Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων


kan62

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μου αρέσει η ασιοδοξία σας....

 

Επαναλαμβάνω το σχόλιό μου :

 

Εγώ προσωπικά που αμφιβάλλω αν θα το ζήσω ... θέλω άλλα 15 στο επάγγελμα ... άρα μάλλον αισιόδοξος είσαι !

 

Που φαίνεται η ασιοδοξία ;

Link to comment
Share on other sites

το ΜΗΣΙΕ (πρώην ΜΗΚΙΕ) και να γίνει δεν πρόκειται να απαιτεί πτυχίο μηχανικού για την εγγραφή του... οπότε μην χαίρεστε...

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσαμε όμως να το απαιτήσουμε , ώστε να υπάρχει και ένα πραγματικό συνδικαλιστικό όργανο αυτών που χτίζουν ρισκάροντας οι ίδιοι και όχι να μιλάνε οι πομιδάδες και οι μεσιτάδες , αν όχι οι τραπεζίτες και οι καθηγητές στατιστικής ,

Link to comment
Share on other sites

Θα φτιάξουμε ενα ιδιωτικο φορέα και θα αρχίσουμε τις πιστοποιήσεις. Και στην τελική θα μπορούμε ως φορέας να πιστοποιήσουμε και τους εαυτούς μας (ως άτομα).

 

Οπως γίνεται τώρα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τα 1500 ΚΕΚ ....

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Eίναι απλό . Κάθε εταιρεία θα πρέπει να απασχολεί έναν μηχανικό ΠΕ η ΤΕ συγκεκριμένης εμπειρίας ανάλογα με τα έργα που αναλαμβάνει . Ηδη έχουμε το θέμα των ελεγκτών δόμησης όπου η εμπειρία 2-4-7-10 χρόνων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος κατηγοριοποίησης .

 

Ο μηχανικός αυτός θα μπορούσε να δίνει ένα πιστοποιητικό ποιότητας σε συνεργασία με τους επιβλέποντες . Προφανώς σε έργα από κάποιο μέγεθος και πάνω θα απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός μηχανικών και ειδικοτήτων .

 

Ούτως η άλλως πλέον μιλάμε μετά τους νέους νόμους ουσιαστικά γιά την Νέα Οικοδομή .

 

Οι έλεγχοι από τους ελεγκτές δόμησης , η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ κλπ , ουσιαστικά επιβάλλουν την ύπαρξη σοβαρών μελετών , την εκπόνηση κατασκευαστικών και την πλήρη εφαρμογή τους από τους επιβλέποντες .

 

Ετσι η λογική της κυρά-Κατίνας , πήγαινε αυτόν τον τοίχο πιό κεί γιατί θέλω να βάλω έναν μπουφέ που είδα στο περιοδικό , απλά δεν παίζει πλέον .

Το ίδιο με τα ανοίγματα κλπ .

Προφανώς λοιπόν φασόν μελέτες σε κατασκευαστές που μετά θα αλλάζουν κατά το δοκούν τέλος .Δημιουργείται λοιπόν πρόβλημα κατανόησης της νέας κατάστασης από τους κατασκευαστές αλλά και τους πελάτες . Ετσι είναι απαραίτητη η ύπαρξη μηχανικού-ων στην κατασκευαστική που θα μιλάει με τους μελετητές και τους επιβλέποντες σε όσα δεν είναι ο ίδιος .

 

Οπως έχετε καταλάβει οι τιμές πώλησης των σπιτιών έχουν φτάσει στα όρια τους . Το κράτος θα μεριμνήσει γιά την μείωση του κόστους της γης και το μητρώο μαζί με τους νέους νόμους γιά την μείωση του κόστους κατασκευής , η οποία θα επιτευχθεί με την τυποποίηση . Ετσι σε συνδυασμό με την μείωση του μέσου εμβαδού των σπιτιών και την αύξηση του χρόνου δανεισμού όπου πλέον δεν θα εξαρτάται από την ηλικία του δανειολήπτη θα έχουμε δόση δανείου ανάλογη με τους νέους μισθούς .

 

Αυτά βέβαια θα γίνουν σταδιακά μέσα σε βάθος 5-6 ετών ώστε μαζί με τα χρόνια της κρίσης , να κοντεύουμε 10 χρόνια και έτσι να έχουν αποχωρήσει από την αγορά οι μικροί σε μέγεθος και οι μεγάλοι σε ηλικία , αλλά και πολλοί αλεξιπτωτιστές .

 

Με τον ΝΟΚ έχουμε πλέον ωρισμένα bonus όταν έχουμε απόσυρση παλαιού σπιτιού εμβαδού τουλάχιστον 25 % του επιτρεπόμενου ΣΔ .

