Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι ειναι καλύτερο: ηλεκτρικός λέβητας, Pellets ή Lpg?


djchris

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ακόμα δεν έχουμε μπει στο σπίτι, μένουν τα ξυλουργικά. την αντλία την ανάψαμε αρχές Ιανουαρίου, μέσα στο καταχείμωνο.

Έκανε 2 μέρες για πιάσει 15 βαθμούς, αλλά δεν έχω και εσωτερικά κουφώματα (υπάρχει και εσωτερική σκάλα για το γκαράζ), οπότε οι απώλειες είναι αρκετές.

Ακόμα και τα βράδια που πιάσαμε -15 στην Κοζάνη, αυτό έπαιζε αυτόματα. Κάνει αντιπαγωτική λειτουργία από μόνο του, που κρατάει 5-10 λεπτά, το είχα πετύχει όταν ήμουν εκεί, γιατί παράλληλα δουλεύαμε μέσα για κουζίνα ηλεκτρολογικα κτλ

Μετά τις πρώτες μέρες που δούλευε "ασταμάτητα" για να ζεστάνει το κρύο σπίτι, μπήκανε και οι θερμοστάτες και άρχισα τις ρυθμίσεις.

Γενικώς είμαι ικανοποιημένος αλλά από την άλλη δεν ήταν για να βγουν συμπεράσματα κατανάλωσης λόγω του κρύου σπιτιού.

Ακόμα και το τζάκι να έκαιγα για 5-6 ώρες με αρκετά ξύλα, και δεν έσπαγε το φουλ κρύο να φανταστείς (πριν ανάψω το σύστημα)

 

Από Νοέμβριο μέχρι 13 Μαρτίου το ρολόι της ΔΕΗ έγραψε 1400 ΚWh κανονικό τιμολόγιο και 1000 μειωμένο. Μαζί με ότι κάψαμε σε ρεύμα βέβαια. (η αντλία όπως είπα άναψε αρχές Ιανουαρίου)

Αλλά ξαναλέω, αυτό δεν είναι για να βγουν συμπεράσματα κατανάλωσης. Πχ το Φεβρουάριο που είχε ζεστάνει, είχα μια μέση κατανάλωση 22Kwh μειωμένο και καμιά 10αριά κανονικό, τη μέρα, και πάλι χωρίς εσωτερικές πόρτες.

Edited by glf
Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου θεωρώ πως ο λέβητας Pellets είναι η καλύτερη επιλογή . Αρκεί αυτός που βάζει αυτόν τον λέβητα να φροντίζει να προμηθεύεται την πρώτη ύλη από την αρχή του χειμώνα έως και το τέλος του .Διότι λόγο της μεγάλης ζήτησης των Pellets πολλές φορές γίνονται δυσεύρετα .

Edited by IAN
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ΙΑΝ...βέβαια ποτέ δεν ξέρεις πως θα διαμορφωθεί η αγορά, δηλαδή αν στραφεί ο κόσμος μαζικά στο pellet τότε μπορεί να δούμε και εκεί να εκτοξεύονται οι τιμές και να υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας.

Επίσης, η εξάπλωση των λεβήτων pellet είναι ένα ζητούμενο για πολλές εταιρείες-αναδόχους εργοστασίων αξιοποίησης απορριμάτων, αφού το βασικό παραπροϊόν της επεξεργασίας και αξιοποίησης είναι -τι άλλο- το pellet.

 

Το μόνο κακό με τους εν λόγω λέβητες είναι ότι απαιτείται μια (έστω και μικρή) ενασχόληση του χρήστη με το καθάρισμα - ξεκάπνισμα του λέβητα κάθε τόσο, καθώς και έλεγχος της ορθής και απρόσκοπτης τροφοδοσίας.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι από Έβρο και τα pellets είναι πολύ τις μόδας. Αυτά που κυκλοφορούν εδώ είναι κατά 90% βουλγάρικα, έτσι όταν υπήρξαν πλημμύρες στο ποτάμι και η σύνδεση με βουλγαρία ήταν αδύνατη, ο βόρειος Έβρος δεν είχε πέλλετς για 2 εβδομάδες. Όσο για τις τιμές; Τον Οκτώβριο κόστιζαν 3,8€/15κιλά και τον Φεβρουάριο 4,8€/15 κιλά. Και επειδή πήγα και είδα πως τα παράγουν.... (από καρέκλες, τραπέζια κτλ) ξέρω ότι η θερμογόνος δύναμη δεν είναι αυτή που αναγράφεται. Επίσης η πραγματική υγρασία (με μέτρηση με δικό μου υγρασιόμετρο) είναι 19% και όχι <10% όπως γράφεται....

