Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελλοντικές διαρρυθμίσεις και σύσταση συμβολαίου οριζόντιας οριζοντίας ιδιοκτησίας


Schumi

Recommended Posts

....Άρα η σειρά των διαδικασιών είναι:

 

1. Βεβαίωση για το σύνολο του κτιρίου και σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.

2. Άδεια μικρής κλίμακας για τη διαμερισματοποίηση της σύστασης.

3. Κατασκευή διαμερισματοποίησης

4. Βεβαιωση για την νέα ιδιοκτησία και μεταβίβαση αυτής.

Σωστά???

Link to comment
Share on other sites

1. για να δοσεις βεβαιωση...πρεπει να εισαι.πρωτα ...."τακτοποιημενος"

2. δες τον ΝΟΚ αρθρ. 4 παρ. 2 , τι λεει για την "εγκριση Εργασιων Μικρης κλίμακας"

3. ????

4. βεβαιωση για καθε μια ιδιοκτησια προς συσταση οροφοκτησιας και -άλλη- βεβαιωση για το διαμερισμα που θα μεταβιβασθεί.

καλημερα

Link to comment
Share on other sites

Φοβάμαι οτι κάτι μου διαφεύγει. Γνωρίζω ότι σύσταση ΟΙ μπορεί να γίνει και χωρίς να είναι υλοποιημένη η διαμερισμάτωση σε νόμιμο κτίριο, σωστά? Συνεπώς βεβαιώνω τη νομιμότητα του όλου κτιρίου για να γίνει η σύσταση και στη συνέχεια 2η βεβαίωση για την μεταβιβαζόμενη νέα ιδιοκτησία. Πως μπορεί λοιπόν να ισχύει το 4. σχετικά με τις δύο βεβαιώσεις αφού δεν υπάρχουν ακόμη οι δύο ιδιοκτησίες?

καλημέρα!

Link to comment
Share on other sites

εχεις μια διοροφη μαιζονετα με υπογειο...

Δεν εχεις σημερα αλλαγες...

Μπορεις να την υπαγαγεις σε καθεστως ΟΙ με βαση την ΟΑ και τις κατοψεις που εχεις.

Ομως,

Θα εχειςμια ενιαια οικοδομη αποτελούμενη απο ενα υπογειο = υπογειο και τους ανω αυτου δυο οροφους...και τελος

Αντιθετα

αν ειχες ενα υπογειο που το εκανες ηδη κατοικια...δλδ το ειχες κανει κατα τον Ιουλιο του 2011.

τοτε τακτοποιεις την αλλαγη χρησης του υπογειου με 0,50...[.ή περιμενεις την εναρμονιση του 4014 με τον ΝΟΚ ως προς τα υπογεια...]

επισης τροποποιεις την ΟΑ ως προς την "τρυπα" της σκαλας...

και συστηνεις δυο ή τρεις ΟΙ, αναλογα πώς το "τακτοποιείς"...αρα για καθε ΟΙ θες μια βεβαιωση...

Μετα την συσταση, κανεις και όποια μεταβιβαση θες...με αλλη βεβαιωση.

αν κατι δεν καταλαβα καλα ..τα λεμε...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση αλλά έβαλες πολλά δεδομένα τα οποία δεν ισχύουν και κάνουν το θεμα πιο σύνθετο! Λοιπόν,

1. το υπόγειο είναι και παραμένει υπόγειο- δεν τίθεται θέμα αλλαγής χρήσης. Η σκέψη είναι κατα τη σύσταση να δοθεί ως αποκλειστική χρήση σε κάθε ΟΙ (υπάρχει ανεξάρτητη πρόσβαση για κάθε μια ΟΙ)

2. δεν τίθεται θέμα τρύπας της σκάλας αφού αυτή παραμένει για να εξυπηρετεί τον όροφο. Με άλλα λόγια η σκάλα βρίσκεται στο χώρο της εισόδου της μεζονέτας οπότε με ένα νέο χώρισμα στο ισόγειο και τον όροφο (δημιουργία εισόδων σε κάθε διαμέρισμα) δημιουργείται κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο με εξασφαλισμένη την λειτουργικότητα των δύο διαμερισμάτων. ΔΗΛ. με δύο τοίχους γυψοσανίδας έχουμε δυο ανεξάρτητα διαμερίσματα.

