Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση δόμησης και έντυπα αμοιβών


Recommended Posts

Δεν πιστεύω ακόμα την απίστευτη ταλαιπωρία που έχω τραβήξει για το απλό θέμα:

Ο πελάτης μου μου κατάθεσε εξ αρχής ΟΛΗ την αμοιβή των αρχιτεκτονικών για μία αλλαγή χρήσης.

Τι παραστατικά αμοιβών πρέπει να βάλω για την κατάθεση της έγκρισης δόμησης?

Μετά από πολλά πέρα δώθε σε πολεοδομία, ΤΕΕ, και ξανά από την αρχή και μετά από πολύ πονοκέφαλο, έχω φτάσει στο εξής συμπέρασμα:

Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 1 γγ, του Ν.4030: θα πρέπει να καταβάλω για την έγκριση δόμησης τα αποδεικτικά μόνο "των εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες του μηχανικού". Και στη συνέχεια για την άδεια δόμησης τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για τις κρατήσεις -εισφορές και τέλος τις αμοιβές των μηχανικών.

Έτσι για τις εισφορές-κρατήσεις (ΤΕΕ, ΦΕΜ, ΤΣΜΕΔΕ) της έγκρισης δόμησης πρέπει να υπολογίσω μόνο την προμελέτη των αρχιτεκτονικών (που περιέχει θεωρητικά το "Διάγραμμα Δόμησης" - σύμφωνα με τον υπάλληλο της πολεοδομίας - βέβαια σε μία αλλαγή χρήσης δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει το διάγραμμα δόμησης πριν την μελέτη...?).

Το πρόβλημα σε εμένα ξεκινά με το ότι τα έχω πληρώσει όλα από την αρχή σε ένα ενιαίο έντυπο. Το οποίο αν το υποβάλω με την έγκριση δόμησης δεν θα μπορώ (σύμφωνα με τον υπάλληλο της πολεοδομίας) να το συμψηφίσω στην άδεια δόμησης. Βέβαια το ΤΕΕ έχει τη γνώμη ότι δεν προσδιορίζεται στο νόμο (4030) αυτός ο μη συμψηφισμός, ούτε το ότι δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει κάτι εξ αρχής σε ένα ενιαίο έντυπο!!

Το θέμα θεωρητικά θα λύνονταν αν κατέθετα συνολικά την αίτηση της έγκρισης και της άδειας δόμησης μαζί ?

Αλλά και τότε πως θα διαχωρίζονταν οι εισφορές από τις αμοιβές?

Μου μοιάζει παράλογο το ότι στο μόνο συμπέρασμα που βγαίνω είναι να διπλοπληρώσω τις εισφορές, επείδή απλά τις πλήρωσα όλες μαζί από την αρχή!!

Κανένας καμιά ιδέα???

Πάντως μην πληρώσετε όλες τις αμοιβές από την αρχή, ειδικά σε ενιαίο έντυπο με το ΤΕΕ!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απλά θα πρέπει κατά την άδεια δόμησης να γίνει μνεία στο φύλλο ελέγχου στο πεδίο των φορολογικών ότι όλες οι εισφορές μηχανικού έχουν καταβληθεί κατά το στάδιο της έγκρισης δόμησης. Το έντυπο έγκρισης και άδειας είναι ενιαίο. Άρα στο έντυπο δεν θα υπάρχει θέμα, αφού θα φαίνεται το σχετικό ποσό και ο αριθμός διπλότυπου στη δεύτερη σελίδα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δηλαδη για να καταλαβω... κανω υπολογισμο των αμοιβων για το εργο που εχω αναλαβεει με την νομιμη,ας πουμε, αμοιβη... πληρωνω τις εισφορες (τεε,φεμ,τσμεδε,φορολογικα ιδιοκτητη) βασει των αμοιβων και προυπολογισμου και καταθετω φακελο για εγκριση δομησης..αφου παρω την εγκριση πληρωνω και την αμοιβη στν ετε και τελος...σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Οι αμοιβές - εισφορές - κρατήσεις πρέπει να αφορούν, τουλάχιστον, στις μελέτες που καταθέτεις. Κι έχεις δίκαιο σχετικά με την προμελέτη των αρχιτεκτονικών. Ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ κάνει λάθος (αν επιτρέπεται να λέμε ότι κάποιος κάνει λάθος) και το ΤΕΕ σου έδωσε την σωστή απάντηση.

