Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαμερισμάτωση (Ν.4042 άρθρο 50 παρ7.)


Recommended Posts

Brin7: Διαφωνώ ότι χρειάζονται 2 δηλώσεις για τη διαμερισμάτωση. Μπορείς να κάνεις μία και για τα δύο αφού ο όροφος αναφέρει διαμερισμάτωση ορόφου και σε ερώτηση που έκανα στο υπουργείο μου απάντησαν ότι εφόσον υπάρχει συνεννόηση των ιδιοκτητών δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Για το τμήμα του διαδρόμου εννοείς ότι αναφέρεται κοινόχρηστο στη σύσταση?? αν ναι, εγώ θα το δήλωνα. Τώρα αν είναι μέσα στο ανεκτό σφάλμα καλά έκανες και δεν το δήλωσες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπορώ να ρωτήσω κατι χαζό?

(εχει κολλησει το κεφάλι μου απο το πολυ διαβασμα στα φορουμ)

Οταν εχουμε αυτοτελη ιδιοκτησια που αποτελειται απο πολλα διαμερισματα (πολυκατοικια ενος ιδιοκτητη)

και εχουμε διαφορετικα διαμερισματα απο αδεια πχ.απο 2 εγιναν 5, τι κανουμε?

Διαμερισματωση δεν γινεται,παμε με παρ.13 με 1 παραβαση για όλα μιας και είναι μια ιδιοκτησία ,ή με αναλυτικό και αρα 2 ή και 3 παραβασεις?

(Ας υποθεσουμε οτι θα θελησει να τα μοιρασει και να τα μεταβιβασει στα παιδια του)

Link to comment
Share on other sites

καλημερα,

πρωτα-πρωτα ποτε δεν ετεθη θέμα μφισβήτησης του εμπραγματου δικαιωματος του αγοραστη σε ολοκληρο το διαμερισμα του.

 

Το θεμα μας ειναι, ποιά ειναι η τυχη τμηματος του κοινοχρηστου διαδρομου που ενσωματωθηκε σε διαμερισμα, παρα το γεγονος οτι στην ΟΑ φαινεται σαν τμημα διαδρομου.

 

Συμφωνουμε ολοι οτι χρειάζεται τακτοποιηση..

 

Κατα μια αποψη, αφου εχουν υπογραψει ολοι στις σχετικες κατοψεις, συμβόλαια κλπ. εγγραφα, συναγεται το συμπερασμα οτι εχουν αποδεχθει εμμεσως πλην σαφως την ολη κατασταση, εστω και αν οι κατοψεις της ΟΑ ειναι διαφορετικες...

Προφανως υπαρχουν τα ανω επιχειρηματα της αποψης αυτης, πλην ομως δεν μπορει κανεις να προειπει σημερα ποια θα ειναι η τυχη μιας σχετικης αγωγης στο μελλον περι διεκδικησης της κοινοχρηστης λωριδας του διαδρομου...

 

Επσης μας απασχολει πολεοδομικα η τυχη αυτης της λωριδας, και αν ταχτοποιειται και πως.

α] προκειται για ΥΔ ή οχι, αφου τα τμ. παρεμειναν τα ιδια?

β] προκειται για διαφορετικη διαμερισματωση ή οχι, αφου δεν εχουμε εστω δυο διαμερισματα που εγιναν ενα, αλλά για αυξηση των τμ. ενος διαμερισματος σε βαρος τμηματος των κοινοχρηστων,

και τι παραβαση ειναι αυτη?

γ]Απαιτειται η συναινεση των υπολοιπων ή όχι.?

Εδω, με βαση την πρωτη αποψη οτι αφου εχουν ολοι υπογραψει σε ολα αρα εχουν αποδεχθει..., δεν χρειαζεται συναινεση

Με βαση ομως το σκεπτικο οτι, αν εστω ενας μονον εχει επωφεληθει απο την ανω ενσωματωση και οι υπολοιποι υπεγραψαν μεν, αλλα δεν ειναι σιγουρο οτι θα υπεγραφαν αν εγνωριζαν την αλλαγη αυτη,

δημιουργειται σοβαρο προβλημα αν δεν ζητηθει η συναινεση.

 

Και ποιος θα αποφασισει σημερα, και με ποία ιδιότητα θα αναλαβει την ευθυνη να μην ζητησει συναινεση απο τους υπολοιπους, ερμηνευοντας αυτος μονος του κατα την δικη του κριση ολα τα εγγραφα που -δεν τα -ειδε...?

