Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τεχνική περιγραφή συστήματος χειροκίν. αναγγελίας πυρκαγιάς


george

Recommended Posts

παιδια καλησπερα.

εκανα μια πυρασφαλεια για μια ταβερνα ψησταρια 250 ατομων ( κατηγορια Β) και μου ζητησαν εξτρα μια τεχνικη περιγραφη συστηματος χειροκιν. αναγγελιας πυρκαγιας συμφωνα με το αρθρο 4 της Π.Δ 71/88. εχει καποιος κατι σχετικο , εχω φαει τον κοσμο για να βρω και μου γυρισαν και την πυρασφαλεια πισω........ :cry: :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τραγικό.

 

Θα περιγράψεις το μπουτόν της αναγγελίας, σε εμφανή θέση, με σήμανση και προστασία από τυχαία ενεργοποίηση, και τη σύνδεσή του με τον πίνακα πυροπροστασίας / φαροσειρήνα.

Link to comment
Share on other sites

Σου παραθέτω μια πρότυπη τεχνική περιγραφή συστημάτων πυρανίχνευσης απο γνωστό πρόγραμμα του χώρου....

 

 

 

 

ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡAΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

Σκοπός του κάτωθι περιγραφομένου συστήματος είναι η πρόληψη των κινδύνων από πυρκαγιά με:

α) Την ανίχνευση στο αρχικό στάδιο κάθε εστίας καπνού, πυρακτώσεως ή αποτόμου ανόδου της θερμοκρασίας.

β) Την ενεργοποίηση συστήματος αυτομάτου κατασβέσεως

 

1. ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 

Όλοι οι χώροι ελέγχονται από ανιχνευτές πυρκαγιάς εκτός από τους χώρους υγιεινής.

Στα γραφεία και τους κλειστούς χώρους οι ανιχνευτές συνδέονται με φωτεινούς επαναλήπτες πάνω από την πόρτα του χώρου που ελέγχουν.

Οι ανιχνευτές συνδέονται παράλληλα σε ζώνες πυρανιχνεύσεως και ανά οριζόντια τμήματα του κτιρίου για τον εντοπισμό από τον πίνακα ελέγχου του τμήματος που κινδυνεύει.

Η διακοπή ρεύματος, της ηλεκτρικής συνέχειας ή το βραχυκύκλωμα μιας ζώνης και η αφαίρεση του ανιχνευτή από τη βάση του προκαλούν σήμα βλάβης της σχετικής ζώνης στον πίνακα ελέγχου.

Ο τελευταίος ανιχνευτής κάθε ζώνης φέρει το τελικό στοιχείο ζώνης που επιτρέπει τη ροή του ρεύματος ηρεμίας για την επίβλεψη του κυκλώματος από τον κεντρικό πίνακα πυρανιχνεύσεως

- κατασβέσεως. Η μεγίστη ωμική αντίσταση κάθε ζώνης είναι 250 ΩΜ και η τάση είναι 24V DC και το ρεύμα ηρεμίας είναι 100μΑ, το ρεύμα συναγερμού 100mA.

Τα καλώδια που ανήκουν στο σύστημα πυρανιχνεύσεως ή κατασβέσεως δεν πρέπει να οδηγούνται παράλληλα με τα καλώδια τάσεως άνω των 220V για την αποφυγή επαγωγικών ρευμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λανθασμένους συναγερμούς.

 

2.ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

 

Κοντά στις εξόδους, στα πυροσβεστικά σημεία και κατά μήκος των οδών διαφυγής, προβλέπεται η τοποθέτηση κουμπιών συναγερμού πυρκαγιάς με προστατευτικό γυάλινο κάλυμμα.

Τα κουμπιά συνδέονται σε ζώνες αναγγελίας πυρκαγιάς με το χέρι και κάθετη κυρίως διάταξη ώστε ο εντοπισμός από τον πίνακα να αφορά κάθετα τμήματα του κτιρίου και ο διαχωρισμός τους να γίνεται βάσει των υπαρχόντων κλιμακοστασίων.

Η σύνδεση των κουμπιών σε ζώνες γίνεται όπως και των ανιχνευτών πυρκαγιάς.

Τα κουμπιά πρέπει να τοποθετηθούν σε ορατά σημεία σε ύψος 1.5 μέτρα από το έδαφος και σε απόσταση 50cm το λιγότερο από διακόπτες φωτισμού, κουμπιών ανελκυστήρων ή άλλων ηλεκτρικών διατάξεων.

