Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

eAxies: Υπολογισμός Αντικειμενικών Αξιών και Ελάχιστες Τιμές Ζωνων για τα Αυθαίρετα!


Χριστινα Ματεντζιαδη

Recommended Posts

καλησπέρα σας.

 

Το http://www.eaxies.gr'>http://www.eaxies.gr'>http://www.eaxies.gr προκειται για ενα εργαλείο που σας παρέχει ολες τις πληροφορίες υπολογισμου ΑΝτικειμενικής Αξίας Ακινήτου, Αξίας Ακινήτου στο ΜΙΚΤΟ σύστημα καθώς και στο σύστημα ΑΑΓΗΣ (αγροτεμάχια).

Εναι ενημερωμένο και με τις νεες αξίες που ισχύουν απο 1/1/2011.

ουσιαστικά μπορείτε να υπολογίσετε την ΑΞΙΑ ενος ακίνήτου ολοκληρωμένα καθώς και να Εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε το ΦΥΛΛΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ σε μορφή Pdf.

δεν προυποθέτει κάτι ιδιαίτερο στον ΗΥ σας, παρά μονο σύνδεση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Η αναζήτηση πραγματοποιείται μέσω ΟΔΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΟΤ, ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ (σε ολες τις μεγάλες πολεις) κλπ.

http://www.eaxies.gr

http://www.blogica.gr (απο εκει μπορείτε να λάβετε ενημέρωση και για το bmaps - σταθερό λογισμικο για PC)

 

σχετικά με τις συνδρομές ισχύουν τα παρακάτω (τελικές τιμές συμπεριλ. ΦΠΑ)

1 εβδομάδα: 20,00 €

 

1 μήνας: 40,00 €

 

6 μήνες: 80,00 €

 

1 έτος: 115,00 €

 

 

μπορειτε να πραγματοποιήσετε μία δωρεάν demo εγγραφη για μία ημέρα - να δουλέψετε στο 1ο Αθηνας ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ - ωστε να δείτε κατά πόσο σας ικανοποιεί.

 

ευχαριστώ πολύ.

Χριστινα Ματεντζιάδη.

ομάδα eAxies

 

 

 

αναλυτικότερες οδηγίες για ολους τους υπολογισμους ΑΚΙΝΗΤΩΝ παρέχονται στον οδηγο του http://www.eaxies.gr

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

 

Κατηγορίες ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΠΑΑ (Χάρτες).

Κτισματα και Οικόπεδα : στο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (χαρτες Υ.Ο.).

 Ε1=Κατοικία, Διαμέρισμα.

 Ε2= Επαγγελματική Στέγη, Κατάστημα.

 Ε3= Οικόπεδο .

 Ε4= Αποθήκη (βοηθητικός χώρος που δεν προσμετράται στο ΣΔ).

 Ε5= Parking (βοηθητικός χώρος που δεν προσμετράται στο ΣΔ).

 

2η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ , ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΑΑ (χωρις χάρτες).

Κτισματα: ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (εντυπα Κ1-κατοικια, Κ2-μονοκατοικια, Κ3-επαγ.στεγη).

Οικόπεδα: ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ στοιχείων απο την ΤΟΠΙΚΗ Δ.Ο.Υ. (δεν υπαρχει εντυπο).

 

3η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ – χωρις ειδικους όρους δόμησης (χωρις Χάρτες).

Κτισματα: ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (εντυπα Κ1-κατοικια, Κ2-μονοκατοικια, Κ3-επαγ.στεγη).

Οικόπεδα: ΑΑΓΗΣ (Εντυπο ΑΑΓΗΣ).

 

4η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ – Με ειδικους όρους δόμησης (χωρις Χάρτες).

Έχουν Σ.Δ. μεγαλυτερο από αυτόν των γενικών διατάξεων τουλάχιστον σε μία από τις επιτρεπόμενες χρήσεις (ΦΕΚ 439/Β/00 ως προς τον ορισμό Ειδικοί Όροι Δόμησης).

