Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

άρθρο 24-χαμηλά κτίρια


Recommended Posts

σε αντιπαραβολή με το αντίστοιχο άρθρο 14 του ΓΟΚ 85, δεν επισημαίνεται στο ΝΟΚ (σκοπίμως?) εαν προσαυξάνεται η κάλυψη κατα 10%, όπως παλιά, πράγμα που αντιλαμβάνομαι ότι παύει να ισχύει, καθώς και το ότι δεν μετράνε οι ημιυπαίθριοι (παρ.2 [...] και οι ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι). Άρα, συμπερασματικά, παύουν να ισχύουν τα πλεονεκτηματα των "χαμηλών κτιρίων", όπως εγώ αντιλαμβάνομαι διαβάζοντας το άρθρο (εκτός απο το μειωμένο Δ). Υπάρχει κάποιο σχόλιο γιαυτό? ή κάτι που μου έχει ξεφύγει στην ανάγνωση ή έγινε κάποια αναθεώρηση σε αυτό το κομμάτι?

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 24

Χαμηλά κτίρια

1. Χαμηλό κτίριο είναι αυτό του οποίου κύρια χρήση είναι η κατοικία και το οποίο έχει μέγιστο ύψος το πολύ 8,50 μ., μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης, από την οριστική στάθμη του εδάφους και έχει συνολική επιφάνεια που υπολογίζεται στο σ.δ. το πολύ 400 τ.μ.. Στο οικόπεδο είναι δυνατή η κατασκευή περισσότερων του ενός χαμηλών κτιρίων, με την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια όλων των κτιρίων που υπολογίζεται στο σ.δ. δεν υπερβαίνει τα 400 τ.μ..

2. Στη συνολική επιφάνεια, που προκύπτει από το συντελεστή δόμησης, για τα χαμηλά κτίρια δεν υπολογίζεται, εκτός από τα αναφερόμενα στο άρθρο 11, οι εξώστες και υπαίθριοι στεγασμένοι χώροι, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους.

3. Τα χαμηλά κτίρια τοποθετούνται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο, όταν δεν εφάπτονται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, η ελάχιστη απόσταση του κτιρίου από τα όρια είναι Δ=2,50 μ. και η κάλυψή τους δεν υπερβαίνει την επιτρεπόμενη κάλυψη της περιοχής. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται κάλυψη 120 τ.μ. το μέγιστο ποσοστό κάλυψης προσαυξάνεται έως τα 120 τ.μ. εφόσον η κάλυψη δεν υπερβαίνει το 70% του οικοπέδου και δεν ισχύουν διαφορετικές ειδικές διατάξεις στην περιοχή.

4. Πάνω από το μέγιστο ύψος των 8,50 μ. επιτρέπονται στέγες μεγίστου ύψους 1,50 μ., καθώς και οι λοιπές κατασκευές που αναφέρονται στο άρθρο 20.

5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή στις περιοχές που το επιτρεπόμενο ύψος είναι μικρότερο των 11 μ..

6. Κατά τα λοιπά η δόμηση των χαμηλών κτιρίων διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

 

Μπράβο σου που το πρόσεξες.

Προφανώς χάθηκαν στην μετάφραση από το προσχέδιο στο σχέδιο και στον νόμο.

Στο σχέδιο υπήρχε ορισμός "Στεγασμένος υπαίθριος χώρος" ο οποίος στον νόμο έγινε "Ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι". (απλά το 1/3 έγινε 35%)

Μάλλον στο άρθρο 24 ήθελαν να γράψουν "Ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι" αλλά έμεινε όπως στο σχέδιο. :) :cry:

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο και στους δύο ... ελπίζω το ΥΠΕΚΑ να κρατάει σημειώσεις ... όταν θελήσει να τα διορθώσει ... λέμε τώρα ...

Νίκη, για το θέμα της κάλυψης ... δεν υπάρχει το πλεονέκτημα με το 70% (60%+10%) ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

οπως εγω το αντιλαμβάνομαι (και το τονίζω αυτό, γιατί ο ΝΟΚ έχει τελείως υποκειμενικές και διφορούμενες ερμηνείες), δεν ισχύει πια ούτε η παραπάνω κάλυψη. Οπότε, το μόνο που σε ωθεί πια να θεωρήσεις στη μελέτη χαμηλό κτίριο, είναι το μειωμένο Δ (2,50μ.) και ότι δεν υπολογίζονται οι εξώστες και οι στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι(???)(που δεν καταλαβαίνω τι ορισμό έχουν)!!!! Συνεπώς, όταν θα μπει σε ισχύ σε λίγες μέρες ο ΝΟΚ οι διευκρηνίσεις -θέλω αν πιστεύω- θα είναι αλλεπάλληλες. Αλλά, εαν πάλι κα΄ποιος έχει αντιληφθεί κάτι παραπάνω απο μένα , ευπρόσδεκτο κάθε σχόλιο επί του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

για τον ορισμό "υπαίθριοι στεγασμένοι χώροι" του αρθ 24 ΝΟΚ έχει καταλήξει κανείς στην σημασία του - στην έννοια του?

