Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ καταστήματος με πατάρι


nik

Recommended Posts

Ακριβώς. Μόνο τη συνολική επιφάνεια και 0,1 [m3/h/m2] για φυσικό αερισμό και αερισμό από διείσδυση, καταχωρείς.

 

Ερώτηση: αν σε έναν μ.θ.χ. έχουμε τεχνητό αερισμό/εξαερισμό τι τιμή καταχωρούμε; Η ΤΟΤΕΕ δεν λέει κάτι γι' αυτό. Δεν πρόκειται για κάτι τραβηγμένο. Οι τιμές για κουφώματα με συνεχή αερισμό φυσικά και δεν ταιριάζουν στην περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 228
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο αερισμός των μθχ υπολογίζεται με βάση το ΕΛΟΤ EN ISO 13789 E2:2009 όπως λέει η ΤΟΤΕΕ1 στην παρ. 3.4.4.

Ούτε μηχανικοί αερισμοί ούτε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Καμία αντίρρηση, αλλά αν για τον υπολογισμό του Um του κτηρίου γίνεται χρήση του αναλυτικού υπολογισμού του συντελεστή bu, από το λογισμικό, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ψευδές καθώς για τον αριθμό εναλλαγών του αέρα του μ.θ.χ., nu, θα έχει κάνει χρήση μόνο των τιμών για φυσικό αερισμό και αερισμό λόγω διαφυγών.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα!

Πάλι μπερδεύτηκα με τα καταστήματα με πατάρι....

Σε ένα κατάστημα το οποίο επικοινωνεί με το πατάρι μέσω σκάλας στο οποίο πατάρι είναι οι τουαλέτες του καταστήματος για το πιστοποιητικό θεωρούμε θερμαινόμενο χώρο και τα τ.μ. του παταριού και άρα μια θερμική ζώνη με τα συνολικά τ.μ. του καταστήματος?? Αυτό που με μπερδεύει είναι ότ το πατάρι αφού έχει βοηθητική χρήση δεν έχει απαιτήσεις σε θέρμανση και φωτισμό! Οπότε στην ουσία αν το πατάρι είναι όσο και το κατάστημα διπλασιάζονται οι ενεργειακές ανάγκες του καταστήματος. Και επίσης πάντα όταν ένα κατάστημα έχει πατάρι δεν χρησιμοποιείται από το κατάστημα ?? δηλ. αν υπάρχει μια εσωτερική πόρτα προς το πατάρι σημαίνει ότι είναι ενεργειακα σε αυτή την περίπτωση ανεξάρτητο???

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα κατάστημα το οποίο επικοινωνεί με το πατάρι μέσω σκάλας στο οποίο πατάρι είναι οι τουαλέτες του καταστήματος για το πιστοποιητικό θεωρούμε θερμαινόμενο χώρο και τα τ.μ. του παταριού και άρα μια θερμική ζώνη με τα συνολικά τ.μ. του καταστήματος?? Στη θέση σου, θα επέλεγα 2 ζώνες, μια ΘΖ το χώρο του ισογείου ως κύρια χρήση και μια ζώνη Διάδρομοι και βοηθητικοί χώροι το πατάρι. Αυτό που με μπερδεύει είναι ότ το πατάρι αφού έχει βοηθητική χρήση δεν έχει απαιτήσεις σε θέρμανση και ψύξη, έχει όμως σε φωτισμό! (200lm/m2) Οπότε στην ουσία αν το πατάρι είναι όσο και το κατάστημα διπλασιάζονται οι ενεργειακές ανάγκες του καταστήματος. Εξαρτάται απο την χρήση του παταριού, αν είναι εκμεταλεύσιμος χώρος το πατάρι (όπως και το ισόγειο) τότε ναι αυξάνονταιοι ενεργειακές ανάγκες του καταστήματος, αν είναι όπως στη περίπτωση σου, τότε προκύπτουν μικρότερες ενεργειαές απαιτήσεις για το κατάστημα.  Και επίσης πάντα όταν ένα κατάστημα έχει πατάρι δεν χρησιμοποιείται από το κατάστημα ?? δηλ. αν υπάρχει μια εσωτερική πόρτα προς το πατάρι σημαίνει ότι είναι ενεργειακα σε αυτή την περίπτωση ανεξάρτητο???

