Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Σε οικόπεδο με σύσταση καθέτου το τμήμα του οικοπέδου που ανήκει το κάθε κτίσμα περιγράφεται στο συμβόλαιο ως αποκλειστική χρήση αυτού.

Αυτό η συμβολαιογράφος το μεταφράζει ως παρακολούθημα και ζητάει να πω στην βεβαίωση ότι ελέγχθηκε και είναι εντάξει. Από την στιγμή που δεν απαιτείται τοπογραφικό είμαι υποχρεωμένος να ελέγξω το τμήμα (όρια)της καθέτου;

Link to comment
Share on other sites

Αν η κάθετη είναι απλή και όχι σύνθετη (δηλαδή με σύσταση Ο.Ι) θα ελέγξεις οτιδήποτε υπάρχει εντός των ορίων της κάθετης ιδιοκτησίας προκειμένου να χορηγήσεις βεβαίωση νομιμότητας για μεταβίβαση.

Το τοπογραφικό που πρέπει να συνοδεύει τη βεβαίωση δεν απαιτείται σε περίπτωση σύσταση κάθετης σε εντός Ρ.Σ περιοχή ή εντός οικισμού. Αν όμως κάνεις τακτοποίηση τότε αλλάζει το θέμα. Εξάλλου και στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται ως σύνοδο στοιχείο της βεβαίωσης, απαιτείται δυνάμει διατάξεων του ν. 651/77 για δήλωση αρτιότητας/οικοδομησιμότητας.

Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ο νόμος δεν απαιτεί νέο τοπογραφικό, το συντάσσουμε για να έχουμε πλήρη εποπτεία των κατασκευών και αυθαιρεσιών του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

προφανως, αν δεν δουμε το συμβολαιο, δεν μπορουμε να πουμε τι ειδους "καθετη" ειναι αυτη..και τι "αποκλειστικη χρηση" εχει...

 

Ούτε τι "μεταφραζει" ο συμβολαιογραφος εισαι σαφης  ουτε σε τι ζηταει "βεβαιωση"...

 

Οπως επισης, τι και σε ποιο ειναι "παρακολουθημα"

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση ζητείται για την πώληση μίας από τις 4 μεζονέτας που υπάρχει μέσα στο τμήμα της καθέτου.

 

Ορισμένα αποσπάσματα του συμβολαίου αν βοηθούν καλύτερα, είναι:

 

......η οποία θα ονομάζεται παρακάτω «πωλήτρια»,  δήλωσε ότι έχει στην πλήρη, αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή της την με αριθμό ένα (1) ανεξάρτητη διηρημένη κάθετη ιδιοκτησία –μεζονέτα- του όλου οικοπέδου κειμένου στην ειδική θέση ......

.....Η άνω κάθετη ιδιοκτησία εμφαίνεται με τον αριθμό ένα (1) εντός κύκλου και τα περιμετρικά κεφαλαία  αλφαβητικά  στοιχεία Α-Β-Μ-Ν-Α στο από μηνός Ιουνίου ---- σχεδιάγραμμα κατόψεως ισογείου και πίνακα κατανομής ποσοστών του πολιτικού μηχανικού  .....

....Έχει συνολική επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά εκατόν ογδόντα και 33% (180,33) ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του όλου οικοπέδου  των χιλίων (1000) τετραγωνικών μέτρων  εκατόν ογδόντα χιλιοστά και τριάντα τρία εκατοστά του χιλιοστού (180,33/1000)  εξ αδιαιρέτου  και ποσοστό δομήσεως  διακόσια δέκα χιλιοστά και ενενήντα τέσσερα εκατοστά του χιλιοστού (210,94/1000) εξ αδιαιρέτου στην συνολική επί του ενιαίου οικοπέδου δόμηση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. ....

...Αποτελείται η εν λόγω κάθετη ιδιοκτησία:

α) από την υπ’ αριθμόν ένα (1) εντός κύκλου μεζονέτα, η οποία εμφαίνεται στις ανωτέρω αναφερόμενες κατόψεις ισογείου και ......

......και  β) από το τμήμα του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένη  έκτασης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μέτρων τετραγωνικών εκατόν ογδόντα και 33% (180,33) με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως αυτού το οποίο προσδιορίζεται περιμετρικά στην ανωτέρω κάτοψη ισογείου με τα περιμετρικά κεφαλαία αλφαβητικά στοιχεία Α-Β-Μ-Ν-Α....