Κτισματα: ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (εντυπα Κ1-κατοικια, Κ2-μονοκατοικια, Κ3-επαγ.στεγη).

Οικόπεδα: ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ στοιχείων απο την ΤΟΠΙΚΗ Δ.Ο.Υ. (δεν υπαρχει εντυπο).

 

5η : ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ .

Κτισματα: ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (εντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9).

Οικόπεδα: Πρεπει να καθορίσω σε ποια απο τις ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ 4 κατηγορίες ΥΠΑΓΕΤΑΙ το ΕΙΔΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ.

Αν βρίσκεται :

 Στην 1η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΠΑΑ => το οικοπεδο υπολογίζεται με Ε3.

 Στην 2η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ , ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΑΑ => το οικόπεδο υπολογίζεται με ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ στοιχεία απο την ΤΟΠΙΚΗ Δ.Ο.Υ.

 Στην 3η : ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ => το οικόπεδο υπολογίζεται με Εντυπο ΑΑΓΗΣ (ή 4η κατηγορία με Σ.Σ.Δ.Ο.Υ. αν εχω ειδικους όρους δόμησης).

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ολοκληρώθηκε η Αναβάθμιση του www.eaxies.gr με τις Ελάχιστες Τιμές Ζωνών που χρησιμοποιούνται στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων.

Επισκεφθείτε το Ενημερωμένο eAxies με τις Ελάχιστες Τιμές Ζωνών που χρησιμοποιούνται στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων Εντός και Εκτός Σχεδίου. (Νόμος 4014/2011, Κεφ.Β-Αρ.24-§7, όπως τροποποιήθηκε με το αρ.49 του Nόμου 4030/2011).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι Εγγεγραμμένοι χρήστες του eAxies , για να μπορέσουν να δουν άμεσα την αναβαθμισμένη έκδοση, πιθανότητα να χρειαστεί να πατήσουν Ctlr-R, ώστε να ανανεωθεί η σελίδα του eAxies.

Για να δείτε την Ελάχιστη Τιμή ζώνης της περιοχής σας, θα πρέπει να Καταλήξετε στην περιοχή σας είτε μέσα απο την Αναζήτηση (Αμεση ή Βήμα Βήμα) φτάνοντας οπωσδήποτε στο επίπεδο Οικισμου, είτε επιλέγοντας επάνω στον χάρτη την κουκίδα του Οικισμού που σας ενδιαφέρει!

 

Θα χαρούμε να σας δούμε Online!

 

Ομάδα eAxies

 

www.eaxies.gr

 

 

 

 

Ακολουθεί Σχετικό Άρθρο από την ομάδα του eAxies. (ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το Αρθρο σε μορφή PDF ΕΔΩ)

 

 

 

Άρθρο: Σημαντικά Tips για τη Ρύθμιση Αυθαιρέτων:

 

 

Νόμος 4014/2011: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄: ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ

 

Άρθρο 24 : Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήση

 

§6. α. Ο φερόμενος ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης που δηλώνεται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους καταβάλλει ενιαίο ειδικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της, επί την τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον υποβληθούν εμπρόθεσμα η αίτηση και τα δικαιολογητικά της παρ. 2 επί το συντελεστή 15 % και επί τους συντελεστές που ορίζονται στον πίνακα του παραρτήματος του παρόντος ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων). Για την εύρεση του προστίμου κάθε κατηγορίας και είδους κατασκευής ή χρήσης που ορίζεται στον πίνακα προστίθενται τα εμβαδά όλων των δηλούμενων εμβαδών της κατηγορίας και του είδους αυτού για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία.

§7 . Στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δημοτικό διαμέρισμα του αυθαίρετου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

 

H §7 του Άρθρου 24 (Νόμος 4014/2011), τροποποιήθηκε με το αρ.49 του Νόμου 4030/2011 (ΦΕΚ249/Α/25.11.2011), οπότε ισχύουν τα παρακάτω:

 

Άρθρο 49

§7.Αντικαθίσταται ως εξής:

 

7α. Για τα ακίνητα τα ευρισκόμενα στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ειδικά δε για τα ακίνητα του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία δημοτική κοινότητα του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης δεν Υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ.