 

3. ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

 

Στη βάση κάθε ανιχνευτή είναι ενσωματωμένη λυχνία συναγερμού για τον εντοπισμό του ανιχνευτή που έδωσε συναγερμό και τις δοκιμές.

Έξω από τους κλειστούς χώρους και πάνω από τις εισόδους τοποθετούνται οι φωτεινοί επαναλήπτες για τον εντοπισμό του χώρου που κινδυνεύει.

Σε όλα τα τμήματα των κτιρίων και σε κατάλληλες θέσεις τοποθετούνται κουδούνια συναγερμού 105 DB / μέτρο. Καλωδιώσεις σειρήνων 2 x 1.5 NYM.

Στον πίνακα ενδείξεις συναγερμού θα εντοπίζουν τη ζώνη που έδωσε συναγερμό και παράλληλα θα ηχεί ενσωματωμένος βομβητής.

Με την ίδια μέθοδο θα επισημαίνονται και οι βλάβες του όλου συστήματος.

 

4. ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

 

Το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης περιλαμβάνει

α) Τον πίνακα, δηλ.

(1) Ενδείξεις περιοχών

(2) Κύρια και εφεδρική ηλεκτρική τροφοδοσία χαμηλής τάσης.

Κύρια από τη ΔΕΗ και εφεδρική από μπαταρία 24 V.

H εφεδρική τροφοδοσία θα επαρκεί για τουλάχιστον (30) πρώτα λεπτά .Η μεταγωγή από τη μια πηγή στην άλλη θα γίνεται αυτόματα με κατάλληλο ρελέ.

(3) Σύστημα αυτόματης επανάταξης.

(4) Σύστημα εφέσβεσης φωτεινών επαναληπτών.

(5) Σύστημα επιτήρησης γραμμών με επιλογικό διακόπτη εντοπισμού της βλάβης.

(6) Ηχητικά όργανα συναγερμού(σειρήνες, βομβητές, κουδούνι)

(7) Φωτεινή ένδειξη για παροχή 24 VDC από τη μπαταρία.

(8-) Φωτεινή ένδειξη για παροχή 220 VAC.

(9) Φωτεινές ενδείξεις για κάθε ζώνη, ξεχωριστή για το συναγερμό (ΑLARM) και ξεχωριστή για βλάβη ζώνης (FAULT).

β)Καλωδιώσεις διαστάσεων 2x0,8 ή 3x0,8 mm2

γ) Πυρανιχνευτές ιονισμού.

Οι ανιχνευτές αυτοί αντιδρούν στα ορατά και αόρατα προϊόντα της καύσης. Ανιχνεύουν το καπνό σε χώρους με καθαρή ατμόσφαιρα (σχετική υγρασία μικρότερη από 95% ταχύτητα αέρα 5 m/sec) και δίνουν έγκαιρα διέγερση. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι μικρότερη από 10 μCu.Η τοποθέτηση τους γίνεται στην οροφή που καλύπτουν χώρο μέχρι 100 τ.μ. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο ανιχνευτών είναι 10 μ, ενώ για διαδρόμους 15 μ, και η μέγιστη απόσταση από το τοίχο 3.6μ.

Κάθε ανιχνευτής φέρει στη βάση του ενσωματωμένο ενδεικτικό λαμπτήρα νέον που αναβοσβήνει όταν ενεργοποιηθεί ο ανιχνευτής.

Οι ανιχνευτές αυτού του είδους έχουν τοποθετηθεί στους χώρους που φαίνονται στα σχετικά σχέδια.

δ) Θερμοδιαφορικός ανιχνευτής

Οι ανιχνευτές αυτοί αντιδρούν όταν μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο η θερμοκρασία ανέβει πάνω από κάποιο όριο (π.χ. 10 οC). Είναι κατάλληλη για ανίχνευση φωτιάς χωρίς καπνό ρυπαρούς χώρους εκεί όπου δημιουργούνται καπνοί ή ατμοί(λεβητοστάσια, πλυντήρια κτλ).

Οι θερμοδιαφορικοί ανιχνευτές δεν ενδείκνυται σε χώρους που προσβάλλονται ηλιακή ακτινοβολία. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ δυο ανιχνευτών είναι 13 μ, ενώ η μέγιστη απόσταση από το τοίχο είναι 6μ.Οι ανιχνευτές αυτού του είδους έχουν τοποθετηθεί στους χώρους που φαίνονται στα σχετικά σχέδια και καλύπτουν επιφάνεια έως 50 τ.μ. (βλέπε σχετικά σχέδια).

