Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων


kan62

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η κατά @BAS "Νέα Οικοδομή" που τους τελευταίους μήνες αρχίζει και παίρνει νομοθετικό σχήμα θα απαιτήσει για τη λειτουργία της συγκεκριμένo πλαίσιο όπου :

1. όλοι οι συντελεστές της έχουν ευρέως γνωστό, σαφές και μονοσήμαντα καθορισμένο πεδίο άσκησης του επαγγέλματός τους,

2. στο πεδίο αυτό υπάρχει κατηγοριοποίηση, που προκύπτει με καθορισμένους κανόνες, μέσα από τα προσόντα, τη δυναμικότητα, το παρελθόν και τα ειδικά δικαιώματα που ενδεχομένως έχουν προκύψει μέσα από άλλες διαδικασίες "πιστοποίησης",

3. οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις κάθε συντελεστή προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση που έχει στο πεδίο του,

4. προωθείται η ανέλιξη στις κατηγορίες ενός πεδίου (μέσω κινήτρων οφέλους) και επιτρέπεται η αλλαγή μεταξύ πεδίων.

 

Το πλαίσιο αυτό διαμορφώνει και το υπό πολυετή συζήτηση μητρώο που εξετάζουμε.

Τελικός στόχος είναι να αποτελέσει τη δεξαμενή μέσα από την οποία η εκάστοτε ζήτηση θα απομονώνει την κατηγορία ενδιαφέροντός της και θα επιλέγει εντός αυτής (με δικά της κριτήρια) αυτόν που θα συμβληθεί τελικά μαζί του.

Οι ονομαζόμενοι συντελεστές μπορεί να είναι : μηχανικοί και τεχνικοί όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, κατασκευαστές, εργολάβοι, υπεργολάβοι, τεχνίτες και προμηθευτές, όλοι ως φυσικά πρόσωπα ή με οποιαδήποτε νομική μορφή. Στους μηχανικούς συμπεριλαμβάνονται μελετητές, επιβλέποντες, ελεγκτές και επιθεωρητές παντός είδους. Λογικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται και : συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ασφαλιστές, μεσίτες, εκτιμητές και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Ο εκάστοτε ζητών χρήστης του μητρώου μπορεί να είναι : άλλο μέλος του μητρώου που ζητά συνεργασία, ιδιώτης κύριος μικρού τεχνικού έργου ή αναζητών παροχή υπηρεσίας, επενδυτής κύριος μεγάλου έργου ή ΝΠΙΔ που υλοποιεί έργο. Στους παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι εντελλόμενοι από τις παραπάνω κατηγορίες φορείς που ενδεχομένως να αναπτύξουν δικές τους προσαρμοσμένες διαδικασίες επιλογής σε δεύτερο βαθμό. Επίσης στους χρήστες θα περιλαμβάνεται και το δημόσιο που θα χρησιμοποιεί το μητρώο σαν οδηγό ζητούμενων φορολογικών εσόδων και υποχρεώσεων.

Η δημιουργία μιάς τέτοιας δεξαμενής δε μπορεί να είναι δουλειά συλλόγων, συνδικαλιστικών παρατάξεων ή πελατειακών σχέσεων πολιτικών γιατί απλά, αν αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της, δε θα χρησιμοποιηθεί.

Οι αρχικοί κανόνες δημιουργίας της θα υποστούν πολύχρονη δοκιμασία και αλλαγές, ειδικά σε χώρα όπου ο διάλογος και ο ρόλος επαγγελματικών φορέων και συμφερόντων ελέγχονται για την αποτελεσματικότητα ή την τιμιότητά τους. Εξ άλλου, στους ίδιους παράγοντες οφείλεται η μέχρι τώρα αναβολή της και επαφίεται ο χρόνος της ολοκλήρωσής της.

 

Βρισκόμαστε σε χρονικό διάστημα πριν από καθυστερημένη αλλά επιβεβλημένη (για τη χώρα και το περιβάλλον της) γέννα ...

Οι πόνοι είναι μεγάλοι και η βιωσιμότητα του βρέφους αμφίβολη ...

Αντί να περιμένουμε να βοηθήσει ο Θεός, ας χρησιμοποιήσουμε όλοι μας τις γνώσεις μας, τον ορθολογισμό της φύσης του επαγγέλματος, τη συνεργασία και το διάλογο για να έχουμε αρτιμελές και υγιές μέλλον ...

Προπάντων ας μην περιμένουμε με ηδονή και ο καθένας μόνος του να μπλεχτεί ο λώρος στο λαιμό ...

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από αυτά που σωστά λέει ο προλαλήσας , γιά να απαντήσω στον Αχιλλέα , εγώ μιλάω γιά συνδικαλιστικό όργανο , οπότε πρέπει πρώτα να γίνει το μητρώο και μετά ο σύλλογος . Απλά να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον χώρο σαν πεδίο έντιμου ανταγωνισμού και όχι σαν χαβούζα που είναι μέχρι σήμερα .

Link to comment
Share on other sites

το ΜΗΣΙΕ (πρώην ΜΗΚΙΕ) και να γίνει δεν πρόκειται να απαιτεί πτυχίο μηχανικού για την εγγραφή του... οπότε μην χαίρεστε...

εγώ σου λέω πως οι μηχανικοί θα μείνουν και στην απέξω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.