Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20 Ιουνίου 1978 – Κατάρρευση 8όροφης οικοδομής


 
Earl

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

 

Το παρόν θέμα έχει σαν στόχο την συλλογή χρήσιμων πληροφοριών από συναδέλφους που έζησαν τον σεισμό του 1978, αναφορικά με τα αίτια της κατάρρευσης της πολυκατοικίας που βρίσκονταν στην Πλατεία Ιπποδρομίου (σημερινό Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης), μιας και έπειτα από πολύ ψάξιμο και κόπο δεν κατάφερα να βρω παραπάνω πληροφορίες για το περιστατικό. Ακόμα και σε αναζήτησή μου στην βιβλιοθήκη του ΤΕΕ δεν βρήκα κάτι.

 

 

Μερικές σύντομες πληροφορίες:

 

«Τριάντα τρία έτη συμπληρώνονται σήμερα από τον μεγάλο σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 που έπληξε την Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες αστέγους.

 

Ο σεισμός, ο οποίος χτύπησε την Θεσσαλονίκη στις 20.30, είχε επίκεντρο 20 χλμ ανατολικά της πόλης, μεταξύ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, στο χωριό Στίβος. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 10 δευτερόλεπτα, το μέγεθος του 6,5 ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, περίπου οκτώ έως δέκα χλμ. Είχε προηγηθεί μία σειρά προσεισμών με πιο ισχυρό εκείνον της 23ης Μαϊου, μεγέθους 5,3 ρίχτερ.

 

Ο σεισμός δημιούργησε πλήρη πανικό στην πόλη. Επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, οι επικοινωνίες είχαν «πέσει», ενημέρωση δεν υπήρχε, ενώ οι φήμες μετασεισμών και καταρρεύσεων είχαν δημιουργήσει πλήρη αναστάτωση. Η Πολιτεία είχε ηττηθεί, αφού ο «Ξενοκράτης» ήταν ανύπαρκτος (κλασσικά, δεν πάνε να έχουν περάσει 34 χρόνια…).

 

Ο σεισμός προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση μιας οκταώροφης οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου (στην οποία ο ιδιοκτήτης του ισόγειου ζαχαροπλαστείου "Νίκος" είχε -αυθαίρετα και εγκληματικά- αφαιρέσει κολώνα-υποστήλιο από το υπόγειο γιατί "δεν χωρούσαν τα μηχανήματα"...). Μαζί της γκρεμίστηκε και η ψευδαίσθηση του έως τότε "άτρωτου" μπετόν.»

post-4539-0-62088900-1340289545_thumb.jpg

post-4539-0-28878400-1340289556_thumb.jpg

post-4539-0-80802300-1340289602_thumb.jpg

post-4539-0-31003900-1340289667_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θές να αρχίσουμε ιστορίες τώρα ? Μετά από 3 χρόνια χτύπησε και την Αθήνα στα 6,7 ρίχτερ .

 

Πανικός . Ο κόσμος εγκατέλειψε την πόλη ,αν και οι ζημιές δεν ήταν τόσο σοβαρές συνολικά . Βέβαια η συγκεκριμένη πολυκατοικία είχε τα πολλά θύματα .

Link to comment
Share on other sites

δεν θυμάμε τον τίτλο αλλα το ΑΠΘ είχε κάνει ενα καταπληκτικό βιβλίο/λευκωμα ψάξε και κάπου θα το πετύχεις.

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσουν οι ιστορίες. Όμως το θέμα έχει συγκεκριμένο ερώτημα. Αν γνωρίζει κάποιος παλιός συνάδελφος να μας διαφωτίσει ως προς τα αίτια της κατάρρευσης, ή αν έχει εκδοθεί κάποιο πόρισμα. Απλά πράγματα συνάδελφε BAS.

