Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

Όχι φίλε μου δε θα παραπέμπουν τον πελάτη σε κανένα άλλο μηχανικό, εκτός και αν ακόμη ψηφίζουν πασοκ, αλλά κάνουν ξεκάθαρο στον πελάτη το γεγονός οτι υπάρχει η τάδε αυθαιρεσία η οποία χρήζει νομιμοποίησης την οποία αναλαμβάνω εγώ και τελεία και παύλα. Αν με πιάνεις...

 

Έτσι θα κοιμόμαστε ήσυχοι και πλουσιότεροι και θα είμαστε μάγκες και όχι κότες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μονο που η υποβολη αιτησεων ειναι μεχρι τελος Νοεμβριου..

Δεν νομιζω να τελειωσουν εκει οι συμβολαιογραφικες πραξεις..

Και αν ερθει ο παππους στις 4/6/2012 να γραψει στην κορη του το 50τμ +150τμ αυθαιρετο σπιτι του τι γινεται???

Link to comment
Share on other sites

terry φαντάζομαι ότι πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι για διάφορους λόγους μπορεί να μην γνωρίζουνε καν, ότι υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση στο ακίνητο τους και απλά να το ανακαλύψουν όταν ζητηθεί η βεβαίωση του μηχανικού για μεταβίβαση του ακινήτου, καλή ώρα όπως ο παππούς που λες :P

 

απορία :αναφερόμαστε στη βεβαίωση του μηχανικού η οποία σύμφωνα με τη παρ.4 του άρθρου 23 του Ν.4014 απαιτείται "Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο". η απορία μου είναι αν κάποιος γνωρίζει τους νομικού όρους, να αναφέρει ονομαστικά σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται αυτή η βεβαίωση. η ενοικίαση για παράδειγμα ακινήτου , νοείται σαν σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο?

Link to comment
Share on other sites

Γι' αυτό λέω εγώ "παραπέμπουν σε άλλο μηχανικό" ο οποίος μπορεί να τραβάει τη μετροταινία του λίγο περισότερο από εμένα. Η δυνατότητα νομιμοποίησης λήγει τέλος Νοεμβρίου, όποτε υπάρχει πρόβλημα για όλα αυτά που δεν θα νομιμοποιηθούν. 'Η θα πρέπει να του βεβαιώσεις ότι είναι νόμιμος ή δεν θα μεταβιβάζεται. Επειδή όμως ο πελάτης θα θέλει να πουλήσει, θα ψάξει την τύχη του αλλού. Μην κάνουμε ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας. Υπάρχουν Μηχανικοί και μηχανικοί. Εμένα η θέση θα είναι: Θέλεις βεβαίωση ότι δεν έχεις αυθαιρεσίες? Τράβα αλλού!!!

 

Όσον αφορά τις κομματικές αναφορές, προτείνω να απέχουν από μία συζήτηση συναδέλφων - επιστημόνων. Οργή έχουμε όλοι για το πολιτικό σύστημα. Δεν θα αποδώσουμε όμως από εδώ ευθύνες, ούτε θα βάλουμε κομματικές ταμπέλες σε όποια άποψη δεν μας αρέσει..Αν με καταλαβαίνεις φίλε μου και εσυ srtatosdentist

Link to comment
Share on other sites

Σε καταλαβαίνω και συμφωνώ μαζί σου, όμως αναφέρομαι στην περίοδο ισχύος του νόμου φυσικά και η οποία προφανώς δεν θα λήξει στον Νοέμβριο. Όσο για τα κομματικά...προφανώς το χρησιμοποίησα ως σχήμα λόγου, αλλά φυσικά διαφωνώ κάθετα με την άποψη ότι εδώ συζητάμε μόνο τα του κλάδου διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνικής δραστηριότητας.

Link to comment
Share on other sites

Εμπράγματα δικαιώματα.

 

Τα εμπράγματα δικαιώματα (Α.Κ. 973) είναι οι νομικές μορφές εξουσίασης του ανθρώπου επί των οικονομικών αγαθών, δηλαδή τα δικαιώματα που παρέχουν εξουσία άμεση και κατά παντός επί του πράγματος. Εμπράγματα δικαιώματα είναι η κυριότητα, οι δουλείες, το ενέχυρο, η υποθήκη κ.α.

Κυριότητα.

Κυριότητα (πλήρης κυριότητα) είναι η άμεση, καθολική και απόλυτη εξουσία του προσώπου πάνω στο πράγμα. Η έννοια της πλήρους κυριότητας αναφέρεται σε ακίνητο, για το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα επικαρπίας από άλλο δικαιούχο. Όταν η πλήρης κυριότητα φθάνει το 100% του ακινήτου, ο κύριος καλείται αποκλειστικός κύριος του ακινήτου.

 

Ψιλή Κυριότητα.

Ψιλή κυριότητα σε ακίνητο υπάρχει όταν η πλήρης κυριότητα έχει στερηθεί (αποψιλωθεί) του εμπράγματου δικαιώματος της επικαρπίας, δηλαδή, υπάρχει επικαρπία από άλλο, πλην του ψιλού κυρίου, δικαιούχο.

