Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ σε κτίριο που εφαρμόστηκε ΚΕΝΑΚ


STAVION

Recommended Posts

'Οχι δεν μπορούσε να γίνει οριστική υποβολή.

Λόγω του κατ' επείγοντος (κλασσικά), έβαλα ένα σενάριο και έκανα οριστική υποβολή.

Κατηγορία δεν άλλαξε, το δέχτηκε όμως.

 

edit: Προς το παρόν η έκδοση ΠΕΑ χωρίς σενάριο, απ' ότι έχω καταλάβει είναι δυνατή μόνο μετά από 2η Ενεργειακή Επιθεώρηση για το πρόγραμμα "Εξ' οικονομώ Κατ' οίκον"

Ίσως πρέπει να το διορθώσουνε ώστε να υπάρχει επιλογή, αφού έτσι ορίζει κι η νομοθεσία

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα, να θέσω έναν καινούριο προβληματισμό:

Σε κτίριο με οικοδομική άδεια κατοικών του 2017 καλούμαι να εκδόσω ΠΕΆ για το κλείσιμο της άδειας και το ΠΕΚ. Η χρήση των κτιρίων είναι κατοικίες στην άδεια. Όμως με τη δυνατότητα που δίνει ο Ν.4276//2014 ,άρθρο 1, παρ. β περίπτωση ββ , οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες να δομούνται με άδεια δόμησης κατοικιών, τα κτίρια χρησιμοποιούνται σαν τουριστικά με σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή για να είμαι σωστή όσον αφορά τη νομοθεσία των ενεργειακών επιθεωρητών, το ΠΕΑ πρέπει να εκδοθεί για χρήση κτιρίου ξενώνα και όχι κατοικίας. Η Πολεοδομία όμως που παραλαμβάνει τα ΠΕΑ για να εκδόσει ΠΕΚ θα θεωρήσει ότι έγινε αλλαγή χρήσης και θα μου ζητήσει να κάνω αλλαγή χρήσης στην άδεια. Αυτό μου το ξεκκαθάρισαν αδιαπραγμάτευτα στην Πολεοδομία και ζήτησαν οπωσδήποτε το ΠΕΑ να είναι για χρήση κατοικίας. Επιπλέον το ρεύμα και το νερό που θα πάρει το συγκρότημα θα είναι κατοικιών και όχι επαγγελματικό. Άλλωστε η Πολεοδομία μόνο φακέλους τακτοποιεί, στον έξω κόσμο δεν έχει ιδέα τί γίνεται!

Στην ΕΥΠΕΝ που έκανα το ίδιο ερώτημα μου απάντησαν ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ)» (ΦΕΚ Α΄ 160), το οποίο αντικατέστησε το Π.Δ. 100/2014 (ΦΕΚ Α΄ 167), δεν έγκειται  στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας τους η υποστήριξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών σε ότι αφορά στον τρόπο καταχώρησης των στοιχείων στο ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων των Π.Ε.Α. και ότι, σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν.4409/2016 (ΦΕΚ Α΄ 136), «Η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας και η ενεργειακή επιθεώρηση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, όπως ορίζονται στις παραγράφους 15 και 16 του άρθρου 2 του Ν.4122/2013 (Α΄ 42) διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όπως ορίζονται στην παρ.17 του άρθρου 2 του Ν.4122/2013».

 Άρα είμαστε αντιμέτωποι με τις νομοθεσίες του κάθε υπουργείου που καθένας νομοθετεί για πάρτη του χωρίς να διασταυρώνει τίποτα και φυσικά εκτεθιμένος στο τέλος είναι ο ανεξάρτητος ιδιώτης επιθεωρητής που για ψίχουλα καλείται να υποβάλει ενα ψεύτικο ΠΕΑ επειδή.... ο ΕΟΤ θέλει να τα οικονομήσει από τα παράβολα και φυσικά οι κατασκευαστές να μειώσουν το κόστος της άδειας στο ελάχιστο.

Ευτυχώς τα τουριστάκια είναι πολλά και θα τα οικονομήσουμε και φέτος κοπέλια!

Link to comment
Share on other sites

On 4/17/2018 at 8:52 ΠΜ, lmar said:

Όμως με τη δυνατότητα που δίνει ο Ν.4276//2014 ,άρθρο 1, παρ. β περίπτωση ββ , οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες να δομούνται με άδεια δόμησης κατοικιών, τα κτίρια χρησιμοποιούνται σαν τουριστικά με σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ.

Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνω είναι ότι ο ιδιοκτήτης πριν "κλείσει" η άδεια χρησιμοποίησε το κτίριο αλλιώς. Γιατί έγινε αυτό δεν μπορώ να ξέρω ή εάν προβλέπεται και πήρε σήμα από τον ΕΟΤ χωρίς ρευματοδότηση στην άδεια (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί). Με το εργοταξιακό πήρε; Πως λες ότι σήμερα χρησιμοποιούνται ως τουριστικά; Πριν κλείσει η άδεια έβγαλε σήμα; Ναι τη δίνει τη δυνατότητα ο 4276 αλλά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η άδεια δόμησης.

ΥΓ: Το ΠΕΑ βγαίνει με την πραγματική χρήση, τη σημερινή, όπως είναι πραγματικά. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Αφού κατά το νόμο Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας 

άρα είναι δεκτό κατά το νόμο ότι έχουν προφίλ λειτουργίας κατοικίας 

βγάζεις πεα για κατοικίες χωρίς θέμα 

έτσι κι αλλιώς και το ψεύτικο και το αληθές άχρηστο είναι 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως ο ξενώνας έχει διαφορετική διάταξη και αναλογία χώρων από τις κατοικίες. Εσύ αν βλέπεις ανεξάρτητες κατοικίες (ως προς την κατασκευής και τους χώρους), αγνοείς τι άδειες έχουν δώσει και τι έχει σφραγήσει ο ΕΟΤ. Ότι βλέπεις. Θα μπορούσαν να έχουν βγάλει άδεια για εμπορικό κατάστημα και να είχαν κάνει συνεργείο αυτοκινήτων.... Ότι βλέπεις κατασκευασμένο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω. Οτι χρηση εχουν πραγματικα. 

Δεν ειναι δικο σου το λαθος ουτε θα πεσεις εσυ σε λαθος για να διορθωσεις αλλα λαθη που εχουν κανει οι ιδιοκτητες. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

το ιδανικό θα ήταν πρώτα να κλείνει η άδεια με το ΠΕΑ και το ΠΕΚ με χρήση κατοικιών  και μετά να γίνει η γνωστοποίηση της λειτουργίας στον ΕΟΤ. όμως στη γνωστοποίηση μόνον την άδεια δόμησης ζητάει.

Το σωστό είναι όπως παντα να κάνουμε ότι λέι η Πολεοδομία.....

Πάντως με το ρυθμό που ξεφυτρώνουν τα κτίρια σαν μανιτάρια στην Κρήτη και που είναι ήδη "κλεισμένα" από τουρίστες προτού κατασκευαστούν τέτοια θέματα θα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας!
Θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι αμοιβές ενός ελεγκτη δόμησης και ενός ενεργειακού επιθεωρητή, προκειμένου να κλείσει ο φάκελος της οικοδομής στην πολεοδομία. Πρόκειται για μονοκατοικία, μεζονέτα 140 τετρ. μέτρων + 78 τετρ. μέτρα υπόγειο σε οικόπεδο εκτός σχεδίου και εντός ζώνης οικισμού.
Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.