ε) Φωτεινός επαναλήπτης (οπτικός συναγερμός)

Ο φωτεινός επαναλήπτης αποτελείται από περιστρεφόμενο λαμπτήρα αερίου XENON υψηλής φωτεινής έντασης ή πυρακτώσεως των 5 W,δίνοντας αφεσβενόμενο φως. Τοποθετήθηκαν όπως φαίνεται στα σχετικά σχέδια.

στ) Σειρήνα συναγερμού.

Η σειρήνα συναγερμού θα είναι ηλεκτρονικής ηχητικής απόδοσης 100 DB/m και θα είναι ενσωματωμένη με τον φωτεινό επαναλήπτη. Η ηχητική απόδοση των σειρήνων θα υπερισχύει της μέγιστης στάθμης του θορύβου που υπάρχει σε κανονικές συνθήκες και θα ξεχωρίζει από τα ηχητικά σήματα άλλων συσκευών στον ίδιο χώρο .Η τοποθέτηση τους φαίνεται στα σχετικά σχέδια.

ζ) Ένδειξη ενεργοποίησης χειροκίνητου συστήματος

 

 

ΘΕΣΗ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ

Α/Α Είδος ανιχνευτή Θέση Ποσότητα Ζώνη

Θερμοδιαφορικός

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιονισμού - Καπνού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

 

Μόλις ενεργοποιηθεί ένας πυρανιχνευτής ανάβει στον πίνακα η ενδεικτική λυχνία που αντιστοιχεί στο χώρο που καλύπτει ο ανιχνευτής αυτός.

Συγχρόνως αναβοσβήνει ο φωτεινός επαναλήπτης του ανιχνευτή αυτού ώστε να γίνεται εύκολα ο εντοπισμός του χώρου κινδύνου. Επίσης ακούγεται ηχητικό σήμα συναγερμού για ειδοποίηση των ενοίκων. Μετά τη καταστολή της εστίας πυρός ή του αιτίου συναγερμού γίνεται επανάταξη από τον πίνακα ελέγχου ώστε το σύστημα να είναι πάλι σε ετοιμότητα.

Σε περίπτωση χειροκίνητης ενεργοποίησης υπάρχει στον πίνακα σχετική ένδειξη της θέσης του κόμβου που τον προκάλεσε ώστε να ευχεραίνεται ο εντοπισμός. Το σύστημα μπορεί να ελέγχεται χειροκίνητα τοπικά για τον έλεγχο καλής λειτουργίας .Με τη πίεση ενός κομβίου ανά ζώνη ανάβουν οι ενδεικτικές λυχνίες ώστε να ελέγχεται ότι βρίσκονται σε λειτουργία.

Επίσης τοπικά μπορεί να ελέγχεται και το ηχητικό κύκλωμα.

Σε περίπτωση διακοπής ενός κλάδου τροφοδοσίας κάποιου κυκλώματος υπάρχει σχετική οπτική ένδειξη στο πίνακα συνοδευόμενη από ειδικό βόμβο βλάβης.

Οι σειρήνες συναγερμού είναι δυο ήχων διακεκομμένου για προειδοποίηση και συνεχούς για εκκένωση. Τοποθετούνται στις θέσεις που φαίνονται στις κατόψεις των σχετικών σχεδίων έτσι που να καλύπτουν ηχητικά κάθε σημείο των χώρων.

 

 

 

………………………….20……

 

O ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

σε συνέχεια της πιο πάνω καταχώρησης απο τον συνάδελφο parth, νομίζω ότι στη ιστοσελίδα που σου στέλνω, μπορείς να βρείς απάντηση και σε άλλα θέματα που μπορεί να ζητάς απαντήσεις. Το συστήμα που περιγράφει όπως και το κατασβεστικό μέσο πυρόσβεσης, αφορούν αποκλειστικά τα επαγγελματικά μαγειρεία και είναι ένα σύστημα που έχει εγκριθεί απο την Πυροσβεστική αρκετές φορές.

 

Πιστεύω ότι ο χρόνος που θα κάνεις να διαβάσεις όλο το κείμενο και τις συνδέσεις που έχει στο τέλος, αξίζει το κόπο.

