Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα υπογραφής σε παραδοσιακούς οικισμούς


Recommended Posts

Συνάδελφοι.

 

Θέτω προς συζήτηση τα παρακάτω, γιά να ακουσθούν όλες οι απόψεις γιά ένα θέμα που αφορά πολλούς μηχανικούς.

 

Με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του (ψηφισθέντος στις 09.11.11) Νομοσχεδίου γιά τις "άδειες δόμησης κλπ" προβλέπεται :

 

"2. Γιά τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακό ή ... κλπ .... νεώτερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς."

 

Επίσης, στην παράγραφο 3, προβλέπεται και η επίβλεψη να είναι αντίστοιχη των μελετών, ήτοι επίβλεψη αρχιτεκτονικών αποκλειστικά από αρχιτέκτονες και των στατικών από πολιτικούς.

 

Αυτό σημαίνει ότι στους Παραδοσιακούς Οικισμούς έχουμε αλλαγές στα δικαιώματα των μηχανικών και συγκεκριμένα :

 

Αποκλεισμός από αρχιτεκτονικές μελέτες (και επιβλέψεις) στους Διπλ. Πολιτικούς μηχ, Πτυχ. Πολιτικούς μηχ ΤΕ, Τοπογράφους κλπ (στον βαθμό που είχαν ο καθένας).

 

Αποκλεισμός από στατικές μελέτες (και επιβλέψεις) στους Αρχιτέκτονες μηχ, Πτυχ. Πολιτικούς μηχ ΤΕ, Τοπογράφους κλπ (στον βαθμό που είχαν ο καθένας).

 

Σαν ένα πρώτο συμπέρασμα θα σας πω ότι στο Πήλιο ή στις Κυκλάδες οι Πτυχ. Πολιτικοί μηχανικοί δεν μπορούν να υπογράφουν και να επιβλέπουν Αρχιτεκτονικές και Στατικές μελέτες (και επιβλέψεις). Δηλαδή, τι μένει ?

 

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει αντίδραση μόνο από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

 

Θα ήθελα την γνώμη σας γιά ένα θέμα που αφορά πολλούς μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι πρέπει να μπει μιά τάξη είναι αναμφισβήτητο.

 

Μπαίνει τάξη, όμως, όταν κάποιοι (Σηφουνάκης - αρχιτέκτων) αποφασίζουν συντεχνιακά να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ?

 

Ακούσατε να γίνεται κανένας διάλογος γιά το θέμα ?

 

Άνοιξα αυτό το θέμα ακριβώς γιά να γίνει ένας διάλογος.

 

Ακόμη και το σχέδιο νόμου που στάλθηκε στους φορείς και τους συλλόγους άλλα έλεγε και παραπλάνησε τους πάντες γιά να μην υπάρξει αντίδραση.

 

Δεν μπαίνει έτσι η τάξη συνάδελφε.

Link to comment
Share on other sites

καλο ακουγετε για τους αρχιτεκτονες...

 

Αν και αρχιτέκτονας θα διαφωνίσω μαζί σου, διότι το ίδιο είναι αντίστοιχα και για τον Πολ. Μηχ.

 

Ακούγεται πάρα πολύ σωστό. Καιρός να μπει τάξη επιτέλους.

 

Ένα πρώτο βήμα είναι και θεωρώ επιτέλους ότι όντως μπαίνει τάξη! Το δεύτερο βήμα είναι να διευρυνθεί για οποιαδήποτε περιοχή και όχι μόνο για παραδοσιακούς οικισμούς κτλ.!!!

Αν και δεν ξέρω τα πλήρη διακιώματα των μηχανικών (ούτε καν τα δικά μου ως ΑΜ, μιας και τώρα βγήκα στο επάγγελμα), πιστεύω ότι ΠΡΕΠΕΙ ο κάθε μηχανικός να μελετά και να επιβλέπει τον κλάδο του.

Αρχιτεκτονικά ο ΑΜ

Στατικά ο ΠΜ

Τοπογραφικά ο ΤΜ

κ.ο.κ.

 

Το ότι πρέπει να μπει μιά τάξη είναι αναμφισβήτητο.

Μπαίνει τάξη, όμως, όταν κάποιοι (Σηφουνάκης - αρχιτέκτων) αποφασίζουν συντεχνιακά να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ?

Δεν μπαίνει έτσι η τάξη συνάδελφε.

 

ΣΙΓΟΥΡΑ οι συντεχνιακές αποφάσεις είναι άθλιο φαινόμενο.

ΩΣΤΟΣΟ, τελείως προσωπικά, κρίνω λογικότατο και αναγκαίο (τόσο για τον ίδιο τον μηχανικό, όσο και για τη δομημένη κοινωνία μας) να γίνει επιτέλους ένας διαχωρισμός στα επαγγελματικά δικαιώματα του καθενός.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε architect_duth

 

Δεν είναι εύκολο να γίνει διαχωρισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πάντα θα υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις, άλλωστε όλοι Πολυτεχνείο τελειώσαμε.

 

Κριτήριο γιά τα δικαιώματα δεν είναι μόνο η ονομασία της ειδικότητας αλλά και το περιεχόμενο των σπουδών κάθε τμήματος.

 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πλέγμα νόμων και διαταγμάτων που διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου και που ορίζει τα δικαιώματα της κάθε ειδικότητας.

