Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΕΑ και κεντρική θέρμανση που δε χρησιμοποιείται


Inzaghi

Recommended Posts

Καλησπερα.

Μετα απο μηνες θα ξεθαψω το παρον για μια σχετικη ερωτηση.

Οικοδομη του 2003, 6ωροφη με 4 διαμερισματα ανα οροφο.

Παλαι ποτε ειχε λεβητα πετρελαιου.

Οι περισσοτεροι εχουν συνδεθει με το φυσικο αεριο πλεον μεσω ατομικων λεβητων στους εξωστες.

Σε επισκεψη μου στο λεβητοστασιο-αποθηκη (πλεον) διαπιστωσα το λεβητα σε κακη κατασταση (εχει να δουλεψει 10 χρονια μου ειπανε, δουλεψε καμια 4ετια περιπου μεγιστο) και χωρις το παραμικρο στοιχειο, οχι απλα απο παλια συντηρηση αλλα ουτε ταμπελακι για την αναγραφη της ισχυος του. Για βαθμο αποδοσης...γελαμε...

 

Το διαμερισματακι που μελεταω, 44 τ.μ. ολα κι ολα, μαζι με τα παχη της τοιχοποιιας, εχει ενα κλιματιστικο 17.000 Btu Midea για ψυξη, θερμανση κλπ.

 

Στην αρχη σκεφτομουν να κανω υπερδιαστασιολογηση του λεβητα σε ολη την πολυκατοικια, ακομα και στα διαμερισματα που καλυπτονται απο φυσικο αεριο πλεον αλλα αφενος δε θα ητανε ακριβες, αφετερου δεν προκειται πλεον να συμβει ποτε.

 

Πλεον σκεφτομαι σα συστημα θερμανσης να θεσω το κλιματιστικο, θεωρωντας οτι ενα 17αρι μηχανημα δυναται να καλυψει εναν καθαρο χωρο 37 τ.μ. (χωρις τις τοιχοποιιες) που ειναι ο καθαρος βιωσιμος χωρος του διαμερισματος.

 

Τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 271
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κι εγώ προς τη δεύτερη περίπτωση κλίνω.

 

Αυτό με τα τετραγωνικά που μπορεί να καλύψει ένα κλιμαστικό είναι λίγο (έως πολύ) μπακάλικο... Τα έχουμε πεί για τα ψυτικά φορτία κλπ. Εγώ πρακτικά θεωρώ ότι κάθε κλιματιστικό μπορεί να καλύψει το δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις μικρών κλιματιστικών σε μεγάλα δωμάτια που αυτοσχεδιάζουμε.

 

Είχαν κυκλοφορήσει κάτι πινακάκια με btu/h και τετραγωνικά κάλυψης. Μπορεί να τα ξαναδημοσιεύσει κάποιος;

Link to comment
Share on other sites

Πάρε, καλού-κακού, και μια υ.δ. για το λέβητα (ότι είναι κατεστραμμένος).

 

εδιτ

Κατά μια άλλη εκδοχή, αν στο διαμέρισμα υπάρχουν ακόμη τα σώματα, θα μπορούσες να θεωρήσεις λέβητα με κ.α. και τα υπόλοιπα (δίκτυο, τερματικά) ως έχουν

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Η ΥΔ μου είναι παντελώς άχρηστη. Δε μπορώ να δω μόνος μου αν ο λεβητας είναι διαλυμενος η μπορεί να λειτουργήσει ώστε να χρειαστεί να πάρω ΥΔ από εντελώς άσχετο με το αντικείμενο άνθρωπο που απλά τυγχάνει ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στο οποίο δε μένει ποτέ? Σιγά την κατοχύρωση που μου προσφέρει μια ΥΔ.

 

Όταν το κλιματιστικό είναι εγκατεστημενο σε σαλοκουζινα το εμβαδόν της οποίας καλύπτει το 60% του εμβαδού του διαμερίσματος, με ανοικτή πόρτα του υπνοδωματιου μια χαρά μπαίνει η θέρμανση και μέσα. Δε μένει κρύο το Διαμέρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Είχαν κυκλοφορήσει κάτι πινακάκια με btu/h και τετραγωνικά κάλυψης. Μπορεί να τα ξαναδημοσιεύσει κάποιος;

Δεν έχω το πινακάκι, αλλά ένας εύκολος τρόπος να το θυμάται κανείς είναι να υπολογίζει 2 τ.μ. ανά 1.000 BTU/h (και πολύ μπακάλης ο κύριος λέμε...)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Βεβαια οταν μιλαμε για θερμανση χωρου, σε τι τετραγωνικα αναφερομαστε?

