Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου


ΞΕΝΟΦΩΝ

Recommended Posts

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 3850/2010, ο εργοδότης οφείλει να έχει στη διάθεσή του μία γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία. Η εκτίμηση αυτή πραγματοποιείται από τους Τεχνικό Ασφαλείας, Ιατρό Εργασίας, ΕΣΥΠΠ ή ΕΞΥΠΠ, σύμφωνα με τις κείμενες δοατάξεις. Στους ανωτέρω ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κάθε βοήθεια σε μέσα και προσωπικό για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού.

Εσύ αυτά θα γράψεις στο Βιβλίο Υποδείξεων με την παρατήρηση ότι ο εργοδότης αρνείται να συνδράμει για την εκπόνηση της γραπτής εκτίμησης.

 

Πολλές φορές συμβαίνει να παρεξηγείται η έννοια αυτού που έχω βάλει σε bold στο παραπάνω κείμενο. Ειδικότερα, παρεξηγείται το "κάθε βοήθεια σε μέσα και προσωπικό".

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τεχνικοί ασφαλείας γράφουν 5-10 παρατηρήσεις ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και κάποιες που ο εργοδότης δεν μπορεί, για λόγους που θα δούμε αργότερα, να διορθώσει. Ο δε τεχνικός ασφαλείας θεωρεί ότι δεν έχει να κάνει κάτι παραπάνω, αφού τις παρατηρήσεις ο εργοδότης τις έχει διαβάσει και υπογράψει.

 

Νομίζω ότι η ευθύνη του τεχνικού ασφαλείας δεν σταματά στο σημείο αυτό. Θα πρέπει ο ΤΑ να κάνει μία άτυπη μεν, συστηματική δε (δηλαδή κάθε μέρα που βρίσκονται, να υπάρχει στη συζήτηση που γίνεται μία αναφορά στο ζήτημα ασφαλείας Χ, και στο πόσο θα βοηθήσει στο να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος) "εκπαίδευση", τόσο στον εργοδότη, όσο και στους εργαζομένους. ώστε να ελαχιστοποιήσει τα ατυχήματα και τις επιπτώσεις τους.

 

Αυτό που λέω είναι ότι ειδικά οι ΤΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ασφαλείας με τον εξής τρόπο: "τα είπα εγώ στο αφεντικό, τώρα αν δεν θέλει αυτός να κάνει τίποτα, τι μπορώ να κάνω εγώ, ο απλός υπάλληλος;"

Ο μικρομεσσαίος Ελληνας εργοδότης, δεν έχει την νοοτροπία της συστηματικής ασφάλειας στην εργασία. Πολλές φορές και σε μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις, με προσωπικό άνω των 150-200 ατόμων, το κουμάντο γίνεται από άτομα που δεν διαφέρουν από μικρομεσσαίους Ελληνες εργοδότες. Είναι πιστεύω δουλειά του ΤΑ να εκπαιδεύσει, δηλαδή να αλλάξει την συμπεριφορά, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και του εργοδότη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τεχνικός ασφαλείας

1 Α' κατηγορίας 60 €/ώρα

2 Β' Κατηγορίας 50 €/ώρα

3 Γ' Κατηγορίας 40 €/ώρα

 

4 Έκθεση εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου

Τουριστικές εγκαταστάσεις 3.000

Βιομηχανικές εγκ/σεις 4.500

Βιοτεχνικές εγκ/σεις 1.800

Λοιπές εγκ/σεις 500

 

Συνάδελφε, αυτές οι τιμές είχαν δοθεί παλιότερα ενδεικτικά από τον Σύλλογο Μ-Η βορείου Ελλάδος. Αλλά στην αγορά, κυκλοφορούν χαμηλότερες τιμές, εξ' όσων γνωρίζω....

 

Εγω πάντως έμαθα ότι κάποιος για απασχοληση 150 ωρων έδωσε προσφορα 4€/ώρα...

Συνάδελφοι είναι κρίση αλλά όχι να εξεφτελιζόμαστε και εμείς και το έργο που προσφέρουμε....εξάλλου εμείς μπορουμε με κατάλληλο συντονισμό να καθορίσουμε και τα όρια των αμοιβών μας.

Φιλικά.

Σ.Β

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου αναφέρεται μόνο για τη θέση αυτή που απασχολείται ο εργαζόμενος; Εάν υπάρχει εργοδότης που εργάζεται και ο ίδιος στην επιχείρηση αλλά σε άλλη θέση εργασίας, συμπεριλαμβάνει κι αυτόν η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η γραπτή εκτίμηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις θέσεις εργασίας και όλους τους χώρους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τον εξευτελισμό της αποζημίωσης του Τ.Α. και κατά συνέπεια και του έργου του, το έκαναν οι "νταβατζήδες" ΕΞΥΠ.

Όποιος το δέχεται είναι άξιος της μοίρας του. Με το Π.Δ. 696/74 ελάχιστη αποζημίωση είναι απο 46,5 έως 93 € / ώρα.