 

Σ΄ αυτό το βάθος χρόνου μπορεί να μελετηθεί τι πάει και τι δεν πάει καλά, τι πρέπει να διατηρηθεί και τι να αλλάξει.

 

Εάν οι εξελίξεις δείξουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, με καλόπιστο διάλογο μεταξύ επιστημόνων μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή.

 

Το να περνάει, όμως ο κάθε πολιτικάντης αυτό που εξυπηρετεί την συντεχνία του είναι πράγματι άθλιο φαινόμενο, από αυτά που έχουν απαξιώσει τον πολιτικό μας κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Ένα πρώτο βήμα είναι και θεωρώ επιτέλους ότι όντως μπαίνει τάξη! Το δεύτερο βήμα είναι να διευρυνθεί για οποιαδήποτε περιοχή και όχι μόνο για παραδοσιακούς οικισμούς κτλ.!!!

 

Ας γίνει τμηματικά πρώτα και εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο και βλέπουμε σιγά-σιγά. Μια επιχείρηση "σκούπα" σε τέτοια πράγματα, θα σήμαινε "κατακρεούργηση" του κλάδου των ΠΜ και δε νομίζω ότι γλυτώναμε την επανάσταση (δυστυχώς είναι πολύ περισσότεροι από όσοι θα έπρεπε να ήταν).

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω μαζί σου μερικώς.

 

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να γίνει διαχωρισμός των Ε.Δ., διότι μιλάμε για μεγάλα συμφέροντα, αλλά και δουλειές από τις οποίες βγαίνει το ψωμί του καθενός, οπότε και κανένας (??) δε θέλει να χάσει κάτι, πόσο μάλλον όταν περνάει ο λόγος του σε κάποιο πολιτικό.

 

Το ότι τελειώσαμε όλοι πολυτεχνείο είναι γενικό, και εξηγούμαι. Το πολυτεχνείο που τελείωσα εγώ, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καλώς (για εμένα που είμαι λίγο πιο "πρακτικός") ή κακώς για μερικούς άλλους, είχε και αρκετά μαθήματα περί στατικής, μεταλλικών κατασκευών και κατασκευών ωπλισμένου σκυροδέματος, κτλ.

Για έναν αρχιτέκτονα, εάν τα μαθήματα διδάσκονταν ορθά, είναι σημαντικό να ξέρει 5-10 πράγματα, ώστε αυτό που σχεδιάζει να ξέρει γενικά αν στηρίζεται (χωρίς τον προϋπολογισμό της Μάλτας!).

Επουδενεί όμως τα μαθήματα ενός αρχιτέκτονα από το πολυτεχνείο του δεν του παρέχουν τη δυνατότητα να μπορεί να βγάλει στατικά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, λόγω της ευθύνης, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να υπογράψω στατικά!!!

 

Το ίδιο και με τα τοπογραφικά. ΟΚ, κάναμε τοπογραφία κτλ...! ΚΑΙ ?? Δεν έχω τις γνώσεις βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο να κάνω τοπογραφικά.

 

Θα μου πείτε βέβαια ότι μπορείς να μάθεις στην πράξη.

Ε, ΟΚ τότε, να δώσουν Ε.Δ. και σε όσους απλά έχουν πχ 10 χρόνια στην οικοδομή, που σε μερικές αν όχι πολλές περιπτώσεις ξέρουν καλύτερα από "κανονικό" μηχανικό.

 

Αντίστοιχα και αντίστροφα με τους ΠΜ που στο πολυτεχνείο κάνουν αρχιτεκτονική. Δε συγκρίνονται κάποια πράγματα.

 

Για εμένα, τα Ε.Δ. του καθενός έπρεπε να περιορίζονται στο τι μπορεί να κάνει βγαίνοντας από το πανεπιστήμιό του και βέβαια "όσο ζω μαθαίνω", αλλά πάνω στην ειδικότητά μου!

 

Οι ΑΜ μπορούν να σχεδιάζουν (έχουν τις βασικές γνώσεις) από μονοκατοικίες και υπαίθριους χώρους έως νοσοκομείο / σχολείο / κτλ μεγάλης κλίμακας έργο.

Οι ΠΜ μπορούν να μελετήσουν τα στατικά τους

κ.ο.κ.

 

Φίλε μου tpanag εκεί (παραδοσιακούς οικισμούς) είναι 1000% απαραίτητο, αλλά και στις πόλεις μας έπρεπε να είναι και όχι μόνο.

Πιστεύω ότι τέτοια θέματα, με επιχειρήσεις σκούπα γίνονται, διότι αλλιώς εφευρίσκονται παραθυράκια και κερκόπορτες!

Όσον αφορά τους ΠΜ, καταλαβαίνω ότι θα χάσουν τα περισσότερα, αλλά δεν κατανοώ την "επανάσταση". Μιλάμε για ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΑ πράγματα. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι ΑΔΙΚΟ!!! ...Γνώμη μου!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eντάξει παιδιά όταν τα μοιράσετε μεταξύ σας πείτε μας και μας αν πρέπει να αναπνέουμε και να υπάρχουμε για να ξέρουμε οχι τίποτα άλλο! Μην το πάρει κανείς προσωπικά αλλά σαν ΤΕ είχα κάποια λιγοστά δικαιώματα αλλά σε λίγο δεν θα μπορώ ούτε επίβλεψη να κάνω και δεν βλέπω κανέναν να θεωρεί οτι μπορεί να είναι και άδικο! Τέλοσπάντων καλή καρδιά!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.