Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού


pgs2000

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα...

Με πολύ λίγα και απλά λόγια :

Πράξη τακτοποίησης είναι η διαδικασία με την οποία ρυθμίζονται γεωμετρικά 2 ή περισσότερα οικόπεδα ώστε να αποκτήσει κάποιο ή κάποια από αυτά, πρόσωπο ή εμβαδό στον κανόνα ή στην παρέκκλιση ώστε να είναι πολεδομικά αξιοποιήσιμα.

Πράξη αναλογισμού είναι η διαδικασία με την οποία υπολογίζονται οι αποζημιώσεις και αυτοαποζημιώσεις από ποιόν και προς που, κατά την εφαρμογή σχεδίων πόλεων δηλ. διάνοιξη κοινοχρήστων χώρων μέσα από ιδιοκτησίες, σύμφωνα με το ΝΔ του '23

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα,

 

έχει εκδοθεί πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού υποχρεώσεων για οικόπεδο 600 μέτρων. Τώρα κάποιοι χρωστάνε στον οικοπεδούχο, μεταξύ αυτών και ο Δήμος (συγκεκριμένα γύρω στα 250 τ.μ.). Ερωτήσεις:

 

α) Αναφέρεται στο άρθρο 32 παρ. 3 ότι εάν μέσα σε προθεσμία που ορίζεται στην κυρωτική απόφαση του Νομάρχη και η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 3 μήνες, και 5 μήνες για αυτούς που μένουν στο εξωτερικό από την κοινοποίηση της (κατά την παραγρ. 3 του άρθρου 32) προσκλήσεως, δεν ζητήσει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους από τον αρμόδιο πρόεδρο των Πρωτοδικών τον προσωρινό καθορισμό της αποζημιώσεως, είναι σαν να αποδέχεται ότι καμία ζημιά δεν έπαθε από την τακτοποίηση ή προσκύρωση. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό?

 

β) Είναι προτιμότερο να καθοριστεί ενιαία χρηματική αποζημίωση (για ιδιώτες και δήμο) μέσω δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψην πραγματικές αξίες (αντί των αντικοιμενικών αξιών) ή το τμήμα που χρωστάει ο δήμος να αποδοθεί σε μορφή οικοπέδου σε άλλη περιοχή? Το ρωτάω αυτό διότι αυτή τη στιγμή στην πράξη αναφέρονται μόνο αποζημιώσεις σε τετρ. μέτρα και όχι σε χρηματική αξία.

 

γ) Τμήμα του οικοπέδου περίπου 20% μένει εκτός της πράξης τακτοποίησης λόγω του ότι είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Τι μπορεί να συμβεί με αυτό το τμήμα αφού δεν αναφέρεται στην πράξη? Μένει στο δικαιούχο απαλλαγμένο απο κάθε βάρος?

 

Όποιος μπορεί ας βοηθήσει να διασαφηνίσω αυτές τις απορίες...

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Σημείωση: Τα κατωτέρω παρακαλώ να αγνοηθούν από τους αναγνώστες, διότι είναι για άλλη περιπτωσιολογία!!

Αποτελούσαν απάντηση σε γενική, χωρίς συγκεκριμένη πληροφορία, ερώτηση.

"Για το α) .... αυτό που καταλαβαίνεις. Αν δεν ζητήσεις καθορισμό μονάδος ... δεν σε ενδιαφέρει γιατί είσαι happy.

β) Σαφώς και είναι προτιμότερο να σου αποδοθεί οικόπεδο περίπου ίσου εμβαδού σε άλλη θέση στην ίδια Π.Ε, παρά να πάρεις το αντίτιμο...... (σαφώς μικρότερο από το να αγοράσεις το οικόπεδο).

γ) Λίγο περίεργο να αφέθηκε τμήμα του οικοπέδου εκτός της Π.Μ. Δες αν χωράει ένσταση ώστε να συμπεριληφθεί. Μένει στον ιδιοκτήτη απαλλαγμένο από κάθε βάρος ως εκτός σχεδίου.

Παρακαλώ εκ των υστέρων.....:D:D"

Link to comment
Share on other sites

Grtopo,

 

ευχαριστώ πάρα πολύ για την γρήγορη απάντησή σου!

 

Δηλαδή ο καθορισμός μονάδας είναι μια κατοχύρωση του οικοπεδούχου για το εκάστοτε τμήμα του οικοπέδου (που του οφείλει κάποιος απο τα διπλανά οικόπεδα) και αν δεν οριστεί μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην κυρωτική απόφαση του Νομάρχη τότε είναι σαν να μην του οφείλει τίποτα???

 

Με λίγα λόγια, ποιόν συμφέρει να μην προσδιοριστεί προσωρινός καθορισμός της αποζημιώσεως? Τον οικοπεδούχο ή κάποιον από τους άμεσα ενδιαφερομένους? Μπορεί να αλλάξει το ύψος της αποζημίωσης μελλοντικά(αντικειμενικές έναντι πραγματικών αξιών)?

