Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι ειναι καλύτερο: ηλεκτρικός λέβητας, Pellets ή Lpg?


djchris

Recommended Posts

Μια παρατήρηση, σχετικά με τα πέλλετς. Δεν έχω ασχοληθεί και δεν ξέρω από άποψη ρύπων και επιβάρυνσης περιβάλλοντος τι γίνεται γιατί έχω αμφιβολίες για αυτά που ακούω αλλά θα το σχολιάσω από άλλη οπτική. Αυτή της ποιότητας ζωής να το θέσω έτσι. Είναι ξεκάθαρο πισωγύρισμα σε εποχές παρόμοιες με αυτές που οι αγρότες πήγαιναν στο δάσος για ξύλα...

Είναι σαν να λέμε ότι εντάξει δεν έχω νερό από την ΕΥΔΑΠ αλλά βρήκα πιο φθηνό νερό και το κουβαλάω...

Η ευκολία χρήσης, ο αυτοματισμός, η συντήρηση, η πυρασφάλεια κλπ όλα αυτά με τα πέλετς μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω.

Είχα δει πριν χρόνια μια γερμανική εταιρεία που είχε αυτοματισμούς για πέλετς και είπα, ναι, έτσι ναι! Με ταινιόδρομους, με αποθήκη μεγάλη, με καλά συστήματα πυρασφάλειας κλπ.. αλλά το κόστος εγκατάστασης πάει στον ουρανό και τότε δεν συμφέρει!

Επίσης, πρέπει να σκεφτείτε και το κόστος κατασκευής / δέσμευσης του χώρου αποθήκευσης σε τέτοια περίπτωση...

 

Με απόλυτο σεβασμό - ιδιαίτερα αυτές τις εποχές - στις αυτονόητες ανάγκες θέρμανσης ή καλύτερα θερμικής άνεσης και το κόστος που προκύπτει για κάθε λύση, θεωρώ ότι τα πέλετς έτσι όπως στην Ελλάδα αρχίζουν να εφαρμόζονται είναι άλλο ένα πισωγύρισμα στην ποιότητα ζωής μας... Άλλη μια υποβάθμιση που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε alej καλωσήλθες στην κουβέντα. Θεωρητικά, τα pellets είναι ωφέλιμα καθώς προέρχονται από βιομάζα που θεωρείται ανανεώσιμη πηγή.

Βέβαια θεωρητικά, καθώς αν είναι αμφιβόλου προέλευσης και χωρίς έλεγχο (όπως έλεγε ένας φίλος παραπάνω τα Βουλγάρικα διαπίστωσε ότι είχαν ως πρώτη ύλη... καρέκλες και τραπέζια!!!) μπορεί να περιέχουν και ουσίες που με την καύση μπορούν να γίνουν βλαβερές.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι, ανεξαρτήτως αν είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη η καύση pellet από πλευρά ρύπων, αν δεν ρυθμιστεί και δεν συντηρείται σωστά ο καυστήρας/λέβητας παράγει αιθάλη και αυξημένα σωματίδια τα οποία εντός αστικού ιστού αποτελούν τεράστιο πρόβλημα.

 

Όμως αν δεις τις λύσεις που προσφέρουν οι καλοί κατασκευαστές καυστήρων/λεβήτων pellets θα εκπλαγείς από το επίπεδο αυτοματισμού και ποιότητας που έχουν επιτύχει. Όπως είπα και παραπάνω, η μόνη ταλαιπωρία είναι στο θέμα τροφοδοσίας και στο θέμα καθαρίσματος από τις στάκτες μια στο τόσο, πράγμα που δεν νομίζω ότι μας πάει πίσω...Είχαμε συνηθίσει μου φαίνεται να τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους (εξ ου και ένα σωρό λέβητες είναι ασυντήρητοι για χρόνια), καιρός να ασχολούμαστε έστω και λίγο με κάποια πράγματα, για να μπορέσουμε να έχουμε οικονομία στην τσέπη μας και οικολογία στην ζωή μας.

Link to comment
Share on other sites

Mechpanos,

Σύμφωνω μαζί σου ότι η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι μου είναι υψηλή. Ούε κι εγώ το θέλω αυτό, αλλά έχω γυναίκα που είναι ''αρρωστάκι '' με τη ζέστη και έχω μαλώσει μαζί της πολλές φορές για το θέα αυτό. Σύμφωνώ μαζί σου σε όσα λές, αλλά υπάρχει ένα γνωμικό: πυρ, γυνή και θάλασσα. Βγάλε άκρη τώρα με τις γυναίκες. Έχω πάψει πλεόν να σχολούμαι με το θέμα.