Θα μου πείτε οτι πλέον έχουμε ελεύθερη διαπραγμάτευση, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι συμφωνούμε σε αυτό που μας δίνει ο κάθε εκμεταλευτής ή όχι εργοδότης. Η ελευθερία πρέπει να πηγαίνει μαζί με την αξιοπρέπεια και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι (και οι εργοδότες)

Παρεπιπτόντως σας λέω οτι εγω έχω επιχειρήσεις με τις αποζημιώσεις που ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω και σε κάποιες μάλιστα υψηλότερη τιμή (αυτές που ανέλαβα πρώτες)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα. είμαι νέος στο χώρο (τώρα θα αρχίσω να ασχολούμαι ως Τ.Α.) και υπάρχει προοπτική να αναλάβω ένα συνεργείο αυτοκινήτων ενός γνωστού μου (με προσωπικό <5 ατόμων) ως τεχνικός ασφαλείας.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής:

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει (σε κουβέντα μας, δεν θυμάται να έχει στην επιχείρηση του μελέτη και θα πάω από εκεί να δω ο ίδιος κάποια στιγμή) Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου πρέπει να συντάξω ο ίδιος (από όσο γνωρίζω είναι υποχρεωτική να υπάρχει σε κάθε επιχείρηση, είμαι λάθος?). Ωστόσο είναι λογικό να μην είναι διατεθειμένος να επιβαρυνθεί με το κόστος της εφόσον τόσο καιρό ο υπάρχον Τ.Α. εκτελούσε καθήκοντα χωρίς να την έχει συντάξει. Η πιθανή εξέλιξη θα είναι να μην προχωρήσει η συνεργασία μας ώστε και ο ίδιος να αποφύγει τα έξοδα. Δεν λέω ότι είναι σωστό να μην έχει ΓΕΕΚ αλλά αν έτσι λειτουργούσε τόσο καιρό λογικό είναι να αποφύγει τα έξοδα τέτοιους καιρούς.

Εγώ από την πλευρά μου ποια πιστεύετε οτι θα πρέπει να είναι η στάση μου?

Link to comment
Share on other sites

Κανε του μια προσφορά, με πόσα εισαι ικανοποιημένος για ενα χρόνο, υπολόγισε και την μεεκ μέσα, και αν θέλει καλώς.

Αν του φαίνεται ακριβά ή ρίχνεις τιμή αν σε παίρνει ή αν δεν τα βρίσκετε τότε ψάχνει για πιο οικονομικά.

Δεν βλέπω άλλη λύση.

 

Σχετικά με αυτόν τον τομέα είμαι στην ίδια φάση με εσένα, μάλλον θα ξεκινήσω ως Τ.Α. , αλλά το σκέφτομαι και το

ξανασκέφτομαι. οι ευθύνες αρκετές και η στραβή συμβαίνει εύκολα.

Και ακόμα κ αν έχω προειδοποιήσει εγγράφως και το έχω αναφέρει στην μεεκ, αν κάτι πάει πολύ στραβά θα δουλεύω μετά για να

πληρώνω δικηγόρο :sad:

Link to comment
Share on other sites

Όντως υπάρχει ευθύνη (μεγαλύτερη βέβαια) όπως και σε άλλα πράγματα που υπογράφουμε σαν μηχανικοί.

 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Έτσι σκεπτόμουν να κινηθώ αφού πρώτα ενημέρωνα ότι η ΜΕΕΚ είναι υποχρεωτική να υπάρχει. Βλέποντας και κάνοντας εκείνη την ώρα. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να φτάσω σε σημείο υποβιβασμού της δουλείας και της ευθύνης που περιέχει.

 

Μήπως μπορεί κανείς να διαθέσει κάποια ΜΕΕΚ να ξέρω πως πρέπει να κινηθώ? θα μου έλυνε τα χέρια εννοείται και ας είναι και από άσχετη επιχείρηση.. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Για να παρω μια γευση αγορασα πριν λιγες μερες ενα βιβλιαρακι της σελκα-4Μεκδοτικης για τεχνικους ασφαλειας (20 ευρω). Ειναι απο την γνωστη σειρα τετραδιων μηχανικου.

Για να παρεις μια γευση καλο ειναι, εχει μεσα λιγο υλικο να δεις την δομη μιας μεεκ κτλ, αλλα μεχρι εκει.

Βιαστηκα να το παραγγειλω, και μετα ειδα αλλα βιβλια 300+ σελιδων για τεχνικους ασφαλειας με λιγα ευρω παραπανω μονο.

Και αφου ειχα αγορασει πιο παλια 2 αλλα βιβλια της Σελκα, τι το πηρα κ αυτο κ δεν επαιρνα κατι με περισσοτερο υλικο να διαβασω....

Βρες υλικο και ξεκινα, εγω μαλλον θα παρω και το αλλο βιβλιο. Κατεβασε και νομοθεσια απο την σελιδα της ΕΛΙΝΥΑΕ, και καλη αρχη χωρις κακοτοπιες 8-) .

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.