Link to comment
Share on other sites

Τα πελλετ πιστευω δεν ειναι απλως της μοδας....ηρθαν για να μεινουν....

Έβαλα φέτος στο σπίτι μου λέβητα πελλετ. Μένω σε μεζονέτα 200τμ σε ανατολικό προάστιο της θεσσαλονίκης. Σπίτι 4ετίας με καλο προσανατολισμό, κουφώματα, μόνωση.Έχω κάψει μέχρι και σήμερα περίπου 4800 χλγ, ενώ με το πετρέλαιο υπολόγιζα περί τους 2,5 τόνους. Στο σπίτι υπόψιν κυκλοφορούσαμε όλο τον χειμώνα με τα κοντομάνικα, καθότι εχω μικρά παιδιά και ηλικωμένο...

Θετικά: Η φιλικότητα του καυσίμου για το περιβάλλον, οικολογικό και σε σύγκριση με τις φετινές τιμες πετρελαιου οικονομικότερο κατά 45% περίπου.

Αρνητικά: Χρειάζεται αποθηκευτικό χώρο, έτσι ώστε να προμηθευτείς την ποσοτητα που θα χρειαστείς το καλοκαίρι και να την αποθηκεύσεις. Το καλοκαίρι οι τιμές πέφτουν στα 230-240€/τν. Αν δεν έχεις πολύ χώρο όπως εγώ (έχω μόνο για 1τν) προμηθεύεσσαι σταδιακά μες στον χειμώνα. Φέτος πέσανε πολλοί με τα μούτρα στο πελλετ, οι εμποροι δεν ειχαν στοκάρει ποσότητες και βρέθηκαν και καποιοι επιτηδειοι για να πιασουν μερικους κ..λους.Του χρόνου πιστεύω τα πράγματα θα είναι καλύτερα και πιο ομαλά στην τροφοδοσία. Ήδη έχω βρει και σαιτ στο internet όπου πολίτες οργανώνονται για ομαδικές παραγγελίες παραμερίζοντας τους μεσάζοντες ( κάτι σαν τις πατάτες ένα πράμα)

Σίγουρα όπως ανέφεραν και καποιοι παραπάνω αποκτάς μια σχέση με το λεβητοστάσιο σου. Εγώ κάθε μέρα κατεβαίνω για να ρίξω μια ματιά οτι όλα είναι οκ, ρίχνω κανα δυο σακιά στη δεξαμενή και αδειάζω το τασάκι. Σύνολο απασχόλησης 3 λεπτά. Μια φορα΄την εβδομάδα αδειάζω το μεγάλο τασάκι του λέβητα σε διπλανό κουβά. Άλλα 2 λεπτά. Τέλος κάθε μήνα καθαρίζω τα τοιχώματα με σπάτουλα για να έχω τη βέλτιστη απόδοση. Το καθάρισμα μου παίρνει 30 λεπτά περίπου. Αν τα αθρίσεις όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι βγαίνει καλό μεροκάματο για τα 1200 € που εξοικονόμησα.

Ανεφοδιασμό έκανα 5 φορές από 1τν και ναι μπορώ να πω ότι έχει λίγο χαμαλίκι. Αμα σε παίρνει ή έχεις καποιο πρόβλημα πχ μέσης δίνεις 10€ στον κουβαλητή του έμπορα και στα βάζει στο λεβητοστάσιο.

Σίγουρα δεν κάνει για ιδιοκτήτες σπιτιών με ηλικία >70.

