Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προϋφιστάμενο του 1955


Recommended Posts

κατ αρχας δες την ΠΟΛ 1234/14 τι λεει για την παλαιοτητα και τις  μη ουσιωδεις ανακαινισεις-παρεμβασεις

 

Αναγράφεται το έτος κατασκευής του κτιρίου, όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία ουσιώδη αναθεώρησή της. Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες (μη ουσιώδους) ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. άδεια ελαιοχρωματισμού, άδεια πέργκολας, άδεια επισκευής πατωμάτων κ.λπ.) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της παλαιότητας. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αναγράφεται το έτος κατασκευής, το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος κτήσης, έναρξη ηλεκτροδότησης κ.λπ.). Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, αναγράφεται το κτίσμα σε μια γραμμή και, ως έτος κατασκευής, το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας. Αν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος, κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3427/2005. Σε αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης. Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής.

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19856
© Taxheaven

Link to comment
Share on other sites

Dimitris:ως προς την παλαιότητα στο Ε9 το είχα αντιμετωπίσει και παλαιότερα ότι συμπαρασύρει η νεότερη επέμβαση το παλαιότερο κτίσμα.

 

Pavlos:ως προς την απάντησή σου  #548:Σίγουρα θα πρέπει  να δηλωθεί η παραιτέρω παρέμβαση και ενίσχυση  στο προ του  ΄55, όμως θα

υπολογιστεί με αναλυτικό και όχι ως επιφάνεια. 

Σωστά;

Ποιά η γνώμη σας για το #550 που επισυνάπτω pdf στο #551 ως προς την ΥΥ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω περίπτωση διώροφης κατοικίας προϋφιστάμενης  του 1955, 150μ2 εκ των οποίων 100μ2 στο ισόγειο και 50μ2 στον όροφο  στην οποία έχει γίνει α) αντικατάσταση στέγης με πλάκα  από οπλισμένο σκυρόδεμα και β) έχει μετατραπεί ένας Η.Χ  20μ2 σε δωμάτιο.  Είχα σκοπό να το εντάξω στο ν4178 με   μια παράβαση  με αναλυτικό για τη στέγη, και μια ΥΔΚΧ για τον Η.Χ 20μ2  μέχρι που μου έφεραν το συμβόλαιο αγοράς (2001) και Ε9 όπου το ισόγειο 100μ2 αναφέρεται ως αποθήκες.

 

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει Ο.Α. πρέπει και βάλω σαν παράβαση και τα  100μ2 του ισογείου σαν ΥΔΚΧ?

Link to comment
Share on other sites

έχει κανείς άποψη για το #554

 

 

Η ερώτηση μου είναι όταν δεν υπάρχει Ο.Α.  ποιος και με ποια κριτήρια ορίζει το αν ένας χώρος είναι Β.Χ. η Κ.Χ?

Edited by pitsirik0s
Link to comment
Share on other sites

Να του πεις να πάει πρώτα να αλλάξει το Ε9

(ώστε να φαίνεται ως κατοικία από την τάδε ... χρονιά,

που θα αποτελεί και δημόσιο έγγραφο του έτους της αλλαγής χρήσης )

και μετά κάνε την ένταξη στον 4178 όπως είπες..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για μία περίπτωση ακινήτου, για την έκδοση της βεβαίωσης παλαιότητας κτίσματος προ του '55. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όντως η κατασκευή του υφιστάμενου κτίσματος είναι προγενέστερη του '55. Διαθέσιμες Α/Φ εκείνης της περιόδου σε ΓΥΣ και ΟΚΧΕ δυστυχώς δεν υπάρχουν. Ωστόσο, επειδή το ακίνητο είναι στο Βόλο και μάλιστα είχε παρθεί δάνειο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό του '55, σκέφτηκα να αναζητήσω μία σχετική βεβαίωση. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

1) Αρχικά, υπάρχουν άλλοι αξιόπιστοι φορείς εκτός από ΓΥΣ, ΟΚΧΕ για αναζήτηση Α/Φ;

2) Θα ήταν αποδεικτικό στοιχείο μία βεβαίωση ότι είχε παρθεί δάνειο για αποκατάσταση των ζημιών στο ακίνητο από το σεισμό του '55; Και από πού θα μπορούσα να αναζητήσω μία τέτοια βεβαίωση;

Γενικά, υπάρχει κάποια άλλη σκέψη/ιδέα επί του θέματος, καθότι βρίσκομαι με δεμένα τα χέρια;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα να ρωτήσω κάτι έχω κτίσμα προ 55 κ σαυτο έχουν κάνει προσθήκη κατ επέκταση αυθαίρετη εγω τώρα στο σύστημα βάζω οτι εχει ο.α αλλά μετά στην θέση της αδείας τι ανεβάζω?? την τεχνική έκθεση που θα αναφέρω οτι είναι από λιθοδομή κτλ... (Ν4067/12 αρθ 23 παρ 1δ λέει ότι υφίστανται νόμιμα)

Edited by Γοργόνα
Link to comment
Share on other sites

Η σειρά ισχύος είναι

- τίτλοι

- α/φ

- λοιπά δημόσια (ή επίσημα ιδιωτικά) έγγραφα ή σύνδεση με δίκτυα κ.ω.

- τεκμηρίωση με τεχνική έκθεση και φωτογραφίες+Ε9

Link to comment
Share on other sites

Τίτλος δεν υπάρχει, εχω απόσπασμα του 1959 που φαίνεται το κτίσμα , ε9 φαίνεται αλλα σαν τετραγωνικά είναι λιγότερα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.