκτελούντος τα έργα και δήλωσις του αντικαταστάτου περιλαμβάνουσα τα εν άρθρ. 1 αναφερόμενα στοιχεία. Παρελθούσης απράκτου της ανωτέρω τριημέρου προθεσμίας, ο εκτελών τα έργα οφείλει μέχρι του

καθορισμού του ως άνω αντικαταστάτου να διακόψη ταύτα, άλλως εφαρμόζονται κατ' αυτού αι σχετικαί διατάξεις του νόμου.

2. Εάν ο αναλαβών την εποπτείαν του έργου απόσχη ταύτης λόγω ασθενείας ή ετέρας ανωτέρας βίας και δεν συμμορφωθή προς τας διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου, θεωρείται απέχων της εποπτείας και απαλλασσόμενος των σχετικών εκ του νόμου ευθυνών του κατά την από της πραγματικής του αποχής περαιτέρω συνέχισην των εργασιών, μόνον εάν πιστοποιήση δεόντως ενώπιον του δικαστηρίου ότι η ασθένεια ή η ανωτέρα βία κατέστησαν αδύνατον την υποβολή της περί ης η προηγουμένη παράγραφος δηλώσεως. Εν τη περιπτώσει όμως ταύτη ο εκτελών τα έργα οφείλει ίνα εντός πέντε ημερών από της πραγματικής αποχής του ανωτέρω, και εφ' όσον ούτος δεν ορίζει συμφώνως ταις διατάξεσι της επομένης παραγράφου αναπληρωτήν του, προβαίνη εις την αντικατάστασιν αυτού κατ' εφαρμογήν των ανωτέρων διατάξεων.

3. Ο αναλαμβάνων την εποπτείαν της εκτελέσεως εργασιών δομήσεως, εν περιπτώσει ασθενείας ή ετέρου κωλύματος, δικαιούται να να ορίζη ο ίδιος και υπό προσωπικήν του ευθύνην προσωρινόν αναπληρωτήν αυτού δι' εγγράφου κοινοποιήσεως προς τον εκτελούντα τα έργα όστις ουδεμίαν δύναται να εγείρη διά τούτο αντίρρησιν, εφ' όσον δεν έχει συμφωνήσει μετά του πρώτου άλλως.

[[ Άρθρον 4

1. Εν τω αρχείω της χορηγούσης τας αδείας εργασιών δομήσεως υπηρεσίας τηρείται βιβλίον, εν ω καταχωρείται εφ' άπαξ η ιδιόχειρος υπογραφή των αναλαμβανόντων την εποπτείαν της εκτελέσεως εργασιών δομήσεως επαγγελματιών. Επίσης, τηρείται βιβλίον, εν ω σημειούνται πληροφορίαι περί των προσόντων εκάστου τοιούτου επαγγελματίου (ήτοι εάν είναι εμπερικός ή επιστήμων και ποίας ειδικότητος, αν κέκτηται απλώς πιστοποιητικά ανωτέρων τεχνικών σπουδών άνευ διπλώματος κ.λπ.) και η διεύθυνσις αυτού. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουσι να ανακοινώσιν εις την ανωτέρω υπηρεσίαν πάσαν μεταγενεστέραν αλλαγήν της διευθύνσεώς των, αύτη δε δέον να σημειοί την μεταβολήν ταύτην εν τω ως άνω βιβλίω.

2. Εν περιπτώσει εφαρμογής των κατά το άρθρ. 57 του υπ' όψει Ν. Δ/τος περιορισμών ως προς τους αναλαμβάνοντας την εποπτείαν των έργων, οφείλουσιν ούτοι, ομού μετά της καταχωρήσεως της κατά τα ανωτέρω υπογραφής των, να καταθέσωσι και πιστοποιητικά, εξ ων επισήμως προκύπτουσι τα κατά τα άρθρ. 57 και 58 του εν λόγω Ν. Δ/τος προσόντα επιστημονικής μορφώσεως και εμπειρίας, ως και πιστοποιητικά της ταυτότητός των. Τα πιστοποιητικά ταύτα υπόκεινται εις τον έλεγχον της επί της χορηγήσεως των αδειών προς εκτέλεσιν των έργων δομήσεως υπηρεσίας, ήτις εν τη περιπτώσει ταύτη οφείλει να τηρή εν τω αρχείω αυτής μητρώον των αναλαμβανόντων της εποπτείαν των έργων, εν ω καταγράφονται τα προσόντα και η δικαιοδοσία εκάστου τούτων.]]

Το παραπάνω μέσα σε [[ ]] άρθρο 4 καταργείται με την παρ. 12, άρθρου 23 του Ν. 3212/24/31.12.2003 (ΦΕΚ 308Α΄).

