Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

άρθρο 24-χαμηλά κτίρια


Recommended Posts

Dimitris καλά το θυμόμουνα , διαβάζοντας όλο το άρθρο προκύπτει ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον το πρώην σύστημα δόμησης της περιοχής, για την τοποθέτησή του κτιρίου μας.

Αυτό που μας ενδιαφέρει πλέον ένιαι ή ύπαρξη και ή θέση του νομίμου όμορου κτίσματος, που ενδέχεται να επηρεάσει την θέση του δικού μας , ανεξάρτητα όμως με το πρώην σύστημα.

 

Πχ με τον ΓΟΚ σε περιοχή πρώην πανταχόθεν ελευθέρου, σε περίπτωσή χτισμενου ομόρου οικοπέδου σε υποχρέωνε να αφησεις απόστασή Δ, τώρα μπορείς να κολλησεις.

Link to comment
Share on other sites

Ponireas διαβασε καλυτερα την 1ε του αρθρου 14 και θα δεις οτι εχω δικιο Μας ενδιαφερει οσο αναφορα το κοινο πλαγιο οριο το πρωην συστημα δομησης της περιοχης οταν υπαρχει ομμορο κτισμα
Γιατι αναφερεις την εκφραση ¨νομιμο ομμορο κτισμα¨?
Δεν νομιζω καπου ο νομος να μιλαει για νομιμο η οχι ομμορο.Εξαλλου αν θυμαμαι καλα υπαρχει και εγκυκλιος με τον ΓΟΚ που ελεγε οτι οσο αναφορα την τοποθετηση η νομιμοτητα του ομμορου δεν εξεταζεται

Με τον ΓΟΚ 85 υπηρχε υποχρεωση για Δ οταν ο ομμορος ηταν κτισμενος με οικοδομικους κανονισμους προγενεστερους του ΓΟΚ 85 οι οποιοι επεβαλλαν ακαλυπτους σε συγκεκριμενες θεσεις και θα επρεπε εμεις να σεβαστουμε αυτους τους ακαλυπτους αφηνοντας και εμεις ακαλυπτο διαστασης τουλαχιστον Δ.Αντιθετα αν ο ομμορος ηταν κτισμενος με τον ΓΟΚ 85 που μιλαγε για ελευθερη τοποθετηση δεν υπηρχε υποχρεωση για Δ.

Τι εννοεις οταν λες οτι τωρα με τον ΝΟΚ στο πρωην πανταχοθεν μπορω σε κοινο πλαγιο οριο να κολησω?
Ο μονος τροπος για να κολησω οταν υπαρχει ομμορος σε αποσταση μεγαλυτερη απο 1μ και με ανοιγματα ειναι να εχω οικοπεδο με μικρο πλατος και εφαρμοζοντας την εννιαμετρο (14.1στ) να απομενει ακαλυπτος μικροτερος απο 1μ οποτε ειτε παμε σε επαφη ειτε στο 1μ απο το οριο (ενοειτε για τα παραπανω οτι το ομμορο κτισμα δεν εμπιπτει στην 14.1δ)

CivilKald
Ο υπαλληλος της πολεοδομιας δεν στα ειπε καλα.Σε ενα χαμηλο κτιριο η επιφάνεια της κατοικίας πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από το 50% της συνολικής κατασκευαζόμενης επιφάνειας του κτιρίου.Εφοσον υπαρχει και επαγγελματικη χρηση στο κτιριο αυτη πρεπει να περιοριζεται σε ενα οροφο.
Η κατασκευή της κατοικίας πρέπει να προηγείται ή να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη κατασκευή του τμήματος του κτιρίου που έχει επαγγελματική χρήση.