 

Ανδρέας

 

http://www.firesol.gr/page74.html

Link to comment
Share on other sites

Εγώ βάζω αυτή τη περιγραφή που τη δέχονται:

 

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

 

Σύμφωνα με την παράγραφο του άρθρου των Ειδικών Διατάξεων στο κτίριό μας απαιτείται η τοποθέτηση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού. Οι ηλεκτρικοί αγγελτήρες πυρκαγιάς όπως φαίνεται στα σχέδια, τοποθετούνται κοντά στην έξοδο κινδύνου και σε τέτοιο σημείο του κτιρίου να μην απέχει περισσότερο απο 50 m από τον αγγελτήρα. Η σύνδεση του ηλεκτρικού κουμπιού μετά απο σπάσιμο του καλύμματος ενεργοποιεί σειρήνα συναγερμού που είναι συνδεδεμενη με το κύκλωμα. Τα κουμπιιά συνδέονται σε ζώνες αναγγελίας πυρκαγιάς με το χέρι και σε κάθετη κυρίως διάταξηώστε ο εντοπισμός να αφορά κάθετα τμήματα του κτιρίου. Η διάταξη και τα χαρακτηριστικά των συσκευών συναγερμών πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να ειδοποιούνται έγκαιρα όλα τα άτομα που βρίσκονται στο κτίριο. Το αρχικά εκπεμπόμενο σήμα πρέπει να είναι κωδικοποιημένο, ώστε να αναγνωρίζεται μόνο από το μόνιμο προσωπικό της αίθουσας. Το σήμα αυτό πρέπει να ακολουθείται από συνεχές σήμα συναγερμού διακριτικό και κατανοητό από όλους τους πελάτες.

 

Σειρήνες Αναγγελίας.

 

Σειρήνες ονομάζονται τα σύστημα αυτά τα οποια μπορεί να είναι μηχανικά κουδούνια η ηλεκτρονική σειρήνα τα οποια πρέπει να ακούγονται ευδιάκριτα παντού μέσα στο κτίριο , με σκοπό την προειδοποίηση του πληθυσμού η ακόμα και την εκκένωση του κτιρίου.Τα παρακάτω αποτελούν κατασκευαστικές οδηγίες.

Η ένταση του ήχου στο κτίριο πρέπει να είναι ομοιόμορφη και ευδιάκριτη με μίνιμουμ τιμή τα 65 ντεσιμπέλ.

Αν πρόκειται για ξενοδοχεία που πρόκειται να υπάρχουν άτομα που κοιμούνται τότε πρέπει η ένταση στο ύψος του κρεβατιού να είναι 75 ντεσιμπέλ.

Όλες οι συσκευές πρέπει να παράγουν τον ίδιο ήχο και να διαφέρουν από τους ήχους που υπάρχουν στην περιοχή.

Να μην είναι μεγαλύτερη η ένταση του ήχου από την προβλεπόμενη για να μην δημιουργηθούν μόνιμες βλάβες στο ακουστικό σύστημα.

Πρέπει να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός σειρήνων μέσα στο κτίριο για να καλύπτεται όλος ο χώρος.

Link to comment
Share on other sites

παιδια ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση αλλα στην πυροσβεστικη εγινε το καλυτερο απο ολα σημερα.

εχω βρει απο το ιντερνετ το κειμενο που παραθετει πιο πανω ο parth καθως και τις σελιδες του αντρεα και το κειμενο του ppaleoho ( ευχαριστω και τους 3) και το δινω την δευτερα και το απορριπτει ο υπευθυνος της πυρασφαλειας . Αφου εχω ρωτησει εσας γνωστους& αγνωστους καταληγω οτι το κειμενο ειναι αυτο που παραθετει παραπανω ο parth και παω το ιδιο κειμενο. τοτε ο αλλος αξιωματικος συμπληρωνει με στυλο === παρ 4.2.1 του αρθρου 4 του Π.Δ 71/88, το αρθρο 4 του Π.Δ 71/88, αναγραφοταν στην παλια πυρασφαλεια και για την φραση παρ 4.2.1 ο προηγουμενος μου γυρισε ολοκληρη πυρασφαλεια πισω!!! και απο τις 12,30 που την πηρα οριστικα χτυπαω το κεφαλι μου στον τοιχο΅:

 

 

:shock: :shock: :shock: :shock:

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο γραφείο πυρασφαλείας γίναν όλα αυτα???????

 

παντού :P

 

(έχω δει μεγάλες διαφορές συμπεριφοράς)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ρε παιδιά μου ζητήθηκε και εμένα μια τεχνική περιγραφή απο τον αξιωματικό της Πυρασφάλειας και με τα όσα γράφει ο george έχω ψιλομπερδευτεί!

 

ποια δέχονται απο τις 2 τεχνικές περιγραφές?του ppaleoho ή του parth????

 

μου ζήτησε τεχνική περιγραφή του χειροκίνητου συστήματος συναγερμού και του αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.