Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια ενίσχυσης Φ.Ο. σε κτήριο προ του 1955;


Annaka

Recommended Posts

Γεια σας .

Εχω ένα κτίριο εντός οικισμού ,υφιστάμενο προ '55, 10 μέτρα από αξονα β' εθνικού δρόμου .Θέλω να κάνουμε εργασίες ενίσχυσης ,(μπετό -γκαναιτ...)

Η πολεοδομία δεν γνωρίζει και μαλλον δεν θέλει να ασχοληθεί...μου λέει οτι δεν μπορεί να μου δ'ωσει οικοδομική (λόγω της μικρής απόστασης , 10 μ. )και οτι στο κτίριο γίνονται εργάσίες μόνο για λόγους χρήσης και υγιεινής....(Ποιές είναι αυτές ?...τα μπετα δηλ. δεν είναι?)

 

Τι γίνεται με τις εργασίες ενίσχυσης σε νομίμως υφιστάμενα?

 

Βρήκα αυτό ....

 

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Αποφ-86845/302/99 [ΙΣΧΥΕΙ από 16-10-99]

'Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Αρθ-26 του Ν-1577/85 "Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός" (ΦΕΚ-210/Α/85).

2. Τις διατάξεις του Αρθ-29Α του Ν-1558/85 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Οργανα" (ΦΕΚ-137/Α/85) όπως αυτό προστέθηκε με το Αρθ-27 του Ν-2081/92 (ΦΕΚ-154/Α/92) και τροποποιήθηκε με το Αρθ-1 παρ.2α του Ν-2469/97 (ΦΕΚ-38/Α/97).

3. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

 

Αποφασίζουμε:

 

1. Στα υπάρχοντα κτίρια όταν από το στατικό αντισεισμικό έλεγχο προκύπτει ότι η φέρουσα κατασκευή δεν περιλαμβάνει με την απαιτούμενη ασφάλεια τα φορτία των ορόφων που υπάρχουν ή αυτών που πρόκειται να προστεθούν, επιτρέπεται η ενίσχυση αυτής με οποιαδήποτε τεχνικά πρόσφορη επέμβαση στα υπάρχοντα φέροντα στοιχεία ή και με την προσθήκη νέων στοιχείων ενίσχυσης (τοιχώματα, υποστυλώματα, δοκοί, πλάκες κλπ).

Τα στοιχεία ενίσχυσης (οριζόντια και κατακόρυφα) είναι δυνατόν να κατασκευάζονται και έξω από το περίγραμμα της κάτοψης με τους παρακάτω περιορισμούς:

 

α) Δεν επιτρέπεται να εξέχουν από τις υποχρεωτικές γραμμές δόμησης (οικοδομικές, πλάγιες και οπίσθιες υποχρεωτικές γραμμές δόμησης) περισσότερο από εικοσιπέντε εκατοστά (0,25) του μέτρου. Με την επιφύλαξη της παρ.2 της παρούσας απόφασης, εάν η οικοδομική γραμμή συμπίπτει με την ρυμοτομική τα κατακόρυφα στοιχεία δεν επιτρέπεται να εξέχουν απ' αυτήν. Μόνο τα οριζόντια φέροντα στοιχεία επιτρέπονται να εξέχουν μέχρι εικοσιπέντε εκατοστά (0,25) του μέτρου από τη ρυμοτομική γραμμή με την πορϋπόθεση ότι το κατώτερο σημείο τους είναι τουλάχιστον δύο μέτρα και ογδόντα εκατοστά (2,80) του μέτρου ψηλότερα από το πεζοδρόμιο.

 

β) Τα στοιχεία ενίσχυσης δεν επιτρέπεται να μειώνουν τις ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις των ανοιγμάτων για το φωτισμό και αερισμό των χώρων των κτιρίων.

 

γ) Εάν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, ο συντελεστής κατ' όγκον εκμετάλλευσης και η επιτρεπόμενη κάλυψη, τότε τα στοιχεία ενίσχυσης κατασκευάζονται καθ' υπέρβαση αυτών, διαφορετικά συμπεριλαμβάνονται σ' αυτούς.

 

δ) Στα κτίρια στα οποία για την έκδοση οικοδομικής άδειας προβλέπεται έγκριση από την οικεία ΕΠΑΕ οι οικοδομικές άδειες και για την ενίσχυση του φέροντα οργανισμού εκδίδονται μετά από την έγκριση της ΕΠΑΕ.

 

2. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται να ενισχύεται η φέρουσα κατασκευή των υφισταμένων κτιρίων με φέροντα κατακόρυφα και οριζόντα στοιχεία τα οποία είναι δυνατόν να προεξέχουν μέχρι και είκοσι πέντε εκατοστά του μέτρου (0,25 μ) έξω από την οικοδομική γραμμή και όταν αυτή συμπίπτει με τη ρυμοτομική γραμμή σε κτίρια που έχουν πληγεί από σεισμούς και βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές που καθορίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις όπως οι Ν-867/79, Ν-1190/81 κα.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας απόφασης.

 

3. Η παρούσα αντικαθιστά τις προγενέστερες συναφείς αποφάσεις: Αποφ-75589/11-11-86, Αποφ-56088/8688/27-7-88 και Αποφ-6551/1111/28-2-97 και η ισχύς της αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Link to comment
Share on other sites

το λέω αυτό διότι εφόσον γνωρίζεις ακριβώς του λόγους που δεν σου επιτρέπουν να επέμβεις στο κτίριο θα μπορείς να αποφασίσεις και με πιο τρόπο θα προβείς στις ενέργειές σου.