7β. Για τα υπόλοιπα ακίνητα της Επικράτειας, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το Ακίνητο.»

Παρ.18. Οι διατάξεις του παρόντος αρχίζουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

Επομένως:

 

Νόμος 4014/2011 , Κεφ.Β’-Αρ.24-§7, όπως τροποποιήθηκε με το αρ.49 του N.4030/2011 (ΦΕΚ249/Α/25.11.2011): Ληφθείσα ΤΖ Αυθαιρέτων - Για Ακίνητα Εντος και Εκτός Σχεδίου

 

Για αυθαίρετα Εντός ΑΠΑΑ (Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων) , χρησιμοποιούμε την Τιμή Ζώνης που εμφανίζεται στο Οικοδομικό μας Τετράγωνο σύμφωνα με τους Χάρτες και τους Πίνακες Τιμών του Υπ. Οικονομικών !

 

Για αυθαίρετα Εκτός ΑΠΑΑ ισχύουν τα εξής:

Α) Περιφερειακές Ενότητες Ηπειρωτικής Ελλάδας, Κρήτης & Εύβοιας

 

i) Σε ακίνητα Εντός ΣχεδίουΕκτός ΑΠΑΑ:

Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας του αυθαίρετου.

Εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν , τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. της Περιφερειακής Ενότητας του αυθαίρετου.

ii) Σε ακίνητα Εκτός Σχεδίου:

Εφόσον η Τοπ.Δημ.Κοινότητα του αυθαιρέτου , δεν έχει ΤΖ μεγαλύτερη των 2200€ => τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη TZ της Περιφερειακής Ενότητας του.

Εφόσον η Τοπ.Δημ.Κοινότητα του αυθαιρέτου , έχει ΤΖ μεγαλύτερη των 2200€ => τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη TZ της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας του.

 

Β) Περιφερειακές Ενότητες Νήσων (πλην Ευβοίας & Κρήτης)

Σε ακίνητα Εντός - Εκτός Σχεδίου - Εκτος ΑΠΑΑ

Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας του αυθαίρετου

Εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν , τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. του ΔΗΜΟΥ, εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν , της Περιφερειακής Ενότητας του αυθαίρετου

 

 

 

Διοικητική Διαίρεση:

 

Καποδιστριακός Νομός = Καλλικρατική Περιφερειακή Ενότητα (στις περισσότερες περιπτώσεις)

Καποδιστριακός Δήμος/Κοινότητα= Καλλικρατική Δημοτική Ενότητα (πάντα)

Καποδιστριακ
ό Τοπικό Διαμέρισμα = Καλλικρατική Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα

Οικισμοί – παραμένουν οι ίδιο και στους δύο διαχωρισμούς. (πάντα πλην μίας περίπτωσης)

Δεν υπάρχει αντιστοίχιση του Καλλικρατικού Δήμου με κατηγορία του Καποδίστρια, διότι οιΚαλλικρατικοί Δήμοι είναι οι Νέοι Συνενωμένοι Δήμοι, οι οποίοι δεν υπήρχαν προγενέστερα του Καλλικράτη.

 

 

Οι Ισχύοντες Πίνακες Τιμών του Υ.Ο. , διαχωρίζονται βάσει Καποδίστρια.

 

Στο www.eaxies.gr, προς το παρόν η διοικητική διαίρεση της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ, είναι Καποδιστριακή. Παρ’ όλα αυτά η πληροφορία των Ελάχιστων ΤΖ περί αυθαιρέτων, εμφανίζεται βάσει Καλλικρατικής διαίρεσης (τρέχουσα διαίρεση), συμφώνως δηλαδή του Νόμου περί αυθαιρέτων. Σε επόμενη αναβάθμιση του συστήματος eAxies, θα ενταχθεί και η Καλλικρατική Διοικητική διαίρεση. Οι ΤΖ ορίζονται ανά Οικισμό (ο οποίος ανήκει σε κάποια Καλλικρατική Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα = Καποδιστριακό Τοπικό Διαμέρισμα. Το επίπεδο της Κοινότητας κυρίως μας ενδιαφέρει για τη ρύθμιση αυθαιρέτων). Άρα οι Ελάχιστες ΤΖ που εμφανίζονται ανά Διαμέρισμα, είναι εκείνες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