 

Το βιβλιαράκι του ΑΠΘ για τον σεισμό της Θεσσαλονίκης. 30 χρόνια από τον σεισμό της Θεσσαλονίκης, Μνήμες και Προοπτικές: link => http://www.eng.auth....0805seismos.pdf

 

Βρήκα και αυτό:

 

Γ. Πενέλης, Σωτ. Κούβελας, Ιωαν. Κώστογλου:

«Τα αίτια κατάρρευσης της οκταώροφης οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου», Έκθεση πραγματογνωμοσύνης, 1978

 

Που θα το βρούμε είναι το θέμα!

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το τμήμα σιδηροπαγούς σκυροδέματος της πολυτεχνικής του ΑΠΘ έκανε μία εκτεταμένη έρευνα για τις βλάβες και την σεισμική τρωτότητα εν γένει. Πολλές οι ανακοινώσεις, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '90. Κάτι συγκεκριμένο για την "οικοδομή του Νίκου" δεν υπάρχει.

 

Η οικοδομή ήταν παλιά, χτισμένη με το διάταγμα της Θεσσαλονίκης, και είχε την κλασσική πεταλοειδή κάτοψη της εποχής. Εκεί αποδίδεται και η κατάρρευση, στην μη κανονικότητα σε κάτοψη, και στην κακή -για τα σημερινά δεδομένα- μόρφωση του φορέα. Συν το ότι στο ισόγειο ήταν κατάστημα, άρα μαλακός όροφος, συν το ότι η οικοδομή ήταν δισγωνιαία.

 

Αυτά εν συντομία.

 

Φυσικά ο θρύλος θέλει να έχουν γίνει κι άλλα πράγματα, χάριν ενός μηχανήματος ζαχαροπλαστικής που έπρεπε να χωρέσει στο υπόγειο... Το ιπποδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίθει από θρύλους...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά ο θρύλος θέλει να έχουν γίνει κι άλλα πράγματα, χάριν ενός μηχανήματος ζαχαροπλαστικής που έπρεπε να χωρέσει στο υπόγειο... Το ιπποδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίθει από θρύλους...

 

Ευχαριστώ για την απάντηση Αλέξη! Ως προς το τελευταίο έχω βρει διάφορα με περίεργους "θρύλους" και ιστορίες που "συνδέονται" από ηλικιωμένους κυρίως με την κατάρρευση της οικοδομής, αλλά δεν νομίζω να αρμόζει στο θέμα να ανεβάσω λινκ!! :mrgreen:

 

Να σημειώσω ότι την συγκεκριμένη ιστορία για την αφαίρεση του υποστυλώματος τη βρήκα στο διαδίκτυο σε διάφορα blogs. Την έκθεση πραγματογνωμοσύνης πάντως θα ήθελα πολύ να την διαβάσω για να μου φύγει η περιέργεια..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γ. Πενέλης, Σωτ. Κούβελας, Ιωαν. Κώστογλου: «Τα αίτια κατάρρευσης της οκταώροφης οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου», Έκθεση πραγματογνωμοσύνης, 1978

 

Ενδεχομένως να υπάρχει στην βιβλιοθήκη του ΤΕΕ-ΤΚΜ.

 

Μερικά επετειακά και χαριτωμένα έχει εδώ.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όχι βέβαια. Αφορά ισόγειο κατάστημα στην Βασ. Όλγας,ίσως μπουγατσάδικο για τους θεσσαλονικιούς συναδέλφους :???:

Έγινε διάσημο λόγω της συχνής παρουσίας του στα μετέπειτα αντισεισμικά σεμινάρια.

Για μας τους παλαιότερους μηχανικούς,ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ήταν μιά έκπληξη ως προς την ένταση,τις βλάβες και την αφύπνηση από την πεπατημένη.Δεν βράδυνε και ο σεισμός των Αλκυονίδων που μας έβαλε για τα καλά στον χορό της αναθεώρησης πολλών μέχρι τότε βεβαιοτήτων.

Αυτά για την ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.