Πιστεύω ότι καύσιμο για θέρμανση έχει να κάνει με ορυκτό καύσιμο (πετρέλαιο. lpg, φυσικό αέριο) αργά ή γρήγορα θα πάρει τη μεγάλη ανηφόρα...Σε μια επικείμενη ενεργειακή κρίση φαντάζεται κανείς που μπορεί να πάνε? Το πελλετ πιστεύω θα ε΄χει την μικρότερη αύξηση.

Σίγουρα και η ανλία θερμότητας είναι πολύ οικονομική στη λειτουργία υπό προυποθέσεις (ενδοδαπέδια ή fancoil), αλλά κοστίζει στην εγκατάσταση αρκετα.

Πελλετ έχω πάρει και από βουλγαρία και από σερβία και από ρουμανία (λίγο) και από ελλάδα. Η ποιοτητα τους μπορεί να παιζει στο ιδιο εργοστάσιο και ανα παρτίδα. Ο δραμινός έβγαζε πολύ καλό μέχρι τα χριστούγεννα, αλλά μετά το χάλασε. Αποφεύγω αυτά που κάνουν πολύ στάχτη...Από άποψη υγρασίας σε κανένα δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. Ο λέβητας πάντα έπαιρνε μπροστά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε cdisl...

Πόσα χρήματα σου κόστισε φέτος το pellet συνολικά ....

Γράφεις για όφελος 1200 ευρώ αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Link to comment
Share on other sites

Στο σπίτι υπόψιν κυκλοφορούσαμε όλο τον χειμώνα με τα κοντομάνικα, καθότι εχω μικρά παιδιά και ηλικωμένο...

 

Συνάδελφε συμφωνώ σε όσα λες αλλά εδώ θα τα χαλάσουμε! Πολύ λάθος χρήση, δεν είναι φυσιολογικό να κυκλοφορείς χειμώνα με τα κοντομάνικα...

Θα μπορούσες να το έχεις ρυθμισμένο πιο κάτω και να κυκλοφορείς με την μπλούζα σου ή με μια ελαφριά ζακέτα.

Κι εγώ μικρό παιδί έχω 2 ετών και αν εξαιρέσεις την ώρα που το κάνουμε μπάνιο και το ανεβάζουμε λίγο, όλη την υπόλοιπη μέρα είναι ρυθμισμένο ώστε απλά να μην κρυώνουμε και να αισθανόμαστε άνετα, ενώ αν ψιλοκρυώνουμε βάζουμε μια ζακετούλα και τέλος.

Αυτή είναι η ορθολογική και οικολογική χρήση της θέρμανσης...

Επίσης, σου επισημαίνω ότι με την έντονη ζέστη ούτε αποφεύγεις τις ιώσεις που κυκλοφορούν, ούτε και κάνεις καλό στα πιτσιρίκια γιατί αύριο μεθαύριο θα πάνε σχολίο και συνηθισμένα στη ζέστη του σπιτιού, εκεί θα κρυώνουν...Φιλικά πάντα και όχι ότι σου κάνω υποδείξεις (βασικά νομίζω ότι θέλοντας να γράψεις ότι όντως τον καις τον λέβητα, ψιλουπερέβαλες σε αυτό το σημείο...)

Πάντως σου έκαψε πολύ καλά από αυτά που λες! Κι εγώ πιστεύω ότι το πέλλετ έχει πολύ μέλλον ακόμα, ειδικά αν εμείς οι έξυπνοι ελληνάρες αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε ορθά τα παραπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούμε να παράγουμε πολύ καλής ποιότητας και θερμογόνου ικανότητας pellet...βέβαια με μια μικρή ένσταση στο τελευταίο ότι για την παραγωγή pellet από απορρίματα πρέπει να προηγείται πολύ καλός διαχωρισμός διότι η καύση ορισμένων απορριμάτων παράγει τις τοξικές και καρκινογόνες διοξίνες!!!

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ οτι παίζει τρομερό ρόλο, ότι όσοι βάζουν pellet, λόγω της μείωσης του κόστους, το ανάβουν περισσοτερη ώρα, Γι' αυτο τον λόγο δεν μπορούμε να βγάλουμε σώστά συμεράσματα, απο τα κοστολόγια πρίν και μετά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.