Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε κτίριο που εφαρμόστηκε ΚΕΝΑΚ


STAVION

Recommended Posts

Σ' ευχαριστώ skidoo23! +1 από εμένα.

 

Οπότε, για την θέρμανση και μόνο, έκανα μια δοκιμή με τα προτεινόμενα στο σχέδιο αναθεώρησης της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, με τις εξής παραδοχές: να πληρεί τον κανονισμό Οικολογικού σχεδιασμού 811/2013 της ΕΕ και έχει Ενεργειακή Σήμανση βάσει του κανονισμού Ενεργειακής Επισήμανσης 811/2013, να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο το φ.α., να λειτουργεί σαν λέβητας συμπύκνωσης, να μην είναι υπερδιαστασιολογημένος και να βρίσκεται σε καλή κατάσταση η μόνωσή του.

Ο συνολικός β.α. ngen προέκυψε ίσος με 1,023 (102,3%) < 1,062 (106,2%) του φυλλαδίου, για θερμοκρασίες νερού 30/50°C.

Ωστόσο, τον ίδιο συνολικό β.α. δίνει και για "συνήθη" λέβητα (<<ο λέβητας για τον οποίο η μέση θερμοκρασία λειτουργίας μπορεί να περιοριστεί ως εκ του σχεδιασμού του>>), σε θερμοκρασίες λειτουργίας 60/80°C.

Και είναι επόμενο, καθώς η "Ενεργειακή απόδοση της εποχιακής θέρμανσης χώρου ηs" παραμένει η ίδια*.

Ίσως να ήταν πιο σωστό, αντί για τον ns να γίνεται χρήση των n4  (σε ονομαστική θερμική ισχύ και υψηλές θερμοκρασίες, "ad alte temperature" όπως γράφει στο φυλλάδιο του παραδείγματος) & n1 (στο 30 % της ονομαστικής θερμικής ισχύος και χαμηλές θερμοκρασίες, "a basse temperature" όπως γράφει στο φυλλάδιο του παραδείγματος, και εσφαλμένα έχει μεταφραστεί λάθος "σε υψηλές θερμοκρασίες" στα ελληνικά), ανάλογα με τις θερμοκρασίες που έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί και όχι αυτές που θα μπορούσε να έχει ρυθμιστεί (και του nwh για την παραγωγή ΖΝΧ).

 

*. Απόσπασμα από την οδηγία 811/2013, άρθρο 2:

<<21. «ενεργειακή απόδοση της εποχιακής θέρμανσης χώρου» (ηs): ο λόγος της ζητούμενης θέρμανσης χώρου για συγκεκριμένη εποχή θέρμανσης η οποία παρέχεται από θερμαντήρα χώρου,

από θερμαντήρα συνδυασμένης λειτουργίας, από συγκρότημα θερμαντήρα χώρου με ρυθμιστή θερμοκρασίας και ηλιακή συσκευή ή από συγκρότημα θερμαντήρα συνδυασμένης λει­τουργίας, ρυθμιστή θερμοκρασίας, και ηλιακής συσκευής, προς την ετήσια κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για να καλυφθεί η εν λόγω ζήτηση, εκφρασμένη σε ποσοστό επί τοις εκατό (%)>>.

Δεν φαίνεται να αλλάζει ανάλογα με τις θερμοκρασίες προσαγωγής-επιστροφής.

Υπολογισμός του συνολικού βαθμού απόδοσης της μονάδας παραγωγής θέρμανσης (ngen).xlsx

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Panos απο  αυτά που καταλαβαίνω ,

την οδηγία δεν την ενδιαφέρει πως θα πετύχει ο κατασκευαστής τον βαθμό απόδοσης που δηλώνει (Αν χρησιμοποιεί συμπύκνωση  ή όχι , αν εχει λέβητα ιόντων κλπ :smile:  ).

Του λέει απλώς για το συγκεκριμένο εποχιακό προφιλ (ετήσια απαιτούμενη θέρμανση αναφοράς)  στο οποίο  αναφέρεται ο συντελεστής , να διαιρέσει την αποδιδόμενη ενέργεια της συσκευής στο χώρο με την ζητούμενη από την συσκευή για το σύνολο της σαιζόν.

Ετσι ο τελικός βαθμός απόδοσης ns περιέχει και την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στα ηλεκτρονικά , για την εναυση του καυστήρα κλπ. (δηλαδή και την ενέργεια της συσκευής σε standby mode).

