Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτογραφικό υλικό απο αστοχίες


 
Μουστάκας Β.

Recommended Posts

καλή φωτο

 

μια ερώτηση για τη κατασκευή.

 

πως κατασκευάζετε εσείς τις στρογγυλές κολώνες?

 

με οδηγούς και χάρτινα πλαίσια που μετά τα σκίζουμε ή με μεταλλότυπο?

 

το ιδανικό πιστεύω για να μην φεύγουν οι στρογγυλές κολώνες είναι μεταλλότυπος στηριγμένος με αντηρίδες.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά και μένα το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η έκταση της πλάκας σε σχέση με το πάχος της. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα χτύπαγε στον έλεγχο βελών. Σωστός ο Άρης.

Είναι φέρουσες κολώνες γιατι υπάρχει μια σειρά τέτοιων στο εξωτερικό περίγραμμα.

Προφανώς ο "ξυλότυπος" ήταν χάρτινος και μάλλον λύγισε κατα την σκυροδέτηση. Έμπειρία απο κατασκευή τέτοιων στύλων πάντως δεν έχω.

Μπορώ να βρω και άλλες φωτο αν θέλετε.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, συγνώμη, αλλά εγώ δοκάρια δεν διακρίνω...

Τις στρόγγυλες και με χαρτόνι... Μεταλλότυπος συμφέρει όταν ο μπετατζης τον χρησιμοποιεί σε όλη την οικοδομή. Το χαρτόνι θέλει προσοχή απο την στιγμή που θα στηθεί να μην βραχεί. Οταν στηθει, καλό είναι, για να μην πιάσει καμιά βροχή, να σκεπάζεται απο πάνω με νάυλον. Και λέω από πάνω μόνο, διότι εξωτερικά έχει πλαστική επικάλυψη.

Τώρα στην φώτο, ΔΕΝ λύγισε το χαρτόνι κατά την σκυρόδέτηση! Απλά τους "έφυγε" η κολώνα στα θεμέλια. Ακριβώς πάω απο το δεντράκι, μπροστά από την κολώνα, φαίνεται ο αρμός εργασίας. Αν απο κει προεκτείνουμε την δεξιά πλευρά της κολώνας (κάτω απο τον αρμό) προς τα πάνω, τότε βλέπουμε πως αυτή "χτυπά" στον εξώστη.

Αρα, τί έγινε κατ'εμέ: Σκυροδέτησαν κανονικά μέχρι και κολώνες πυλωτής (και την στρόγγυλη). Καλουπώσανε την οροφή πυλωτής, είδαν πως η μαρκίζα "πέφτει" πάνω στην κολώνα για λίγα εκατοστά, και στις κολώνες Α' ορόφου, την... "κλέψανε"...πάντως όχι λίγο!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλά, αντί να "κλέψουν" από την βεράντα, "έκλεψαν" από την κολώνα????

Πάμε καλά?

Δείτε και κάποιες άλλες

Στην συγκεκριμένη οικοδομή είχαν απόκλιση από την κατακόρυφο οι κολώνες από 2.6cm σε ύψος 2.85m έως 4.7cm σε ύψος 5.65m

post-437-131887207048_thumb.jpg

post-437-13188720706_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Παρατηρήσεις για τη φωτογραφία που ανέβασε ο michanikos710:

 

Η διαπλάτυνση της κεφαλής των υποστυλωμάτων γίνεται μόνο στα κεντρικά υποστυλώματα. Όμως στον όροφο που έγινε η κατάρρευση, η διαπλάτυνση/ενίσχυση του υποστύλώματος δεν έγινε σε κανένα υποστύλωμα αυτού του ορόφου, όχι μόνο στο υποστύλωμα της πλάκας που έγινε η κατάρρευση.

 

Επισης όπως φαίνεται έχει γίνει η σκυροδέτηση των υπερκείμενων υποστυλωμάτων, μόνο στην αριστερή παρεία. όχι στα μεσαία υποσύλώματα (αυτά που κανονικά δέχονται την ενίσχυση).

 

Είναι δυνατόν το έξτρα ίδιο βάρος του από πάνω υποστυλώματος να είναι αυτό που οδήγησε στην κατάρρευση? (σε συνδυασμό με την έλλειψη της ενίσχυσης φυσικά)

 

Αν σκυροδέτούνταν δηλαδή και τα υπόλοιπα υποστυλώματα (των μεσαίων παρειών) θα κατέρεεαν και εκείνα? Το φορτίο των υποστυλωμάτων δε μεταφέρεται απευθείας κάτω?

Link to comment
Share on other sites

erling δεν θα θελα να ήμουν ο επιβλέπων σε αυτές τις κατασκευές. Τελικά είναι επικίνδυνες οι στρογγυλές κολώνες. Στην τελευταία φωτό άνοιξε το καλούπι?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω, δεν είναι δικές μου δουλειές αλλά μάλλον κάτι τέτοιο, αν και ο ιδιοκτήτης είπε πως είχαν βάλει ανάποδα τα χαρτόνια (έχουν κάτι βελάκια επάνω).

 

Πάντως δεν είναι επικίνδυνες, θέλει λίγο παραοπάνω προσοχή και δέσιμο καλό.

Link to comment
Share on other sites

Στην τελευταία φωτό άνοιξε το καλούπι?

...Προφανώς. Στις στρόγγυλες Panos ίσως το πιό σημαντικό πράγμα είναι το στράβωμα των αναμονών και το "ζυγισμα" του οπλισμού. Αν δεν γίνει αυτό τότε την πάτησες και έχεις αυτό που δείχνει ο erling στην πρώτη φωτο. Μου έχει συμβεί κι εμένα και αναγκάστηκα να αλλάξω το Φ του καλουπιού (από Φ40 σε Φ45) ώστε να μην κάνει "μαξιλάρι" το μπετό στην πόδα του στύλου. Ευτυχώς που ήταν απο το υπόγειο στο ισόγειο....

Link to comment
Share on other sites

πολύ χρήσιμα αυτά τα λάθη για όλους μας! όταν λες στράβωμα των αναμονών για ποιό λόγο? ζυγισμα του οπλισμού στην κατακορύφωσή του εννοείς?

Link to comment
Share on other sites

Στράβωμα αναμονών (μη φανταστείς κάτι τρελό) πρίν την πλάκα, μόνο και μόνο για να "κάτσει" καλά ο μανδύας από τα παραπάνω τσέρκια. Οταν οι αναμονές είναι στραβωμένες, ο σιδεράς και ο καλουπατζής μπορεί να το "φέρει" το στοιχείο στην θέση του. Αλλιώς μπορεί είτε τα 2-3 κατώτερα τσέρκια να μην είναι οριζόντια, είτε να μην χωρά το καλούπι να κατέβει ως κάτω (οπότε δημιουργείται το "μαξιλαράκι" που έλεγα πιό πάνω) είτε να "βρίσκει" το καλούπι στο τσέρκι και να μην χωρά, οπότε οι εναλλακτικές σου είναι 3:

1) Μηδέν επικάλυψη σε εκείνο το σημείο,

2) Αφαίρεση τσερκιού (το αφήνω ασχολίαστο για ευνόητους λόγους)

3) μεγαλύτερο καλούπι (κάτι το οποίο και έκανα).

 

Ζύγισμα οπλισμού, ναι στην κατακόρυφο το εννοώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.