Άρθρον 5

1. Η επί της χορηγήσεως των αδειών προς εκτέλεσιν εργασιών δομήσεως αρμοδία υπηρεσία, προ πάσης χορηγήσεως αιτηθείσης τοιαύτης αδείας, οφείλει να ελέγχη, βάσει της κατά το άρθρ. 1 αιτήσεως και της σχετικής δηλώσεως, την ταυτότητα του αναλαμβάνοντος την εποπτείαν των ανωτέρω εργασιών και την δικαιοδοσίαν αυτού. Εάν ο εκ των κατά τα ανωτέρω βιβλίων έλεγχος δεν θεωρείται επαρκής, η υπηρεσία δύναται να καλή τον εν τη σχετική αιτήσει και δηλώσει φερόμενον ως αναλαμβάνοντα την εποπτείαν, ίνα και αυτοπροσώπως βεβαιοί τούτο.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να τα μεταφέρει κάποιος καλός διαχειριστής ( μεταφέρθηκε )να συμπληρώσω την παράθεση του ΚΑΝΑ με την παρακάτω του Ν.Δ. της 17 Ιουλ./16 Αυγ. 1923 : Περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών

 

Άρθρο 55.

 

1. Ο εκτελών τα δι' α η κατά τα ανωτέρω άδεια έργα οφείλει να ορίζη τον αναλαμβάνοντα την εποπτείαν της εκτελέσεως αυτών, όστις προ πάσης ενάρξεως του έργου δέον να υποβάλη εις την κατά το άρθ. 52 επί της χορηγήσεως της αδείας σχετικήν υπηρεσίαν έγγραφον δήλωσιν περί της αποδοχής της τοιαύτης εποπτείας.

2. Εν περιπτώσει αποχής από της κατά τα ανωτέρω εποπτείας του αναλαβόντος αυτήν, διαρκούσης της εκτελέσεως του έργου, απαιτείται η άμεσος αντικατάστασις αυτού, ήτις εκτελείται κατά τον αυτόν ως άνω τρόπον.

3. Τα του καθορισμού του αναλαμβάνοντος την εποπτείαν του έργου, ο τρόπος βεβαιώσεως της αποχής αυτού από της εποπτείας τούτης και τα της αντικαταστάσεως του κανονίζονται δια Β.Δ/των.

 

Αρθρο 56.

1. Εν ουδεμία περιπτώσει συγχωρείται η εκτέλεσις έργου εκ των υπό του παρόντος Δ/τος προβλεπομένων άνευ προηγουμένου καθορισμού του κατά το προηγούμενον άρθρον επόπτου της εκτελέσεως αυτού, ή τούτου απασχόντος, άνευ της αντικαταστάσεώς του δι' ετέρου.

Παράβασις της διατάξεως ταύτης συνεπάγεται, πλην των άλλων, την αναγκαστικήν διακοπήν των εργασιών ή αντί τούτου, εφόσον η επί του ελέγχου της εκτελέσεως αρμοδία υπηρεσία κρίνει σκόπιμον, τον υπό ταύτης διορισμόν επόπτου της εκτελέσεως επί αμοιβή, υπό της ιδίας οριζομένη, εις βάρος του εκτελούντος τα έργα, υπέρ ου ουδέν εκ της τοιαύτης επεμβάσεως της ανωτέρω υπηρεσίας δύναται να προκύψη δικαίωμα αποζημιώσεως .

2. Προς εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του παρόντος Δ/τος, ως εκτελών τα έργα θεωρείται ο αιτήσας και λαβών επ' ονόματι του την σχετικήν προς εκτέλεσιν αυτών άδειαν, όστις και εν περιπτώσει μεταβιβάσεως των εκ της αδείας ταύτης απορρεόντων δικαιωμάτων του δεν απαλλάσσεται της κατά το παρόν Δ/γμα ευθύνης, αν δεν προβή εις την τοιαύτην μεταβίβασιν δι'επισήμου πράξεως και δεν κοινοποιήση αυτήν εις την επί της χορηγήσεως των αδειών αρμοδίαν υπηρεσίαν .

3. Αι διατάξεις του άρθ. 55 και του παρόντος τίθενται εν ισχύι ιδιαιτέρως δι' εκάστην πόλιν, κώμην κλπ. ή και περιφέρειαν δι' αποφάσεων του επί της Συγκοινωνίας υπουργού . Πάντως αύται ισχύουσιν αυτοδικαίως, μετά τέσσαρας μήνας από της δημοσιεύσεως του παρόντος Δ/τος, δια τας Αθήνας, Πειραιά, Παλαιόν και Νέον Φάληρον και Θεσσαλονίκην .

 

 

Άρα

1. Οφείλει ο ΚτΕ να ενημερώσει ή να ορίσει άλλον επιβλέποντα αν ο ορισμένος δεν είναι στο έργο.

2. Οφείλει η πολεοδομία να ελέγχει αν τα έργα εκτελούνται παρουσία επιβλέποντος.

 

Και μετά έρχεται ο επιβλέπων που πρέπει να παραιτηθεί κλπ κλπ

Link to comment
Share on other sites

Faethon

γράφεις

Άρθρο 55

.....

3. Τα του καθορισμού του αναλαμβάνοντος την εποπτείαν του έργου, ο τρόπος βεβαιώσεως της αποχής αυτού από της εποπτείας τούτης και τα της αντικαταστάσεως του κανονίζονται δια Β.Δ/των.