Αν αφαιρέσεις αυτά εχεις τον βαθμό απόδοσης nson που ειναι ο βαθμός απόδοσης μόνο οταν η συσκευή παράγει θερμότητα.

Η τιμή του  nson στην περίπτωση καυσίμων προκύπτει απο την στάθμιση (εποχιακά υποθέτω) των συντελεστών n1 και n4 (που αναφέρονται και αυτοι σε ωφέλιμη ισχύ , δηλαδή χωρίς τα standby).

Για αυτόν τον λόγο δεν νομίζω οτι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την τιμή του n1 (ακόμα και αν η συσκευη λειτουργεί πάντα στο 30%) γιατί η τιμή τους δεν περιέχει την ενέργεια σε standby .

Το πως υπολογίζει ο κατασκευαστής τα n1 και n4 δεν την νοιάζει την οδηγία (δηλαδη σε τι θερμοκρασίες προσαγωγής - επιστροφής ) και εδώ είναι όλο το ζουμί :

Οταν πιο παλιά η κορυφαία (ποιοτικά) γερμανική εταιρία σε λέβητες  κλήθηκε να αποδείξει αυτό το 109% σε ενα λέβητα συμπύκνωσης δήλωσε συνθήκες μέτρησης με προσαγωγή 23oC και επιστροφή 21oC :mrgreen: (λίγο δεσμευτικό για τις τερματικές μονάδες....)

Ετσι αν προσέξεις τους αστερίσκους στον πίνακα 7 του παραρτήματος V η οδηγία αυτή τους έκοψε την όρεξη (βάζοντας φρένο στις χαμηλότερες τιμές ειδικά στα συστήματα χωρίς συμπύκνωση) με αποτέλεσμα να βυθιστούν και οι β.α. (edit κυρίως βεβαια λόγω του οτι δεν χρησιμοποιειται η κατώτερη αλλά η  ανώτερη θερμογόνος δύναμη όπου εχουμε καύση)

 

Αυτό καταλαβαίνω εγώ πάντως ...

 

edit : Σε σχέση με τον συντελεστή ΣΜΘΔ της υπο αναθεώρηση ΤΟΤΕΕ  δεν καταλαβαίνω τίποτε πάντως , όποιος μπορεί ας εξηγήσει .

Νομίζω οτι είναι λάθος .Ποίος ο λόγος να διορθώσεις ως προς την θερμογόνο εναν βαθμό απόδοσης μιας συσκευής  που δεν εχει συμπύκνωση?

Με δευτερη ανάγνωση  υποθέτω οτι ο ΣΜΘΔ διορθώνει την αλλαγή στην θερμογόνο του καυσίμου ( η οδηγία πιο πάνω ειναι ουδέτερη ως προς το καύσιμο) και ο συντελεστής προσθέτει την εν δυνάμει  ενθαλπία του κάθε καυσίμου.

Αλλά την ενέργεια αυτή δεν ειναι σίγουρο οτι την εκμεταλλεύεται το σύστημα , γιατί να την βάζουμε ντε και καλά?

Edited by skidoo23
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η απόδοση ηs (space - χωρου) περιέχει το βαθμό απόδοσης παραγωγής και μεταφοράς κάθε καυσίμου ή πηγής ενέργειας.

Ο κενακ όμως εμπεριέχει συντελεστές μετατροπής σε πρωτογενή ενέργεια και χρειάζεται τον εποχιακο βαθμό απόδοσης (όχι χώρου)

Ο ΣΜΘΔ κάνει τον σχετικό συμψηφισμο

Δηλαδή για να καψω ένα λίτρο πετρέλαιο στο χωρο μου πρέπει να εξορυχθεί λίγο παραπάνω στην πηγή

trane Ecodesign September 2017.pdf

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

zxgr εχεις μπερδευτεί πιο πολύ απο μένα.

Αυτό που κάνει ο συντελεστης ΣΜΘΔ ειναι να επαναφέρει την   αλλαγή στην θερμογόνο του καυσίμου (που επιβάλει η οδηγία) - δεν εχει σχέση με την πρωτογενή στα υγρα/στερεά/αέρια καύσιμα

(αρα ισχυει μονο για καυσιμα που εχουν  νερο και παραγουν υδρατμους κατά την καυση )

Για την ηλεκτρική ενέργεια εχει διαφορετικό  συντελεστή 2.5 (γιατί δεν υπάρχει ελευθερη ηλεκτρική ενέργεια και για αυτό την αναγάγει σε πρωτογενή - οπως αναφέρει και το λινκ σου).

