Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυτόνομο υβριδικό σύστημα


ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Recommended Posts

Το φ/β θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροδότηση κύριας κατοικίας 70 τμ, με 40 λάμπες οικονομίας οι 15 από αυτές θα είναι για εξωτερικό φωτισμό ενώ οι υπόλοιπες θα μπουν σε φωτιστικά που δέχονται από 3 έως 5, υπάρχουν 2 ψυγεία, TV με δορυφορικό δέκτη, σύστημα συναγερμού με κάμερες , Η/Υ, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ, η ηλεκ κουζίνα είναι με γκάζι και η θέρμανση τζάκι. Καμία ιδέα για την ισχύ που πρέπει να υπολογίσω?, με μια αυτονομία 2 ημερών?, αν και θα τοποθετηθεί μικρή Α/Γ 3kw για υποστήριξη, δλδ μιλώ για υβριδικό αφού είδη υπάρχει μικρό Η/Ζ 8kva

Δεν έχω ξανακάνει τέτοιο σύστημα και η όποια βοήθεια θα μου ήταν πολύτιμη

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να δεις τις καταναλώσεις της κάθε συσκευής και της κάθε λάμπας, να υπολογίσεις τον χρόνο λειτουργίας της κάθε συσκευής και αυτό θα σου δώσει την μέγιστη κατανάλωση που χρειάζεσε ημερησίως. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα πινακάκι που φαντάζομαι θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερο το τι ακριβώς εννοώ

 

Στο πινακάκι θα πάρεις μια ιδέα χοντρικά για το τι πρέπει να προσμετρήσεις, ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι αν θα χρησιμοποιείται το σπίτι σε καθημερινή βάση ή αν είναι εξοχική κατοικία. ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο

 

(ερώτηση: για ζεστό νερό τί θα κάνει? είναι πολύ μεγάλη η κατανάλωση εκεί έστω και του ταχυθερμοσίφωνα)

1.doc

Link to comment
Share on other sites

το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι εύκολα το χειμώνα δεν θα την παλέψει και για να μην γίνει τρελή υπερδιαστασιολόγηση θα πρότεινα να του εξηγήσεις πως για την δική του τσέπη καλό είναι να ανάβει τους δύο δύσκολους μήνες του χειμώνα κάποιες ώρες την γεννήτρια ώστε να φορτίζει τις μπαταρίες.

 

Ο σχεδιασμός του συστήματος δεν είναι τόσο απλός για να απαντηθεί από εδώ και χωρίς να θέλω να σε προσβάλω πιστεύω πως ξεφεύγει της ειδικότητας σου.

 

Προτείνω την πιο εύκολη και ΔΩΡΕΑΝ λύση να απευθυνθείς σε μία εταιρία που εισάγει τέτοιο εξοπλισμό ώστε να πάρεις μία πρώτη εκτίμηση.

Link to comment
Share on other sites

ΝΙΚΟΣΤΡΙ, εφόσον πρόκειται για μόνιμη κατοικία έχεις ξεχάσει να αναφέρεις το πλυντήριο ρούχων και (ενδεχομένως) πιάτων. Δεν αναφέρεις κλιματιστικά και υποθέτω ότι δεν υπάρχουν.

Είναι σημαντικό τα ψυγεία να είναι ενεργειακής κλάσης Α ή καλύτερα.

 

Με τα παραπάνω δεδομένα, χρειάζεσαι κατ' ελάχιστον έναν inverter / charger με ισχύ 3 - 4kW.

Η συστοιχία των μπαταριών να είναι 24 ή 48V.

Με σωστη διαχείριση της ενέργειας και χωρίς σπατάλες, μια 4μελής οικογένεια θα έχει μια μέση ημερήσια κατανάλωση γύρω στις 10kWh.

Άρα χρειάζεσαι μια συστοιχία μπαταριών με ικανότητα αποθήκευσης άνω των 20kWh για αυτονομία 48 ωρών.

Η ανεμογεννήτρια των 3kW που αναφέρεις μου ακούγεται μεγάλη για οικιακή χρήση. Είναι προτιμότερο να επενδυθεί το ισόποσο σε φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν πολύ πιο σταθερή και προβλέψιμη απόδοση. Ανα είναι να τοποθετηθεί Α/Γ έτσι και αλλιώς, θα πρότεινα μέχρι 1kW για ευκολία στην εγκατάσταση, στο service, και μικρό οπτικό ίχνος.