Επίσης έχουμε μπόνους στην συνένωση , αλλά και στα μεγάλα οικόπεδα . Αυτά είναι πολύ σημαντικά , διότι μειώνουν την αξία των μικρών αδόμητων η με ένα σπιτάκι οικοπέδων .

 

Αυτό ήταν το μέγα έγκλημα όλου του πολεοδομικού σχεδιασμού που αναπτύχθηκε στις αρχές του 80 και που ορισμένα υπολλείμματα αυτού του τρόπου σκέψης είδαμε και στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ με την οποία διαφωνώ στα περισσότερα σημεία , εκτός των προφανών .

 

Το 80 είχαμε την λογική των χαμηλών κτιρίων , που η έλλειψη ελέγχου , αλλά και οι εμμονές του ΣτΕ γιά το κράτος δικαστών , οδήγησε στις αισχρές μεζονετοπόλεις , των 4-5 επιπέδων σε κάθε κτίριο , του διπλασιασμού του ΣΔ , των οικοπέδων των 200 τμ κατά τον κανόνα , που οδήγησε στην μεγάλη αύξηση της αξίας της γης , των στενών δρόμων , των συνεχών ραμπών και εισόδων που κατάργησαν την δυνατότητα στάθμευσης σε μεγάλα τμήματα των δρόμων , αλλά και την ελαχιστοποίηση της φύτευσης που πλέον την περιποιείσαι με το ψαλίδι του κουρέματος των μαλλιών .

 

Τα χαμηλά κτίρια και το οικοπεδάκι του φτωχού απέτυχε στην Ελλάδα και κατέστρεψε τις περιοχές όπου εφαρμόστηκε και οδήγησε στην κατασκευή πυκνοδομημένου αστικού ιστού σε νεοεντασσόμενες περιοχές των προαστείων , μακρυά από τα πολεοδομικά κέντρα .

 

Οσοι ασχολούμαστε με την αξία της γής διαχρονικά τα τελευταία 20 χρόνια , είδαμε πόσο αυξήθηκε η τιμή της γής των περιοχών που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης μετά τον 1337 .

Η αύξηση δεν είχε αναπτυξιακή λογική , ότι δηλαδή αυξήθηκε ένεκα της δημιουργίας νέων σημαντικών υποδομών , είτε λόγω της μεγάλης βελτίωσης της ποιότητας ζωής , αλλά αυξήθηκε απλά γιατί λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ γιά κατάργηση των παρεκκλίσεων , δόθηκε χαμηλή αρτιότητα κατά τον κανόνα .

 

Ετσι το οικοπεδάκι των 200-300 τμ αντί να χτίζει 160-240 τμ στον ΣΔ και το υπόγειο συνολικά 240-360 τμ , έφτασε να χτίζει

400-750 τμ και εκεί που η αξία του ήταν το 1997 180 €/τμ έφτασε σε 10 χρόνια χαμηλού πληθωρισμού τα 1300 €/τμ .

Αυτό συνέβη εξ αιτίας του λαικισμού των πολιτικών , δημάρχων , τύπου και συνδικαλιστών των μηχανικών , της έλλειψης κάθε ελέγχου , αλλά και του γεγονότος ότι οι αυξήσεις ενώ ποσοστιαία ήταν σημαντικές , λόγω του μικρού μεγέθους των 10-20000 € ανά μικρό οικόπεδο φαινόνταν ασήμαντες .

 

 

 

Η Νέα Οικοδομή λοιπόν πρέπει να έχει άλλο τρόπο σκέψης . Το πρόβλημα όμως είναι ότι θα είναι μόνο γιά μεγάλα πορτοφόλια και έτσι θα μαζευτεί σε λίγα χέρια . Αλλωστε πολλοί ΑΡΔ γράφουν εδώ και χρόνια , ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν στον χώρο τόσες μικρές υγιείς επιχειρήσεις και έτσι να αργούν τόσο να καταστραφούν , ώστε να ανοίξει η αγορά μόνο γιά τα αφεντικά τους .

 

Εδώ είναι πεδίο δόξης λαμπρόν γιά τους συνδικαλιστές των μηχανικών . Να επιτρέψουν στις νέες συνθήκες να δραστηριοποιηθούν και μικρές εταιρείες μηχανικών .

 

Δεν βλέπω όμως να τους ενδιαφέρει αυτό τους υπάρχοντες συνδικαλιστές . Αλλωστε το βεβαρυμένο παρελθόν τους δείχνει το μέλλον τους .

 

Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όσο περισσότεροι μπορούμε , ώστε να το αλλάξουμε αν μπορέσουμε .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.