Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΙΚΑ - ΑΠΔ Οικοδομοτεχνικών Έργων(Ένσημα-Ασφαλιστικές Εισφορές-Ημερομίσθια)


myri

Recommended Posts

πλέον είναι 19,95% για Εισφορές Ασφ. και 65,891% για Εισφορές Εργ.

σε ευχαριστούμε, υπάρχει επίσιμη ανακοίνωση κάπου;

Link to comment
Share on other sites

Την επίσημη ανακοίνωση του ΙΚΑ αναζητώ!

 

Το σκεπτικό που λεει ότι μειώνουν το μεροκάματο (στο χέρι) σε βάρος του εργαζόμενου και αυξάνουν την εισφορά του εργοδότη, τη στιγμή που μειώνουν παρχές και συντάξεις!!!

Αναρωτιέμαι πως θα γίνουμε πιο 'ανταγωνιστικοί' ως χώρα όταν αυξάνεται το ΗΜ και μάλιστα μόνο για να αυξηθούν οι εισφορές στο κράτος.

Link to comment
Share on other sites

ΙΚΑ ΑΠΔ Οικοδομοτεχνικών Έργων(Ένσημα-Ασφαλιστικές Εισφορές-Ημερομίσθια)

 

Ανοίγω αυτό το thread με αφορμή αυτό όπου θα έπρεπε να συζητάμε μόνο τα περί του προγράμματος του apostolos55.

 

Οπότε για τις απορίες και κουβέντα περί ΙΚΑ και ΑΠΔ Οικοδομοτεχνικών Έργων καλό θα ήταν να τα γράψουμε εδώ

 

Οπότε ξαναγράφω ότι άλλαξαν τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών

από 01/08/2011

 

πλέον είναι 19,95% για Εισφορές Ασφ. και 65,891% για Εισφορές Εργ.

 

και το είδα εδώ

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_48_2011.pdf

στην σελίδα 7

και εδώ

http://www.runet.gr/apd_history.htm και http://www.e-tameio.gr/frontend/usefull.php?aid=699&cid=87 (ως επιπλέον επιβεβαίωση)

 

 

και τώρα ας θέσω μια ερώτηση

έχω καταθέσει διαμέσου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και έχουν πληρωθεί τα ένσημα οικοδόμων και αυτοί ήρθαν μετά από 2 μήνες και μου είπαν ότι μπερδευτήκαν και ότι έκαναν λάθος στους κωδικούς και ότι έβαλαν τον τεχνίτη ως εργάτη ( αντί δηλαδή να δώσουν για τον τεχνίτη κωδ. 933110 έδωσαν κωδ.933130 που αντιστοιχεί σε ανειδίκευτο εργάτη) και το αντίστροφο.Κατά συνέπεια τα ένσημα τους είναι λάθος (προκύπτει λάθος ημερομίσθιο)

 

Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτό το λάθος?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Κάποιες ερωτήσεις που θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθειά σας, καθότι εντελώς άσχετος με το θέμα της οικοδομής. Θα τις θέσω μαζεμένες.

Ξέκινήσαμε να χτίζουμε πατέρας και 2 γιοί. Η άδεια αρχικά βγήκε στο όνομα του πατέρα μόνο ως ιδιοκτήτη κατά 100% του γηπέδου. Εν τω μεταξύ έγινε μεταβίβαση από 1/3 σε κάθε γιό. Οι εργασίες ξεκίνησαν* με την άδεια να παραμένει στο όνομα του πατέρα μόνο, παρά το ότι είχε γίνει η γονική παροχή των 2/3. ΑΜΟΕ άνοιξε δηλαδή με εργοδότη τον πατέρα (ως τώρα που μιλάμε). Εϊναι στη φάση του σκελετού αυτή τη στιγμή και γίνονται εργασίες ακόμα. ΑΠΔ συμπληρώνουμε με τα στοιχεία του πατέρα. Την περασμένη εβδομάδα πήρα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και συμβόλαια και τα έδωσα στο μελετητή για να κάνει αναθεώρηση για αλλαγή ιδιοκτητών και να προσθέσει εμένα και τον αδερφό μου.

