Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

Καλημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με την οικοδομισημότητα οικοπέδων σε εντος οικισμου <2000 κατοίκων.

Στο ΦΕΚ 293 του 89 που τροποποιεί το άρθρο 6 αναφέρει :

Kάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κ.χ. ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.

Ο παραπάνω χώρος έχει πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 μ και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μια πλευρας των ορίων του οικοπέδου.

 

Η αρχική μου ερώτηση είναι πως αν έχουμε γωνιακό οικόπεδο το απαιτούμενο πλάτος του δρόμου, πρέπει να το έχουμε και στους 2 δρόμους ή αρκει μόνο ο ενας, όπως τουλαχιστον εγω καταλαβαίνω από το παραπάνω απόσπασμα! Αυτο το αναφέρω γτ έχω περίπτωση γωνιακού οικοπέδου, που έπειτα από απόφαση νομάρχη απαιτείται δρόμος πλάτους 8 μέτρων, και ο ένας δρόμος έχει οριακά τα 8 μ και ο άλλος είναι 7 μ, άρα πρέπει να παραχωρήσει 0,5μ αυτός και άλλο 0,5 ο απέναντι και η υπάλληλος στην πολεοδομία επιμένει πως είναι ΜΗ οικοδομήσιμο και θα καταστεί οικοδομήσιμο ΜΟΝΟ όταν παραχωρίσει την λωρίδα!!!! Όταν δε την ρώτησα που στηρίζει την απόφαση της μου είπε πως από την εσωτερική αλληλογραφία με το υπεκα εδω και χρόνια ισχύει αυτό!!!! Ποια είναι η άποψη σας για το συγκεκριμένο θέμα?Γνωρίζετε το έγγραφο που ισχυρίζεται η υπάλληλος?

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που είναι πιο πρακτικό, πως προσδιορίζεται το τμήμα που πρέπει να παραχωρηθεί??? Το ρωτάω γτ όπως είναι φυσικό οι πλευρές των απέναντι οικοπέδων δν είναι παράλληλες και ο προσδιορισμός του άξονα του δρόμου ΜΟΝΟ κατά προσέγγιση μπορεί να γίνει!!!

 

Επίσης στο φεκ αναφέρεται πως εξαιρούνται τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές!! Εδώ ο νομοθέτης εννοεί αν το κτίσμα είναι μέσα στην λωρίδα παραχώρησης ή γενικά αν στο οικόπεδο υπάρχει ένα κτίσμα τοτε ΔΕΝ χρειάζεται να παραχωρήση εδαφική λωρίδα?

 

Τέλος μου φαίνεται περίεργο που σε αυτό το οικόπεδο που έχει κτιστεί κατοικία το 1984 δν μπορεί τώρα να είναι οικοδομήσιμο επειδή ο νομάρχης πρόσφατα αποφάσισε το ελάχιστο πλάτος να είναι 8 μ!! Δλδ το 84 άρτιο και οικοδομήσιμο και το 2012 άρτιο και ΜΗ οικοδομήσιμο!!!!!

Μήπως υπάρχει κανένα παραθυράκι που κατ' εξαίρεση να μπορεί να θεωρηθεί οικοδομήσιμο!

Link to comment
Share on other sites

Σε γωνιακό οικόπεδο ισχύει ότι σου είπε ο υπάλληλος. Σχετική είναι η Αποφ-78933/10889/90. Αριθμ. Γνωμ-192/90 . Συνεπώς παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση.

Edited by Manolis gon
Μεγένθυση
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!!!!

Στα υπόλοιπα ερωτήματ που έχω παραθέσει μπορείς να με βοηθήσεις?