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Αυτό που λες για δυο θερμικές ζώνες δεν το έχω κάνει ποτέ. Ή θεωρούσα και τα τ.μ. μέτρα του παταριού σαν θερμαινόμενη επιφάνεια μαζί με τα τ.μ. του καταστήματος ή θεωρούσα το πατάρι μ.θ.χ. αν διαχωριζόταν κάπως με το υπόλοιπο κατάστημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kαλησπέρα,

Μια απορία προς επιβεβαίωση παρακαλώ!

Έχω μια περίπτωση ισόγειου καταστήματος 40 μ2 με πατάρι 15μ2. Το πατάρι δεν είναι βατό από πουθενά καθότι ο ενοικιαστής το έχει κλείσει τελείως (είχε μια τρύπα που έκλεισε με γυψοδανίδα και μεταλλική σκάλα που αφαιρέθηκε αφού δεν του χρειαζόταν) και έχει δημιουργήσει ενιαία ψευδοροφή με γυψοσανίδα σε συνέχεια του δαπέδου του παταριού.

Μπαίνοντας δηλαδή στο μαγαζί φαίνεται μια ενιαία ψευδοροφή σε ύψος 3,00μ από το δάπεδο του καταστήματος.

Πάνω από την ψευδοροφή έχει άλλο 1,50μ μέχρι την πλάκα δαπέδου του Α ορόφου. Ο Α ορόφος είναι κατοικία δηλ θ.χ.

 

Ως ύψος παίρνω 3,00 + 1,50 = 4,50μ και εμβαδό 40μ2 και μία θερμική ζώνη 

Link to comment
Share on other sites

Το πατάρι θεωρείται μθχ και θα το μελετήσεις

Οι επιφάνειές του (πλην αυτών σε επαφή με εξωτ. αέρα) είναι αδιαβατικές

Συνεπώς, ως ύψος θ.ζ. λαμβάνεις αυτό του καταστήματος (από κάτω παρειά σκυροδέματος δαπέδου έως άνω παρειά ψευδοροφής)

 

και

βάλε ειδικότητα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 10/7/2017 at 8:01 ΠΜ, tetris said:

Το πατάρι θεωρείται μθχ και θα το μελετήσεις

Οι επιφάνειές του (πλην αυτών σε επαφή με εξωτ. αέρα) είναι αδιαβατικές

Συνεπώς, ως ύψος θ.ζ. λαμβάνεις αυτό του καταστήματος (από κάτω παρειά σκυροδέματος δαπέδου έως άνω παρειά ψευδοροφής)

 

και

βάλε ειδικότητα

Σύμφωνα όμως με την ΤΟΤΕΕ, δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης. Με βάση το παραπάνω δεν πρέπει το πατάρι να λειφθεί ως μέρος  της θερμικής ζώνης; (δηλ. όχι ΜΘΧ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

στο εικονιζόμενο κατάστημα υπάρχει πατάρι το δάπεδο του οποίου είναι ξύλινο στηριζόμενο σε μεταλλική κατασκευή. Το κάτω μέρος του δαπέδου του παταριού είναι με γυψοσανίδα. Οι 3 από τους 4 τοίχους του χώρου του παταριού είναι κοινοί με του καταστήματος ενώ ο 4ος που διαχωρίζει κατάστημα και πατάρι με γυψοσανίδα. Το ύψος του καταστήματος είναι 4.0μ (πάνω μέρος δαπέδου-κάτω μέρος ταβανιού) εκεί που δεν υπάρχει πατάρι ενώ το ύψος του καταστήματος κάτω από το πατάρι είναι 2.05μ. Πάχος δαπέδου παταριού περίπου 0,1μ. Το πατάρι χρησιμοποιείται σαν αποθήκη για στοκ εμπόρευμα, καθαριστικά κ.λπ. και από Συστήματα δεν έχει τίποτα παρά 1 φωτιστικό.

  1. Θεωρείται πως είναι 1 ενιαίος θερμαινόμενος όγκος ίσος με (εμβαδόν κάτοψης)*(ενιαίο ύψος) δλδ αγνοούμε το πατάρι σαν να μην υπάρχει, ή
  2. Θεωρείται το πατάρι σαν ΜΘΧ, περιγράφεται κανονικά και σαν θερμαινόμενος όγκος παίρνεται (εμβαδόν χωρίς πατάρι)*(ύψος χωρίς πατάρι) + (εμβαδόν κάτω από πατάρι)*(ύψος κάτω από πατάρι)

Κλείνω προς το 1 καθώς πατάρι και κατάστημα διαχωρίζονται από γυψοσανίδα.

skarifima.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.