Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρότυπες ξύλινες διατομές


 
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

όχι δεν υπάρχει.

Υπάρχουν διατομές που κινούνται στο εμπόριο αλλά μπορείς να έχεις ότι θες. Σην πιστοποίηση της αντοχής είναι τα πράγματα δύσκολα....

Μόνο στις συγκολλήτες υπάρχει ιδιαιτερότητα στις διαστάσεις λόγω τουτρόπου κατασκεύης. Δες τα sites που έχουμε σε κάποια δημοσίευση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δες στο παρακάτω link της σελίδας μας τις συνηθισμένες διατομές. Προσοχή: αυτές είναι ονομαστικές διατομές και χρησιμοποιούνται για στατικούς υπολογισμούς. Στην πράξη, πολλές διατομές είναι λίγο διαφορετικές πχ. η 60/120 χιλ. είναι 55/115 χιλ. Καλό είναι να ρωτήσει κανείς και σε κάποιο ξυλέμπορο τι διατομές και μήκη (κυρίως αυτό) υπάρχουν, αναλόγως με τον τύπο και τη χώρα προέλευσης, ώστε να μην υπολογίζεις κουτουρού... Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις αν τα ξύλα θα πλανιστούν, γιατί με το πλάνισμα μπορεί να "χάσεις" μέχρι 1 εκ.

 

Πιστοποιήσεις δεν θα βρείς στα σκεπόξυλα, μόνο σε επεξεργασμένη ξυλεία δηλ. συγκολλητή και τεχνητά ξηραμένη, εφόσον είναι από σοβαρές εταιρείες. Δεν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που να παράγει πιστοποιημένη συγκολλητή ξυλεία. Μόνο στο εξωτερικό.

 

 

http://www.timbertrager.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=41&lang=el

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

μιας και ειμαι εμπορος ξυλειας μαλλον μπορω να σου πω κατι

τα σκεποξυλα απο πευκο που εισαγονται απο σουηδια ή απο ρωσσια μπορεις αν επιμεινεις να μαθεις το βαθμο αντοχης τους αλλα ειναι τοσο δυσκολο που ουτε εγω μπορω να μαθω ευκολα γιατι συμφερει τους εισαγωγεις να μην σου πουνε.

ωστοσο οι διαστασεις τους ( καθαρες μετα απο πλανισμα) ειναι συνηθως 7,5 επι 15 mm και σε μηκος απο 2,7 m μεχρι 6,3 m ανα 30 cm

απο εκει και περα υπαρχουν τα συνθετα επικολλητα που σιγουρα ειναι μεγαλυτερης αντοχης και ειναι σε διαφορες διαστασεις αλλα προσεξε αν θα ειναι πευκο ή ελατο

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως σε σοβαρές κατασκευές ζητάω πιστοποιητικά.

Αν το κάνουμε όλοι κάτι θα γίνει....

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς πιστοποιητικά είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις για ξύλο, υλικό το οποίο δεν είναι βιομηχανοποιημένο, αλλά προϊόν της φύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις ιδιαιτερότητές του (διεύθυνση ινών, συστροφή, ρόζους, πυκνότητα, υγρασία κλπ). Έως τώρα, σε έργα αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, όπου η ξυλεία χρησιμοποιείται κατά κόρον, δεν έχω πετύχει πιστοποιητικά. Αρκούνται στην καλή ποιότητα του ξύλου...

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αρκεί η ξυλεία να είναι οπτικά οκ,εμφανίσιμη και ο προμηθευτής έμπιστος και αξιόπιστος....

Link to comment
Share on other sites

Εμένα δε μου αρκεί αυτό, λέω ότι αυτό εφαρμόζανε στην πράξη ελλέιψει πιστοποιητικών. Τώρα μπορείς να κάνεις εργαστηριακές δοκιμές, αλλά τι στατιστική αξιοπιστία θα έχουν τα αποτελέσματα δεν ξέρω. Δεν παίζεις με παρτίδες εδώ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να είναι από το ίδιο δέντρο μερικά τεμάχια ή από γειτονικά δέντρα της ίδιας φυτείας. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδεικτικά και μόνο μια τάξη μεγέθους μπορούν να δώσουν τα εργαστηριακά.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η τυποποίηση των διατομών αλλά η ποιοτική τυποποίηση (που υπάρχει φυσικά στην υπόλοιπη Ευρώπη) και οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τον κάθε τύπο ξύλου χωριστά.

 

Στην παράγραφό 1.2 του νέου ευρωκώδικα 5 (ΕΝ 1995-1-1:2004 που με βάσει το ΦΕΚ 2692/08 είναι σε υποχρεωτική ισχύ) αναφέρεται ένας ονομαστικός κατάλογος από 2.5 σελίδες. Η παράγραφος αρχίζει …

«(1) The following normative documents contain provisions which, through references in this text, constitute provisions of this European standard….»

 

Αν πάτε πχ στην παράγραφο 5 και 6 που είναι ο δομικός σχεδιασμός δεν δίδονται οι χαρακτηριστικές τιμές. Γι αυτές η παράγραφος 3 του προτύπου αναφέρεται σε άλλα επιμέρους πρότυπα (αυτά της 1.2 που είπα πρίν) και μάλιστα στην 3.1.1 γράφεται το εξής:

 

«(1)P Strength and stiffness parameters shall be determined on the basis of tests for the types of action effects to which the material will be subjected in the structure, or on the basis of comparisons with similar timber species and grades or wood-based materials or on well-established relations between the different properties.»

 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προτύπου αν δεν υπάρξουν τα επιμέρους πρότυπα και αν δεν υποχρεωθεί η αγορά να συμμορφωθεί με αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.