Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση στατικής μελέτης υπάρχοντος και ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

Recommended Posts

Ας πούμε ότι πάω με ΕΚ ή ΚΑΝΕΠΕ.....από που να ξεκινήσω τώρα εγώ με αυτό ? Δεν πρέπει να κάνω κάποιες αποκαλύψεις οπλισμών π.χ. ? Δεν έχω ξαναλέω κανένα στοιχείο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 441
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για εμένα πρέπει να πας με Ευρωκώδικα 8, Μέρος 3. Πρέπει να κάνεις αποκαλύψεις οπλισμών για τα στοιχεία σκυροδέματος και πρέπει να κάνεις και εργαστηριακά για ποιότητες σκυροδέματος, λιθοσωμάτων και κονιαμάτων. Μετά θα κάνεις αποτίμηση με Pushover αγνοώντας την θεμελίωση αφού η pushover θεωρεί πάκτωση.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

nik, όταν μιλάμε για φέρουσα τοιχοποιία, οι όποιες αποκαλύψεις οπλισμών παρέλκουν.

Εν αναμονή του ΚΑΔΕΤ, EC8.3 rules !

 

υγ. και με τσιμεντόλιθους δεν θα πας μακρυά, η λύση (ίσως να) είναι απαλλαγή λόγω μετατροπής σε ισόγειο ή και ΣΙ ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κανονισμός εποχής 1995 για τοιχοποιία ποιός ήταν όμως; Η πριν τις ENV εκδοχή του EC6 (cen 1996, preENV κάπως έτσι); Αυτό θεωρητικά (από το ΦΕΚ εφαρμογής των ευρωκωδίκων) συνδυάζεται κ με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ. Αν πας με τωρινό EC6 υποχρεωτικά τρως κ τον EC8 στη μάπα, οπότε κ το EC8-3  είναι μονόδρομος (όπως κ τόσα άλλα σε αυτή τη ζωή).
Ο ΚΑΝΕΠΕ έχει μόνο ένα χρησμό για κτίρια από άλλα υλικά ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ίδιες αρχές, αυτό πάλι το ερμηνεύω ως EC8-3 (αυτές δεν είναι οι αρχές; )
Για το μικτό φορέα, αν έχει το πρόγραμμα σου τη δυνατότητα (αν την έχεις αγοράσει βασικά) καλό ακούγεται.
Από την άλλη, αν δεν έχεις τη δυνατότητα, μπορείς να τα λύσεις και ξεχωριστά. Κάτι που νομίζω έχει σημασία σε αρκετά προγράμματα τοιχοποιίας, είναι αν θεωρείς ότι  το πάτωμα και η στέγη δημιουργούν διάφραγμα. Θα έλεγα ότι είσαι κάπου στη μέση, οπότε κάνεις κ τα δύο.
Pushover σε τοιχοποιία δεν έχω κάνει ακόμα και δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω.

Γενικά για τις αποκαλύψεις, θα έλεγα να κάνεις μια επίλυση (με τις συντηρητικές παραδοχές) πρώτα να δεις τι προκύπτει και μετά να αρχίσεις τις απειλές (αν χρειάζεται), θα σας πέσει στο κεφάλι κλπ. Οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για αποκαλύψεις στην αρχή, αλλά αν το πας έτσι συνήθως δέχονται. Εκτός και αν το κόστος δεν είναι θέμα και οι άνθρωποι είναι ευρωπαίοι, οπότε αλλάζει το πράγμα.
 savvas p. +1 για την πάκτωση στην pushover, το έψαχνα καιρό.

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

υγ. και με τσιμεντόλιθους δεν θα πας μακρυά, η λύση (ίσως να) είναι απαλλαγή λόγω μετατροπής σε ισόγειο ή και ΣΙ ...

 

Αν θυμάμαι καλά, οι τσιμεντόλιθοι ούτε την απαίτηση για ελάχιστο πάχος δεν καλύπτουν, κατά τα άλλα είναι σχετικά στάνταρ υλικό (λέμε τώρα) για να μπεις στον κόπο να το δοκιμάσεις. Αν χρειάζεσαι ιδιότητες, δεν τις έχω εύκαιρες, αλλά μπορούμε να τις βρούμε.