 

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

1. Ποια η σχέση Τοπικών Διαμερισμάτων με τα Δημοτικά Διαμερίσματα (στο Καποδιστριακό Σύστημα);

Είναι ακριβώς τα ίδια. Απλά κάποια στιγμή αποφασίστηκε ο τίτλος Δημοτικό ή Κοινοτικό διαμέρισμα να μετονομαστεί σε Τοπικό.

 

2. Ποια η σχέση Καλλικρατικής Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας με το Καποδιστριακό Τοπικό Διαμέρισμα;

Οι ΤΖ ορίζονται ανά Οικισμό (ο οποίος ανήκει σε κάποια Καλλικρατική Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα, η οποία και μας Ενδιαφέρει για τα Αυθαίρετα). Οι Καλλικρατικές Κοινότητες είναι ίδιες με τα παλιά Καποδιστριακά Διαμερίσματα. Οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είτε αναζητήσετε τον οικισμό σας βάσει Καλλικράτη είτε βάσει Καποδίστρια.

 

 

3. Η έννοια «Εντός σχεδίου» ταυτίζεται με την έννοια «Εντός αντικειμενικού Σχεδίου»;

Το ερώτημα θα μπορούσε να απαντηθεί ως εξής: Η Ελλάδα είναι Ένα τεράστιο Αγροτεμάχιο ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, όπου μέσα σε αυτό Υπάρχει ένα Υποσύνολο με Ακίνητα ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ αλλά ΕΚΤΟΣ ΑΠΑΑ και μέσα σε αυτό ένα Μικρότερο Υποσύνολο με Ακίνητα ΕΝΤΟΣ ΑΠΑΑ (που σίγουρα είναι και ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ).

Όπου ΑΠΑΑ = Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξίας Ακινήτων (ΤΖ βάσει Χαρτών Υ.Ο.).

Άρα ακίνητο Εντος Σχεδίου , δεν είναι απαραίτητα και Εντος ΑΠΑΑ ώστε να έχει ΤΖ του Υπ. Οικονομικών.

Ακίνητο Εντος ΑΠΑΑ είναι σίγουρα και Εντος Σχεδίου , οπότε και έχει ΤΖ του Υπ. Οικονομικών.

 

4. Ποιες είναι οι τρέχουσες Αντικειμενικές Αξίες;

Οι τρέχουσες αντικειμενικές Αξίες αποτελούνται:

α) Από την τελευταία αναπροσαρμογή αξιών 1/3/2007 (που ισχύει έως και σήμερα).

β) Από τις νέες Εντάξεις Οικισμών 1/1/2011 (αφορούν Μόνο νέες περιοχές - όχι τροποποιήσεις των παλιών).

 

5. Ποια είναι η ελάχιστη ΤΖ της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής;

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1091/11.7.2007: Διορθώσεις σφαλμάτων των πινάκων τιμών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διορθώνονται τιμές ζωνών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στις οποίες είναι και η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ (σελ.349). Διορθώνεται η τιμή της Α Ζώνης από 650€ σε 600€. Οπότε η ελάχιστη ΤΖ της Ανατολικής Αττικής είναι πλέον 600€.

 

Ομάδα eAxies

 

www.eaxies.gr

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το Αρθρο σε μορφή PDF ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

Ολοκληρώθηκε η Αναβάθμιση του www.eaxies.gr με τις Ελάχιστες Τιμές Ζωνών που χρησιμοποιούνται στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων.

Επισκεφθείτε το Ενημερωμένο eAxies με τις Ελάχιστες Τιμές Ζωνών που χρησιμοποιούνται στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων Εντός και Εκτός Σχεδίου. (Νόμος 4014/2011, Κεφ.Β-Αρ.24-§7, όπως τροποποιήθηκε με το αρ.49 του Nόμου 4030/2011).