Επίσης αν σου είναι εύκολο διάβασα στο φόρουμ ότι το ΣΤΕ έκρινε πως δν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις λωρίδων σε κοινή χρήση!!! Ισχύει αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Για νέους δρόμους ή Κ.Χ ισχύει αυτό που λές, όχι για υφιστάμενους! Οταν υπάρχει δρόμος 1,00 ή 3,00μ τότε μπορείς να παραχωρήσεις το 1/2 του τμήματος που υπολοίπετε για να συμπληρώσεις τα 4,00μ που απαιτεί ο νόμος, το υπόλοιπο 1/2 το παραχωρεί ο απέναντι!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης αν σου είναι εύκολο διάβασα στο φόρουμ ότι το ΣΤΕ έκρινε πως δν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις λωρίδων σε κοινή χρήση!!! Ισχύει αυτό?

 

παραχωρήσεις λωρίδας σε περιπτώσεις τυφλών οικοπέδων εχουν καταργηθει. Υπάρχουν οι εγκυκλιοι 1&2 του 2010 για το σχετικό θέμα καθώς και το άρθρο 35 του Ν. 3937/2011 (νόμος περί βιοποικιλότητας και λοιπές διατάξεις). Επίσης υπάρχει σε ισχύ το ΠΔ/ 4-11-2011 ΦΕΚ 289 για του οριοθετημένους οικισμούς με τις νεες απαιτήσεις για πρόσωπο και αρτιότητες.

¨Οσο αφορά στο θέμα της ύπαρξης οικοδομής, νομίζω ότι εννοεί ότι αν υπάρχει οικοδομή στη λωρίδα παραχώρησης δεν θα παραχωρηθεί το τμήμα του οικοπέδου το οποίο καταλαμβάνει. Αν η οικοδομή είναι σε τέτοια θέση που να μην εμπίπτει στη λωρίδα παραχώρησης δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί να παραχωρηθεί ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο το οικόπεδο.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τις απαντήσεις και ειδικά εσένα Παύλο!!!

Ήθελε να έχω στο χαρτοφυλάκειο μου όλη την νομοθεσία γτ ο πελάτης μου ΔΕΝ πίστευε με τπτ ότι το οικόπεδο του είναι ΜΗ οικοδομήσιμο!!!

 

Μια τελευταία ερώτηση να κάνω, στην υπεύθυνη δήλωση μου εγω θα το δηλώσω άρτιο και μη οικοδομήσιμο μέχρι να παραχωρήσει την τάδε λωρίδα... ο συμβολαιογράφος & η εφορία θα τον υποχρεώσουν να την παραχωρήσει τώρα την λωρίδα και να πληρώσει φόρο μεταβίβασης για άρτιο & οικοδομήσιμο ή μπορούν να του το μεταβιβάσουν σαν ΜΗ οικοδομήσιμο και να γλιτώσει τους φόρους????

Edited by Megapad
Link to comment
Share on other sites

Δεν τον υποχρεώνει κανένας να κάνει κάτι.Ισως αργότερα αν παραχωρήσει (ίσως) να πρέπει να καταθεσει τη διαφορά αν από κάπου του ζητηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Μια συμπλήρωση στον axoul: Ο κοινόχρηστος χώρος να είναι πλάτους 4 μ. σε οικισμούς με το 181 Δ/85

 

Για οικόπεδα εντός οικισμού που προυπάρχουν του 181Δ/85 υπάρχει απαίτηση ο κοινόχρηστος χώρος να είναι 4μ; Το οικόπεδο είναι του 1953 σύμφωνα με το συμβόλαιο.

Edited by cve20126
Link to comment
Share on other sites

Για οικόπεδα εντός οικισμού που προυπάρχουν του 181Δ/85 υπάρχει απαίτηση ο κοινόχρηστος χώρος να είναι 4μ; Το οικόπεδο είναι του 1953 σύμφωνα με το συμβόλαιο.

 

 

συμπληρωματική ερώτηση:

 

Για οικόπεδο εντός οικισμού <2000 κατοίκων και υφιστάμενου προ του 1923, το οποίο υπάρχει πριν το 1968 ισχύει η απαίτηση για πρόσωπο σε ΚΧ 4μ. ή ισχύει το άρθρο 4 παρ.3 του ΠΔ (ΦΕΚ 138Δ/81) που λέει απλώς "θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με όποιες διαστάσεις και εμβαδόν είχαν στις 2.7.1968..." ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.