Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγές στο Σύστημα Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Faethon11: Υπάρχει θέμα μεγάλο τουλάχιστον όσον αφορά τις αμοιβές οικοδομικών αδειών. Συμβατική λοιπόν βάση του Ν.3919/2011 είναι η max τιμή μεταξύ της συμφωνηθείσας (με τον πελάτη) και της νόμιμης (κατά ΤΕΕ). Ενώ λοιπόν σου επιτρέπουν να κάνεις συμφωνητικό με τον πελάτη, ουσιαστικά η αμοιβή του μηχ/κου είναι "δεδομένη" όσον αφορά τα φορολογικά (ΦΠΑ, ΦΕΜ, κρατήσεις). Αφού λοιπόν πρέπει να καταθέσεις δεδομένο ΦΠΑ + ΦΕΜ, πρέπει η καθαρή αμοιβή να αντιστοιχεί σε αυτά τα ποσά εισφορών!!! Άρα, δεν βλέπω κανένα άνοιγμα ούτε φως στο τούνελ!!!

 

Γιατί λες πως συμβατική είναι ημεγαλύτερη; Συμβατική είναι αυτή που λέει η σύμβαση.

Αν αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης τότε ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ/ΦΠΑ/ΦΕΜ πάνε σε αυτήν.

Αν αυτή είναι μικρότερη της νόμιμης τότε ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ πάνε με την νόμιμη ενώ ΦΠΑ/ΦΕΜ με την συμβατική.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 599
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε κάποιο Post προηγουμένως αναφέρω την παρ.4 και 5 του Αρθρ.7 του Ν.3919/2011. Εκεί γράφει ότι κρατήσεις ΤΕΕ, υπερ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών, καθώς και λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται από την αμοιβή μηχ/κου, υπολογίζονται επί της συμβατικής αμοιβής, εφ' όσον αυτη είναι μεγαλύτερη από τη νόμιμη (παλιά ελάχιστη κατ ΤΕΕ), άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης.

Συνεπώς, το ΦΠΑ και το ΦΕΜ αφού αποτελούν και αυτά εισφορές σε χρήμα (φόρος) τότε στο μπλόκ πρέπει να "κόψεις" τουλάχιστον τη νόμιμη.

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Για μια τακτοποίηση αυθαιρέτου τον προηγούμενο Δεκέμβριο 2011 είχα καταθέσει την αμοιβή ( μικρότερη της νόμιμης) σε τράπεζα και δεν έχω καταβάλει έως σήμερα τις εισφορές ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ. Πάω απλά τώρα παρ΄όλο που είναι 2012 και καταθέτω ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ σε μια τράπεζα; Με τις κρατήσεις ΤΕΕ τι κάνω όμως αφού για να τις καταθέσω τώρα θα έπρεπε να καταθέσω εκ΄νέου πάλι όλη την αμοιβή με το νέο έντυπο του συστήματος. Ή να πάω να τις καταθέσω απ΄ευθείας στο ΤΕΕ;

Εντωμεταξύ μήπως υπάρξει κάποιο πρόβλημα στα φορολογικά αφού η αμοιβή είναι το 2011 ενώ οι κρατήσεις της το 2012;

 

Ευχαριστώ!

Edited by INGPAK
Link to comment
Share on other sites

Εγώ τις εισφορές υπέρ ΤΕΕ πριν να αλλάξει το σύστημα τις κατέθετα στη ΔΟΥ της οποίας την απόδειξη μου ζητούσε το ΤΕΕ προκειμένου να δεχτεί τα συμφωνητικά. Ρώτα στο τοπικό ΤΕΕ. Αν έχεις κάνει κατάθεση αμοιβής με το όνομα του πελάτη η άποψή μου είναι σε καμία περίπτωση να μην καταθέσεις εκ νέου αμοιβή με το έντυπο στην ΕΤΕ γιατί θα έχεις πρόβλημα με την εφορία. Ίσως αν βάλεις μηδενική συμφωνηθείσα και βγάλεις εντολή πληρωμής να γίνεται να καταθέσεις μόνο την εισφορά αλλά καλύτερα κάνε ένα τηλ. στο τοπικό ΤΕΕ. Για τις υπόλοιπες εισφορές δεν έχω ιδέα. Δεν έχω καταθέσει καμία.

Link to comment
Share on other sites

Ενημερωτικά:

 

Σήμερα η ΕΤΕ δέχθηκε κατάθεση μόνο κρατήσεων (για τακτοποίηση).