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Εγγεγραμμένοι χρήστες του eAxies, για να μπορέσουν να δουν άμεσα την αναβαθμισμένη έκδοση, πιθανότατα να χρειαστεί

να πατήσουν Ctlr-R, ώστε να ανανεωθεί η σελίδα του eAxies. Για να δείτε την Ελάχιστη Τιμή ζώνης της περιοχής που σας ενδιαφέρει,

θα πρέπει να καταλήξετε σε αυτήν είτε μέσω της Αναζήτησης (Αμεση ή Βήμα Βήμα) φτάνοντας οπωσδήποτε στο επίπεδο Οικισμού,

είτε επιλέγοντας επάνω στον χάρτη την κουκίδα του Οικισμού που σας ενδιαφέρει!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο

 

Θα χαρούμε να σας δούμε Online!

 

Ομάδα eAxies

 

www.eaxies.gr

 

 

 

-----------------------------

Ακολουθεί Σχετικό Άρθρο από την ομάδα του eAxies. (ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το Αρθρο σε μορφή PDF ΕΔΩ)

 

---------------------------

 

Άρθρο: Σημαντικά Tips για τη Ρύθμιση Αυθαιρέτων:

 

 

Νόμος 4014/2011: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄: ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ

 

Άρθρο 24 : Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήση

 

§6. α. Ο φερόμενος ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης που δηλώνεται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους καταβάλλει ενιαίο ειδικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της, επί την τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον υποβληθούν εμπρόθεσμα η αίτηση και τα δικαιολογητικά της παρ. 2 επί το συντελεστή 15 % και επί τους συντελεστές που ορίζονται στον πίνακα του παραρτήματος του παρόντος ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων). Για την εύρεση του προστίμου κάθε κατηγορίας και είδους κατασκευής ή χρήσης που ορίζεται στον πίνακα προστίθενται τα εμβαδά όλων των δηλούμενων εμβαδών της κατηγορίας και του είδους αυτού για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία.

§7 . Στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δημοτικό διαμέρισμα του αυθαίρετου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

 

H §7 του Άρθρου 24 (Νόμος 4014/2011), τροποποιήθηκε με το αρ.49 του Νόμου 4030/2011 (ΦΕΚ249/Α/25.11.2011), οπότε ισχύουν τα παρακάτω:

 

Άρθρο 49

§7.Αντικαθίσταται ως εξής:

 

7α. Για τα ακίνητα τα ευρισκόμενα στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ειδικά δε για τα ακίνητα του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία δημοτική κοινότητα του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης δεν Υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ.

7β. Για τα υπόλοιπα ακίνητα της Επικράτειας, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το Ακίνητο.»

Παρ.18. Οι διατάξεις του παρόντος αρχίζουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

Επομένως:

 

Νόμος 4014/2011 , Κεφ.Β’-Αρ.24-§7, όπως τροποποιήθηκε με το αρ.49 του N.4030/2011 (ΦΕΚ249/Α/25.11.2011): Ληφθείσα ΤΖ Αυθαιρέτων - Για Ακίνητα Εντος και Εκτός Σχεδίου

 

Για αυθαίρετα Εντός ΑΠΑΑ (Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων) , χρησιμοποιούμε την Τιμή Ζώνης που εμφανίζεται στο Οικοδομικό μας Τετράγωνο σύμφωνα με τους Χάρτες και τους Πίνακες Τιμών του Υπ. Οικονομικών !

 

Για αυθαίρετα Εκτός ΑΠΑΑ ισχύουν τα εξής:

Α) Περιφερειακές Ενότητες Ηπειρωτικής Ελλάδας, Κρήτης & Εύβοιας

 

i) Σε ακίνητα Εντός ΣχεδίουΕκτός ΑΠΑΑ:

Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας του αυθαίρετου.

Εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν , τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. της Περιφερειακής Ενότητας του αυθαίρετου.

ii) Σε ακίνητα Εκτός Σχεδίου:

Εφόσον η Τοπ.Δημ.Κοινότητα του αυθαιρέτου , δεν έχει ΤΖ μεγαλύτερη των 2200€ => τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη TZ της Περιφερειακής Ενότητας του.

Εφόσον η Τοπ.Δημ.Κοινότητα του αυθαιρέτου , έχει ΤΖ μεγαλύτερη των 2200€ => τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη TZ της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας του.

 

Β) Περιφερειακές Ενότητες Νήσων (πλην Ευβοίας & Κρήτης)

Σε ακίνητα Εντός - Εκτός Σχεδίου - Εκτος ΑΠΑΑ

Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας του αυθαίρετου

Εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν , τότε Χρησιμοποιείται η ελάχιστη Τ.Ζ. του ΔΗΜΟΥ, εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν , της Περιφερειακής Ενότητας του αυθαίρετου

 

 

 

Διοικητική Διαίρεση:

 

 

Καποδιστριακός Νομός = Καλλικρατική Περιφερειακή Ενότητα (στις περισσότερες περιπτώσεις)

Καποδιστριακός Δήμος/Κοινότητα= Καλλικρατική Δημοτική Ενότητα (πάντα)

Καποδιστριακ
ό Τοπικό Διαμέρισμα = Καλλικρατική Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα

Οικισμοί – παραμένουν οι ίδιο και στους δύο διαχωρισμούς. (πάντα πλην μίας περίπτωσης)

Δεν υπάρχει αντιστοίχιση του Καλλικρατικού Δήμου με κατηγορία του Καποδίστρια, διότι οιΚαλλικρατικοί Δήμοι είναι οι Νέοι Συνενωμένοι Δήμοι, οι οποίοι δεν υπήρχαν προγενέστερα του Καλλικράτη.

 

 

Οι Ισχύοντες Πίνακες Τιμών του Υ.Ο. , διαχωρίζονται βάσει Καποδίστρια.

 

Στο www.eaxies.gr, προς το παρόν η διοικητική διαίρεση της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ, είναι Καποδιστριακή. Παρ’ όλα αυτά η πληροφορία των Ελάχιστων ΤΖ περί αυθαιρέτων, εμφανίζεται βάσει Καλλικρατικής διαίρεσης (τρέχουσα διαίρεση), συμφώνως δηλαδή του Νόμου περί αυθαιρέτων. Σε επόμενη αναβάθμιση του συστήματος eAxies, θα ενταχθεί και η Καλλικρατική Διοικητική διαίρεση. Οι ΤΖ ορίζονται ανά Οικισμό (ο οποίος ανήκει σε κάποια Καλλικρατική Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα = Καποδιστριακό Τοπικό Διαμέρισμα. Το επίπεδο της Κοινότητας κυρίως μας ενδιαφέρει για τη ρύθμιση αυθαιρέτων). Άρα οι Ελάχιστες ΤΖ που εμφανίζονται ανά Διαμέρισμα, είναι εκείνες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

 

----------------

 

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

1. Ποια η σχέση Τοπικών Διαμερισμάτων με τα Δημοτικά Διαμερίσματα (στο Καποδιστριακό Σύστημα);

Είναι ακριβώς τα ίδια. Απλά κάποια στιγμή αποφασίστηκε ο τίτλος Δημοτικό ή Κοινοτικό διαμέρισμα να μετονομαστεί σε Τοπικό.

 

2. Ποια η σχέση Καλλικρατικής Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας με το Καποδιστριακό Τοπικό Διαμέρισμα;

Οι ΤΖ ορίζονται ανά Οικισμό (ο οποίος ανήκει σε κάποια Καλλικρατική Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα, η οποία και μας Ενδιαφέρει για τα Αυθαίρετα). Οι Καλλικρατικές Κοινότητες είναι ίδιες με τα παλιά Καποδιστριακά Διαμερίσματα. Οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είτε αναζητήσετε τον οικισμό σας βάσει Καλλικράτη είτε βάσει Καποδίστρια.