Και εγώ μέχρι πέρσι δεν ήξερα που πέφτει το λεβητοστάσιο. Κατέβαινα μόνο όταν έβαζα πετρέλαιο. Πλεον έχω αποκτήσει άλλη σχέση με το λεβητοστάσιο και παράλληλα έμαθα πολλά μηχανολογικά βασικά θέματα, οπώς τι είναι κυκλοφορητής, δοχείο αδρανείας-διαστολής, θερμικές βαλβίδες ,κοκ, τα οποία πιστεύω με βοήθησαν και στη δουλεία μου λίγο παραπάνω.

Δεν σύμφωνω με τον alej ότι κάνουμε πισωγυρίσματα στο θέμα της θέρμανσης. Απλώς έχουμε καλομάθει στο πετρέλαιο και στο φυσικό αεριο, τα οποία είναι ορυκτά καύσιμα και κάποτε θα τελειώσουν. Μπορεί εμέις να μην το προλάβουμε αυτό, αλλά τα παιδιά μας?

Πρέπει να συνειδητοποιησουμε όλοι ότι η κοινωνία μας και ο κόσμος όλος τον τελευταίο αιώνα κινείται και γυρίζει κυριολεκτικά γύρω από το πετρέλαιο και τα παραγωγά του. Είμαστε εξάρτημένοι από το πετρελαίο , οπως ο ναρκομανής από το ναρκωτικό του. Αν μας το στερήσουν αύριο θα χάσουμε κυριολεκτικά τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας. Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλη πηγή ενέργειας από το πετρέλαιο και αυτό για να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα καποια παγκόσμια συμφέροντα και για να μας αρμέγουν κανονικά σε όλη μας τη ζωή.

Καλό είναι πιστεύω σιγά σιγά να το βγάζουμε από τη ζωή μας όσο πιο πολύ μπορούμε και από όπου μπορούμε. Αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πιο διαδεδομένα και πιο προσιτά , θα άλλαζα το βενζινοκινητό μου την ίδια μέρα...

Link to comment
Share on other sites

Καλή μόνωση, λέβητας πετρελαίου και εναλλακτικά εάν έχεις προβλέψει στην κατασκευή, ξυλόσομπες (των 300€) σε χώρους με μεγάλη χρήση.

Το πετρέλαιο έχει μια τιμή κυμαινόμενη, ανοδική αλλά γνωστή. Στα άλλα καύσιμα δεν ξέρει κάποιος, τίποτε.

Με την διαφορά τιμής μπορείς να καλύψεις ένα μέρος από φωτοβολταϊκά, σαν επένδυση όσο και αυτή θα δίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Για το πετρέλαιο συμφωνώ ότι είναι δοκιμασμένη λύση, αλλά όχι σε καμία περίπτωση αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι έχει μέλλον οτιδήποτε έχει να κάνει με ορυκτό καύσιμο...Συμφωνώ ότι δεν ξέρουμε τι τιμή θα έχουν τα άλλα καύσιμα. Γιατί, ξέρουμε για το πετρέλαιο;

Φέτος είχε 1 ευρώ/lit...Την ερχόμενη σεζόν θα έχει από 1.60 και μπορεί να φτάσει και τα 2.00 ευρώ με την άνοδο που έχουν οι τιμές.

Έτσι όπως πετσοκόβει το κράτος τον κόσμο με τους φόρους και τα τέλη που επιβάλει σε ένα αγαθό που θα έπρεπε να έχει αμιγώς κοινωνικό χαρακτήρα, του χρόνου δεν θα ζεσταίνεται κανένας!

Για τον λόγο αυτό ψάχνονται όλοι, να δουν τι θα βάλουν και ψάχνονται με λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί πιστεύω ότι αξίζει μόνο ότι έχει να κάνει με αντλίες θερμότητας και παρεμφερή συστήματα, με υψηλό COP αλλιώς με την τιμή που θα έχει προσεχώς η κιλοβαττώρα δεν νομίζω να συμφέρει για πολύ μια κοινή λύση, ενώ θα καταργηθεί και το νυκτερινό τιμολόγιο...άσε που είναι κατασπατάληση του ηλετκροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας, η χρήση του για θέρμανση (πλην σ.θ. με υψηλό COP όπως προείπα).

