Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πυροπροστασία αποθήκης τροφίμων και ποτών


Guido

Recommended Posts

Οι αποθήκες τροφίμων και ποτών για εξυπηρέτηση αντίστοιχου καταστήματος πώλησης που βρίσκεται σε παρακείμενο κτίριο, οι οποίες στεγάζονται σε κτίσμα με πολεοδομική χρήση "Κατάστημα", εντάσσονται στην 8γ/2007 ως καταστήματα ή στην 6/1996 ως ανεξάρτητες αποθήκες;

 

Στην πυροσβεστική που ρώτησα μου είπαν να υπολογίσω το πυροθερμικό φορτίο (άρα με την 6/1996), αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι εφικτό όταν αποθηκεύονται τρόφιμα διαφόρων ειδών, απορρυπαντικά κλπ. Πιστεύω ότι πρέπει να πάει με την 8γ/2007 και με κατηγορία Ζ2.

 

Αν κάποιος εμπειρότερος έχει κάποια άποψη στο θέμα, θα ήταν ευπρόσδεκτη.

 

Ευχαριστώ.

Edited by Guido
Link to comment
Share on other sites

Οι αποθήκες τροφίμων είναι αποθήκες και η μελέτη γίνεται με την 6 Διάταξη. Τα τρόφιμα σαφώς και έχουν θερμότητα καύσης (π.χ. μπισκότα, σνακς 10,45 Mj/kg), εκτιμάς επίσης την ποσότητα των χαρτοκιβωτίων μέσα στα οποία αποθηκεύονται τα προϊόντα (θερμότητα καύσης χαρτοκιβωτίων 16,26 Mj/kg) καθώς και ενδεχόμενων ξύλινων παλετών που υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Άρα για την θερμότητα καύσης δεν είναι δεσμευτικό να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από το παράρτημα της 6/1996, γιατί εκεί δεν υπάρχουν τα είδη που ανέφερες, σωστά; Που μπορώ να βρώ περισσότερα στοιχεία θερμότητας καύσης για άλλα προϊόντα (π.χ. απορρυπαντικά, ποτά κλπ) για να κάνω σωστά τον υπολογισμό;

Edited by Guido
Link to comment
Share on other sites

Από βιβλία πυροπροστασίας, από σελίδες του διαδικτύου. Τα απορρυπαντικά δεν νομίζω να συμπεριλαμβάνονται στα εύφλεκτα υλικά, δεν είμαι όμως σίγουρος. Για τα ποτά βάζεις την θερμότητα καύσης του οινοπνεύματος (αιθανόλη). Δεν νομίζω να χρειαστείς περαιτέρω στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, τα υπολόγισα και βγαινει 1.200 Μj/m2, άρα Ζ2.

 

Από άποψη διαδικασίας υποβάλλω μελέτη στην Πυροσβεστική και μετά τι γίνεται;

Περιμένω να βγεί το πιστοποιητικό; γίνεται αυτοψία με έλεγχο ταύτισης με τα σχέδια της Πολεοδομίας; ή υποβάλλω αίτηση στο Δήμο για Άδεια Υγειονομικού και το πιστοποιητικό το αναζητούν αυτεπαγγέλτως;

 

Τέλος ένα τεχνικό θέμα: Η δεύτερη έξοδος κινδύνου μου καταλήγει σε αναβατόριο εμπορευμάτων (μπαίνεις και πατάς στο αναβατόριο). Δεν πρέπει να έχω πλατύσκαλο λογικά

για να θεωρηθεί έξοδος κινδύνου ή θεωρείται έξοδος κινδύνου της στάθμης που εξυπηρετεί το αναβατόριο (υπόγειο);

 

Πρώτη φορά ασχολούμαι με αυτή τη διαδικασία γι' αυτό και οι πολλές ερωτήσεις. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε τις απαιτήσεις της 6 διάταξης για τα ενεργητικά μέσα πυροπροστασίας. Αν απαιτούνται μόνιμα μέσα πυροπροστασίας (αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, κ.α.) τότε χρειάζεται μελέτη και πιστοποιητικό. Αν δεν απαιτούνται μόνιμα μέσα τότε κάνεις αίτηση στην πυροσβεστική για απαλλακτικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλημέρα, για υπολογισμό πυροθερμικού φορτίου αποθήκης ποτών(με το αρθρο 11 του ΠΔ71/88).

Έχει κάποιος σχετική εμπειρία? Πέρα από τα κλασσικά (χαρτί και πλαστικό για τη συσκευασία) τα ίδια τα ποτά περιέχουν οινόπνευμα (που υπάρχει και στις σχετικές λίστες 33,4 mjoyle/kg)  ή και κάτι άλλο? Τα υπόλοιπα ποτά (αναψυκτικά , χυμοί κλπ) υποψιάζομαι δε μπαίνουν καθόλου στον υπολογισμό. Καλά για τις ποσότητες δε ρωτάω καν.. Εντελώς εμπειρική εκτίμηση (του ιδιοκτήτη)..

Link to comment
Share on other sites

Όχι οινόπνευμα. Αιθυλική αλκοόλη περιέχουν -> 29,80 MJ/Kg

Αν θέλεις, υπολόγισε και τις παλέτες.

Ευχαριστώ...

Σε μία φιάλη , η αιθυλική αλκοόλη να υποθέσω ότι είναι ένα ποσοστό αυτής?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.