Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όριο οδού σε κοινοτικό δρόμο με πρανές


giorgosv

Recommended Posts

Καλησπέρα,

το ΠΔ-209/98 (ΦΕΚ-169/Α/15-7-98) αναφέρει ότι

"Το όριο της οδού είναι το όριο απαλλοτρίωσης. Στην περίπτωση που το όριο της απαλλοτρίωσης δεν είναι καθορισμένο, ως όριο της οδού ορίζεται το σημείο συνάντησης του εξωτερικού άκρου της τάφρου ή του πρανούς του εκχώματος ή επιχώματος με το φυσικό έδαφος."

 

Γνωρίζει κανείς αν ισχύει και σε κοινοτικούς δρόμους εντός οικισμών;

Συγκεκριμένα έχω ένα οικόπεδο που έχει πρόσωπο σε κοινοτικό δρόμο αλλά παρεμβάλεται μικρό πρανές μεταξύ τους και δεν ξέρω αν πρέπει να δώσω το πρανές στον δρόμο ή στο οικόπεδο. Σημειωτέον είναι χωματόδρομος που σίγουρα δεν έχει διανοιχθεί με μελέτη οπότε το πρανές είναι φυσικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

δες στον οικισμο οπου βρισκεται το οικοπεδο σου...τι οροι δομησης ισχυουν σε σχεση με το πλατος του δρομου για να εχεις αρτιοτητα. Αν π.χ. για να ειναι το οικοπεδο σου αρτιο και οικοδομησιμο οι οροι δομησης απαιτουν πλ. δρομου 4.00 μ τοτε απο τον αξονα ( το μεσον του δηλαδη) του υπαρχοντος δρομου αφηνεις αποσταση 4.00μ / 2 = 2.00 μ. Κανεις την αποτυπωση του οικοπεδου σου με την υπαρχουσα κατασταση ( οριο της οδού ορίζεται το σημείο συνάντησης του εξωτερικού άκρου της τάφρου ή του πρανούς του εκχώματος ή επιχώματος με το φυσικό έδαφος.) και δειχνεις σ αυτο ποια εκταση παραχωρεις ( στο Δημο με συμβολαιγραφικη πραξη ) , η οποια δημιουργειται απο την κατα 2.00 μ παραλληλη γραμμη σε σχεση με τον αξονα και τον υπαρχον οριο σου( φυσικο πρανες).ετσι θα εχεις αποδεικτικο οτι εχεις παραχωρησει αυτο που οφειλες για το πλατος του δρομου ...και για να μην σου ξαναζητουν να αφησεις και αλλη εκταση απ το οικοπεδο σου.Το ιδιο ακριβως με σενα θα πρεπει να κανει και ο απεναντι σου οταν θα αποτυπωσει το δικο του οικοπεδο.

Ρωτησε και στην τεχνικη υπηρεσια του Δημου που ανηκει το οικοπεδο σου...μηπως και εχουν αλλαξει κατι...ή προτιθενται να αλλαξουν κατι.

γενικα αν ο οικισμος σου ειναι οριοθετημενος απαιτεται συγκεκριμενο πλ δρομου...αν ειναι προυφισταμενος και στασιμος του 23...δεν αναφερει συγκεκριμενο πλατος. κανε και μια ερωτηση πολεοδομια για να εισαι και σιγουρος

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι να θέσω και εγώ το ερώτημα μου. Σε συζήτηση με την τεχν, υπηρεσία ενος περιφερειακού δήμου για το που είναι το όριο της οδού στην ιδιοκτησία 1 (δεξιά) μου υπέδειξαν τη θέση 3 στο σκαρίφημα. Είναι λογικό η ιδιοκτησία να χάνει όλη αυτή την επιφάνεια;post-3447-0-39874000-1326400954_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Παύλο σωστά είναι εκεί που σου δείχνουν.Σκέψου ότι και πάλι φτηνά τη γλύτωσες γιατί δεν έχει απαλλοτρίωση.Είναι μια μελλοντική διασφάλιση μικρής επέκτασης ή υποστύλωσης ή κατασκευής ρύθρων, κ.α. Χρήσιμο πλάτος δηλαδή για έναν σωστά κατασκευασμένο δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

σωστά το λες Μανώλη απλα θα περιμενα χαμηλότερα στο εξωτερικό άκρο της (μη διαμορφωμένης τάφρου) αλλα τωρα που το ξανασκεφτομαι μαλλον μοιαζει ποιο σωστο ετσι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα! Σε οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων, το ακίνητο που με αφορά βρίσκεται σε πρόσωπο με δημοτική οδό. Επί του ακινήτου έχει εκδοθεί οικ. άδεια το ΄88 προσθήκη καθ΄υψος σε υφιστάμενο κτίσμα. Στα σχέδια της οικοδομικής άδειας δείχνει πλάτος δρόμο 5μ. ενώ στη πραγματικότητα είναι 7. Με αποτέλεσμα κατά τη σημερινή αποτύπωση να φαίνεται ότι το κτίσμα παραβιάζει απόσταση ασφαλείας από το δρόμο κατά 0,20μ περίπου. Το πλάτος του δρόμου πως μετριέται γενικά? Καμιά ιδέα πως να το ψάξω?