Link to comment
Share on other sites

...Μα στην πολεοδομία μου λένε οτι

.....Χρειάζομαι οικ. άδεια για αυτές τις εργασιες σε κτίριο νομίμως υφιστάμενο του '55 ,αλλά δεν μπορει να βγεί άδεια επειδή τώρα είναι σε μικρότερη απόσταση από τα 15 μέτρα β εθνικής οδού .

 

Αφού είναι <<νομίμως υφιστάμενο κτίριο>>γιατι χρειάζεται ...νεα άδεια για εργασίες ενίσχυσης? Η βεβαίωση ως νομίμως υφιστάμενο, δεν είναι ...σαν να είχε βγάλει άδεια νόμιμη ???

 

Δεν θα κάνω επέκταση -προέκταση , ούτε θα το γρεμίσω και θα ξανακτίσω καινούριο... δεν καταλαβαίνω!

 

Πώς αλλιώς να το παω?

Link to comment
Share on other sites

Τις εργασίες ενίσχυσης που θέλεις να κάνεις είναι αυτονόητο ότι έχεις το δικαίωμα να τις κάνεις για την αύξηση της αντοχής του κτιρίου.

Το ότι είναι νομίμως υφιστάμενο σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερσή του. Αυτό που δεν σημαίνει είναι ότι μπορείς να κάνεις εργασίες χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Για να προβείς σε οποιαδήποτε μορφής εργασίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Είτε αυτή είναι μικρής κλίμακας είτε όχι.

Το θέμα πιστεύω είναι όχι αν απαιτείται η έκδοση μιας τέτοιας αδείας αλλά γιατί δεν σου το επιτρέπουν αυτό!

Το λέω αυτό γιατί αναφέρεις ότι σου λένε ότι βρίσκεσαι κοντά στον άξονα του δρόμου.

Εκτός και αν κάτι δεν έχω καταλάβει σωστά.

Link to comment
Share on other sites

καταρχάς βρες αν υπάρχει νομοθεσία παλαιότερη για αποστάσεις από εθνικά δίκτυα

 

να σχολιάσω οτι η απάντηση της Πολεοδομίας είναι παράλογη εφόσον είναι προ 55 άρα νομίμως υφιστάμενο

Προιστάμενος δεν υπάρχει;;;

 

διάβασε λίγο για τα επικίνδυνα κτίρια μήπως σε βολέυει αλλά με επιφύλαξη γιατί δεν είμαι ειδική και δεν έχω ασχοληθεί

http://www.michanikos.gr/fpost15167.html

http://www.michanikos.gr/ftopic2032.html

http://www.michanikos.gr/fpost9086.html

Link to comment
Share on other sites

...ευχαριστώ για τις απαντήσεις ...

 

 

kvasil καλά κατάλαβες ως τώρα, ...συν οτι το κτίριο είναι 10 μέτρα από β' εθνικό δρόμο .Και για να βγάλεις οικοδομική άδεια θέλουν 15 μέτρα ....μου λέει ο προϊστάμενος! της πολ/μίας.

 

Δηλαδη ...το αφήνω να γκρεμιιστεί?...

 

myri ...

Αν το παω με την διαδικασία των επικινδύνων κτιρίων ....κάτι μου λέει οτι θα μπλέξω....χειρότερα...

 

....Γιατι κάτι μου λέεει οτι θέλουν να διαπλατίνουν τον δρόμο(έτσι είχε ακουστεί πέρσι) στην περιοχή αυτή,...και ό,τι τους είναι ...εμπόδιοθέλουν ...να το βγάλουν από την μέση!...

Link to comment
Share on other sites

Να τους ζητήσεις να σου τα πουν όλα αυτά γραπτώς αναφέροντας και την νομοθεσία στην οποία στηρίζονται. Άλλο τι λένε προφορικά και άλλο να το πουν και γραπτώς, πίστεψέ με σε αυτό!

 

Θα κάνεις μια ωραία αίτηση στην οποία θα αναφέρεις σύντομα και τεκμηριωμένα τη υπόθεση (περί νομίμως υφιστάμενου κλπ) και θα ζητάς να σου πουν, επειδή έχεις έννομο συμφέρον, γιατί δεν επιτρέπουν την έκδοση άδειας. Θα λες επίσης οτι σε περίπτωση "παρανόησης" τους παρακαλείς να σε ενημερώσουν ώστε να ξεκινήσεις όλες τις διαδικασίες της άδειας (δώσε τους δηλαδή και ένα παραθυράκι μπας και βγάλεις άκρη). Θα πρωτοκολλήσεις την αίτηση, θα πάρεις αντίγραφο (στο οποίο να φαίνεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου - υποχρεούνται να σου δώσουν) και θα γράψεις πάνω και "Κοινοποίηση προς:.....". Στο "προς" βάλε κάτι που να τους θορυβήσει λιγάκι. ΥΠΕΧΩΔΕ, Εισαγγελία κλπ (ακούγεται τραβηγμένο αλλά είναι εφαρμοσμένο με επιτυχία δις).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.