Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θερμομόνωση σε λιθοδομή


zazaza

Recommended Posts

Για τοιχοποιίες απο λιθοδομή με εφαρμογή ΚΕΝΑΚ (αξιοποιώντας την ευεργετική διάταξη που μας χαρίζει την δόμηση της λιθοδομής όταν αυτή έχει πάχος > 0,50 μ), και επειδή η τοιχοποιία απο μόνη της, χωρίς θερμομονωτικό υλικό δεν επιτυγχάνει U < Umax, η μόνη λύση είναι να τοποθετήσετε την θερμομόνωση σε κάποια απο τις 2 παροιές της λιθοδομής, δηλ. εσωτερικά ή εξωτερικά.

Στα μέρη που δραστηριοποιούμαι εγώ, πρό ΚΕΝΑΚ, τοποθετούσαμε τη θερμομόνωση εσωτερικά πάνω σε έναν δρομικό τούβλινο τοίχο όπου χαντρώνονταν συμβατικά και όλες οι εγκαταστάσεις.

Είχαμε δηλ σε τομή απο μεσα προς τα έξω, τούβλο-μόνωση-πέτρα με πάχος 9+5+50 = 65 εκ. Με αυτή τη λύση το σύνολο του τοίχου, μαζί με τα επιχρίσματα θα έπιανε τα 70 εκ. Για αυτό το λόγο κλέβανε λίγο στο πάχος της πέτρας και το χτίζανε 30 εώς 35 εκ. Αυτο καθιστούσε την κατασκευή αυθαίρετη αφού το πάχος του τοίχου τώρα, θα έπρεπε να μετρήσει στην δόμηση, αλλά αν δεν σου γινόταν αυτοψία κατά την διάρκεια της κατασκευής, η αυθαιρεσία αυτή ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτή στο τέλος.

 

Εννοείται ότι για να αφαιρεθεί απο τη δόμηση, η λιθοδομή δεν μπορεί να διακόπτεται στο πάχος της απο άλλα υλικά (πχ. θερμομόνωση, δρομικό τοίχο, κολόνες κλπ).

Εννοείται επίσης ότι είναι πολύ επισφαλές να χτίζετε λιθοδομές με πάχος < 25 εκ. Ειδικά σε περίπτωση 2όροφης λιθεπένδυσης, το πάχος της δεν μπορεί να είναι λιγότερο απο 35 εκ. αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

 

Με τα σημερινά δεδομένα περί ΚΕΝΑΚ και πολύ σύντομα, των αυτοψιών κατα τη διάρκεια της κατασκεύης, το παραπάνω κλέψιμο δεν θα είναι εφικτό. Αρα το πάχος θα πρέπει να φτάνει με αυτό το τρόπο τα 70εκ. περίπου.

Διαφορετικά, εάν κανείς σοβαντίσει και συνεπώς στεγανοποιήσει τη λιθοδομή εξωτερικά μπορεί να τοποθετήσει , γυψοσανίδα με θερμομόνωση εσωτερικά κερδίζοντας το πάχος του δρομικού τούβλου αλλά χάνοντας τη θερμοχωρητικότητα της λιθοδομής.

 

Τα κονιοδέματα (αφρομπετά ρύσεων για οριζόντιες επιφάνειες) που αναφέρεις Ροδόπουλε, τί πατέντα είναι ?

Edited by STAVION
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε stavion η λιθοδομή 35 εκ. δεν μπορεί είναι φέρουσα. Η λύση που προτείνεις για επένδυση είναι μια χαρά την έχω εφαρμόσει αρκετές φορές. Υπήρξε μια καλή πατέντα για αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

basgoud συμφωνώ η λιθοδομή 35 εκ.δεν είναι είναι φέρουσα, λιθεπένδυση είναι.

Edited by STAVION
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πατέντα χρησιμοποιείται στην Σουηδία στα ξύλινα. Είναι ελαφροβαρές σκυρόδεμα με φελιζολ που γεμίζει κενά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πατέντα χρησιμοποιείται στην Σουηδία στα ξύλινα. Είναι ελαφροβαρές σκυρόδεμα με φελιζολ που γεμίζει κενά.

Σαν περλιτομπετόν ακούγεται, αλλά πώς στέκεται σε κατακόρυφες επιφάνειες ?
Link to comment
Share on other sites

Χυτευεται μέσα σε μεταλλικό πλέγμα. Μια άλλη πρακτική είναι με εκτόξευση είναι γενικά λεπτόκοκκο 4mm και με δυνατότητα αυτοεπιπέδωσης. Εαν θυμάμαι καλά μια τιμή κιλού (2 κιλά το λίτρο) περίπου 1,20Ε.

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι λύσεις με έξτρα μονώσεις είναι εντελώς ανεφάρμοστες εκτός απο πανάκριβες.