Έτσι στρεφόμαστε στις λύσεις βιομάζας, όπου πιστεύω ότι και αυτές έχουν μέλλον με τα γνωστά τους βεβαίως μειονεκτήματα.

 

Πρόταση: Τοποθέτηση στο λεβητοστάσιο ενός Η/Ζ με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα diesel ή αερίου υψηλής απόδοσης, για συμπαραγωγή θερμότητας - ηλεκτρικής ενέργειας...Το σύστημα θα παράγει ηλ. ενέργεια που θα πωλείται στην ΔΕΗ σε ανταγωνιστικότατη τιμή ενώ μπορεί να παράγει επαρκή θερμικά φορτία για χρήση κατοικίας!!!

Βλ. project VW EcoBlue (φυσικό αέριο)

bhkw_685x325.jpg

 

 

 

 

 

Volkswagen formed a partnership with power company LichtBlick to

cooperate on new approaches to intelligent energy supply. In the exclusive

global partnership Volkswagen will manufacture the highly efficient EcoBlue

combined heat and power units, which are powered by state-of-the-art

natural gas engines developed by Volkswagen.

These will be sold by LichtBlick as „home power plants“ and networked to

produce large virtual power plants. The electricity generated will be fed into

the national grid. The resulting heat will be stored and used in the house to

provide hot water and heating.

Volkswagen‘s efficient engine technology means that the EcoBlue power

plants can produce up to 60% less CO₂ than conventional means of power

and heat generation.

Specification Engine Volkswagen 2,0l CNG-EcoFuel from Caddy and Touran Alternator asynchronous Output 20 kW electr. / 34 kW therm. Efficiency > 92 % Acoustic pressure < 50 dB(a) Exhaust emission < 1/2 TA Air (german legislation act) Dimension (L/W/H) 1.165 x 855 x 1.700 in mm Maintenance every 6.000 op. hours or every two years Average operating time appr. 1.500 to 3.000 op. hours a year Features - modular design

- built-in heat-circulation-hydraulics

 

 

 

 

 

 

 

More Informationen

Internet:

Link to comment
Share on other sites

Και επειδή πήγα και είδα πως τα παράγουν.... (από καρέκλες, τραπέζια κτλ) ξέρω ότι η θερμογόνος δύναμη δεν είναι αυτή που αναγράφεται.

 

Δεν μπορώ να ξέρω πως τα παράγουν και από τι είναι φτιαγμένα , αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι φέτος που έκαψα pellets από Βουλγαρία λόγο του ότι τα περισσότερα μαγαζιά στην βόρεια Ελλάδα προμηθεύονται από Βουλγαρία η καύση τους ήταν πάρα πολύ καλή .Αυτό διαπιστώνεται από το καθάρισμα .Τα είχε κάνει στάχτες και δεν βρήκα κανένα άκαυτο .Αντιθέτως από Ελλάδα που πήρα με ελληνική επιγραφή παραγωγού έβρισκα πολλά άκαυτα λόγο της υγρασίας που είχαν .Εμπιστεύονται όλα τα μαγαζιά στην Βόρεια Ελλάδα τα βουλγάρικα pellets τα οποία από 150 Ευρώ ο τόνος πήγαν στα 180 λόγο και της μεγάλης ζήτησης από Ελλάδα .Και αυτή η ζήτηση συνεχίζεται διότι μέχρι τέλη Μαρτίου τα Βουλγάρικα pellets ήταν κλειστά από πέρσι με προορισμό την Ελλάδα και δεν μπορούσε κανένας να παραγγείλει φέτος προκειμένου να προμηθευτεί και να έχει .Οι παραγγελίες από ότι μου είπαν ξεκινάν από τον Απρίλιο .

 

το ανάβουν περισσοτερη ώρα,

 

Καίνε όλο το 24ωρο και όταν αποκτηθεί η επιθυμητή θερμοκρασία σβήνουν μόνα τους .

Edited by IAN
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συμφωνώ ΙΑΝ...βέβαια ποτέ δεν ξέρεις πως θα διαμορφωθεί η αγορά, δηλαδή αν στραφεί ο κόσμος μαζικά στο pellet τότε μπορεί να δούμε και εκεί να εκτοξεύονται οι τιμές και να υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας.