 

Επικαρπία.

Επικαρπία είναι το εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή σε ξένο πράγμα να το χρησιμοποιεί και να το καρπώνεται διατηρώντας όμως την ουσία του. Η επικαρπία αν δεν ορίσθηκε διαφορετικά είναι αμεταβίβαστη και αποσβήνεται με το θάνατο του επικαρπωτή.

 

Οίκηση.

Οίκηση είναι το Εμπράγματο και αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου να χρησιμοποιεί ως κατοικία ξένη οικοδομή ή διαμέρισμα. Το δικαίωμα αυτό είναι αμετάβλητο και αποσβήνεται με το θάνατο του δικαιούχου.

 

Πραγματικές δουλείες.

Πραγματικές δουλείες είναι το Εμπράγματο δικαίωμα πάνω σε ακίνητο που συνιστάται για την εξυπηρέτηση των αναγκών άλλου ακινήτου παρέχοντας ωφέλεια στον εκάστοτε κύριο αυτού. Το ακίνητο υπέρ του οποίου συνιστάται η δουλεία καλείται δεσπόζον, ενώ εκείνο εις βάρος του οποίου συστήθηκε η δουλεία, δουλεύον.

 

Περιορισμένες προσωπικές δουλείες.

Περιορισμένες προσωπικές δουλείες είναι το Εμπράγματο δικαίωμα πάνω σε ξένο ακίνητο που συνιστάται υπέρ ενός συγκεκριμένου προσώπου παρέχοντας σ' αυτό κάποια εξουσία ή χρησιμότητα.

 

Υποθήκη

Υποθήκη είναι το Εμπράγματο δικαίωμα υπέρ του δανειστή επί ορισμένου ακινήτου του Δανειολήπτη - Οφειλέτη για εξασφάλιση ορισμένης απαίτησης με προνομιακή ικανοποίηση του δανειστή από το ακίνητο. Σε περίπτωση που ο Δανειολήπτης δεν καταβάλλει στο Δανειστή το οφειλόμενο ποσό, ο Δανειστής έχει το δικαίωμα να εκπλειστηριάσει το ακίνητο και να ικανοποιήσει προνομιακά την απαίτησή του από το πλειστηρίασμα. Η σύσταση της υποθήκης γίνεται δια Συμβολαιογραφικού εγγράφου, το οποίο μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή /και Κτηματολογικό Γραφείο. Ωστόσο, επειδή το κόστος της υποθήκης είναι υψηλό, οι Δανειστές αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα προκρίνουν τη λύση της Προσημείωσης υποθήκης.

 

Προσημείωση υποθήκης

Το δικαίωμα προτίμησης έναντι τρίτων δανειστών για εγγραφή υποθήκης, που παραχωρείται από το Δανειζόμενο υπέρ του Δανειστή επί ορισμένου ακινήτου του προς εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δανειστή. Το ποσό της προσημείωσης είναι πάντοτε μεγαλύτερο από εκείνο της απαίτησης, δηλαδή του κεφαλαίου του δανείου. Η προσημείωση υποθήκης εγγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

 

Βάρη

Βάρη είναι οι περιορισμοί στην κυριότητα του ακινήτου. Πρόκειται για την υποθήκη και άλλα Εμπράγματα Δικαιώματα. Όλα τα βάρη πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία Βαρών του οικείου Υποθηκοφυλακείου ή/ και του Κτηματολογικού Γραφείου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Περιπτωση πραγματικη...

Πελατισσα εχει υπογειο 5x6=30τ.μ σε οικοδομη του 87, εντος σχεδιου εντος ζωνης. Το υπογειο αυτο στο συμβολαιο οταν το αγορασε χαρακτηριζοταν υπογεια αποθηκη, ηταν ομως στην πραγματικοτητα ενα κανονικο διαμερισμα με τουαλετα, κουζινα και 2 δωματια. Θελει να το πουλησει, εχει βρει αγοραστη ο οποιος μαλιστα ειχε συμφωνησει να το αγορασει και μετα να κανει τακτοποιηση με βαση το Ν.3843/2010. Μετα το ΦΕΚ για τα αυθαιρετα πρεπει πρωτα να γινει η τακτοποιηση και μετα να γινει η αγοραπωλησια αφου κανω εγω δηλωση 651/77 και τη νεα βεβαιωση περι μη αυθαιρεσιων.

Λεπτομερεια: Ο φακελος περιεχει μονο τομη ξυλοτυπου!!!!!!!!!! ολα τα αλλα χαθηκαν περιεργως... Τα μονα χαρτια που εχω στα χερια μου ειναι οτι βρηκα απο τη συμβολαιογραφο που εκανε τα συμβολαια της πελατισσας μου το 2001, ενα "τοπογραφικο" σε κλιμακα 1:500 με το κειμενο πανω του 651/77, το στελεχος της αδειας και μια κατοψη υπογειου. Προσεξτε ολα αυτα, ΟΛΑ με σφραγιδα και υπογραφη του μηχανικου (αυτου που εβγαλε και την αδεια) και σφραγιδα και υπογραφη συμβολαιογραφου και ΟΧΙ πολεοδομιας, ουτε καν στο στελεχος!!!!

