Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπογραφή σε έργα χωρίς ΤΕΒΕ


magic_jim

Recommended Posts

καλησπερα ειμαι καινουριος στο φορουμ.Ειμαι ηλεκτρολογος μηχανικος τε και μεχρι τωρα δεν εχω δουλεψει,περαν της πρακτικης.Μια μικρη επιχειριση που ασχολειται κυριως με φωτοβολταικα μου προτεινε να συνεργαστουμε ωστε να υπογραφω τα σχεδια και τις μελετες.Πρεπει αναγκαστικα να ανοιξω βιβλια στο Τεβε κατι που δεν επιθυμω αυτη τη στιγμη επειδη ισως δεν εχει πολλες δουλειες,η μπορει να με προσλαβει και σαν υπαλληλο και απλα να υπογραφω αλλα αποδειξεις να δινει αυτος?κ αν γινεται το δευτερο,τοτε τη σφραγιδα θα βαζω?απλα τ ονομα μου και υπογραφη?Να σημειωσω οτι εχω παρει την αδεια απο την νομαρχια,στο εετεμ δεν εχω γραφτει. ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου δύστυχος αν δεν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δλδ να κόβεις τιμολόγια ....δεν μπορείς να υπογράψεις τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

κ ομως πηρα σημερα το πρωι στην εετεμ και ρωτησα και μου ειπαν γινεται δηλαδη στη μελετη βαζεις ονοματεπωνυμο,ειδικοτητα και αριθμο αδειας και διπλα η σφραγιδα της εταιρειας αρκει η εταιρεια να χει ρυθμισει τα οικονομικα θεματα σε περιπτωση ελεγχου

Link to comment
Share on other sites

καλό είναι να ακούς απόψεις. Κοίτα όμώς. Για να υπογράψεις μια μελέτη θα αμοιφθείς. Η αμοιβή σου υπόκειται σε κάποιου είδους φορολόγηση. Αυτή η φορολόγηση μπορεί να είναι με το καθεστώς του μισθωτού ή του ελ. επαγγελματία. Παλιότερα (πριν 2-3 χρόνια) μπορούσες για σχετικά μικρές ετησίες αμοιβές (νομίζω ως 5000-6000) να είχες και άλλη μια διέξοδος με αποδείξεις (πολύ ειδική περίπτωση πλέον δεν προβλέπεται).

 

Τώρα έστω ότι πας και γράφεσαι στο τέβε.. Στο μονογραμμικό σχέδιο των φ.β έχει αριθμό δελτίου παροχής / παραστατικού. Εκεί θα πρέπει να συμπληρώνεις το δελτίο που εσύ κόβεις στον πελάτη της εταιρείας ή στην εταιρεία που συνεργάζεσαι (μετά η εταιρεία κόβει στον πελάτη σε αυτή τη περίπτωση και έτσι μεταβιβάζεται το ΦΠΑ στον τελικό καταναλωτή..)

 

Αν δουλέψεις ως μισθωτός μπορείς να υπογράφεις για λογαριασμό της εταιρείας...ως ηλεκτρολόγος μηχανικός για τα έργα της εταιρείας.

αν σου ερχόνταν μια δουλειά εκτος εταιρείας θα πρέπει είτε να έχεις και έναρξη με τεβε ή να την "περάσεις" από την εταιρία σε συνεννόηση με τη διοίκηση της με τα ανάλογα παραστατικά..ή να χρησιμοποιήσεις την σφραγίδα ενός φίλους ελ. επαγγελματία πληρώνοντας του το κάτι τίς...

 

Πιο ευέλικτη λύση είναι να πείσεις την εταιρεία να σε προσλάβει ως νέο άνεργο με ημιαπασχόληση... μπορεί να επιδοτηθεί για αυτό και να της βγαίνει "δωρεάν σχεδόν" και να πέρνεις και εσύ σταθερό εισόδημα...τουλάχιστον έτσι θα μάθεις πολλά.. πέρα από να κάνεις μερικά σχέδια. Θα είσαι μέσα στην εταιρεία και θα βλέπεις πως δουλεύει ένα μαγαζί, εμπειρία πραγματικά πολύτιμή...θα έχεις την ασφάλεια του μισθωτού.. δεν θα μπλέκεις με το τέβε και θα έχεις και δικαιώματα εργαζομένου. φυσικά πλήρης απασχόλησης είναι καλύτερο...αλλά...

 

Γενικά δες το με ημιαπασχόληση ή πλήρης... είναι ότι καλύτερο για σένα.. ακόμα και με λίγα λεφτά γιατί θα σου κολάνε ένσημα και θα αποκτας και εμπειρία. Και επειδή είσαι από ΤΕΙ μπορεί να χρειάζεται την εμπειρία.. με ένσημα.. για να "ανεβάσεις" την άδεια..σου..Αν αργότερα δεις ότι βγαίνουν πολλές δουλειές με άλλες εταιρείες.. κανείς δεν σε σταματά να κάνεις και τέβε.. αλλά ως 1η επιλογή πάνε μισθωτός!! εστω με ημιαπασχόληση..

