Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προσανατολισμός κτηρίου με βιοκλιματικο σχεδιασμό


Krisos

Recommended Posts

Καλημέρα ...μια απλη απορια εχω τα εξης δεδομενα εχω ενα σπιτι με ενα καθιστικό,κουζινα ,W.C. και 2 υπνοδωμάτια πως θα πρεπει να ειναι προσανατολισμενο το κτηριο μας ωστε να ειναι πληρως βιοκληματικα εναρμονισμενο συμφωνα με τον προσανατολισμο; (Βορας -Νοτος) ...επισης ποιες απλες λυσεις χαμηλου κοστους θα μπορουσα να προσθεσω ωστε πετυχω εξοικονομιση ενεργειας πχ διαβαζα για τους τοιχους Τrοmbe ...γενικα τι ειναι δοκιμασμενο στην πατριδα μας και δινει σχετικα συντομα αποσβεση στα εξοδα οπου θα κανουμε κατα την ανοικοδομιση του κτηριο μας; ..αν υπαρχει σχετικη βιβλιογραφια στα ελλαηνικα ευπροσδεκτη ..σας ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

πρώτα θα εφαρμόσεις τα παθητικά συστήματα που δεν έχουν ιδιαιτερο κόστος

  • σωστός προσανατολισμός για αξιοποιηση του ηλιασμού-αερισμού
  • σκιάσεις με ΗΧ, με τέντες , με πατζούρια
  • δενδοφυτευσεις για τους ανέμους, για σκίαση

Link to comment
Share on other sites

καμια απαντση που να μην ειναι τοσο επιγραματικη; πχ διαβαζα για ηλικες καμιναδες ,τοιχους Trombe, extra μονωσεις στον Βορεια ...σε τι διαταξη θα μπορουσαν να μπουν στο κτηριο ολα αυτα; ποσο εφικτο ειναι να κανει μια σωστη μελετη ενας μηχανικος ..χρειαζεται συμβολη στην μελετη και μηχανολογου; εχουμε κανενα παραδειγμα τετοιων κατοικιων στην Ελλαδα;

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Για να βάλεις όλα αυτά που λες, σίγουρα χρειάζεται ένας καλός και ενημερωμένος μηχανολόγος.

 

Σήμερα, που ακόμα κι ο ΚΕΝΑΚ παράγεται πιο "εύκολα" κι από τα στατικά "με το μέτρο", τα "εξεζητημένα" πράγματα που θέλεις απαιτούν βαθιά γνώση.

Edited by dimitrispsi
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο module που να λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις. Το μακροκλίμα και το μικροκλίμα της περιοχής παίζουν καθοριστικό ρόλο. Π.χ. άλλη αντιμετώπιση έχουμε στα νησιά και άλλη στην ηπειρωτική ελλάδα. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά στην ελλάδα και αυτά είναι τα παραδοσιακά σπίτια που υπάρχουν στις διαφορες περιοχές.

Κάποιες γενικές αρχές βέβαια υπάρχουν.

1.Το χρώμα στην επιδερμίδα του κτιρίου (το λευκό αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία ενώ οι σκούρες αποχρώσεις την απορροφούν)

2. Στέγη η δώμα. π.χ αν έχει πολλές χιονοπτώσεις η περιοχή χρειάζεται μία στέγη με μεγάλη κλίση. Για αυτόν τον λόγο έχουμε στέγες με μεγάλες κλίσεις στις βόρειες χώρες και δώματα στις νότιες.

3. Ανοίγματα ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής αλλά και με τον προσανατολισμό. Μεγάλα ανοίγματα στο νότο με πρόβλεψη σκιασμού, φεγγίτες και μικρά ανοίγματα στο βορρά. Προσοχή στα δυτικά ανοίγματα είναι πολύ ανοχλητικός ο φωτισμός της δύσης.

4. Γεωμετρία του κτιρίου. Ένα τετράγωνο σπίτι έχει λιγότερες εκτεθειμένες επιφάνειες από ένα σπίτι με τα ίδια τετραγωνικά που έχει ορθογώνιο σχήμα.

5. Προσανατολισμός. Γενικά ο ευμενέστερος προσανατολισμός είναι ο νότιος για αυτό το λόγο τοποθετούμε εκεί τους χώρους διημέρευσης. Ο ανατολικός για τα υπνοδωμάτια, βορράς χώροι που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για ηλιοφάνεια π.χ γραφεία που θέλουν σταθερό φωτισμό κατά την διάρκεια της ημέρας και στη δύση βοηθητικούς-αποθηκευτικούς χώρους.

6. Αερισμός- Διαμπερότητα.

7. Σκιασμός (σταθερός-κινητός). Κάθετες περσίδες σε ανατολή και δύση, οριζόντιες σε νότο.

8. Φύτευση. Λειτουργεί ευεργετικά στο μικροπεριβάλλον του κτιρίου (Τα φυλλοβόλα δέντρα στο νότο είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος σκίασης).

9. Υλικά κατασκευής.

Εννοείται ότι δεν ξεχνάμε τον σχεδιασμό για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω. Π.χ μια εξαιρετική θέα στη δύση ή στο βορρά δεν σημαίνει ότι δεν θα την αξιοποιήσουμε, απλά θα πρέπει να βρούμε τρόπους που θα την κάνουνε λιγότερο δυσλειτουργική.