Link to comment
Share on other sites

MARIE η απαίτηση για ελάχιστο πλάτος δρόμου 4 μ. ισχύει στον οικισμό ή υπάρχει κάποια απόφαση Νομάρχη που ορίζει μεγαλύτερο πλάτος δρόμου (πχ 6 μ.). Μήπως οι απέναντι ιδιοκτήτες παραχώρησαν σε κοινή χρήση και έτσι διαπλατύνθηκε ο δρόμος;

Επιπρόσθετα, αναζήτησε τυχόν νεότερες αποφάσεις Νομάρχη για υποχρεωτικές αποστάσεις σε μη κύριες δημοτικές οδούς (π.χ στη περιοχή μας ισχύουν τα 2 μέτρα με απόφαση Νομάρχη)

Σχετικά με τις αποστάσεις από το όριο οδού εντός οριοθετημένων οικισμών με το ΠΔ 347/93 άρθρο 2 αναφέρονται τα εξής:

 

"στ. Στο Πρωτεύον Επαρχιακό Δίκτυο, Δευτερεύον Επαρχιακό και Δημοτικό ή Κοινοτικό Οδικό Δίκτυο, εάν υπάρχει διαμορφωμένη οικοδομική γραμμή σε ικανό μήκος διατηρείται αυτή αλλιώς 3 μέτρα από το όριο της οδού."

και μετά στην παρ 3. αναφέρεται:

"Το όριο της οδού εφόσον δεν είναι καθορισμένο με απαλλοτρίωση λαμβάνεται σε απόσταση 5 μέτρων για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο και 3 μέτρων για το λοιπό οδικό δίκτυο από το σημείο συνάντησης του εξωτερικού άκρου της τάφρου ή του εκχώματος ή επιχώματος με το φυσικό έδαφος."

 

 

στο ΠΔ 209/98 για το αντίστοιχο θέμα αναφέρονται τα εξής:

"ζ) Στις Κύριες Δημοτικές ή Κοινοτικές οδούς 3 μέτρα από το όριο της οδού ή η απόσταση που καθορίζεται από τη διαμορφωμένη με πυκνή δόμηση σε ικανό μήκος οικοδομική γραμμή.

Οι κύριες Δημοτικές ή Κοινοτικές οδοί χαρακτηρίζονται με απόφαση του Νομάρχη, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος του Νομού και είναι οι Δημοτικές ή Κοινοτικές οδοί που εξυπηρετούν την υπεραστική συγκοινωνία. "

3) Το όριο της οδού είναι το όριο απαλλοτρίωσης. Στην περίπτωση που το όριο της απαλλοτρίωσης δεν είναι καθορισμένο, ως όριο της οδού ορίζεται το σημείο συνάντησης του εξωτερικού άκρου της τάφρου ή του πρανούς του εκχώματος ή επιχώματος με το φυσικό έδαφος. "

4) Οι διατάξεις του Αρθ-2 του παρόντος Διατάγματος δεν ισχύουν:

α) για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα παραδοσιακά τμήματα οικισμών και τα ιστορικά κέντρα πόλεων,

β) για τους αξιόλογους οικισμούς, όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται και οριοθετούνται με απόφαση Νομάρχη, σύμφωνα με το ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85) όπως ισχύει.

για το όριο της οδού σχετικά πόστ #3,4

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Paulo καλησπέρα! Σχετικά με την απαντησή σου το Π.Δ.347/93 είναι σε ισχύ? Πλέον σήμερα σχετικά με απόστάσεις από τα όρια της οδού ισχύει το Π.Δ.290/98. Άρα αποστάσεις 3.00μ. από κύρια δημοτική όδό και 2,50μ. για απλή δημοτική σύμφωνα με το διάταγμα Π.Δ./24-4-85?

Link to comment
Share on other sites

MARIE το ΠΔ 347/93 δεν ειναι σε ισχύ.Το πόσταρα για εποπτικούς λόγους, προς βοήθεια και άλλων συναδέλφων που μπορεί να αναζητούν αποστάσεις σε αυθαίρετα πριν την ισχύ το ΠΔ 209/98. Στη περίπτωση που ένα κτίσμα μελετήθηκε το 88 ή προγενέστερα, μπορείς να δεις και τη νομοθεσία που ίσχυε τότε. Σχετικά Διατάγματα είναι: ΒΔ 23-10-59 (ΦΕΚ 252/Α/14-11-59) και ΒΔ 30-12-64 (9/Α/16-1-65) το οποίο τροποποίησε και συμπλήρωσε το ΒΔ 23-10-59.

Σύμφωνα με το ΠΔ 209/98, 3 μέτρα από το όριο της οδού για κύρια δημοτική οδό όπως το λες.

Τα 2.5 μέτρα, στην περίπτωση μη κύριας δημοτικής-κοινοτικής οδού, νομίζω ότι αποτελεί την υποχρέωση οπισθοχώρησης από τη γραμμή δόμησης, σε περίπτωση επιφάνειας οικοπέδου μεγαλύτερης των 500 τ.μ, σε σχέση με τη γραμμή δόμησης που ορίζεται στο άρθρο 6 του ΠΔ 24-4-85.

Για τους οικισμούς στην περιοχή σου ισως υπάρχει αντίστοιχη απόφαση Νομάρχη για υποχρεωτική απόσταση εφαρμογής της γραμμής δόμησης σε μη κυριες δημοτικές-κοινοτικές οδούς.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

συναδελφοι στο τοπογραφικο που ανεβαζω το οριο της ιδιοκτησιας απ οτι διαβαζω πρεπει να παει στο φρυδι του πρανους υποχρεωτικα , ετσι οπως το εχω σχεδιασει?

διοτι οι ιδιοκτητες μου εδειξαν εως το ιχνος του δημοτικου δρομου δηλαδη περιπου το ποδι του πρανους.

 

topog.pdf

Edited by stvxri
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.