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήξερα ότι γίνεται κάτι τέτοιο .

Πάντως καλό αυτό γιατί και εγώ σκέφτομαι να παρατήσω το ελεύθερο επάγγελμα γιατί οι δουλειές έχουν πέσει τόσο πολύ που ούτε τα έξοδα λειτουργίας δεν βγάζουμε πλέων.

Link to comment
Share on other sites

Γενική ερώτηση λοιπόν;

 

Μπορεί να υπογράψει κάποιος οποιαδήποτε μελέτη αν δεν είναι γραμμένος στον ΟΑΕΕ(πρωην ΤΕΒΕ)-ΕΕΤΕΜ ή στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ;

 

Εφόσον έχει αποφοιτήσει από την σχολή του (οποιαδήποτε Πολυτεχνική-Πανεπιστημιακή) δεν έχει τις γνώσεις να υπογράψει; Ο φορέας ασφάλισης είναι που δίνει την ιδιότητα ή απλά μέσω της έναρξης επαγγέλματος έχεις την δυνατότητα υπογραφής και ισχύς;

Link to comment
Share on other sites

Για ΑΕΙ απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος για να υπογράψεις....γενικά να θεωρηθείς μηχανικός. Ελα όμως με το που πάρεις την άδεια από το ΤΕΕ, τσουπ...σκάει και η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ....

Αν ήταν επιλογή πχ, ναι μόνο με την άδεια θα μπορούσες, πρακτικά αυτό γίνεται.

Για ΤΕΙ νομίζω ισχύει κάτι ανάλογο, αφού θεωρητικά είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, κάπου πρέπει να είσαι ασφαλισμένος.

Link to comment
Share on other sites

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μεταξύ των άλλων χρειάζονται:

1. Μονογραμμικό σχέδιο σφραγισμένο από μηχανικό της αρμόδιας ειδικότητας.

2. Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (τουλάχιστον στην περιοχή μου το ζητάνε).

 

Για το μονογραμμικό χρειάζεσαι σφραγίδα. Η σφραγίδα θέλει και το ΑΦΜ σου. Θα μου πεις ότι μπορείς να έχεις ΑΦΜ και χωρίς να έχεις ανοίξει βιβλία, αλλά στην περίπτωση που σφραγίσεις χωρίς να έχεις κάνει έναρξη στην ΔΟΥ και σου γίνει έλεγχος θα μπλέξεις.

 

Στην ΥΔΕ χρειάζεται να συμπληρώσεις τον αριθμό του φορολογικού στοιχείου (ΤΙΠΥΠ ή ΑΠΥ).

Άρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

α. Το κόβεις στο όνομά σου, οπότε πρέπει να έχεις θεωρημένο μπλοκάκι, άρα χρειάζεσαι ασφαλιστική ενημερότητα για την εφορία.

β. Το κόβει η εταιρεία. Για να έχει όμως το δικαίωμα να το κόψει η εταιρεία, πρέπει να είναι στελεχωμένη με κάποιον που έχει το δικαίωμα υπογραφής, δηλαδή πρέπει να σε έχει είτε ως υπάλληλο (άρα να σου πληρώνει το ΙΚΑ) είτε ως συνεταίρο (θα πληρώνεις ΤΕΒΕ). Αν σου πουν να γίνεις συνεταίρος πρόσεχε γιατί θα αν είναι ΟΕ θα πληρώσεις και από την τσέπη σου στην περίπτωση που κάποιος κινηθεί δικαστικά εναντίον της εταιρείας.

 

 

http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=88:faq6-article1&catid=64:faq4-insurance&Itemid=72

 

Που ασφαλίζονται οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ;

 

Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης τους, μπορούν να ασφαλιστούν στα παρακάτω Ταμεία (αναμένεται η ψήφιση του νέου συστήματος ασφάλισης):

 

– Στο Ι.Κ.Α, όσοι δραστηριοποιούνται ως μισθωτοί στον Ιδιωτικό Τομέα,

 

– Στον Ο.Α.Ε.Ε, όσοι δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή με «μπλοκάκι» (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

 

– Στο E.T.A.A (τομέας - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε), όσοι δραστηριοποιούνται ως εργολήπτες Δημοσίων Έργων ή στελεχώνουν εργοληπτικές εταιρείες και για το διάστημα που ασκούν αυτή την δραστηριότητα.

 

Διαλέγεις και παίρνεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.