Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεβητοστάσιο αερίου κάτω απο κλιμακοστάσιο


Recommended Posts

Με βάση το 71/88 απαγορεύεται η εγκατάσταση επικίνδυνων χώρων ( π.χ. λεβητοστάσιο) από κάτω ή σε άμεση γειτονία με εξόδους διαφυγής του κτιρίου όπω σώστά ανέφερε ο nikmmech.

 

Επομένως αν το κλιμακοστάσιο στο οποίο αναφέρεσαι είναι έξοδος διαφυγής του κτιρίου ( συνήθως τα κλιμακοστάσια είναι ) δεν γίνεται να το τοποθετήσεις εκεί.

 

To κλιμακοστάσιο είναι όδευση διαφυγής (πυροπροστατευόμενη), όχι έξοδος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οκ , το διατύπωσα λανθασμένα. Εφόσον το κλιμακοστάσιο αποτελεί τμήμα της όδευσης διαφυγής.

 

 

Να σημειώσω ότι , συνήθως γίνεται προσπάθεια να δίνεται νομότυπη λύση -από την ΕΠΑ Αττικής τουλάχιστον- σε τέτοιες περιπτώσεις όταν είναι εφικτό , π.χ. με κάποια κατασκευή από πυράντοχες γυψοσανίδες όπου θα αποκόπτεται το τμήμα

του λεβητοστασίου που είναι κάτω από το κλιμακοστάσιο.

Επειδή δεν ξέρουμε πως είναι ο ενλόγω χώρος, καλύτερα να το συζητήσεις απευθείας με κάποιο μηχανικό που θα ελέγξει τη μελέτη σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις εγκαταστάσεις λεβήτων σε χώρους που είναι όμοροι σε κλιμακοστάσια. Το Π.Δ. 71/88 αναφέρει ότι ένα λεβητοστάσιο δεν μπορεί να είναι κάτω από ή σε άμεση γειτονία με κλιμακοστάσιο. Στο ζήτημα αυτό έχω κάποιες απορίες για παράδειγμα.

- Ένα λεβητοστάσιο, που χωρίζεται από το κλιμακοστάσιο με τοιχοποιία, έχει πρόβλημα με την πυρασφάλεια;

Επίσης, αν υπάρχει λεβητοστάσιο κάτω από κλιμακοστάσιο ή έξοδο κτιρίου αλλά χωρίζεται με πλάκα τότε μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση σε τέτοιο χώρο; (δηλαδή δεν έχει κλειστεί το κενό κάτω από την σκάλα αλλά ο λέβητας βρίσκεται σε άλλο επίπεδο)

 

Βέβαια λεβητοστάσια θεωρούνται οι χώροι με συσκευές άνω των 45kW.

Τι γίνεται όμως με τον ΚΕΝΑΚ, που ορίζει να υπάρχει μελέτη θέρμανσης πολλές φορές και με χώρο χαρακτηρισμένο πολεοδομικά ως λεβητοστάσιο, για χώρους που οι ανάγκες για θέρμανση δεν ξεπερνούν τα 45kW (π.χ. 25 ή 30kW); Έχει εφαρμογή ο 71/88 όσον αφορά την θέση του λέβητα σε συνάρτηση με το κλιμακοστάσιο;

παρατηρείται το εξής περίεργο : Ο ισχύον κτιριοδομικός επιτρέπει την γειτνίαση μεταξύ λεβητοστασίου και κλιμακοστασίου αρκεί η πόρτα να είναι πυράντοχη και να μην έχει ανοίγματα προς την σκάλα. Κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε αντίθεση με τον 71/88 όσον αφορά την γειτονία μεταξύ των χώρων αυτών;

Link to comment
Share on other sites

Kαταρχήν, κακώς ασχολείστε με κτιριοδομικό όταν μιλάτε κατά το ΦΕΚ 963β/2003 που είναι ο παλιός κανονισμός αερίου διότι όταν μοναδικό καύσιμο είναι το αέριο, το λεβητοστάσιο ονομάζεται πλέον "λεβητοστάσιο αερίου" που σημαίνει:

1. Δεν είναι επικίνδυνος χώρος (υπάρχει σχετική παλιά διευκρινιστική από το αρχηγείο της πυροσβεστικής για αυτό.) και καλώς δεν είναι γιατί δεν γίνεται αποθήκευση καυσίμου.. καμία σχέση οι δομικές απαιτήσεις λεβητοστασίου με λεβητοστάσιο αερίου. Στο 1ο μπορεί να υπάρξει διαρροή και αν η δεξαμενή είναι εντός και δεν υπάρχει λεκάνη υπάρχει πρόβλημα...