Το ΣΙ τι είναι;

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Δοκίμια τα ελάχιστα που απαιτεί ο κανονισμός ανά στάθμη και ανά δομικό στοιχείο. Προφανώς αυτό που έγραψα για τις αποκαλύψεις αφορά την στάθμη με τα στοιχεία σκυροδέματος που φαίνονται και στο σκαρίφημα που ανέβασε ο συνάδελφος. Από εκεί και πέρα θα κάνεις αποτίμηση με EC_8-3 ξεχνώντας προϋφιστάμενους κανονισμούς αφού (ακόμα και να ισχύσει το ίδιο που ίσχυε με την Υ.Α του 4178) για να πας με το παλιό κανονιστικό πλαίσιο της εποχής απαιτείται η ύπαρξη οικοδομικής άδειας. Εδώ μιλάμε για εξ ολοκλήρου αυθαίρετο. Το θέμα είναι πως ελέγχονται τα δομικά στοιχεία που είναι από υλικό που δεν καλύπτεται ούτε στον Ευρωκώδικα 8, Μέρος 3. Για παράδειγμα χάλυβας, ξύλο. Η μεταλλική στέγη που αναφέρει ο συνάδελφος δεν μπορεί (νομίζω) να θεωρηθεί διάφραγμα, σε αντίθεση με την πλάκα σκυροδέματος που υπάρχει.

 

zazeng Συνάδελφε μπορεί ο τσιμεντόλιθος να είναι στάνταρ υλικό αλλά θα έπαιρνες την ευθύνη να πεις για θλιπτική αντοχή συγκεκριμένα MPa χωρίς να το ελέγξεις? Για το κονίαμα τι τιμή θα πάρεις? ΣΙ εννοεί σπουδαιότητα 1 καταλαβαίνω. Από που προκύπτει όμως ότι τα ισόγεια και με Σ1 απαλλάσσονται σήμερα που δεν έχουμε ακόμα Υ.Α.?

Edited by savvas.p
Link to comment
Share on other sites

Άη καλά, είμαι από το πρωί  κ είμαι θολωμένος.
Η Σ1 συγκεκριμένα αναφέρει αγροτικές αποθήκες, τις αποθήκες έτσι γενικά κ αόριστα τις έχει Σ2.
Επίσης αποθήκη με σοφίτα δεν έχω δει ποτέ μου, δεν νομίζω ότι θα πειστεί κανείς, κ κατά πάσα πιθανότητα κοιμούνται άνθρωποι εκεί πάνω (εξοχικό αυθαίρετο μοιάζει αυτό), οπότε είναι κ ηθικό το θέμα.
Κ το πάτωμα μεταλλικό με νοβοπάν είναι, οπότε ναι σιγά το διάφραγμα.
Για τους τσιμεντόλιθους, χωρίς γενναία μείωση από μια στάνταρ τιμή, δεν θα το επιχειρούσα χωρίς δοκίμια, αλλά όπως είπε και ο kan62 δεν θα πάει και πολύ μακρυά
(Για το πάχος είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν επαρκεί πλέον), οπότε πάμε καρφί για ενίσχυση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πιο λογικό μου φαίνεται να μπουν μερικές κολώνες εσωτερικά και να δημιουργηθούν πλαίσια, αν γίνεται να συνδεθούν στις κοιλοδοκούς του πατώματος, αν αυτές επαρκούν, αν όχι θα πρέπει να αλλαχθούν κ φυσικά αν γίνεται να θεμελιωθούν. Χμμ, πολλά αν...
Βασική απορία: από που προκύπτει ότι για να εφαρμόσεις ισχύοντα κανονισμό απαιτείται οικοδομική άδεια κ δεν επαρκεί το -αποδεδειγμένο- έτος κατασκευής; Φώτισε με σε παρακαλώ, γιατί αν είναι όντως έτσι την έβαψα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.