σχετικες με το θεμα : εγκ 12/86 και 113/86

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Δημήτρη για την απάντηση. Μια διευκρίνση σχετικά με την Εγκύκλιο: "Η κατασκευή της κατοικίας πρέπει να προηγείται ή να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη κατασκευή του τμήματος του κτιρίου που έχει επαγγελματική χρήση". Δηλαδή, αν το (διώροφο) κτίριο που εξετάζω πληροί τις προϋποθέσεις "χαμηλού κτιρίου" κατά το άρθρο 14 του Νόμου, αλλά ο 2ος όροφος (κατοικία) κτίστηκε μεταγενέστερα του ισογείου καταστήματος, δεν υπάγεται στο άρθρο 14 τελικά; Δηλαδή η Εγκύκλιος υπερτερεί του Νόμου, από τον οποίον δε προκύπτει ερμηνευτικά τέτοια προϋπόθεση (χρονική διαδοχή κατασκευής κατοικίας-επαγγελματικής χρήσης);

 

Εφόσον το κτίριο που εξετάζω πληροί τις προϋποθέσεις "Χαμηλού Κτιρίου" , δικαιούμαι να τις επικαλεστώ σήμερα για έκδοση άδειας νομιμοποίσης ή αναθεώρηση άδειας, ενώ στις προηγούμενες άδειες που εκδόθηκαν για το εν λόγω ακίνητο δε γίνεται πουθενά χρήση του άρθρου 14;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, μια βοήθεια.

Έχει υπάρξει καμμία τροποποίηση όσον αφορά το ελεύθερο ύψος pilotis. Γιατί για να εκμεταλλευτούμε τις διατάξεις των χαμηλών κτιρίων (το Δ/δ περισσότερο και λιγότερο εξώστες ή ΗΧ), σε διώροφο επι pilotis, πρέπει το δάπεδο της pilotis να υποβιβασθεί από το φυσικό έδαφος.....

Link to comment
Share on other sites

Με την απαίτηση του άρθρου 11, η pilotis να κατασκευάζεται ως χώρος κύριας χρήσης (σε πλήρη αντίθεση με τους ορισμούς 95 και 96), έχουμε ελάχιστο ύψος 2,90-2,95 ... κοινώς επιβάλλεται υποβιβασμός.

Το +1 μ. της pilotis (που επανέκαμψε τελευταία) εφαρμόζεται στο ισχύον μέγιστο ύψος και όχι στο απαιτούμενο ύψος για χαρακτηρισμό ως χαμηλό κτήριο ...

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο έμεινε όπως στον ΓΟΚ, χωρίς να σκεφτούν πως άλλαξε το ελεύθερο ύψος για τους κύριους χώρους..........

Ευχαριστώ kan62.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

Το έτος 1989 σε οικόπεδο 495 μέτρων εκδόθηκε άδεια με τις ευεργετικές διατάξεις των χαμηλών κτιρίων, το 1993 επεκτάθηκε – τροποποιήθηκε η πολεοδομική μελέτη και το επιτρεπόμενο ύψος ορίστηκε σε 10,50 μέτρα.

Σύμφωνα με την υλοποίηση – άδεια δεν έχει εξαντληθεί η δόμηση (έχουν αναγερθεί μόνο 100 από τα 400 τ.μ.) αλλά έχει γίνει χρήση της ευεργετικής διάταξης σχετικά με την τοποθέτηση (ελάχιστη απόσταση του κτιρίου από τα όρια στα Δ = 2,50 μέτρα).

Σύμφωνα με την §5 του άρθρου 24 του Ν.Ο.Κ. ισχύει πως όλο το άρθρο (για τα χαμηλά κτίρια) ισχύει μόνο για την περίπτωση που το επιτρεπόμενο ύψος είναι μεγαλύτερο από 11 μέτρα.

Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Δεν μπορεί να γίνει καμία προσθήκη; Υπάρχει κάτι στις μεταβατικές διατάξεις που μου διαφεύγει; 

Ευχαριστώ. 

 

Μετά από έρευνα θα απαντήσω εγώ το ερώτημα παραθέτοντας τη Σχετική η Εγκ. 1/88 – Εγκ. 73625/13505/1/4.1.88: Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις της περιοχής για κατασκευή κτιρίου με ύψος μεγαλύτερο 11,00 μ., δεν έχει εφαρμογή το άρθ. 14 του ΓΟΚ/85. Επίσης κατά τη θεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου, η τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης με απόφαση Νομάρχη, όταν καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος μικρότερο των 11,00 μ. δεν ισχύουν τα κίνητρα του άρθ. 14. Η εγκύκλιος αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι 4.1.88. 