2. Ως προς τον αερισμό κατισχύουν οι διατάξεις του ΦΕΚ963β/2003 έναντι του κτιριοδομικού δυνάμει του άρθρου 1.1.6.

3. Στην παρ. 1.1.4 λέει ο κανονισμός ότι για θέματα πυρασφαλείας και ασφάλειας εργασίας ισχύει η κείμενη νομοθεσία, εφόσον ο παρών κανονισμός δεν θέτει ειδικές πρόσθετες απαιτήσεις.Κατά πόσο η θέση του λεβητοστασίου κάτω από τη σκάλα είναι κίνδυνος για το εργαζόμενο προσωπικό εντός του λεβητοστασίου και του κτιρίου είναι συζητήσιμο. Όμως όταν ο ίδιος ο κανονισμός αναφέρει ότι συσκευές (ανεξαρτήτου ισχύος) εφόσον δεν προορίζονται για χώρο λεβητοστασίου δεν απαιτείται να εγκατασταθούν σε χώρο που χαρακτηρίζεται ως έτσι είναι προφανές. Γενικά όμως ο κίνδυνος του πετρελαίου είναι μεγαλύτερος γιατί απλά τα περισσότερα μεγάλα λεβητοστάσια είτε δεν έχουν λεκάνες είτε δεν έχουν χωριστά χώρο δεξαμενής είτε οι σωλήνες πετρελαίου είναι ...πλαστικές..Οπότε εκεί όντως υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος...

 

Λοιπόν τώρα, στην παρ 8.5.4 του ΦΕΚ 963 κάνει σαφής διάκριση στα λεβητοστάσια και τα λεβητοστάσια αερίου και λέει ότι τα λεβητοστάσια είναι εκείνα που πληρούν τις απαιτήσεις για λεβητοστάσια. Λεβητοστάσια υγρων καυσίμων ή στερεών μετατρέπονται σε λεβητοστάσια αερίου αρκεί να έχουν ύψος 2.2μ. Για λεβητοστάσια αερίου αρκεί να τηρούνται οι απαιτήσεις της 8.5.4.1. Η 8.5.4.1.1 μιλάει για αερισμό, η 8.5.4.1.2 για τις απαιτήσεις του χώρου εγκατάστασης και η 8.5.4.1.2.2 για τη χρήση και διαμόρφωση και λέει ότι πρέπει η πόρτα του λεβητοστάσιου να είναι στεγανή και αυτοκλειόμενη. Ουσιαστικά τα λεβητοστάσια αερίου είναι μια ένοια που δεν έχει καμία σχέση με τον ΓΟΚ. Μην ξεχνάμε το 2.2 ύψος...ανεπίτρεπτρα πράγματα για το ΓΟΚ :smile:.

 

Το 71/88 δεν έχει καμία ισχύ εδώ και καιρό σε αρκετά-πολλά σημεία.Εδώ και πολλά χρόνια δουλεύουν την αναμόρφωση του.. σε σημείο που πάει για πέταμα η αναμόρφωση θα θέλει ξανά αναμόρφωση.. Υπάρχει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 305/2011 που κυρώνει την οδηγία 89/106 ως ευρωπαικό κανονισμό και ειναι υποχρεωτικά άμεσα εκτελέσιμος από όλα τα μέλη.. Οποιαδήποτε διάταξη του 71/88 που αντίκειται σε αυτόν τον κανονισμό είναι άκυρη. Είμαι σίγουρος ότι ειναι πολλές..χαζές διατάξεις και όλες εκείνες οι λίστες πυράντοχων υλικών της πυροσβεστικής που υιοθετήθηκαν από παλιές έρευνες..Η πυραντοχή διαπιστώνεται με πιστοποιητικα σε εργαστήρια.. θέλουμε δεν θέλουμε..

 

Γενικά το μόνο πρόβλημα σου ήταν με την ΈΠΑ που κάποιοι (να μην τους χαρακτηρίσω τώρα) ερμηνεύουν κάποια σημεία κατα το δοκούν. Τις αποστάσεις δεν τις θέλουν, δεν τους πειράζουν αλλά αν ειναι από κάτω από την κεντρική είσοδο..έχει πρόβλημα... έτσι αυθέραιτα..

Με τον νέο κανονισμό 976β ευτυχώς η ΕΠΑ πλέον μούγκα.. δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητά επιπρόσθετες απαιτήσεις από ότι λέει ο κανονισμός. :smile:

Το αστείο είναι ότι θα τον εφαρμόσουν όποτε εκείνοι ετοιμαστούν και τότε θα έχουμε πάρτι επιστολών.. αν γίνει καμια στραβη..(που όλο και θα γίνει :smile:)

 

Ο νεος κανονισμός μιλά ευθέως.. κράτα τις αποστάσεις. έχει 2 μέτρα ύψος και μπές και βιδωτός μέσα από την κύρια είσοδο. Όμως αν το κτίριο είναι μετά τις 17/2/89 (δηλ. έχει παθητική) θα βάλεις τη σωλήνα σε κανάλι.. γενικά όχι ακάλυπτη.. άν είναι παλιό μπαίνεις βιδωτός και ας τους να λένε.....