πρόκειται για τους ημιυπαίθριους?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα.

 

Πρώτη φορά ασχολούμαι με χαμηλό κτίριο και θα ήθελα να ρωτήσω αν η φράση " τοποθετούνται ελεύθερα μέσα στο οικοπεδό" σημαίνει πως μπορούμε να κολλήσουμε σε πλαϊνό όριο ανεξάρτητα τι συμβαίνει στην όμορη ιδιοκτησία.

 

Σε πραγματικό παράδειγμα...στο όμορο οικόπεδο υπάρχει κτίριο με 16 μ. ύψος, σε απόσταση Δ απο το όριο του οικοπέδου και το οποίο έχει ανοίγματα προς το όριο αυτο.

 

Σύμφωνα με το άρθ. 14 παρ 1β) του νοκ " Όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το κοινό όριο που έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο."

 

Θεωρείτε πως μπορώ να κόλλησω στο όριο αυτό, λόγω ελεύθερης τοποθέτησης του χαμηλού κτιρίου ή πρεπει να αφήσω δ?

 

Κάθε βοήθεια ή πρόταση ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να κανω και λαθος αλλα θεωρω οτι η φραση οτι για τα χαμηλα κτιρια ισχυει η ελευθερη τοποθετηση μεχρι να βγει καποια διευκρινιση εχει μεγαλη ασαφεια.Για να ειμαι ειλικρινης οταν πρωτοδιαβασα την διαταξη θεωρησα οτι εχει ξεμεινει απο το copy paste απο τις διαταξεις του ΓΟΚ 85.Εγω στην θεση σου θα ακολουθουσα το αρθρο 14.Εφοσον μιλαμε για κοινο πλαγιο οριο αν το πρωην συστημα δομησης της περιοχης (πχ πανταχοθεν) επεβαλε πλαγιο ακαλυπτο τοτε εφοσον ο ομμορος εχει αφησει αποσταση απο το οριο θα πρεπει να αφησεις και εσυ.Αν ομως το πρωην συστημα της περιοχης δεν επεβαλε υποχρεωτικο ακαλυπτο (πχ συνεχες) δεν εισαι υποχρεωμενος να σεβαστεις τον ακαλυπτο που εχει αφησει ο ομμορος και μπορεις να κολησεις.Και μια προσωπικη παρατηρηση χωρις σε καμμια περιπτωση συναδελφε να εχει την εννοια της υποδειξης.Θεωρω οτι πια τα κινητρα των χαμηλων κτιριων εχουν χαθει για να ασχοληθει καποιος μαζι τους.Ασε που δημιουργειται δεσμευση για μελλοντικη τροποιποιηση.........

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απάντηση συνάδελφε. Το μόνο κίνητρο για να χρησιμοποιήσω χαμηλό κτίριο στη συγκεκριμένη περίπτωση ειναι να κολλησω στο πλαϊνό όριο του οικοπεδου που ειναι και απαίτηση του ιδιοκτήτη και δε βρίσκω αλλο τροπο για να γινει αυτο.

 

Θα κανω μια αναφορά για το θεμα στην τοπική υδομ και βλέπουμε...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ποιο ειναι το πλατος του οικοπεδου?Και ποιο ειναι το πρωην συστημα δομησης?Απο το αλλο πλαγιο οριο τι εχεις?

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Άργησα λίγο να απαντήσω...

 

Πρώην σύστημα πανταχόθεν ελεύθερο. Το οικόπεδό μας έχει πρόσωπο σε 3 οδούς και έχει διαστάσεις 95.00 x 18.50. Υπάρχουν υποχρεωτικά πρόκήπια, στην μία πλευρά των 18.50 προκήπιο 6μ, όπως στην πλευρά των 95μ. και στην άλλη πλευρά των 18.50 προκήπιο 4μ.

 

Στο όμορο οικόπεδο,στην πλευρά των 95.00 μ., υπάρχει κτίριο με 16 μ. ύψος, σε απόσταση > Δ απο το όριο του οικοπέδου και το οποίο έχει ανοίγματα προς το όριο αυτο. Επισυνάπτω και σκαρίφημα.

 

Μάλλον δε με βολεύει η διάταξη των χαμηλών κτιρίων για να κολλήσω στο όριο 2-3 και το πρώην σύστημα μου κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια αυτή.

 

Θεωρείται πως μπορώ να εφαρμόσω την παρ. ζ του αρθ 14 ΝΟΚ για τα γωνιακά και να κολλήσω στο όριο 2-3 αφήνοντας Δ από το υπάρχον?

 

Ευχαριστώ.

 

post-40172-0-98409300-1397733862_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.