Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παραβίαση σε κοινόχρηστο χώρο οικοδομής


Recommended Posts

Σε περίπτωση πλήρης δόμησης του ακαλύπτου σε όλο το ύψος του κτηρίου (ισόγειο και 2 όροφοι) που ανήκει σε 2 ιδιοκτήτες με οριζόντια μπορεί να θεωρηθεί ως κοινόχρηστο και να παει με εναν φακελο? τι λετε σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να κανω 4 φακελους για τα διαμερίσματα των ορόφων και 47 φακέλους για τα μαγαζιά του ισογείου...!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 261
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@percules

τα ζητήματα που αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους συνήθως ρυθμίζονται από Γ.Σ των ιδιοκτητών το πλαίσιο της οποίας δίδεται από τη σύσταση ιδιοκτησιών και τον κανονισμό της πολυκατοικίας αν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Τώρα, ενώ γενικά για να αποφασίσει η Γ.Σ τι χρώμα τέντες θα βάλουν χρειάζεται 50 ή 75% των παρεβρισκομένων, για ζητήματα αλλαγής χρήσης και ιδιοχρησίας κοινόχρηστου χώρου απαιτείται 100% όλων. Τουτ εστιν: ένας μουρλός να σου κάτσει την έκατσες...!

 

@Brasco

έχω ξαναδιαφωνήσει και αλλού για το ίδιο θέμα

Το ότι ο μηχανικός δε φέρει καμία ευθύνη στο ζήτημα ψευδούς δήλωσης του ιδιοκτήτη, δεν έχει επισημοποιηθεί με κανένα έγγραφο.

Σε περιπτώσεις όπου πχ, ένας ιδιοκτήτης αποκρύψει πως στο ακίνητό του υπάρχει και άλλος συνιδιοκτήτης, πιστεύω ότι είναι προφανές ότι ο μηχανικός δε φέρει ευθύνη.

Σε περιπτώσεις όμως καταφανών παραβάσεων και καταπατήσεων κοινοχρήστων χώρων σε ακίνητα συνιδιόκτητα και αν ποτε η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, δεν είμαι σίγουρος ότι ο μηχανικός θα τη βγάλει καθαρή...

Αυτό γιατί ο μηχανικός α) γνώριζε το νόμο και τι όριζε περί συνιδιοκτησιών, β) είναι προφανές ότι αναγνώρισε τους χώρους ως κοινόχρηστους, γ) προχώρησε σε ρύθμιση ευνοώντας τον πελάτη του, δ) αποκόμισε κέρδος από τη διαδικασία και ΑΡΑ είναι συνένοχος στη συγκάλυψη της καταπάτησης και της αυθαιρεσίας.

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

@ sagiasd

Πράγματι, πολύ πιθανόν να κληθεί ο μηχανικός σε μία τυχόν δίκη, αλλά πιστεύω πως με το κείμενο της εξουσιοδότησης θα την βγάλει καθαρή.

Αυτό το πιστεύω κρίνοντας βάση των περιπτώσεων με τα όρια οικοπέδων.

Όταν δεν υπάρχει Π.Ε., αυτά υποδεικνύονται από τους ιδιοκτήτες,

οι οποίοι υπογράφουν και την σχετική δήλωση στο τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

Όταν σου υποδεικνύουν τα όρια οι ιδιοκτήτες, σου τα υποδεικνύουν οι ιδιοκτήτες (ένας φράκτης, μια ελιά, μια κοτρώνα).

Εδώ μιλάμε για χώρους ορισμένους με συμβόλαια και σχέδια.