 

Για να είναι ένας χώρος πυροπροστατευομενη όδευση διαφυγής πρέπει αυτός να έχει καθορισμένης πυραντοχής δομικα στοιχεία.. αυτό ειναι η πυροπροστατευμένη.

Σε κτίριο το τι είναι πυροπροσταστευμένη τι όχι είναι πολύ σχετικό.. Ειδικά σε κτίρια κατοικιών που έχουν ξύλινες πόρτες και μπορεί τελικά να στεγάζουν και γραφεία κτλ κτλ επιχειρήσεις ...ως και αποθήκες να είναι...

Γενικά θα έλεγα να αρχίσουμε να αφήνουμε τον 71/88...ξαναλέω τα λεβητοστάσια με συσκευές φ. αερίου δεν είναι επικινδυνοι χώροι.

Αντίθετα, τα μαγειρία προπανίου θεωρούνται επικίνδυνοι χώροι με σχετική διευκρινιστική του αρχηγείου πυροσβεστικού (είναι παλιά ίσως να άλλαξε.. κάποια στιγμη το 2006 ή το 7 ζητήθηκε διευκρίνηση..).

O κίνδυνος (hazard) δεν έχει να κάνει μόνο με το αποτέλεσμα...αλλά με την πιθανότητα και την τρωτότητα αυτών που βρίσκονται εκεί.. άλλο ένα λεβητοστάσιο κενό και άλλο ένα μαγειρίο με 20 εργαζόμενους... ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι και όχι ως αρχιτέκτονες :smile:

 

Προτιμώ να ρισκάρω να διακινδυνεύσω το υπόγειο λεβητοστάσιο αερίου να ..εκραγεί.. παρά να δώσω 20000 ευρώ για να κάνω αμφιβόλου αποτελέσματος μετατροπές (κλείσιματα... μετακίνηση λεβητοστασίου κτλ κλτκ κλτ ότι άλλη βλακεία σκεφτούν) γιατί η πιθανότητα έκρηξης είναι τόσο μικρή...πάντως πολύ μικρότερη από αυτή του πετρελαίου...

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

abouts τι ακριβώς έχει αλλάξει στον κανονισμό και πλεον μπαίνεις και βιδωτός μέσα απο κύρια είσοδο? Διαβάζοντας τον παλιό κανονισμό (παρ. 5.3.5.8 και τον νέο κανονισμό (παρ. Π9.5.6.12) νομίζω οτι γράφουν σχεδόν τα ίδια πράγματα πάνω κάτω.

Και ο παλιός κανονισμός έγραφε <<οι εγκαταστάσεις σωληνώσεων συμπεριλαμβανομένων των μονωτικών τους αποτελούνται απο άκαυστα υλικά. Αυτό δεν ισχύει για το μέσο στεγανοποίησης.........>> Με βάση αυτή την πρόταση και με τον παλιό κανονισμό θα έπρεπε να επιτρεπόταν σωλήνωση βιδωτή χωρίς κάλυψη (πιο κάτω λεεί <<σε κλιμακοστάσια και στις εξόδους τους στο ύπαιθρο οι εγκαταστάσεις σωληνώσεων μπορούν να εγκαθίστατε ακάλυπτες ή.........>>. Και στους 2 κανονισμούς λεει σε πυροπροστατευόμενη όδευση διαφυγής επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο σε φρεάτια ή κανάλια και κάτω απο το επίχρισμα.

Η ΕΠΑ μέχρι τώρα μέσα απο είσοδο οικοδομής επέτρεπε μόνο συγκολλητό δίκτυο και μέσα σε συγκολλητό μανδύα με εξόδους αερισμού του μανδύα στο ύπαιθρο και στο λεβητοστάσιο.

Edited by electrical_salonika
Link to comment
Share on other sites

........1. Δεν είναι επικίνδυνος χώρος (υπάρχει σχετική παλιά διευκρινιστική από το αρχηγείο της πυροσβεστικής για αυτό.) και καλώς δεν είναι γιατί δεν γίνεται αποθήκευση καυσίμου.....