Η πολεοδομια τηλεφωνικα (ειναι 100 km μακρια απο Θεσσαλονικη) δεν απανταει σε τιποτα και με στελνει ο ενας στον αλλον...

Λενε οτι μαλλον (!) δεχονται αυτα που εχω με ΥΔ του ιδιοκτητη οτι ειναι σωστα για τον 3843/2010. Αλλα μετα για να κανω εγω την 651 ποσο μαλλον την βεβαιωση μη αυθαιρεσιων με τι να συγκρινω με ποια σχεδια?????? Τι ευθυνη να παρω? Αντε να κανω Τοπογραφικο Διαγραμμα νεο με 500 ευρω και παλι ομως δεν ειμαι καλυμενος αφου δεν εχω με τι να το συγκρινω ασε που αν πρεπει να τσεκαρω και ολη την οικοδομη θελει ανασυσταση ολου του φακελου οποτε απλα δεν θα δεχτει η πελατισσα το ποσο που θα της πω... Χαος και λογω απειριας αλλα και λογω μπερδεματος με το νεο νομο...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και αμεσως μολις βγηκε ο νεος νομος, να σου και τα λαμογια στην πιατσα, να προσπαθουν να εκμεταλλευτουν οτι μπορεσουν...

 

Εσκασε τηλεφωνημα απο εργολαβο που θελει να πουλησει (να μεταπωλησει για την ακριβεια) διαμερισμα με αυθαιρεσια 0,50τ.μ. ενα μπαλκονακι σε φωταγωγο και θελει, λεει, τη βεβαιωση ως τη Δευτερα, για να κανει τα συμβολαια...!

 

Και μαλιστα χωρις να με προμηθευσει με διαγραμμα καλυψης και τομες, ενω η κατοψη λειπει απο το φακελο...!!

 

Και ερωτω τωρα εγω.... Εστω οτι χαλαται η αυθαιρεσια ουτως ωστε να μπορεσει να παρει τη βεβαιωση.... Με τι κατοψη απο τη στιγμη που δεν υπαρχει αυτη?

Πως θα βεβαιωσω οτι ολα εγιναν βασει σχεδιων και οικοδομικης αδειας, οταν αυτο εκλειπει?

Link to comment
Share on other sites

Πως θα βεβαιωσω οτι ολα εγιναν βασει σχεδιων και οικοδομικης αδειας, οταν αυτο εκλειπει?

 

Για να είσαι ήσυχος να ΜΗ το βεβαιώσεις - διότι χωρίς σχέδια είναι πάρα πολύ πιθανό όχι μόνο ένα μπαλκονάκι του 0.50τμ να έχει αλλά σημεία και τέρατα....

 

Πάντως καλοθελητές έτοιμοι να εξυπηρετήσουν εμφανίστηκαν ήδη!

Απλά ακόμη "μαγειρεύουν" τις αμοιβές τους - και δεν εννοώ αν θα πάρουν ακριβώς την ελάχιστη/νόμιμη ή κάτι παραπάνω ανάλογα με τη δουλειά που θα κάνουν - αλλά ανάλογα με την εξυπηρέτηση και τα πόσα χρήματα θα γλιτώσει ο πελάτης τους...

 

Άκουσα σήμερα κιόλας στα δικαστήρια - όπου ήμουν για άσχετο λόγο - περίπτωση πελάτη που ΚΑΙΓΕΤΑΙ να μεταβιβάσει το ακίνητο του στο παιδί του, διότι τον ίδιο τον κυνηγούν και δε θέλει να έχει τίποτα στο όνομα του.

Όχι και σπάνια περίπτωση, σωστά?

Το πρόστιμο για να ρυθμίσει τις αυθαιρεσίες υψηλό - αυτός έδειχνε να το έχει, πολλοί άλλοι ίσως να μη το έχουν, αλλά και που το έχει που να το δώσει?

Μέχρι να αρχίσει κανονικά η κατάθεση των δικαιολογιτικών και να πληρωθούν τα πρώτα πρόστιμα (τα πρόστιμα, όχι μόνο το αρχικό παράβολο) θα ΄χει μπει ο Νοέμβρης-Δεκέμβρης και το ακίνητο θα έχει κάνει φτερά (νομίζω ο συγκεκριμένος φοβόταν τις τράπεζες)

 

Καταλαβαίνετε, δεν πήγαινε να γλιτώσει το πρόστιμο μόνο αλλά ολόκληρο το ακίνητο - "κρεμόταν" από τη δήλωση του μηχανικού.

Ο δικηγόρος του τον καθησύχασε ότι ΟΛΑ γίνονται, έχει τις άκρες του διότι "τα πάντα μπορούν να κοστολογηθούν" - νομίζω ότι έτσι ακριβώς το είπε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.