 

στο ns (το s ειναι μάλλον από το seasonal και οχι απο το space) της οδηγίας 811/2013 επειδή χρησιμοποιείται η ανώτερη θερμογόνος δύναμη ενας λέβητας συμπύκνωσης δεν εχει διαφορά με εναν συμβατικό οπως πολύ σωστα παρατήρησε ο panos.

Οπότε ο τύπος (4.0) μετατρέπει όλους τους λέβητες σε συμπύκνωσης και μάλιστα με το μέγιστο βαθμό απόδοσης για την συμπύκνωση.

Την λογική για αυτό δεν καταλαβαίνω.

Πιο σωστό με αυτήν την λογική θα ήταν να υπολογιστεί ο ns με στάθμιση στα n1 kai n4 με τιμες Hi και οχι Ηs.

Edited by skidoo23
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Merci skidoo για τις επισημάνσεις σου!!!

 

Μάλιστα, δηλαδή με βάση την <<ακαθάριστη θερμογόνο δύναμη» (GCV)>> όπως την λέει στους ορισμούς του παραρτήματος I.

Βάσει του ορισμού του ns στο άρθρο 2, θα πρέπει να είναι: ns* = QH** / QHE, όπου:

- QH η ζητούμενη θέρμανση χώρου για συγκεκριμένη εποχή θέρμανσης και

- QHE η ετήσια κατανάλωση ενέργειας

 

* Με τον συμβολισμό ns τον παριστάνει και στον πίνακα 7 του παρατήματος V. Και τον υπολογίζει σταθμίζοντας τους n1 και n4.

Όμως με μπερδεύει το ότι, στον ορισμό 13 (αναφέρεται σε θερμαντήρες χώρου με λέβητα, θερμαντήρες συνδυασμένης λειτουργίας με λέβητα και θερμα­ντήρες χώρου με  συμπαραγωγή) του παραρτήματος I, λέει πως με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται και ο nson (<<ενεργειακή απόδοση της εποχιακής θέρμανσης χώρου κατά την ενεργό κατάσταση>>.

 

** Μόνο που τον ορισμό της <<ετήσιας απαιτούμενης θέρμανσης αναφοράς>>, η οποία όμως αναφέρεται σε καθορισμένη εποχή θέρμανσης, τον δίνει στην ενότητα που αναφέρεται στους ορισμούς που αφορούν <<θερμαντήρες χώρου με αντλία θερμότητας και θερμαντήρες συνδυασμένης λειτουργίας με αντλία θερμότητας>> του παραρτήματος I.

Είναι ίδια με την <<ζητούμενη θέρμανση χώρου για συγκεκριμένη εποχή θέρμανσης>>;;;

 

Έχω μπερδευτεί :confused:.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι.

 

Καλούμαι να εκδόσω ΠΕΑ σε νεόδμητη οικοδομή που μόλις ολοκληρωθηκε κι εχει εφαρμοστεί ο ΚΕΝΑΚ.

Η οικοδομή βγαίνει Β+ όπως και στη ΜΕΑ.

Το buildingcert μου ζητάει σενάριο αναβάθμισης. Ορθώς πιστεύετε?

Link to comment
Share on other sites

Οχι.

Κακώς δεν επιτρέπεται η έκδοση ΠΕΑ χωρίς σενάριο.

Ν4122 άρθρο 11:

2. Το ΠΕΑ περιλαμβάνει συστάσεις οικονομικά συμ−
φέρουσες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, εκτός εάν δεν
υπάρχει εύλογη δυνατότητα σχετικής βελτίωσης
σε
σύγκριση με τις ισχύουσες απαιτήσεις για την ενεργει−
ακή απόδοση.>>

Που σημαίνει ότι αυτό το λάθος θα πρέπει να το διορθώσουνε.

Πρέπει να μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ χωρίς σενάριο.

 

Φανταστείτε να είναι ένα κτίριο Α+.

Θα βγαίνει ΠΕΑ ή θα μας το στέλνουν χειρόγραφα;

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.