 

μηπως αναφερει και τιποτα αλλους χωρους αυτη η διευκρινιστικη? Γιατι νομιζω οτι ειναι γελοιο να θεωρουνται επικινδυνοι χωροι τα τα μηχανοστασια ανελκυστηρων ή τα κλιματιστικα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

τελικά όμως τί ακριβώς ισχύει μέχρι σήμερα;

 

α.λεβητοστάσιο δίπλα από κλιμακοστάσιο - στο υπόγειο - έχει κάποιο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τον 71/88;

β.λεβητοστάσιο κάτω από κύρια έξοδο του κτιρίου ή δίπλα της;

γ. τι γίνεται αν ειναι χαρακτηρισμένο λεβητοστάσιο αλλά ο λέβητας είναι <50kw; ισχύουν τα παραπάνω;

 

φίλε abouts μήπως θυμάσαι ποια διευκρινιστική είναι της Πυροσβεστικής, για τα λεβητοστάσια αερίου,

που τα θεωρεί ως μη επικίνδυνους χώρους;

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

 

Συγχαρητήρια για το πολύ χρήσιμο site που δίνει αρκετές και σημαντικές πληροφορίες! Είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικό!!

 

Σχετικά με το ζήτημα του λεβητοστασίου αερίου:

 

Σύμφωνα με το ΠΔ 71/88 (καλώς ή κακώς αυτός είναι ο νόμος που ισχύει μέχρι τώρα) αλλά και σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό κανονισμό δεν υπάρχει πρόβλημα με το λεβητοστάσιο δίπλα από κλιμακοστάσιο στο υπόγειο (αρκεί να μην έχει άνοιγμα αερισμού προς αυτο, κατ εξαίρεση επιτρέπει πόρτες χωρις γρίλιες,στεγανες,αυτοκλειόμενες πυράντοχες κλπ...)

¨Νομίζω όμως ότι δεν επιτρέπει από κάτω ή σε άμεση γειτονία με την έξοδο του κτιρίου...δηλαδή δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί λεβητοστάσιο ακριβώς δίπλα από την κεντρική έξοδο του κτιρίου, και με ανοίγματα αερισμού στο σημείο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για κάτω από την κύρια έξοδο...Το κλιμακοστάσιο στο υπόγειο δεν είναι η κύρια έξοδος του κτιρίου αλλά όδευση διαφυγής.(σε πυροπροστατευόμενη όδευση δεν επιτρέπεται να υπάρχει άνοιγμα αερισμού από επικίνδυνο χώρο για λόγους εξάπλωσης πυρκαγιάς)!

Από την άλλη ο κτιριοδομικός δεν λέει τίποτα για τους λέβητες - ως προς τα κλιμακοστάσια - και το μόνο που δεν επιτρέπει είναι η εγκατάσταση δεξαμενής πετρελαίου εντός κλιμακοστασίου ή κάτω από αυτό (λογικό)

Τώρα είναι άλλο πράγμα με ποιά λογική ελεγχει η κάθε εταιρία αερίου (κανονικά βάσει ΦΕΚ 976β) και άλλο με ποιούς κανονισμούς εκπονεί ένας μηχανολόγος μία μελετη. Ο μηχανικός πρέπει να λάβει υπόψη του και τον κτιριο/μικό και το ΠΔ 71/88 και το ΦΕΚ 976β κλπ κλπ και βέβαια παίρνει και την ευθύνη για αυτό.

Η κάθε εταιρία αερίου θεωρεί με βάσει τους κανονισμούς αερίου (ΦΕΚ 976β, ΦΕΚ236 κλπ) και τους νόμους που δίνουν αυτή την δυνατότητα (Ν3175,πΔ420/87). και θεωρεί ότι έχει να κάνει με την εσωτερική εγκατάσταση του Αερίου.

 

ΥΓ: Βέβαια αν μιλάμε για επικινδυνότητα τι να πούμε για τις μαγειρικές εστίες αερίου που είναι σχεδόν δίπλα από τις πόρτες των διαμερισμάτων... :???:

Edited by thnik
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Για να μην ανοίγω νέο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: είναι δυνατόν στο υπόγειο το λεβητοστάσιο αερίου να εφάπτεται με χώρο κυρίας χρήσης (κουζίνα σε παιδικό σταθμό)? Το υπόγειο έχει ένα κεντρικό διάδρομο όπου το λεβητοστάσιο είναι στην πρώτη πόρτα και η κουζίνα στην δεύτερη (οι 2 χώροι έχουν κοινό τοίχο). Έψαξα τον κτιριοδομικό και τον κανονισμό αερίου και το μόνο που βρήκα είναι στον κτιριοδομικό λέει ότι απαγορεύεται το λεβητοστάσιο να επικοινωνεί απευθείας με χώρους κυρίας χρήσης.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα στο προφίλ σας.

Δείτε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, miltos

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.