 

[πιθανον να μας βοηθαει, αν το παρομοιασουμε το προβλημά μας με την ανοικοδομηση στο δωμα, οπου αν δεν εχει την αποκλειστικη χρηση, απαιτειται η συναινεση των δικαιουχων, λογω ανοικοδομησης επι κοινοχρηστου...]

 

Η τελευταία σου παράγραφος αποτελεί λάθος ως προς την παρομοίωση....

 

Εγώ ΟΥΔΕΠΟΤΕ μίλησα για αυθαίρετη κατασκευή που βρίσκεται εντός κοινοχρήστου χώρου σύμφωνα με τη σύσταση (όπως π.χ. η ανοικοδόμηση στο κοινόχρηστο δώμα).

Αν το θέλεις, προσωπικά ΔΙΑΦΩΝΩ και ΕΝΤΕΛΩΣ και με τη δυνατότητα που δίνει ο 4014 για τακτοποίηση εντός χώρου αποκλειστικής χρήσης ΧΩΡΙΣ τη συναίνεση των συνιδιοκτητών.

 

Αυτό που λέω, είναι ότι ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Υπέρβαση Δόμησης στο οικόπεδο (γιατί η υπέρβαση δόμησης κανονικά και όχι κατά 4014 αφορά το οικόπεδο και όχι την οριζόντια ιδιοκτησία), το να έχει γίνει διαφορετική διαμερισμάτωση σε σχέση με την Ο.Α, είτε αυτή περιλαμβάνει μέσα και τμήμα κοινοχρήστου χώρου ο οποίος προσμετράται στο Συντελεστή Δόμησης , είτε αφορά σε διαφορετική προκύπτουσα επιφάνεια του ενός διαμερίσματος εις βάρος του άλλου ΧΩΡΙΣ να τίθεται θέμα κοινοχρήστου χώρου,

 

ΤΟΤΕ

 

ναι μεν απαιτείται τακτοποίηση για τη διαφορετική διαμερισμάτωση, αλλά η συναίνεση των συνιδιοκτητών θεωρείται δεδομένη (να μην ξαναγράφω για ποιούς λόγους).

 

Συμφωνώ ότι απαιτείται η συναίνεση ΑΝ η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου έγινε αυθαίρετα ΚΑΙ σε σχέση με τη σύσταση.

 

Συμφωνώ ότι απαιτείται η συναίνεση ΑΝ η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου είναι μεν σύμφωνη με τη σύσταση αλλά αφορά σε κοινόχρηστο χώρο που ΔΕΝ προσμετρούσε στη δόμηση ( π.χ. χώρος εισόδου σε PILOTIS), ενώ με την ένταξή του σε οριζόντια ιδιοκτησία πλέον θα προσμετράται, οπότε προκύπτει υπέρβαση συντελεστή δόμησης σε σχέση με την άδεια, η οποία θα αφαιρέσει μελλοντικά επιφάνεια δόμησης από συνιδιοκτήτη που τυχόν έχει δικαίωμα υψούν.

 

Αυτό που λέω είναι ότι απαιτείται η συναίνεση ΜΟΝΟ στις πεςριπτώσεις που βλάπτεται το έννομο συμφέρον των συνιδιοκτητών από την τακτοποίηση της τροποποιημένης σε σχέση με την άδεια διαμερισμάτωσης.

 

Και θεωρώ ότι ΔΕΝ βλάπτεται το έννομο συμφέρον των συνιδιοκτητών για κάτι στο οποίο έχουν βάλει ΗΔΗ την υπογραφή τους και βάσει Νόμου ΔΕΝ μπορούν να την πάρουν πίσω, διεκδικώντας κάτι άλλο από αυτό που αγόρασαν ή συμφώνησαν ότι θα τους ανήκει. Και δεν βλάπτεται γιατί ΔΕΝ αγόρασαν ποσοστά επί κοινοχρήστου χώρου (και αντίστοιχα υποχρεώσεις κοινοχρήστων δαπανών επί αυτού), ενώ ο χώρος ΔΕΝ είναι πλέον κοινόχρηστος. Αγόρασαν, πλήρωσαν και πληρώνουν κοινόχρηστα γι αυτό που λέει η σύσταση!!!