Επίσης, η εξάπλωση των λεβήτων pellet είναι ένα ζητούμενο για πολλές εταιρείες-αναδόχους εργοστασίων αξιοποίησης απορριμάτων, αφού το βασικό παραπροϊόν της επεξεργασίας και αξιοποίησης είναι -τι άλλο- το pellet.

 

Το μόνο κακό με τους εν λόγω λέβητες είναι ότι απαιτείται μια (έστω και μικρή) ενασχόληση του χρήστη με το καθάρισμα - ξεκάπνισμα του λέβητα κάθε τόσο, καθώς και έλεγχος της ορθής και απρόσκοπτης τροφοδοσίας.

 

 

Καλησπέρα κατ αρχάς

 

Απ όσο έχω καταλάβει, από την -όχι αρκετή ακόμη- ενασχόλησή μου με το φόρουμ, είσαι ένθερμος οπαδός των πέλλετ, σε αντίθεση με εμένα που υποστηρίζω τους ηλεκτρικούς λέβητες (για τις περισσότερες κατοικίες, δώσε βάση σε αυτό!).

 

Θα ήθελα να σε ρωτήσω όμως κάτι!

 

Έχει φτάσει στα αυτιά σου ότι σε εποχές κρίσης, "είχανε δουλειά" οι πυροσβέστες αυτόν τον χειμώνα σε Κομοτηνή και Έβρο (σε Κομοτηνή γνωρίζω προσωπικά δύο περιπτώσεις, σε Έβρο πήρε φωτιά το σπίτι της θείας μιας φίλης μου, η οποία είναι και συνάδελφός σου);

 

Προς τα εκεί διαφημίστηκαν πολύ και στη συνέχεια δυσφημίστηκαν περισσότερο, δεν χρειάζεται καν να σχολιάσουμε ότι έδωσαν αρκετά λεφτά για την αγορά των λεβητών, αφού είναι από τους ακριβούς της αγοράς!

 

Δεν λέω ότι είναι δυσλειτουργικοί (αν και σε ποσοστό είσαι σαφώς δυσλειτουργικοί μπροστα στους ηλεκτρολέβητες, το λέω γιατί ξέρω τι προβλήματα δεν έχουνε βγάλει οι ηλεκτρολέβητες και τι προβλήματα έχουνε βγει από λέβητες πέλλετ, γνωστών εταιριών), απλώς έχουνε περίεργες ρυθμίσεις απ όσο έχω καταλάβει και υπάρχει κόσμος που την έχει πατήσει!

 

+ Ότι μαζί με τις τιμές πετρελαίου κλπ κλπ, έχουνε ανεβεί κατακόρυφα και οι τιμές των πέλλετ!

 

Συγκεκριμένα, γνωστός μας που φέρνει πέλλετ υψηλής ποιότητος από την Αυστρία (βέβαια ο καθένας μπορεί να βαφτίσει όπως θέλει την προέλευση του προϊόντος του, ετσι;), έφερνε την ίδια ποιότητα πιο παλιά και την πουλούσε έναντι 130-140 ευρώ τον τόνο και μετά από πολύ λίγα χρόνια, έφτασε να την πουλάει κοντά στα 350 ευρώ, βγάζοντας μικρό κέρδος για τον εαυτό του!

Link to comment
Share on other sites

File thanasiska den exw akousei kati oxi. Alla kai na akousw, den mou leei kati kathws prokeitai gia memonwmenes peripteseis. Edw sto n. Ileias pou eimai egw, xrhsimopoiountai kata koron levhtes kaushs pyrhnoxylou, opou den exw akousei tipota. Ta meionekthmata ta exw anaferei hdh, opws kai ta pleonekthmata. Epishs, to poso lathos einai hxrhsh hlektrikhs energeias ga thermansh -plhn antliwn thermothtas- exei syzhththei sta topics "levhtes iontwn" kai "yprythrh thermcansh"...

Den exw na prosthesw kati allo, peran tou ti oi idiokthtes prepei na symvoulevontai empeiro mhxaniko ki oxi opoiondhpote thelei na tous poulisei kapoio systhma.

 

yg. Sorry gia tous latinikous xarakthres, alla grafw apo mobile syskeuh xwris ellhniko plhktrologio!

