Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατατμηση Αγροτεμαχιου χωρις αποδειξη οτι ο αγροτικος δρομος ειναι προ του 1923...


Recommended Posts

Παιδια λιγο τα φωτα σας....

 

1) Μετρησα ενα αγροτεμαχιο 16 στρεμματα με μηκος προσωπου 120μ (αρτιο και οικοδομησιμο προ του 2003) που ανηκει σε δυο κληρονομους - ιδιοκτητες.

 

2) Απο τα συμβολαια δεν βρεθηκε αποδειξη οτι ο δρομος πρυπαρχει του 1923 (δεν τα ελεγξα προσωπικα εγω)

 

3) Ο ενας ιδιοκτητης δουλευει στη Γεωγραφικη Υπηρεσια Στρατου (Γ.Υ.Σ.) αλλα δεν καταφερε με ΤΙΠΟΤΑ να μου φερει βεβαιωση οτι ο δρομος προυφιστατται του ετους 1923.

 

4) Ο συμβολαιογραφος δεν ηταν πολυ προθυμος να κανει ερευνα πανω σε παλιους τιτλους ιδιοκτησιων.

 

Μετα απο ολα αυτα εγω αρνηθηκα να κανω την κατατμηση.

 

Ο συμβολαιογραφος μου μνημονευσε 3-4 μηχανικους που διαφωνουν και μπορουν να κανουν την κατατμηση. Μαλιστα μου ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα και να δημιουργηθουν δυο μη αρτια γηπεδα.

Ανταπαντησα οτι πλεον αυτο απαγορευεται απο το Ν.4014. Αρθρο 24 στο τελος της παραγραφου 1α που οριζει: Μονο για την εφαρμογη των διαταξεων των παραπανω εδαφιων επιτρεπεται κατ' εξαιρεση η κατατμηση αρτιων και οικοδομησιμων ακινητων σε μη αρτιο και μη οικοδομησιμο ακινητο. Ο συμβολαιογραφος δεν γνωριζε τον νομο, του τον εξηγησα αλλα δεν πολυπιθεται.

 

ΕΝ ΤΕΛΕΙ:

 

ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Την κατατμηση την ανελαβε πλεον να την κανει αλλος μηχανικος.

 

Παιδια την γνωμη σας.........

Edited by Silent Arrow
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ με τον chrisven.

Κατάτμηση, εκτός σχεδίου χωρίς αναδασμό ή διανομή και την αρνήθηκες? Κακώς. Δε μετέφρασες σωστά το Νόμο. Γιατί θεωρείς την κατάτμηση παράνομη?

Link to comment
Share on other sites

αν ειναι σε ΖΟΕ με 10αρια, σε κληρο, σε νατουρα και τι αλλο εβαλαν δεν θυμαμαι,

πολυ καλως αρνηθηκες

δεν προκειται να μεταγραφει το συμβολαιο.

 

για αλλα γηπεδα.....

διατηρω επιφυλαξη....προς το παρον....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Κατά τη γνώμη μου, αν δεν συντρέχουν οι περιορισμοί των περιοχών που αναφέρατε, η κατάτμηση σε δυο μη αρτια και μη οικοδομήσιμα γεωτεμάχια μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η ρητή απαγόρευση υπάρχει για περιοχή κείμενη εντος ζώνης (500 μ.) όπου στην περίπτωση αυτή απαγορεύει κατατμήσεις κάτω των 1000 τ.μ.

 

Στο ΝΔ 690/48 άρθρο 2. αναφέρεται η απαγόρευση, αλλά για οικόπεδα με την διατύπωση της παραγράφου 1 του άρθρου 2 ως εξής " Απαγορεύεται η μεταβίβασις της κυριότητος οικοπέδων, υπαγομένη την δημιουργίαν οικοπέδων μη αρτίων, είτε κατά το ελάχιστον πρόσωπον ή το βάθος. "

Κάποια στιγμή η απαγόρευση καταργήθηκε (ΑΝ 625/68) και στην συνέχεια επανήλθε σε ισχύ με το Ν. 651/77. Σχετική εγκύκλιος 26031/45/77 με την διατύπωση της παραγράφου 6 ως εξής:

"6. Δια της διατάξεως της παρ. 1 του Αρθ-6 καταργείται η

παρ.1 του Αρθ-3 του ΑΝ-625/68 και επαναφέρεται εν ισχύϊ η διάταξη

της παρ.1 του Αρθ-2 ΝΔ-690/48. Απαγορεύεται δηλαδή και πάλι η

μεταβίβαση οικοπέδων όταν δημιουργεί μη άρτια οικόπεδα (εντός

σχεδίου δηλαδή) και ορίζεται ότι κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η

σύναψη οριστικής συμβάσεως μόνον στις περιπτώσεις που έχει

συνταχθεί εγκύρως προσύμφωνο από της ενάρξεως ισχύος του

ΑΝ-625/68 μέχρι 6-7-77, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων

του Ν-651/77 (δηλαδή επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος μετά

δηλώσεως επ' αυτού ότι δεν είναι οικοδομήσιμο κατά τις ισχύουσες

πολεοδομικές διατάξεις κλπ.).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