Ο πέτρινος τοίχος (55 εκατοστών υποχρεωτικά), χτισμένος με παραδοσιακό τρόπο (πρέπει να έχεις διαθέσιμους παραδοσιακούς πετράδες όμως) είναι απο μόνος του θερμομονωμένος. Ο τοίχος αυτός είναι χτισμένος σε δύο επιφάνειες, μια μέσα και μια έξω, με το ενδιάμεσο να είναι ένα είδος κενού (ακανόνιστου) όπου οι παλιοί έριχναν λίγο χώμα με ασβέστη ή με άχυρα (μονωτικό και το κενό και το χώμα). Τους δύο αυτούς σχεδόν αυτόνομους τοίχους τους συδέουν οι "μπατικές" λεγόμενες πέτρες (που πιάνουν απο τη μιά μέχρι την άλλη επιφάνεια του τοίχου) που υπάρχουν σε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό στην συνολική επιφάνεια του τοίχου. Έτσι: α)εξασφαλίζεται η συννοχή του εξωτερικού με το εσωτερικό τμήμα του τοίχου, β) εξασφαλίζεται η μέγιστη ελαστικότητα του φορέα (παραδοσιακά ο ίδιος ο τοίχος είναι πάντα φέρων, ενώ οι γωνίες με τους "ακρογωνιαίους λίθους" παίζουν το ρόλο των σχετικά άκαμπτων στύλων) και γ) υπάρχει μόνωση με τα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στις πέτρες των δύο τμημάτων των τοίχων. Αυτός ο τρόπος χτισίματος της πέτρας είναι ο ίδιος εδώ και χιλιάδες χρόνια, απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και είναι προϊόν τεχνογνωσίας χιλιάδων χρόνων πριν. Προσωπικά έχω χτίσει τέτοια σπίτια με πέτρινους φέροντες τοίχους και έχουν μέγιστη θερμομονωτική ικανότητα. Μπορείς να προσθέσεις θερμομμονωτικά πρόσμικτα στη λάσπη του εμφανούς αρμολογήματος ή και του χτισίματος, όπως και ελαστικοποιητές και άλλα μοντέρνα υλικά (όπως της renovat λόγου χάρη) για καλύτερες ακόμα επιδώσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, όμως με τον παλαιο κανονισμό θερμομόνωσης και πολύ πιθανο και με τον ΚΕΝΑΚ

χωρίς θερμομόνωση δεν γινόταν δεκτό στις Πολεοοδμίες.

Link to comment
Share on other sites

Τα προγράμματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και είναι πιστοποιημένα δεν μπορούν να επιλύσουν την θερμική μάζα του τοίχου. Αλλά και πάλι θα πρέπει να βάλεις και κάποια μόνωση. Το βασικό με τα παλιά πέτρινα σπίτια δεν ήταν πρόβλημα μόνωσης των χοντρών πέτρινων τοίχων, αλλά πρόβλημα αεροστεγανότητας κυρίως.

Όσο για την φέρουσα ικανότητα του παλιού τρόπου κατασκευής, πιστεύω τα εξής:

Όντως κτίζανε σε δύο μεριές του τοίχου και δεν μπορούσαν να ανέβουν πολλούς όροφους. Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική συναντάμε περιπτώσεις 2-3 ορόφων το πολύ και ίσως και με ξύλινα δεσίματα. Στο ενδιάμεσο του τοίχου βάζανε όπως είπαν οι συνάδελφοι χώμα, άχυρο και μικρές πέτρες να γεμίσουν το κενό.

 

Έχω μια ερώτηση που δεν ξέρω να απαντήσω μια και η ειδικότητα μου δεν μου παρέχει τις γνώσεις:

Δεδομένου ότι το σκυρόδεμα είναι τεχνητός λίθος και το οπλισμένο είναι λίθος με μεταλλικές νευρώσεις για να παραλαμβάνει εφελκιστικά κλπ φορτία πλην των θλιπτικών που παραλαμβάνει η πέτρα έτσι κι αλλιώς:

 

Μπορεί η κάθε μεριά του τοίχου να έχει μπετό εσωτερικά και να επιλυθεί κάπως σαν τοιχείο όλο (με δεδομένο ότι ο οπλισμός είναι τοποθετημένος στην μία παρειά του κάθε τοιχείου (έκκεντρα) και στη μέση να μπει η μόνωση;

Δηλαδή να πάει ως εξής: πέτρα-οπλισμένο σκυρόδεμα-μόνωση- οπλισμένο σκυρόδεμα-πέτρα και στην ανάγκη να είναι δεμένα με βλύτρα οι δύο λιθοδομές (δεχόμενοι ότι τα βλύτρα θα λειτουργούν ως σημειακές θερμογέφυρες)

 

Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό που περιγράφω (με τους σημερινούς κανονισμούς) και ποιο είναι το κόστος σε αυτήν την κατασκευή. Αλλά αν γνωρίζει κάποιος ας μας πει να το γνωρίζουμε και οι υπόλοιποι. Μπορεί να μας χρειαστεί.

Link to comment
Share on other sites

tselesta

 

τα περιέγραψες πολύ σωστά και αναλυτικά αλλά δεν παύει να μην περνάει με ΚΕΝΑΚ χωρίς θερμομονωτικά φύλλα, πλέον αυτη η κατασκευή. Για να μη χάσετε την θερμοχωρητικότητα του τοίχου εφαρμόζετε την μόνωση απ εξω. Αν δεν ενδιαφέρει η θερμοχωρητικότητα του τοίχου και πρόκειται ας πούμε για σπίτι χειμερινών διακοπών του Σαββατοκύριακου, βάλτε τη μόνωση απο μέσα.

 

Ιοάννης Γκούμας: τρεχα γυρευε

Edited by STAVION
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.