Σωστά ή λάθος, πάντως τύπωσα την εντολή του ΤΕΕ (συμβατική αμοιβή+ΦΠΑ+κρατησεις), συμπλήρωσα στο τριπλότυπο έντυπο της ΤΕΕ μόνο το ποσό των κρατήσεων (έσβησα τα ΦΠΑ κλπ με γραμμές) και κατέθεσα.

 

Μετά από ερώτηση στην αρμόδιο υπάλληλο, και αφού αυτή επικοινώνησε με τα κεντρικά (ή τη Μέρκελ ή τον Ομπάμπα, δεν είμαι σιγουρος), με ενημέρωσε πως

"τεχνικά η ΕΤΕ μπορεί πλέον να δεχθεί οποιοδήποτε ποσό. Το πως θα πάρει το ΤΕΕ τις κρατήσεις του ειναι δικο του πρόβλημα..."

 

Προσωπικά, κράτησα το τριπλότυπο, και έχω αποδείξεις ότι κατέθεσα τις κρατήσεις αν ποτέ αυτό αμφισβητηθεί. Τώρα, αν έγινε με σωστό τρόπο ή όχι θα σας γελάσω....

Edited by Makiaveli
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Aποδειξεις δεν εχεις...

Κατσε να δεις τι θα πιστωθει στο λογαριασμου σου..

Επισης αποδειξη δεν ειναι το τριπλοτυπο της ΕΤΕ για την καταβολη των εισφορων υπερ ΤΕΕ..

Link to comment
Share on other sites

Aποδειξεις δεν εχεις...

Κατσε να δεις τι θα πιστωθει στο λογαριασμου σου..

Επισης αποδειξη δεν ειναι το τριπλοτυπο της ΕΤΕ για την καταβολη των εισφορων υπερ ΤΕΕ..

Πιστεύω ότι για τα παλαιά συμφωνητικά ο δρόμος στα ταμεία του ΤΕΕ είναι απαραίτητος για την κατάθεση των κρατήσεων. Το να πάει κανείς και να καταθέσει σε τράπεζα μόνο αυτές θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν είμαι λογιστής πρέπει να κοιτάξω το λεξικό.

εισφορά η [isforá] Ο24 : α. ό,τι εισφέρει, δίνει κάποιος για έναν κοινό σκοπό, μια κοινή προσπάθεια:

β. (ειδικότ.) για χρηματικό ποσό που οφείλει να το καταβάλει κάποιος σε κοινό ταμείο, σε έρανο κτλ

 

φόρος ο [fóros] Ο18 : τμήμα του εισοδήματος των πολιτών (φυσικών ή νομικών προσώπων), που αποδίδεται υποχρεωτικά στο κράτος ή σε δημόσιους οργανισμούς για την κάλυψη δημοσίων δαπανών ή άλλων αναγκών

Link to comment
Share on other sites

Επισης αποδειξη δεν ειναι το τριπλοτυπο της ΕΤΕ για την καταβολη των εισφορων υπερ ΤΕΕ..

 

Αν είναι σωστά αυτά που μου ειπε η υπάλληλος, το ΤΕΕ πλεον δεν υπολογίζει ποσοστό επι της αμοιβής, αλλά "τραβαει" απευθειας το ποσο των κρατησεων που συνοδευει τον συγκεκριμενο κωδικο πληρωμής, όταν το σύστημα "δει" ότι έγινε πληρωμή με τον κωδικό αυτο. Λογικά λοιπον, αυριο θα κρατήσει το ποσο των κρατησεων και τέλος. Αυριο θα σου πω νεώτερα....

 

(Υ.Γ. Ας πάμε στα δικαστήρια με το ΤΕΕ, να δείξω εγώ το τριπλότυπο με την καταθεση του ακριβούς ποσού των κρατήσεων, κι αυτοί ας αποδείξουν ότι δεν τις κατέθεσα σωστά με το μπαχαλο που έχουν δημιουργήσει. Να δούμε αν το τριπλότυπο της ΕΤΕ με δικαιώσει ή όχι...)

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

αν τελικά είναι μια επιθεώρηση και το ποσό είναι αυτο της ελάχιστης που συνεχίζει να το βγάζει πατάω κατευθείαν οριστική χωρίς να πατήσω ενδιαμεση? Ποια οδο πρέπει να ακολουθήσω?

αν μπορεί ας απαντησει κάποιος γιατί η ενδιάμεση έχει και αυτη εντολή πληρωμής ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.