Έχεις δικαίωμα να καταθέσεις αμοιβές - εισφορές - κρατήσεις, ακόμα και, για όλα. Κι αν προκύψουν αλλαγές να συμψηφίσεις τα ποσά. Δηλαδή, αν εσύ καταθέσεις και τις αμοιβές - εισφορές - κρατήσεις για την επίβλεψη, δεν θα σου δώσουν την άδεια δόμησης? Απλά δεν θα πάρεις σφραγίδα για ηλεκτροδότηση......

Link to comment
Share on other sites

Σε πολεοδομία επαρχίας, σήμερα μου ζήτησαν (έχουν και τοιχοκολλημένη σχετική ανακοίνωση) όλες τις εισφορές της άδειας, από αμοιβές μόνο τοπογραφικού και προμελέτης αρχιτεκτονικών (που σημαίνει 35% του συνόλου των αρχιτεκονικών), ΦΕΜ επί αυτών των αμοιβών μόνο και ιδιωτικό συμφωνητικό σε περίπτωση που η αμοιβή είναι χαμηλότερη της νόμιμης.

 

Βέβαια όλα αυτά είναι τα κατ' ελάχιστον απαιτούμενα....αν θέλουμε πληρώνουμε τα πάντα στην αρχή και αν υπάρξει αλλαγή συμψηφίζουμε...όπως και πριν δηλαδή...

Edited by archthanos
Link to comment
Share on other sites

Η απόδειξη κατάθεσης της αμοιβής στην τράπεζα δεν είναι αρκετή?

Ρωτάω για να το αποσαφηνίσω το θέμα (είμαι σε συζήτηση με τον μηχανικό της ΥΔΟΜ) γιατί η κατάθεση συμφωνητικού δεν προβλέπεται στον Ν. 4030-2011 και στην ΚΥΑ για την έντυπη υποβολή.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, όντως δεν αναφέρεται στον νόμο η κατάθεση του συμφωνητικού. Όμως η κατάθεση της αμοιβής στην τράπεζα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, και επιπλέον δεν προκύπτει από κάπου αλλού πέραν του συμφωνητικού ότι το ποσό που δηλώνεις ότι πήρες "στο χέρι" ή που κατατέθηκε είναι ολόκληρο το συμφωνηθέν ή μόνο τμήμα του συμφωνηθέντος. Οπότε μόνο με το συμφωνητικό μπορεί να ελεγθεί το ύψος του ΦΕΜ και εφόσον ο υπάλληλος των φορολογικών οφείλει να ελέγξει αν έχει κατατεθεί ορθά το ΦΕΜ αναγκαστικά πρέπει να ζητήσει το συμφωνητικο...

Edited by armenopoulos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, όντως δεν αναφέρεται στον νόμο η κατάθεση του συμφωνητικού. Όμως η κατάθεση της αμοιβής στην τράπεζα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, .................................

Νομίζω πως τελικά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό:

 

Απόφ 7533 ΦΕΚ 251 Β /2012

 

15) Ειδικό έντυπο προϋπολογισμού του έργου, και απο−

δεικτικά είσπραξης των πάσης φύσεως φόρων, τελών και

εισφορών, καθώς και τις αντίστοιχες αμοιβές μελέτης του

ή των Μηχανικών για τις υποβληθείσες μελέτες, σύμφωνα

με τις ισχύουσες διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.