Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποσοστό ανοχής λάθους μεταξύ άδειας και κατασκευής


Recommended Posts

Έξι εκατοστά επίχρισμα νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο πάχος το οποίο δεν χρησιμοποιείται.

Θα σου πρότεινα να μην το ψάχνεις με τη λογική τι μετράει και τι δε μετράει σε μια οικοδομική άδεια με εγκεκριμένες μελέτες, ειδικά μετά το 2012 που άλλαξε και ο κανονισμός (ΝΟΚ).

Ο νόμος των αυθαιρέτων με τον οποίο ασχολούμαστε δεν έχει πολεοδομική λογική. Είναι ένα εργαλείο υπολογισμού προστίμου για εισπρακτικούς λόγους.

Με γνώμονα το παραπάνω, απλουστεύεις τη σκέψη σου θεωρώντας ως αυθαίρετο, προκειμένου να προσδιορίσεις την υπέρβαση δόμησης, κάθε τι που διαφοροποιείται ή δεν εμφανίζεται στις μελέτες που έχεις.

Για να διαπιστώσεις για ακόμη μια φορά το παράλογο του θέματος, δες ότι η χορήγηση βεβαίωσης για μεταβίβαση σου δίνει ανοχές και μάλιστα επιτρέπει να μην μετρήσουν τα πάχη επιχρισμάτων. Αν για παράδειγμα είχες διαστάσεις εντός ανοχών, θα μπορούσες αφενός να χορηγήσεις βεβαίωση, αφετέρου η αυθαιρεσία θα παρέμενε.

Άρα, κατά την προσωπική μου άποψη, στο θέμα που εξετάζεις και προκειμένου να υπάγεις τις αυθαιρεσίες, θα θεωρήσεις τις λιθοδομές ως υπέρβαση δόμησης. Ελπίζω για στατικούς λόγους (ευστάθεια και σεισμική φόρτιση) να υπάρχει ασφάλεια στήριξης σε μια τέτοια λιθοδομή (επένδυσης όπως την ονομάζεις) με πάχος μόνο 15 εκατοστά. 

Link to comment
Share on other sites

Για την τακτοποίηση θα ληφθεί υπόψη ως υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Η έκδοση βεβαίωσης κάνει χρήση άλλων ανοχών, με διατύπωση που αφορά μόνο στις περιπτώσεις βεβαιώσεων για μεταβίβαση. Διάβασε προσεκτικά το σκεπτικό που αναγράφω στο #131.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με ΚΑΝΑ, διαφωνώ με Παύλο.

 

Οι επενδύσεις ΔΕΝ μετράνε και δεν δείχνονται στα σχέδια, συνεπώς δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμού κάλυψης και δόμησης....
άρα και στις τακτοποιήσεις με 4178

Link to comment
Share on other sites

Οικοδομή με οικ αδεια διατάσεων 10*10.έχει γίνει επένδυση εξωτερικά πέτρα,και η τελική διάσταση είναι 10,50*10,40.Αυτό θεωρείται υπέρβαση δόμησης ή

η επένδυση πέτρας υπολογίζεται ως παραβαση?

 

ατην οικ αδεια δεν φαίνονται οι λίθινες επενδύσεις.προβλεπόταν διάσταση 10μ

άντι για 10 έγινε 10,20 και έγινε λιθεπένδυση +15 εκατοστά. η αυθαιρεσία ποια είναι?τα 20 εκατοστά υπέρβασης που έγιναν στην διάσταση της οικοδομής

ή τα 20 εκατοστα +15 +15 ( επένδυση)

 

Επαναφέρω τις αρχικές δημοσιεύσεις για καλύτερη εποπτεία και κάνω τις εξής επισημάνσεις:

α) Ακόμη και σε περιπτώσεις που επιτρεπόταν μια κατασκευή κατά το χρόνο τέλεσής της, όπως για παράδειγμα με τις διατάξεις ΓΟΚ 73, μικρής επιφάνειας Β.Χ στο δώμα του κτιρίου, ο οποίος δεν έτυχε να σχεδιαστεί στα εγκεκριμένα σχέδια της τότε εποχής, σήμερα τον τακτοποιούμε ως αυθαίρετο, επειδή ακριβώς δεν εμφανίζεται στα τότε σχέδια. Παράλογο σίγουρα, αλλά ο νόμος δεν είναι πολεοδομικός αλλά εισπρακτικός όπως αναφέρω και πιο πριν.

β) Δεν εκδίδεται νέα άδεια ώστε να λέμε ότι αυτά τα δομικά στοιχεία αποτελούν μια επένδυση και καταγράφηκαν στην τεχνική έκθεση, στις εγκεκριμένες όψεις, τομές και κατόψεις και η άδεια εκδόθηκε χωρίς να συμπεριλάβει στο Σ.Δ. Μιλάμε, κατά τα λεγόμενα της Λυδίας, για μια επένδυση, η οποία μη έχοντας εικόνα του έργου, χρήζει αμφιβολιών κατά πόσο είναι επένδυση, ή μέρος τοιχοποιίας, η οποία εξέχει 10-15 εκ και σφηνώνει με δόντι και εσωτερικά στα δοκάρια. 

γ) Είναι άλλο πράγμα η υπαγωγή σε ρύθμιση και άλλο η βεβαίωση για μεταβίβαση. Το θέμα μας είναι αν στην υπαγωγή πρέπει να υπολογιστεί ως υπέρβαση και όχι αν μεταβιβάζεται το ακίνητο. Οι ανοχές μιας βεβαίωσης καθιερώθηκαν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις που θα είχαν μικρές αυθαιρεσίες. Το ότι μια αυθαιρεσία εμπίπτει εντός της ανοχής της βεβαίωσης, δε σημαίνει ότι έπαυσε να υφίσταται ως αυθαιρεσία. Απλώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα το ακίνητο να μεταβιβαστεί μαζί με αυτή. 

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που η (διαπιστωμένη) επένδυση φαίνεται έστω και σε ένα μόνο στοιχείο της άδειας (όψη πχ) είναι καθ' όλα νόμιμη.

Αν δεν υπάρχει κάπου στην άδεια είναι τόσο νόμιμη όσο και το κλιματιστικό που δεν υπάρχει.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τις διαστάσεις του κτηρίου ... θυμηθείτε ότι ο κτιριοδομικός λέει : "Οι τοίχοι επιτρέπεται να φέρουν επενδύσεις" ...

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη συναδελφε Παυλο, αν σου ερχοταν ο ιδιοκτητης του ακινητου για τακτοποιηση, θα εβαζες και Φ.Κ. για τις επενδυσεις?

 

Αυτο θες να μας πεις?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να αναγνωστούν εκ νέου τα προηγούμενα μηνύματα, στα οποία αναφέρω το σκεπτικό μου, καθώς  και το αρχικό ερώτημα, γιατί νομίζω ότι μετά από πολλές δημοσιεύσεις το θέμα ανοίγει. Στο ερώτημα της Λυδίας έχω απαντήσει στο #131 και #136.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα το καταλαβα το σκεπτικο σου. Και η απαντηση ειναι ''ναι'' το τακτοποιεις.

 

Οποτε εδω σταματαει και η οποια κουβεντα.... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.