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

3. Τα χαμηλά κτίρια τοποθετούνται ελεύθερα μέσα στο
οικόπεδο, όταν δεν εφάπτονται με τα πίσω και πλάγια ό-
ρια του οικοπέδου, η ελάχιστη απόσταση του κτιρίου α-
πό τα όρια είναι Δ=2,50 μ. και η κάλυψή τους δεν υπερ-
βαίνει την επιτρεπόμενη κάλυψη της περιοχής. Στην πε-
ρίπτωση που δεν εξασφαλίζεται κάλυψη 120 τ.μ. το μέγι-
στο ποσοστό κάλυψης προσαυξάνεται έως τα 120 τ.μ. ε-
φόσον η κάλυψη δεν υπερβαίνει το 70% του οικοπέδου
και δεν ισχύουν διαφορετικές ειδικές διατάξεις στην πε-
ριοχή.

 

 

Τελικά με το θέμα της κάλυψης τι ισχύει , διότι χτες στην πολεοδομία θεώρησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αν σε μια περιοχή η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 40 %  .

 

Διαβάζοντας τον νόμο εδώ είδα ότι ορίζει σαφώς τι ισχύει για την επιτρεπόμενη κάλυψη της περιοχής και οι ειδικές διατάξεις είναι άλλες πέρα της κάλυψης . 

 

Αρα ισχύει το 70 και 120 τμ και εδώ. Αν και γενικά μου κάνουν θέμα για πάνω από το 60 % .

 

 

Ακόμα τι ισχύει με ανοιχτή και ασκεπή κλίμακα από το ισόγειο μέχρι τον α΄ όροφο . Μετράει στην κάλυψη ? Επηρεάζεται από το Δ ή από το πως είναι κτισμένο το όμορο ? 

Link to comment
Share on other sites

... χτες στην πολεοδομία θεώρησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αν σε μια περιοχή η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 40 %  .

....

Αν και γενικά μου κάνουν θέμα για πάνω από το 60 % .

Ο δεύτερος ισχυρισμός τους αποδεικνύει ότι δεν έχουν καταλάβει καν την έννοια του πρώτου ...

 

Αν δεν υπάρχει ειδική διάταξη για την κάλυψη (που σπάνια υπάρχει) τότε δεν έχεις πρόβλημα με το "έως 120 τμ" που αποτελεί και γενική διάταξη για τις εντός σχεδίου περιοχές (παρ.1α άρθρου 12) και πλέον η κάλυψη χαμηλού κτηρίου δεν έχει κάποια σχέση με το 60% ...

Θα έχεις πρόβλημα όμως αν υπάρχει ειδική διάταξη ή το 40% προέρχεται από το "πρώην πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης" (το πιθανότερο), γιατί θεωρείται "κατ' οικονομίαν ειδική διάταξη" και υπερισχύει του ΝΟΚ.

Το "πρώην πανταχόθεν" μπορεί να είχε επιβληθεί στην περιοχή :

μετά από προηγούμενο περιορισμό της κάλυψης με διάταγμα οπότε να ήταν όντως ειδική διάταξη προστασίας της περιοχής ή

με κανονιστική πράξη χωρίς πραγματική εξουσιοδότηση ή πρόθεση προστασίας που σήμερα τη λουζόμαστε "κατ' οικονομίαν" γιατί δε θέλουμε να ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου ...

Όμως, έχε υπόψη σου ότι, σε όλες τις περιπτώσεις του 40% του πανταχόθεν ελεύθερου και κατά ΓΟΚ85 πάντα υπερίσχυε το δικαίωμα οικίας 120 τμ.

 

Ανοικτή και ασκεπής σκάλα είναι λειτουργική κατασκευή του άρθρου 16, δεν προσμετράται στην κάλυψη (12.4.δ) και στη δόμηση (11.6.στ) και έχει τους περιορισμούς του άρθρου 16.1.Β.

Βέβαια, με Δ=2,5μ θα έχεις ένα προβληματάκι με το Δ/4 αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το λύσεις ...

Edited by kan62
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.