....Στην ανωτέρω περιγραφόμενη υπ’ αριθμόν ένα (1) κάθετη ιδιοκτησία  ως και στις υπ’ αριθμούς δύο (2), τρία (3) και τέσσερα (4) κάθετες ιδιοκτησίες, ως χώρος αποκλειστικής χρήσεως αυτών, χαρακτηρίζεται το τμήμα του ακινήτου, το οποίο εμφαίνεται  στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα  κατόψεως ισογείου με τα περιμετρικά κεφαλαία αλφαβητικά στοιχεία Β-Μ-Β΄-Β το οποίο έχει εμβαδόν μέτρα τετραγωνικά ενενήντα έξι (96,00) μετά ποσοστού συνιδιοκτησίας επί του όλου οικοπέδου των χιλίων (1000,00) τετραγωνικών μέτρων ενενήντα έξι χιλιοστά (96/1000) εξ αδιαιρέτου. .......

......Το όλο άνω ενιαίο οικόπεδο είναι συνολικής εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών χιλίων (1000,00) και εμφαίνεται με τον αριθμό ------ του υπ’ αριθμόν --------- Οικοδομικού τετραγώνου και τα περιμετρικά κεφαλαία αλφαβητικά στοιχεία και αριθμούς ------- στο τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού ..........................

Link to comment
Share on other sites

εχεις καθετες  100%

 

Απλα σου προσθετει την αποκλειστικη χρηση του περιξ εκαστης ακαλυπτου χωρου

Ωραια και νοικοκυρεμενα

Σε απασχολει μονον η δικη σου καθετη.

 

Και  γιατι να αρνηθεις,  εάν σου ζηταει η συμβολαιογραφος τοπογραφικο για ολοκληρο??

 

δες και την απαντηση του παυλου, με την οποια συμφωνω

[με τις καλησπερες μου]

 

"Εξάλλου και στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται ως σύνοδο στοιχείο της βεβαίωσης, απαιτείται δυνάμει διατάξεων του ν. 651/77 για δήλωση αρτιότητας/οικοδομησιμότητας.

Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ο νόμος δεν απαιτεί νέο τοπογραφικό, το συντάσσουμε για να έχουμε πλήρη εποπτεία των κατασκευών και αυθαιρεσιών του ακινήτου."

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αφορά διαμέρισμα συγγενικού προσώπου προς πώληση.
Με βάση την αρχική άδεια υπήρχαν 2 διαμερίσματα στον όροφο.
Αυτά μεταγενέστερα χωρίστηκαν διαφορετικά και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διαμέρισμα με πρόσοψη στον δρόμο και ένα μικρό με πρόσοψη στον ακάλυπτο.
Ουσιαστικά τμήμα του ενός αρχικού διαμερίσματος αποτελεί το νέο μικρό και το υπόλοιπο ενώθηκε με το άλλο αρχικό υφιστάμενο.
Για αυτή την αλλαγή εκδόθηκε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας το 2012 που αφορά εσωτερικές διαρρυθμίσεις και στην Τ.Ε αναφέρεται στην αντιμετάθεση χώρων κατα το χρόνο ισχύς της άδειας (1963)
Το θέμα είναι ότι κατα την πρόσφατη αυτοψία εντοπίστηκε ότι το διαμέρισμα είναι ακόμα μικρότερο απο αυτό που εμφανίζεται στην κάτοψη της μικρής κλίμακας (υπάρχει κανονικά στον φάκελο της άδειας)
διότι το τμήμα της μεσοτοιχίας μεταξύ των διαμερισμάτων είναι υλοποιημένο εις βάρος του διαμερίσματος που εξετάζουμε (μικραίνει κατά 0,80*2,25 η κουζίνα) και προς όφελος του έταιρου διαμερίσματος.
Δηλαδή στη μικρής κλίμακας εμφανίστηκε η αντιμετάθεση χώρων μεταξύ διαμερισμάτων της υφιστάμενης κατάστασης αλλά δεν εμφανίστηκε η συγκεκριμένη αλλαγή στη μεσοτοιχία.Προκύπτει επίσης (χωρίς να έχουμε πρόσβαση) ότι το άλλο διαμέρισμα έχει υπέρβαση και στον κοινόχρηστο διάδρομο αφού έχει ενσωματωθεί τμήμα αυτού στον χώρο της κατοικίας.
Το συνολικό εμβαδόν του διαμερίσματος (καθαρό μετα τοιχοποιϊας) στο σχέδιο της άδειας είναι 23τμ και στην πραγματικότητα είναι 21,20τμ. 
Θεωρείται ότι μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση περί μη αυθαιρεσία υπο την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια υπέρβαση δόμησης-κάλυψης και όγκου?
Θα μπορούσε αυτή η διαφοροποίηση να αναφέρεται απλά στην τεχνική έκθεση της βεβαίωσης?
Επίσης ερώτημα είναι πιο σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί στο συμβόλαιο.Το τελευταίο εν ισχύ (αυτό της μικρής κλίμακας) δεν αποτυπώνει απόλυτα την υφιστάμενη κατάσταση.
Το διαμέρισμα είχε αγοραστεί το 1997 στην κατάσταση που βρίσκεται και στο συμβόλαιο ως εμβαδόν αναφέρεται 23τμ μετά των κοινοχρήστων και έχει επισυναφθεί κάτοψη την οποία δεν έχω στη διάθεση μου ακόμα. 
 