Όταν διαμέρισμα έχει επεκταθεί στο κλιμακοστάσιο με βάση τα σχέδια, όταν σε ταράτσα με πρόσβαση από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο έχει ξεφυτρώσει γκαρσιονιέρα, όταν στην Pilotis έχει φτιάξει κάποιος γυμναστήριο ή στον ακάλυπτο καντίνα, ο μηχανικός εννοείται ότι πρέπει να πονηρευτεί (και να ψάξει έστω για περιπτώσεις αποκλειστικής χρήσης). Κανείς δε θα δεχθεί ότι ''δε το κατάλαβα κε Πρόεδρε''. Θα αποδοθεί δόλος στην πράξη του μηχανικού και όχι αμέλεια, λόγω του κέρδους που αποκόμισε. Εντάξει, πταίσμα θα είναι, δε θα μπει στο κελί 33, αλλά οποιαδήποτε καταδίκη, ειδικά για επαγγελματικά θέματα δεν είναι κι ότι καλύτερο...

Το ρισκάρεις...;

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ τα φώτα σας.

 

Ιδιοκτήτης διαμέρισματος 1ου ορόφου έχει ανοίξει παραθυρο (0,70 * 0,8 ) στην όψη του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας. Μπορώ να το τακτοποιήσω με Ν. 4014 (παραβάσεις κατ. 13) ή πρέπει να βγεί άδεια με συναίνεση ιδιοκτητών ( η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί).

Edited by Manolis gon
διόρθωση
Link to comment
Share on other sites

Έχω και γω ίδια περίπτωση που έχουν ανοιχτεί / μεταφερθεί ανοίγματα στις όψεις!Άλλοι συνάδελφοι μου λένε ότι μπορώ να το βάλω μέσα στον 4014!Άλλοι πρέπει να πάρω συναίνεση από όλους επειδή πρόκειται για τις όψεις και άλλοι ότι να μην το βάλω και να πάω να βγάλω άδεια αλλαγής όψεων (πάλι με συναίνεση)!Δεν ξέρω ούτε εγώ τι να κάνω!

Link to comment
Share on other sites

το βαζεις σαν παραβαση στον 4014....

 

επισης στην αλλαγη οψεων πολλες φορες δεν χρειαζεται η συναίνεση των υπολοιπων ιδιοκτητων οταν δεν αλλαζει και δεν αλλοιωνει την μορφη του κτιριου......νομιζω υπαρχει και σχετικη αποφαση αλλα δεν την βρισκω.......πχ ανοιγμα παραθυρου δεν απαιτει......δημιουργια σκεπαστρου απαιτει.....

 

πχ στις αδειες καταστηματων στο ισογειο υπαρχει παντα συναινεση των υπολοιπων ιδιοκτητων?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Την περιβόητη συναίνεση από τους συνιδιοκτήτες με ποιον τρόπο θα την λάβουμε γραπτώς;

1) Από απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας;

2) Από ξεχωριστές υπεύθυνες δηλώσεις (θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής) από όλους τους συνιδιοκτήτες με ενδεικτικό κείμενο της μορφής "ότι πχ αναγνωρίζω την τάδε αυθαίρετη κατασκευή στη πυλωτη και συναινώ ο τάδε φερόμενος ιδιοκτήτης να προχωρήσει στη ρύθμιση του χώρου με βάση το Ν 4014."?

3) Υπάρχει κάποιο σχετικο έντυπο ώστε να το προσαρμόσουμε αν περίπτωση ;

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ τα φώτα σας.

 

Ιδιοκτήτης διαμέρισματος 1ου ορόφου έχει ανοίξει παραθυρο (0,70 * 0, 8-) στην όψη του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας. Μπορώ να το τακτοποιήσω με Ν. 4014 (παραβάσεις κατ. 13) ή πρέπει να βγεί άδεια με συναίνεση ιδιοκτητών ( η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί).

Να προσθέσω πως η άποψη μου είναι πως μπορεί να τακτοποιηθεί με 500€. και αυτό το υποστηρίζω με την συλλογιστική πως και η τακτοποίηση ΗΥθρίων είναι αλλαγή στην όψη (τις περισσότερες φορές) αλλά δεν απαιτείται συναίνεση.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.