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Τελικά η κατάσταση στο θέμα που έχω με τη διαμερισμάτωση είναι περίπου αυτή που δείχνει το επισυναπτόμενο. Το image είναι η εγκεκριμένη κάτοψη. Με magenta οι τοίχοι της πραγματικής κατάστασης. Με τις διπλές παράλληλες διαγώνιες διαγράφω τοίχους που δεν κατασκευάστηκαν στην πραγματικότητα. Το (κοινόχρηστο) λεβητοστάσιο προέκυψε από παραχώρηση τμήματος της εγκεκριμένης αποθήκης. Δηλαδή κάποιο εμβαδό έχει δοθεί στο κοινόχρηστα και κάποιο άλλο έχει "φαγωθεί" από αυτά όπως μπορείτε να δείτε. Η συμβολαιογραφική κατάσταση ταυτίζεται εξαρχής με την πραγματική αλλά διαφέρει από την εγκεκριμένη της Ο.Α. όπως έλεγα. Συναινέσεις από όσο μου είπε, είναι πρακτικά αδύνατο να πάρει ο ιδιοκτήτης, αλλά τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του Kapa ότι εφόσον όλα τα συμβόλαια από το 1968 και μετά ταυτίζονται με την υλοποιημένη κατάσταση, δε χρειάζονται. Πως λέτε να δηλωθεί τώρα αυτή η κατάσταση; Διαμερισμάτωση ή/και παράβαση/παραβάσεις κατ. 13; ΥΔΒΧ τίθεται θέμα να δηλωθεί; (Νομίζω πως όχι). Απόδειξη του χρόνου δημιουργίας εφόσον πάει σαν διαμερισμάτωση χρειάζεται εφόσον από όσο είδα δεν επηρεάζει το πρόστιμο; Αν ναι, συμφωνείτε ότι τα συμβόλαια αρκούν για να αποδείξουν το χρόνο; Με υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη δε νομίζω ότι μπορεί να στηριχτεί κάτι τέτοιο δεδομένου ότι αυτός απέκτησε το ακίνητο το 1997 και ο προηγούμενος έχει αποβιώσει.

post-2250-0-18660200-1339004800_thumb.jpg

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν το θέμα έχει απαντηθεί, απλά δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου να ψάξω όλες τις σελίδες μια και πρέπει να δώσω απάντηση εντός 1 ώρας:

 

Ένα εννιαίο διαμέρισμα έγινε δύο πριν 10 χρόνια, συνέχισαν όμως με το ίδιο ρολόι. Τώρα έγινε τακτοποίηση διαμερισματοποίησης γιατί το ενα διαμέρισμα πουλήθηκε. Βγήκε βεβαίωση για τη διαμερισμάτωση κλπ κλπ δίνοντας στοιχεία για το προς πώληση διαμέρισμα. Για νέο ρολόι του απούλητου διαμερίσματος, ΔΕΗ & ΕΥΔΑΠ ζητάνε βεβαίωση και για αυτό.

Ερώτηση: θα πρέπει να δηλώσω και για το απούλητο διαμέρισμα προστιμο διαμερισματοποίησης για να εκδώσω βεβαίωση; ή εφόσον έγινε για το πουλημένο καλύπτεται;

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ενημερωτικά, εφόσον δεν απάντησε κάποιος, από το ΤΕΕ η απάντηση ήταν πως η διαμερισματοποίηση αφορά όροφο, άπαξ και γίνει για το ένα διαμέρισμα δε χρειάζεται να δηλωθεί για το άλλο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά με το θέμα του αν και οι δύο ιδιοκτήτες όμορων ιδιοκτησιών που έχουν πέσει θύματα της διαμερισμάτωσης :mrgreen: κάνουν αιτηση ή πάει μόνο μία στον όροφο, βγάλαμε άκρη;

 

Έχω περίπτωση που το ένα σαλόνι έχει κερδίσει 0.5μ (1.5τμ επιφάνειας) από τον δίπλα. Τους είπα να επαναφέρουν τον @@τοιχο εκεί που ήταν και να τελειώνουμε! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Βάσει των όσων μου είπαν το πρωί, αρεί η δήλωση να γίνει από τον έναν.

Όταν χρειαστει για κάποιο λόγο ο άλλος βεβαίωση, τη δίνεις χωρίς πρόστιμο, επισημαίνοντας ότι έχει πληρωθεί η διαμερισματοποίηση δίνοντας τα στοιχεία της άλλης τακτοποίησης (φυσικά αν αυτό γίνει το 2034 και από άλλο μηχανικό τρέχα γύρευε που θα βρεις στοιχεία τελοσπάντων) και βάζοντας στη βεβαίωση την περίπτωση ακινήτου που έχουν τακτοποιηθεί οι αυθαιρεσίες του (όχι δηλαδή της επιλογής ότι δεν υπήρχε ποτέ καμία αυθαιρεσία).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.