 

Εκτιμώ ότι μια ποσότητα φωτοβολταϊκών γύρω στα 2,5 - 3kWp θα είναι αρκετά ώστε το Η/Ζ να είναι σχεδόν αδρανές για 8 - 9 μήνες και να χρειάζεται μόνο το "δύσκολο" 3μηνο του χειμώνα να λειτουργεί για κάποιες ώρες την εβδομάδα (π.χ. 15 - 25 ώρες την εβδομάδα τη περίοδο του Δεκεμβρίου με συνεχόμενες ημέρες "βαριάς" συννεφιάς).

Να θυμάσαι ότι εδώ ισχύει ότι "ότι πληρώνεις παίρνεις". Φθηνό και καλό δεν υπάρχει.

Στην επιλογή των μηχανημάτων να λάβεις υπόψη την επεκτασιμότητα εκ των υστέρων.

Καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει πάντως να τους ρωτήσεις και τον λόγο που σκέφτονται το αυτόνομο. Πόσα ζητάει η ΔΕΗ να τους πάει ρεύμα; Εκτός και είναι αυθαίρετο ή το κάνουν από άποψη. Σου το λέω για να μην κάνεις τζάμπα ψάξιμο.

Πάντως ο genesis έχει δίκαιο η Α/Γ είναι μεγάλη για τέτοια δουλειά, άσε που θα κάνει και θόρυβο. Για τέτοιες εφαρμογές ο θόρυβος πρέπει να ελέγχεται.

Να προσέξεις και τι τύπο μπαταρίας θα σου προτείνουν. Οι OPzS είναι κατάλληλες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Χαιρετώ τους αναγνώστες αυτού του ποστ και ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

σχετικά με αυτόνομα υβριδικά συστήματα (φ/β, ανεμογεν., μπαταριες, η/ζ) θα ήθελα να παρακαλέσω όποιος έχει κάποιο λογισμικό και το λειτουργεί άνετα να το ποστάρει εδώ. Ψάχνω κάποιο λογισμικό αλλά όλα κάπου μπάζουν νερά, γενικά δεν έχω βρει κάτι να με ικανοποιεί 100%.

 

Επίσης αν κάποιος έχει κάνει διαστασιολόγηση ενός τέτοιου συστήματος στον Ελλαδικό χώρο θα χαιρόμουν πολύ να την αναγνώσω για περισσότερες πληροφορίες.

 

Μφχ

Link to comment
Share on other sites

Χωρις να ξερω τι ακριβως θελεις να κανεις, παντως το HOMER ή Hybrid πιθανον να σε καλυψει σαν προγραμμα

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειαζεται λογισμικο για ενα αυτονομο.Την κανεις με το χερι τη διαστασιολογηση.

 

Πραγματικά το έχασα λίγο εδώ,

αγαπητέ συνάδελφε σε ευχαριστώ για την ανούσια απάντηση σου, θα έλεγα οτι ξόδεψες τσάμπα το σάλιο σου αλλά μάλλον δεν ισχύει εδώ άρα ας πούμε το χρόνο σου.

Ένας φοιτητης μηχανολογίας ξέρει απο το δεύτερο εξάμηνο το πολύ ότι τα ΠΑΝΤΑ γίνονται στο χέρι άμα έχεις άπειρο χρόνο, όρεξη ή είσαι φυλακισμένος. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΑΥΤΟ!

Σε περίπτωση που δεν έχεις όρεξη να βοηθήσεις απλά κάνε κάτι άλλο και μην σπαταλάς το χρόνο μας με βλακώδεις απαντήσεις.

Ευχαριστώ

 

Η προκλητική συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη. Επιλέξτε πολύ προσεκτικά τους χαρακτηρισμούς που απευθύνετε στα μέλη της κοινότητας.

2 πόντοι στο επίπεδο προειδοποίησης για την επίδειξη ασέβειας.

miltos

Edited by miltos
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

Χωρις να ξερω τι ακριβως θελεις να κανεις, παντως το HOMER ή Hybrid πιθανον να σε καλυψει σαν προγραμμα

 

Ναι George το homer το ξέρω το έχω δουλέψει αλλά δεν με ικανοποιεί το περιβάλλον του, είναι καλό βέβαια. Το άλλο που αναφέρεις δεν το γνωρίζω αν έχεις την καλοσύνη στείλε μας το λινκ της ιστοσελίδας να το δούμε. Demo διατίθεται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.