 

 

3. Η έννοια «Εντός σχεδίου» ταυτίζεται με την έννοια «Εντός αντικειμενικού Σχεδίου»;

Το ερώτημα θα μπορούσε να απαντηθεί ως εξής: Η Ελλάδα είναι Ένα τεράστιο Αγροτεμάχιο ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, όπου μέσα σε αυτό Υπάρχει ένα Υποσύνολο με Ακίνητα ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ αλλά ΕΚΤΟΣ ΑΠΑΑ και μέσα σε αυτό ένα Μικρότερο Υποσύνολο με Ακίνητα ΕΝΤΟΣ ΑΠΑΑ (που σίγουρα είναι και ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ).

Όπου ΑΠΑΑ = Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξίας Ακινήτων (ΤΖ βάσει Χαρτών Υ.Ο.).

Άρα ακίνητο Εντος Σχεδίου , δεν είναι απαραίτητα και Εντος ΑΠΑΑ ώστε να έχει ΤΖ του Υπ. Οικονομικών.

Ακίνητο Εντος ΑΠΑΑ είναι σίγουρα και Εντος Σχεδίου , οπότε και έχει ΤΖ του Υπ. Οικονομικών.

 

4. Ποιες είναι οι τρέχουσες Αντικειμενικές Αξίες;

Οι τρέχουσες αντικειμενικές Αξίες αποτελούνται:

α) Από την τελευταία αναπροσαρμογή αξιών 1/3/2007 (που ισχύει έως και σήμερα).

β) Από τις νέες Εντάξεις Οικισμών 1/1/2011 (αφορούν Μόνο νέες περιοχές - όχι τροποποιήσεις των παλιών).

 

5. Ποια είναι η ελάχιστη ΤΖ της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής;

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1091/11.7.2007: Διορθώσεις σφαλμάτων των πινάκων τιμών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διορθώνονται τιμές ζωνών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στις οποίες είναι και η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ (σελ.349). Διορθώνεται η τιμή της Α Ζώνης από 650€ σε 600€. Οπότε η ελάχιστη ΤΖ της Ανατολικής Αττικής είναι πλέον 600€.

 

Ομάδα eAxies

 

www.eaxies.gr

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το Αρθρο σε μορφή PDF ΕΔΩ

  • 0

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εύχομαι
Καλή Χρονιά Σε όλους Με υγεία και Ηρεμία (όσο γίνεται.....)...

 

Παραθέτω ξανά το αρχείο με τις ελάχιστες ΤΖ ανα περ. ενότητα

καθώς και ένα άρθρο που ίσως σας βοηθήσει.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Το e-axies mobile αποτελεί την mobile έκδοση της επαγγελματικής εφαρμογής www.eaxies.gr που βρίσκεται σε παραγωγή εδώ και 12 χρόνια.

 

https://www.facebook.com/eaxiesmobile/?fref=ts

 

#‎Android http://bit.ly/eaxiesAndroid

 

#‎Itunes https://itunes.apple.com/us/app/eaxies/id1108345534

Link to comment
Share on other sites

Το e-axies mobile αποτελεί την mobile έκδοση της επαγγελματικής εφαρμογής www.eaxies.gr που βρίσκεται σε παραγωγή εδώ και 12 χρόνια.

 

https://www.facebook.com/eaxiesmobile/?fref=ts

 

#‎Android http://bit.ly/eaxiesAndroid

 

#‎Itunes https://itunes.apple.com/us/app/eaxies/id1108345534

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε, δοκίμασα όμως την έκδοση για Android και μου βγάζει μήνυμα λάθους πετώντας με εκτός εφαρμογλης...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα σας.

 

ΝΑΙ οι κωδικοι σας ισχυουν κανονικα.

 

Σχετικα με το Error, αν μπορειτε θα ηθελα να με ενημερωσετε για το αν ξαναεμφανιστηκε,καθως κ για καποιες λεπτομερειες οπως τις κινησεις που κανατε και την εκδοση android σας.

Επειδη η εφαρμογη μετρα λιγες μερες χρειαζομαστε feedback απο τους χρηστες για να βελτιωθουμε.

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.