 

Αυτό παραθέτω συνάδελφε πιο πάνω (το οποίο ισχύει όπου δεν αναιρείται από μεταγενέστερη διάταξη-βρέστε την αν υπάρχει)

 

γράφεις

Άρα

1. Οφείλει ο ΚτΕ να ενημερώσει ή να ορίσει άλλον επιβλέποντα αν ο ορισμένος δεν είναι στο έργο.

2. Οφείλει η πολεοδομία να ελέγχει αν τα έργα εκτελούνται παρουσία επιβλέποντος.

 

Απάντηση

 

Στο 1.

Αφού ο ΚτΕ στην συγκ περίπτωση, ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν ενημέρωσε άρα ο επιβλέπων ήταν στο έργο

Στο 2

Η πολεοδομία οφείλει να ελέγχει αν εκτελούνται (να κάνει αυτοψίες δηλ) και όχι αν εκτελέστηκαν

Δηλ επειδή η πολεοδομία δεν κάνει αυτοψίες, με αυτό το σκοπό, θα πρέπει να βγάζουμε φωτογραφίες με τον «μηχανικό πάνω στην πλάκα»

Ή

ακόμη και αν έκανε αυτοψίες, και δεν έβρισκε τον μηχανικό στο έργο πως αποδεικνύεται , και τι σημαίνει, ότι δεν υπάρχει επιβλέπων;

 

(είναι δυνατόν ρε παιδιά να είμαστε συνεχώς και αδιάλειπτα με φυσική παρουσία επί του έργου-κρίμα στις αμοιβές τότε)

Link to comment
Share on other sites

(είναι δυνατόν ρε παιδιά να είμαστε συνεχώς και αδιάλειπτα με φυσική παρουσία επί του έργου-κρίμα στις αμοιβές τότε)

 

Όλα είναι δυνατόν.

Αυτό που προέχει για τον κάθε μηχανικό είναι μην υπάρξουν προβλήματα στο έργο του. Το πως θα επιτευθεί αυτό αφορά τον κάθε μηχανικό ξεχωριστά καθώς και τις δεξιότητές του.

 

Οι αμοιβές είναι θέμα συμφωνίας.

Πάντως το Π.∆. 696/74 (ΦΕΚ-301 Α') καθορίζει ως ελάχιστη αμοιβή, σε περίπτωση που το έργο ανεγερθεί με επιμέρους υπεργολάβους, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 10% του κοστολογίου.

Στην πράξη (και στην πιάτσα) ισχύει το 12 - 15%.

 

Πάντως οι απαιτήσεις των Β.Δ. είναι λογικές

καθώς ο μηχανικός (μαζί με τον ηλεκτρολόγο) είναι το μοναδικό άτομο με συγκεκριμένες ευθύνες μέσα στην οικοδομή. Όλοι οι υπόλοιποι (καλουπατζήδες, σιδεράδες, μονωσάδες κλπ) είναι ανεξέλεκτοι (ως μη πιστοποιημένοι από κάποιον δημόσιο φορέα).

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά καταχωρημένο από ΚΑΝΑ

(είναι δυνατόν ρε παιδιά να είμαστε συνεχώς και αδιάλειπτα με φυσική παρουσία επί του έργου-κρίμα στις αμοιβές τότε)

 

Όλα είναι δυνατόν.

Αυτό που προέχει για τον κάθε μηχανικό είναι μην υπάρξουν προβλήματα στο έργο του. Το πως θα επιτευθεί αυτό αφορά τον κάθε μηχανικό ξεχωριστά καθώς και τις δεξιότητές του.

Brasco

Συμπεραίνω ότι συμφωνείς με την μη συνεχή φυσική μας παρουσία στο έργο, όπως υποστηρίζω και γω με όλες τις παραθέσεις μου, εδώ http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=333112#post333112

και συμφωνώ γενικά και απόλυτα με όλο το μήνυμά σου.

Αυτό που με βάζει σε αμφιβολία είναι το «όλα είναι δυνατόν» το οποίο υποθέτω πως το έβαλες γιατί το θέμα μεταφέρθηκε από αλλού και προφανώς δεν γνώριζες ότι δεν αναφερόμαστε σε υπεργολαβία, ενώ αναφερόμασταν σε απλή ανάληψη επίβλεψης ιδιωτικού έργου

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Kαλησπέρα!

Εκτός  από τα παραπάνω ξέρετε που μπορώ να βρώ σε νόμους, διατάγματα κλπ τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του επιβλέποντα μηχανικού?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Δεν ορίζονται σαφώς. Μία γενική περιγραφή δίνει το ΠΔ696 άρ. 91.

Ως προς την ασφάλεια, είναι επίσης υπεύθυνος, βάσει διαφόρων διατάξεων.

Διάφοροι κανονισμοί επίσης αποδίδουν αρμοδιότητες στον επιβλέποντα.

Και ο 4030 αναθέτει αρμοδιότητες στον επιβλέποντα.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σαφής περιγραφή...

Link to comment
Share on other sites

Στα δημοσια εργα περιγραφονται ικανοποιητικα οι αρμοδιοτητες του επιβλεποντα (και εκ μερους του εργολαβου και εκ μερους της επιβλεψης) .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.