Link to comment
Share on other sites

File thanasiska den exw akousei kati oxi. Alla kai na akousw, den mou leei kati kathws prokeitai gia memonwmenes peripteseis. Edw sto n. Ileias pou eimai egw, xrhsimopoiountai kata koron levhtes kaushs pyrhnoxylou, opou den exw akousei tipota. Ta meionekthmata ta exw anaferei hdh, opws kai ta pleonekthmata. Epishs, to poso lathos einai hxrhsh hlektrikhs energeias ga thermansh -plhn antliwn thermothtas- exei syzhththei sta topics "levhtes iontwn" kai "yprythrh thermcansh"...

Den exw na prosthesw kati allo, peran tou ti oi idiokthtes prepei na symvoulevontai empeiro mhxaniko ki oxi opoiondhpote thelei na tous poulisei kapoio systhma.

 

yg. Sorry gia tous latinikous xarakthres, alla grafw apo mobile syskeuh xwris ellhniko plhktrologio!

 

Καλημέρα σου.

 

Μα δεν αναφέρομαι καθόλου στους λέβητες ιόντων! Δεν μπήκα εδώ για να δυσφημίσω κάτι, από τους λέβητες ιόντων όμως Μ-Α-Κ-Ρ-Υ-Α, τους έχει γυρίσει πίσω άπειρος κοσμάκις!

 

Για υπέρυθρη θέρμανση δεν έχει πολύ καιρό που άρχισα να το ψάχνω, κόλλησα όμως γιατί άνθρωπος που ασχολείται με infra red μας είπε ότι και φθηνά δεν είναι τα panels αυτά, και οικονομία δεν κάνανε ιδιαίτερη! Βέβαια το πόσο οικονομία θα κάνει κάποιο προϊόν, έχει άμεση σχέση με το πως το χρησιμοποιείς, οπότε κολλάω σε αυτό που είπες, σχετικά με το ποιους πρέπει να συμβουλεύονται οι ιδιοκτήτες.

 

Για αυτό λοιπόν, επειδή είσαι μηχανολόγος εσύ, έμπειρος η άπειρος δεν ξέρω αλλά ούτε με νοιάζει, θα με ενδιέφερε όμως πολύ να μοιραστείς μαζί μου την άποψή σου για τους ηλεκτρικούς λέβητες, οι οποίοι είναι οι πλέον εύκολοι λέβητες για να εγκατασταθούν σε κάποιο διαμέρισμα, πχ.

 

Μέσα στη χρήση των ηλεκτρικών λεβητών, υπολογίζω τις λειτουργίες που μπορεί να έχει, όπως εκμετάλλευση νυχτερινού ρέυματος για θέρμανση, τόσο νερού για τα σώματα όσο και για συνδυασμό με δοχείο αδρανείας με χρήση νυχτερινού ρεύματος (για ένα σπίτι που μπορεί να βάλει δοχείο, βεβαίως βεβαίως).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν αναφέρομαι ούτε σε πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης ούτε σε λέβητες ιόντων αλλά σε ηλεκτρικούς λέβητες ζεστού νερου θέρμανσης!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ότι είσαι υπέρ των λεβήτων ιόντων, απλά αν διαβάσεις ολόκληρα τα εν λόγω θέματα θα αντιληφθείς τους λόγους που οι μηχανολόγοι είμαστε εναντίον της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για ανάγκες θέρμανσης (πλην α.θ. υψηλού COP).

Για τους ηλ. λέβητες, δεν έχω θετική άποψη γενικά, όχι λόγω τεχνικού θέματος αλλά λόγω χαμηλού συνολικού βαθμού απόδοσης.

Θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση ανάγκης σε περίπτωση πχ πολυκατοικίας που οι ιδιοκτήτες δεν τα βρίσκουν στο πετρέλαιο, ή κατάλληλη λύση για μικρά εξοχικά με πολύ χαμηλή ετήσια χρήση (πχ κυρίως καλοκαίρι και 2-3 Σαββατοκύριακα όλο το χειμώνα), όπου σαφώς είναι υπερβολή η υλοποίηση λεβητοστασίου. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως οι επίτοιχες μονάδες υγραερίου και σαφώς, οι αντλίες θερμότητας.

Από εκεί και πέρα, μπαίνει θέμα ευκολίας εφαρμογής, και λοιπά.

 

Τέλος, έχε υπόψη ότι επέρχεται η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου και η ολική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ...άρα είτε με πετρέλαιο είτε με φ.α. είτε με υγραέριο είτε με λέβητες ρεύματος, το χέρι του χρόνου το χειμώνα θα μπει βαθιά στην τσέπη!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.