Συμπεριλαμβανομενης τοιχοποιιας η οχι?

Προσωπικα οταν υπολογιζω θερμανση και ψυξη με κλιματιστικα, περαν της θερμαινομενης και ψυχομενης επιφανειας που συμπεριλαμβανει παχη τοιχοποιιων, μετραω και τα καθαρα εμβαδα προκειμενου να δω αν πραγματικα, με αυτη τη λογικη των 2 μετρων ανα 1000 Btu/h καλυπτεται ο χωρος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Άποψη μου είναι :

  1. Αν σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια --> δεν έχει θέρμανση και βάζεις του ΚΑ.

Τεκμηρίωση : Μελετάς την υφιστάμενη κατάσταση. Αν όταν φύγεις βάλουν πετρέλαιο αλλάζει η κατάσταση και το ΠΕΑ όπως θα άλλαζε αν βάλουν Α/C, διπλά τζάμια, μόνωση κλπ.

 

  1. Αν η πολυκατοικία έχει κεντρική που λειτουργεί αλλά δεν υπάρχει ΦΕ --> βάζεις Βαθμό απόδοσης από το πίνακα της ΤΟΤΕΕ ή κάνεις εκτίμηση  

Τεκμηρίωση : Η ΤΟΤΕΕ αναφέρει ότι το φύλο συντήρησης είναι υποχρεωτικό αλλά όχι  δεν βγαίνει ΠΕΑ όταν δεν υπάρχει. Εκτίμηση κάνεις εξάλλου π.χ για θερμομόνωση αν δεν υπάρχει (η οποία είναι υποχρεωτική για κτίρια μετά το 79) κλπ   

  

  1. Αν δεν έχεις θέρμανση και υπάρχουν Α/C --> αν έχει σε όλους τους χώρους τα βάζεις για θέρμανση αν έχει μόνο σε ένα δωμάτιο το αγνοείς

Τεκμηρίωση : δεν είναι λογικό για την έκδοση ΠΕΑ να κάνεις μελέτη θέρμανσης με αντλίες θερμότητες για να υπολογίσεις το ποσοστό που καλύπτουν (παρόλο που για ψύξη το κάνεις διότι αφενός μεν είναι πιο απλός ο υπολογισμός αφετέρου δε τα Α/C εγκαθιστούνε κύριος για ψύξη)  ωστόσο αν είναι προφανές ότι οι αντλίες θερμότητες επαρκούν για να καλύψουν όλο το χώρο μπορείς να δεχτείς ότι το τμήμα αυτό του κτιρίου θερμαίνετε με αυτό τον τρόπο ας μην έγινε ποτέ κάποια σχετική μελέτη από κάποιον ιδικό.

 

Υ.Γ: Υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη δεν χεριάζετε πουθενά … ο μηχανικός πρέπει να είναι υπεύθυνος αυτών που υπογράφει.         

Link to comment
Share on other sites

Στα δύο πρώτα κάνεις λάθος

- στο πρώτο, η μη λειτουργία λόγω κόστους πετρελαίου, δεν είναι επαρκής αιτιολογία για κ.α.. Ο λέβητας υπάρχει, κι έχει συγκεκριμένο β.α.. Επίσης υπάρχει το δίκτυο διανομής και τα τερματικά. Η υ.δ. (περί μη λειτουργίας λόγω καταστροφής του) μας καλύπτει σε περίπτωση ελέγχου.

- για το δεύτερο, έχουμε γράψει κατ' επανάληψη ότι ο πίνακας της ΤΟΤΕΕ αφορά σε καινούρια εγκατάσταση (πριν πάρει ρεύμα, και συνεπως φ.ε.λ.), καθώς και σε ΜΕΑ.

άλλο πράγμα η εκτίμηση της θερμομόνωσης (όπου δεν μπορεί να αποδειχθεί/αμφισβητηθεί η ύπαρξη ή το πάχος της) κι άλλο ο λέβητας, όπου η έκδοση φ.ε. είναι απλούστατη διαδικασία

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.