Συνάδερφοι κάποια άποψη?

 

 

 

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

(Τα μηνύματά σας συγχωνεύτηκαν)
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 ειχες στην αδεια εστω  60 και 60 τμ.

και στη συνεχεια εγιναν εστω  97/23 τμ.

Υποθετω οτι ετσι ειναι και στα συμβολαια...

 

θεωρω λαθος οτι εκδοθηκε ΕΕΜΚ για περιπτωση που αφορουσε "διαφορετικη διαμερισματωση"

Η παρ. 19 στις οδηγιες για την ΕΕΜΚ αφορα "εσωτερικες διαρρυθμισεις" εντος της ιδιας ΟΙ

Οχι μεταξυ δυο διαφορετικων ΟΙ.

 

Εσυ εβγαλες την ΕΕΜΚ  το 2012  με  εμβαδον  για  23 τμ αλλά ειναι 21,20

 

αν ισχυει η ΕΕΜΚ  του 2012,  πιθανον να μπορεις να στηριχθεις στο ποσοστο διαφορας...δξ

 

Οταν λεμε το "μικροτερο δεν αποτελει αυθαιρεσια" προφανως ειναι για οσα εγιναν πριν το 2011 και δεν αποτελουν άλλου ειδους αυθαιρεσια.

 

για μενα

αυτο που ειχες ηταν μια απλη διαμερισματωση.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

dimitris GM,
 
Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση.
Ναι τα τετραγωνικά είναι κάπως έτσι στα συμβόλαια.
Οχι, την ΕΕΜΚ δεν την έβγαλα εγώ αλλά άλλος συνάδερφος
Ο τίτλος είναι εσωτερικές διαρρυθμίσεις αλλά στην τεχνική έκθεση περιγράφεται η αντιμετάθεση χώρων που 
αποτυπώνεται και στη συνημμένη κάτοψη.Επίσης υπάρχει δήλωση του ιδιοκτήτη που αναφέρει ότι το διαμέρισμα κατασκευάστηκε όπως περιγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς του 97' και οι όποιες 
αλλαγές ήταν κατα τον χρόνο ισχύς της αδείας.Το σχέδιο του συμβολαίου δεν το έχω ακόμα στη διάθεση μου.
Το έντυπο της μικρής κλίμακας είναι το προηγούμενο από το τρέχον (όπου πλέον απαριθμούνται οι περιλαμβανόμενες εργασίες)
Τώρα ζητείται βεβαίωση για την μεταβίβαση και διαπίστωσα αυτή την διαφοροποίηση. Συμφωνώ και εγώ ότι συνιστά διαφορετική διαμερισμάτωση και μάλιστα θα έπρεπε να δηλωθεί σε συνεννόηση με το ιδιοκτήτη του έταιρου διαμερίσματος 
ο οποίος έχει και επιπλέον υπερβάσεις...
Δεν βλέπω να μπορεί η διαφορά να καλυφθεί από τα ποσοστά των αποκλίσεων.
Εάν η σωστή υφιστάμενη κατάσταση αποτυπώνεται στο σχέδιο του συμβολαίου αγοράς μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί  στο συμβόλαιο μεταβίβασης?
Αλλιώς μόνη λύση είναι να γίνει τώρα μια υπαγωγή για διαφορετική διαμερισμάτωση με την σημείωση ότι στην ΕΕΜΚ δεν αποτυπώθηκε σωστά η υφιστάμενη κατάσταση, πατώντας πάνω στην δήλωση του ιδιοκτήτη ότι το διαμέρισμα κατασκευάστηκε όπως περιγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς και η αλλαγές είναι κατά τον χρόνο ισχύς της αδείας.

 

 

 

 

Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

(το μήνυμά σας τροποποιήθηκε)
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η κάτοψη που συνοδεύει την τεχνική έκθεση έχει θεώρηση από πολεοδομία; Αν ναι ας πούμε ότι είσαι καλυμμένος, ότι είναι νόμιμο και δίνει την βεβαίωση. Αν όχι φέρεις το βάρος της ευθύνης για την βεβαίωση πλήρως εσύ. Εγώ πάντως θα πρότεινα την τακτοποίηση με τον Ν.4178 για την διαφορετική διαμερισμάτωση και με 500€ πρόστιμο και πλέον την αμοιβή μηχανικού το ακίνητο γίνεται καθόλα νόμιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.