Προσωπικά μιλώντας ο σχεδιασμός ξεκινάει από τα παραπάνω και δεν κοστίζει κάτι. Τα παραπάνω που αναφέρεις είναι επιπρόσθετα του σχεδιασμού.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ και τους δυο συναδελφους ...για την αμεση ανταποκριση ...τωρα με την ''αναδουλεια'' ειπα να ψαξω το θεμα λιγο παραπανω ..σε πρωτη φαση θελω να μελετησω το θεμα με βιβλιογραφια κλπ ...εχετε υποψη σας τπτ;

Link to comment
Share on other sites

<p> </p>

<div>Λύσεις-χαπάκια δεν υπάρχουν!</div>

<div>Τον πρώτο λόγο τον έχει ο Αρχιτέκτονας στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, έπεται ο μηχανολόγος.</div>

<div>Μπές στον κόμβο του ΚΑΠΕ και διάβασε όλες τις απλές συμβουλές που έχει. Θέλει πολύ διάβασμα για να μελετάς  "βιοκλιματικά". </div>

<div> </div>

<div>Όπως σου είπαν, εν γένει, ο προσανατολισμός παίζει πολύ μεγάλο ρόλο:</div>

<div>Στο νότο καλό είναι να μπαίνει σαλόνι κλπ χώροι διημέρευσης. Μεγάλα ανοίγματα και οριζόντια σκίαστρα και φυλλοβόλα δέντρα ενδείκνυνται. </div>

<div>Ανατολή καλό είναι να βάζεις υπνοδωμάτια, αλλά αν έχεις μεγάλα ανοίγματα πρέπει να έχεις και κατακόρυφα σκίαστρα ειδάλλως θα έχεις υπερθέρμανση το καλοκαίρι.</div>

<div>Στα δυτικά μόνο βοηθητικοί χώροι και πολύ μικρά ανοίγματα διότι έχεις υπεριώδη ακτινοβολία.</div>

<div>Βόρεια, μπορείς να έχεις μεγάλα ανοίγματα για διάχυτο φωτισμό αλλά αν είσαι σε ψυχρά κλίματα προσοχή στις απώλειες. Θερμοδιακοπές και επιπλέον μόνωση ίσως είναι καλή.</div>

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα

Πέρα από την βιβλιογραφία μπορείς να ψάξεις για παραδείγματα βιοκλιματικού σχεδιασμού, τα οποία τα πιο πρωτοπόρα είναι συνήθως μελέτες για διαγωνισμούς, και πηγές μπορεί να είναι διεθνή περιοδίκα και ιστότοποι που φιλοξενούν τέτοια θέματα. Ένας ιστότοπος που παρακολουθώ που και που είναι το http://inhabitat.com/ το οποίο όμως δεν περιορίζεται στην αρχιτεκτονική και σε κτίρια μόνο, αλλά μπορείς να πάρεις σχεδιαστικές ιδέες.

 

Επίσης πέρα από όσα σου έχουν ήδη προτείνει ευεργετικά για το κτίριο σου λειτουργούν και τα παρακάτω....

1) χαμηλή φύτευση, μειώνει τις αντανακλάσεις και την επανεκπομπή θερμότητας από το έδαφος

2) θερμική μάζα στην εσωτερική πλευρά των τοίχων. Συμπαγή δομικά στοιχεία επιτρέπουν την μείωση των θερμικών διακυμάνσεων και την καθυστέρηση της απόδοσης της εξωτερικής διαφοράς θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα ο νυκτερινός αερισμός το καλοκαίρι και ο ημερήσιος ηλιασμός το χειμώνα να είναι πιο αποτελεσματικοί για όλη την διάρκεια του 24-ωρου. Δεν είναι πολύ θετική όμως για κτίρια που δουλεύουν ίσως λίγες ώρες της ημέρας όπως γραφεία (αυτό σηκώνει συζήτηση όμως και κατά περίπτωση εξέταση).

 

Αρχές λειτουργίας για τις διάφορες κατασκευές μπορείς να βρεις για στο διαδίκτυο, ενώ συνήθως αναφέρονται και πηγές στο τέλος, ειδικά σε σελίδες όπως η wikipedia.

 

Για υπολογισμούς των κατασκευών το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δεν σου κάνει γιατί δεν τις περιέχει στον κώδικά του. Αν θες ψάξε LEED certification, LEED buildings και από προγράμματα δοκίμασε το παρακάτω ίσως: Bentley TAS Simulation, building and modeling simulation, ίσως. To έχουν σε εκτίμηση γενικά στο εξωτερικό.

 

Πέρα από τον σχεδιασμό κατά τις παραπάνω κατευθύνσεις μπορείς να εντάξεις και συστήματα ΑΠΕ στο σχεδιασμό σου και να δημιουργήσεις ένα αρχιτεκτονικό σύνολο εντάσοντας τα στο κέλυφος σου, αντί να τα ακουμπήσεις στο δώμα όπως γίνεται συνήθως. Αυτά τα συστήματα μπορούν ακόμα και να αποτελούν το τελευταίο στρώμα υλικού στις όψεις/δώμα σου αντικαθιστόντας αυτό που θα έβαζες κανονικά κάνοντας οικονομία σε υλικά και ενέργεια που απαιτείται για να παραχθούν και να μεταφερθούν στο εργοτάξιο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.