οπως την διαβάζω την παράγραφο 1 (στο τέλος της) του Ν4014 αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεται στην περίπτωση που κάνουμε κατάτμηση και το προσθέτουμε το τμήμα σε άλλο για να συπληρώσουμε την επιφάνεια του ώστε να γίνει άρτιο . Εφόσον η παράγραφος δεν κάνει αναφορά για την άρση των προγενέστερων αποφάσεων που επιτρέπουν (όπου μπορεί να γίνει αυτό ,δηλαδή εκτός ΖΟΕ , σε μη κληροτεμάχια , οχι στα 500 μέτρα από τους οικισμούς και κάτω από 1000 τ.μ. όχι σε οικόπεδα κλπ) να διαχωριστεί ένα άρτιο και οικοδομήσιμο σε δυο μη άρτια και οικοδομήσιμα που όμως δεν θα προσμετρηθούν σε καμιά όμορη ιδιοκτησία , μπορούμε να κάνουμε κατάτμηση σε δυο μη άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα , αφού δεν υφίσταται κοινόχρηστος δρόμος που να πληρεί την εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για πρόσωπο 25 μέτρα έκαστου

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δεν ειμαστε σε ΖΟΕ, Αναδασμο, Νατουρα κλπ

Η κατατμηση γινεται στον κανονα.

 

Λοιπον :

 

1) Π.Δ. της 24/31.5.1985 (φεκ 270Δ) Αρθρο 1α:

...Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα....

 

 

2) ΥΠΕΧΩΔΕ 1256/1-3-05

 

...Για την εφαρμογή της διάταξης του θέματος με την οποία θεσπίζεται η απαίτηση ελάχιστου προσώπου 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο για την εξασφάλιση της αρτιότητας των εκτός σχεδίου γηπέδων, της παρ. 1α του άρθρου 1 του ΠΔ/τος 24/31-5-85 (ΦΕΚ 270Δ'), που δημιουργούνται από κατάτμηση ή από συνένωση μη αρτίων, μετά την 31/12/03, σας ενημερώνουμε ότι:

 

 

Κοινόχρηστοι δρόμοι για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 παρ. 1α του ΠΔ/τος 24/31-5-85 ΦΕΚ 270Δ', όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν.3212/03, είναι οι δρόμοι που έχουν διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι με τη βούληση της πολιτείας ή έχουν καταστεί κοινόχρηστοι και δεν εμπίπτουν στους δρόμους της πιο πάνω παρ. 1 της παρούσης, όπως:

 

α) αγροτικοί δρόμοι που αποδεικνύεται βάσει συμβολαίων ή άλλων στοιχείων ότι προϋφίστανται της 16/4/1924, ημερομηνίας ισχύος του άρθρου 20 του ΝΔ/τος του ‘23,

β) δρόμοι που προβλέπονται από αναδασμό του Υπουργείου Γεωργίας,

γ) η καθορισμένη ζώνη παραλίας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κυκλοφορίας, εφόσον έχει τεθεί σε κοινή χρήση και είναι διαμορφωμένη οδός,

 

δ) δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και επιτρέπουν την πρόσβαση σε ακτές, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικούς δρυμούς, χιονοδρομικά κέντρα ή σε σημαντικά δημόσια έργα (όπως φράγματα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία κλπ). Οι δρόμοι της περίπτωσης αυτής μπορεί να διαπιστώνονται με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας (κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαπιστωτικής απόφασης Νομάρχη της παρ. 2β).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οπως την διαβάζω την παράγραφο 1 (στο τέλος της) του Ν4014 αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεται στην περίπτωση που κάνουμε κατάτμηση και το προσθέτουμε το τμήμα σε άλλο για να συπληρώσουμε την επιφάνεια του ώστε να γίνει άρτιο . Εφόσον η παράγραφος δεν κάνει αναφορά για την άρση των προγενέστερων αποφάσεων που επιτρέπουν (όπου μπορεί να γίνει αυτό ,δηλαδή εκτός ΖΟΕ , σε μη κληροτεμάχια , οχι στα 500 μέτρα από τους οικισμούς και κάτω από 1000 τ.μ. όχι σε οικόπεδα κλπ) να διαχωριστεί ένα άρτιο και οικοδομήσιμο σε δυο μην άρτια και οικοδομήσιμα που όμως δεν θα προσμετρηθούν σε καμιά όμορη ιδιοκτησία

 

Οχι ο 4014/2011 επεκτεινε το ΝΔ ΤΟΥ 690/48. Ειχε στειλει και το ΤΕΕ ενημερωτικο εντυπο να προσεχουμε στις κατατμησεις. Γραφει ο 4014/2011:

 

...Μόνο για την εφαρμογή των διατάξεων των παραπάνω εδαφίων επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατάτμηση άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων (γηπεδο / οικοπεδο) σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο ακίνητο, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μετά την κατάτμηση το εναπομείναν ακίνητο να παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο...

Edited by Silent Arrow
Link to comment
Share on other sites

παίδες μην ανακαλύψουμε την αμερική πάλι

εκτός σχεδίου με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις

δεν υπάρχει απαίτηση δημιουργίας άρτιου γηπέδου μετά από κατάτμηση

Link to comment
Share on other sites

Οχι ο 4014/2011 επεκτεινε το ΝΔ ΤΟΥ 690/48. Ειχε στειλει και το ΤΕΕ ενημερωτικο εντυπο να προσεχουμε στις κατατμησεις. Γραφει ο 4014/2011:

 

...Μόνο για την εφαρμογή των διατάξεων των παραπάνω εδαφίων επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατάτμηση άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων (γηπεδο / οικοπεδο) σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο ακίνητο, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μετά την κατάτμηση το εναπομείναν ακίνητο να παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο...

αν δεν υπήρχε η φράση το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας θα συμφωνούσα μαζί σου , αλλα συμφωνώ με τον chrisven Πάντως με έβαλες σε προβληματισμό και θα το ψάξω

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.