Και ρωτώ

α. η διαμερισμάτωση προηγείται της σύστασης ή η σύσταση προηγείται αφού καθορίζει και οριοθετεί την ιδιοκτησία ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως? (η άποψη όσων συμβολαιογράφων έχω ρωτήσει είναι η δεύτερη),

β. μπορώ να δώσω βεβαίωση (μετά την σύσταση) για μεταβίβαση της μίας ιδιοκτησίας (ορόφου) στην οποία δεν υπάρχει ο τοίχος μήκους 1.50μ όπου προβλέπεται η μελλοντική πόρτα εισόδου λαμβάνοντας υπόψη οτι η διαφορετική διαμερισμάτωση δεν θεωρείται παράνομη?

 

Ελπίζω να είμαι κατανοητή και ελάχιστα κουραστική.

 

Και κάτι άλλο γενικότερο. Η αγορά διαμερίσματος από τα σχέδια - η πλέον διαδεδομένη πρακτική- καταργείται με τον Ν.4014/11 (λόγω της αδυναμίας έκδοσης βεβαίωσης)?

Link to comment
Share on other sites

Γενική οδηγία,Βεβαίωση δίνουμε σε καθόλα νόμιμες κατασκευές.Όταν εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε τις νόμιμες κατασκευές και αυτές τις μετατροπές να υπάρχουν στην υπό σύσταση οριζόντια ιδιοκτησία, πρώτα βγάζουμε τις άδειες μας , κατασκευάζουμε και μετά κάνουμε τη συμβολαιογραφική πράξη της ΟΙ.Όποιος λέει κάτι άλλο θα βρει τις αυθαιρεσίες μπροστά του.Νομίζω πως είναι πολύ απλά και λογικά όλα τα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Να επαναφέρω το θέμα προσπαθώντας να επιβεβαιώσω το εξής:

Στην τροποποίηση συστάσεως ο.ι., ο συμβολαιογράφος περιγράφει κατασκευές τις οποίες ο μηχανικός του παραθέτει αποτυπωμένες σε σχέδια. 

Ερώτημα προς διευκρίνιση: Οι κατασκευές αυτές θα πρέπει να είναι υφιστάμενες και υλοποιημένες ή μπορούν να είναι και προβλεπόμενες να κατασκευαστούν; (Ας εξαιρέσουμε την περίπτωση του αέρα).

Το ότι κάνουμε έλεγχο και δίνουμε βεβαίωση, με κάνει να συμπεραίνω πως εκείνο που αποτυπώνει ο μηχανικός και εκείνο που προκύπτει από την τροποποίηση της σύστασης πρέπει να ταυτίζονται και να είναι νόμιμες υλοποιημενες κατασκευές.

Άρα κάποιος πλέον, δεν μπορεί να προβλέψει μέσω τροποποίησης συστάσεως και να αποδώσει χιλιοστά σε μελλούμενες να υλοποιηθούν ιδιοκτησίες διατηρώντας πρόσκαιρα την κατασκευή όπως ήταν πριν την τροποποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που μία ΟΙ υφίσταται θα δωθεί βεβαίωση για την υφιστάμενη.

Η πρόβλεψη αφορά σε ΟΙ που δεν υφίστανται σήμερα και θα υλοποιηθούν στο μέλλον. Για αυτό και λέμε "αέρας". Είναι στον "αέρα", δηλαδή εκτός υφιστάμενων ΟΙ.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ στη βεβαίωση αναφέρεις ότι βλέπεις. Από εκεί και πέρα ο συμβολαιογράφος ας κάνει ότι θέλει με τα μελλούμενα. Αν θέλει να του κάνεις κανένα σχέδιο, αν υπάρχουν στην άδεια όροφοι και δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα (δεν έχει λήξει πχ), κάνε τα (με όποια αμοιβή φυσικά), αλλά δεν μπαίνουν στη βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.