 

Για το β) πώς προσδιορίζεται το μέγεθος του οικοπέδου που θα δοθεί προς αντικατάσταση (σε περίπτωση που ο δήμος δεν διαθέτει οικόπεδα στην ίδια Π.Ε)? Το λέω αυτό γιατί άλλη τιμή ζώνης θα έχει το οικόπεδο που θα δοθεί και άλλη το συγκεκριμένο. Επίσης τι γίνεται με το συντελεστή δόμησης (που και αυτός θα είναι διαφορετικός!!!)

 

Γενικά, ποιά είναι η διαδικασία αντικατάστασης του οικοπέδου (για το τμήμα που χρωστάει ο Δήμος) με δεδομένο ότι έχει βγεί η πράξη τακτοποίησης και η κυρωτική απόφαση του Νομάρχη? Αυτό γίνεται άμεσα ή συνήθως μεσολαβούν δημοτικά/νομαρχιακά συμβούλια ή/και δικαστήρια? Ένα τρίμηνο είναι ρεαλιστικός ορίζοντας?

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε Evan77... όλα τα ανωτέρω που σου είπα ισχύουν στην περίπτωση της πράξης εφαρμογής. Έτσι κατάλαβα ότι ήταν η ερώτησή σου.

Ισχύει ότι μιλάμε για πράξη εφαρμογής ή όχι??

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη πράξη λέγεται:

 

"Πράξη τακτοποίησης - προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας"

 

Για να το εξηγήσω καλύτερα, το συγκεκριμένο οικόπεδο ρυμοτομείται με τρόπο που τα τμήματα που απομένουν να μην είναι άρτια και οικοδομήσιμα με αποτέλεσμα αυτά να προσκυρώνονται στα διπλανά οικόπεδα. Το τμήμα που ρυμοτομείται αποζημειώνεται απο το δήμο.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου για το οποίο έγινε η πράξη είναι εντός σχεδίου (τμήμα αυτού βέβαια - περίπου 20% - είναι εκτός και για το οποίο δεν γίνεται μέριμνα στην πράξη).

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω ακριβώς πάντως αρκετά παλαιά. Το συμβόλαιο του οικοπέδου για το οποίο βγήκε η πράξη τακτοποίησης είναι του '60 και αναφέρει ότι ρυμοτομείται άρα πρέπει να μπήκε στο σχέδιο πόλης πρίν το '60.

Link to comment
Share on other sites

Εvan, εφόσον είσαι σε παλαιό σχέδιο τότε τα ανωτέρω δεν ισχύουν .... αγνόησε τα.

Το άρθρο που αναφέρεις είναι το 47 του ΝΔ '23 (άρ. 305 ΚΒΠΝ) και αφορά σε τακτοποίηση οικοπέδων. Για να λες ότι 20% του οικοπέδου σου είναι εκτός σχεδίου και ότι ο Δήμος είναι υπόχρεος έναντι σου, καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε οριακό Ο.Τ του σχεδίου και εκτός από αναλογισμό για διάνοιξη οδού (πράξη αναλογισμού για εφαρμογή σχεδίου) έχεις και τακτοποίηση-προσκύρωση με άλλους (πράξη τακτοποίησης).

Χονδρικά έχω να σου πω τα εξής:

Για το α) αφορά σε τακτοποίηση και προσκύρωση τμήματος οικοπέδου και εφόσον ο ιδιοκτήτης του δεν αξίωσε τον καθορισμό προσωρινής τιμής θεωρείται ότι είναι ικανοποιημένος......

β) Προφανώς μιλάς για πράξη αναλογισμού λόγω διάνοιξης οδού ή για διαμόρφωση πλατείας. Χρηματική είναι η αποζημίωση. Βέβαια μπορεί να γίνει και μια συναλλαγή με το Δήμο (δεν προβλέπεται από κάποιο άρθρο, αλλά το βλέπω ως λογική οικονομική συναλλαγή) για παραχώρηση οικοπεδικής έκτασης ιδιοκτησίας του, αντί χρηματικής αποζημίωσης. Αρκετά σπάνιο αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους... (πχ. το οικόπεδο είναι μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από αυτή που θα σου δώσει ο Δήμος ως αποζημίωση, τα ακίνητα του Δήμου αγοράζονται ακριβά ... γιατί να σου το δώσει "τσάμπα" κλπ)

γ) Το εκτός σχεδίου τμήμα είναι απαλλαγμένο από βάρος όπως λες. Το "βάρος" από την πράξη αναλογισμού το έχει ο ιδιοκτήτης και είναι οικονομικό όποιας μορφής (αυτοαποζημίωση ή υπόχρεος προς αποζημίωση) και όχι το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή εφόσον το 20% του ακινήτου σου είναι εκτός σχεδίου.... έτσι και θα μείνει εκτός αν επεκταθεί το σχέδιο.

 

Για όλα τα ανωτέρω τα οποία είναι γενικότητες (γενικές απαντήσεις σε γενικότερες ερωτήσεις)... θα πρέπει να δώσεις κάποιες πληροφορίες περισσότερες για να σε βοηθήσουμε (εάν μπορούμε).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.