1) Στο ΙΚΑ χρειάζεται κίνηση και αν ναι ποιά;

2) Έκανα το λάθος να αφήσω τον πατέρα μου να χειριστεί το θέμα ως τώρα (2 μήνες+) με αποτέλεσμα να δίνει τις ΑΠΔ να τους τις συμπληρώνει ο μπετατζής. Προχθές που ανέλαβα εγώ, μου την έδωσε συμπληρωμένη πάλι την ΑΠΔ και διαπίστωσα ότι στον ίδιο εργάτη είχε δηλώσει "χωρίς προϋπηρεσία" τη στιγμή που στην ΑΠΔ του προηγούμενου μήνα τον είχε βάλει με 1 τριετία. Του το επεσήμανα και μου είπε ότι "κανονικά 1 έχει αλλά άστο να γλυτώσεις τίποτα"... Επίσης μου ξεφούρνισε ότι και ο ίδιος όπως και ο έτερος τεχνίτης (έχω 2 διαφορετικά συνεργεία) αν και μου δηλώνονται με 3 τριετίες, στην πραγματικότητα έχουν ...5. Καλά δε συζητώ ότι "βλογάνε τοα γένια τους" και βάζουν κάθε μήνα 1-2 μεροκάματα παραπάνω στους εαυτούς τους. Από όσο ήξερα, το ΙΚΑ δεν έχει πρόβλημα με τις περισσότερες των πραγματικών 3ετίες, έχει όμως με τις λιγότερες. Θα το βρω μπροστά μου στο μέλλον λέτε και θα κοπανήσουν πρόστιμα;

3) Τα συνολικά μεροκάματα είναι 136. Έχουμε 52 το Μάρτη και 50 τον Απρίλη ως τώρα. Τέλος Μαίου-αρχές Ιουνίου τελειώνουν. Είμαι καλυμένος με τα 34 μεροκάματα που έχω αφήσει και αν ναι πως λέτε να τα κατανείμω μεταξύ τεχνιτών/βοηθών/εργατών;

 

* Άσχετο με τα προηγούμενα αλλά σημαντικό. Η άδεια δεν θεωρήθηκε στην αστυνομία πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Δεν έχει θεωρηθεί ακόμα. Προτείνετε να πάω τώρα έστω και καθυστερημένα;

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

!) Ναι χρειάζεται να κάνεις μεταβολή και να δηλωθούν και τα άλλα ονοματα.

2) Αυτό με τις τριετίες γίνεται συχνά γιατί αβ σου πούνε εσένα ένα νούμερο ας πούμε 3 τριετίες άντε να το ελέγξεις.Σε ένα σοβαρό έλεγχο μπορεί να βρεθεί αλλά δε ξέρω πως το αντιμετωπίζει το ΙΚΑ.

3)Ο γενικός κανόνας για τα ημερομίσθια είναι η αναλογία 2 τεχνικά με 1 εργατικό ημερομίσθιο.Κάνε αυτήν την κατανομή.Βέβαια αν περνάς περισσότερα τεχνικά δεν τους χαλάει στο ΙΚΑ.

 

*Στο άσχετο: στις οικοδομές που άρχισαν εργασίες πριν την 1 Μαρτίου χρειάζεται για να αποδειχθεί η ημερομηνία έναρξης ότι είναι πιο πριν.Τώρα εσείς πότε ξεκινήσατε? Πάντως έτσι και αλλιώς πήγαινε να τη θεωρήσουν τώρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ .

 

ΑΠΟ 4-5-2012 ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ .

 

ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ

 

http://epityxiacom.blogspot.com/2012/05/blog-post_3785.html

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή σε κάθε κατασκευή θα συνάπτει σύμβαση ο ιδιοκτήτης με τους τεχνίτες και θα συμφωνούν την ημερήσια αποζημίωση;

Ε ρε γέλιο που έχει να πέσει!!!!!

 

edit

Για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ πως είναι σωστό. Οι εισφορές ανάλογες του ημερομισθίου....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

*Στο άσχετο: στις οικοδομές που άρχισαν εργασίες πριν την 1 Μαρτίου χρειάζεται για να αποδειχθεί η ημερομηνία έναρξης ότι είναι πιο πριν.Τώρα εσείς πότε ξεκινήσατε? Πάντως έτσι και αλλιώς πήγαινε να τη θεωρήσουν τώρα.

 

Ναι μου τό είπαν αυτό. Χρειάζεται για να αποδείξω την ημερομηνία ώστε να γλυτώσω τον ελεγκτή δόμησης και να μπορέσω να πάω με την παλιά διαδικασία. Λίγο πριν την 1η Μαρτίου ξεκινήσαμε με την εκσκαφή αλλά ένσημα δε νομίζω ότι υπάρχουν στο Φλεβάρη. Πληρώθηκαν με έκδοση τιμολογίου εκείνες οι εργασίες. Αν πάω για θεώρηση τώρα δεν χάνω τη δυνατότητα απόδειξης της έναρξης πριν την 1η Μαρτίου;

 

ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ .

 

ΑΠΟ 4-5-2012 ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ .

 

ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ

 

http://epityxiacom.b...-post_3785.html

 

Θα το ψάξω αυτό που λες αφού δω τι ακριβώς συμφωνία έχουν κάνει και αν όριζαν στο συμφωνητικό συγκεκριμένα μεροκάματα (λογικά το έκαναν).

Σας ευχαριστώ προς το παρόν, θα επανέλθω μάλλον όταν έχω περισσότερα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.