Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παθητική πυροπροστασία ή όχι σε αλλαγή χρήσης καταστήματος


nikosr6

Recommended Posts

Γειά σε όλους και όλες.

Για έκδοση άδειας "αλλαγής χρήσης ισογείου καταστήματος σε εστιατόριο" κατασκευασμένου με άδεια του 1988 χρειάζεται μελέτη παθητικής πυροπροστασίας ή οχι???

Ευχαριστώ

 

Παρατήρηση: Μην ανοίγεται το ίδιο θέμα σε περισσότερες της μιας θεματικές κατηγορίες.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που η αίτηση της υπάρχουσας οικοδομικης άδειας του καταστήματος έχει ημερομηνία πρίν την έναρξη της ισχύος του κανονισμού πυροπροστασίας ΠΔ 71/15-2-1988 τοτε χρειάζεσαι .Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ήδη στο φάκελο της οικοδομικής αδείας να υπάρχει η μελέτη της παθητικής για το κατάστημα .Αν η μελέτη στην οικοδομική άδεια έχει γίνει με το άρθρο 9 (καταστήματα) και επειδή κάνεις αλλάγη χρήσης σε Αρθρο 10 (χωροι συνάθροισης κοινού ) θα χρειαστεί και εδώ να κάνεις παθητική .

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν χρειάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Για χώρους συνάθροισης κοινού χρειάζεται ενεργητική πυροπροστασία!

 

Και όταν λαμβάνει χώρα αλλαγή χρήσης πρέπει να ξαναγίνει η μελέτη (άλλα ισχύουν για τα εμπορικά καταστήματα άλλα για τα εστιατόρια). Νομοθεσία και υποδείγματα υπάρχουν πλήρως στο http://www.fireservise.gr . Καλό να διαβαστούν όλα τα υποδείγματα - βαρέθηκαν φαίνεται να τα συμπληρώσουν όλα και πέταξαν λίγα στοιχεία στο ένα λίγα στο άλλο...σε δουλειά να βρισκόμαστε.

 

Α, και για καφέ - εστιατόρια η Όδευση Διαφυγής < 25.00 μ

 

υ.γ. Θα απαντήσω μόνο σε αυτό το ποστ γιατί το άλλο είναι και σε λάθος κατηγορία και διπλοποσταρισμένο (παράκληση δηλαδή να σβηστεί και να μην επαναληφθεί :) )

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα!

 

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την εξής περίπτωση :

Υπάρχει κτίσμα νομίμως υφιστάμενο (προ του 1955) που λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί ως εμπορικό κατάστημα, και πρόκειται να αλλάξει χρήση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αποτελείται από ισόγειο και όροφο (από 40 τμ περίπου), στον οποίο η πρόσβαση γίνεται με εσωτερική σκάλα πλάτους μόλις 75 εκ. και με σχετικά απότομη κλίση (ο όροφος δεν ελέγχθηκε ποτέ για την χρήση του, υποθέτω ότι θα χαρακτηριζόταν ως "βοηθητικός" του καταστήματος)

 

Προκειμένου να αλλάξει χρήση, θα αντιμετωπιστεί ως "νέο κτίσμα", και άρα η σκάλα θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας (Π.Δ. 71/1988) - αλλά και του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ελάχιστο πλάτος 90 εκ. - Τύπος ΙΙ), ή λόγω του χρόνου κατασκευής του έχουν εφαρμογή παλαιότερες, πιο "ελαστικές" διατάξεις;

 

Αν λειτουργούσε πάντα ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είχε άλλη αντιμετώπιση; (με ενδιαφέρει για την περίπτωση που ο ενοικιαστής αναζητήσει άλλο χώρο - στην περιοχή υπάρχουν κυρίως παλιά κτίσματα)

 

θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις παραπομπές σε σχετικές διατάξεις, γιατί τα Άρθρα 23 και 24 του Π.Δ. 71/88 δεν με βοηθάνε πολύ σχετικά με τα υφιστάμενα κτίρια - πλην των ξενοδοχείων...

 

Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 years later...

Τα κηρυγμένα διατηρητέα κάνουν αλλαγή χρήσης ως έχουν, απλώς περνάς συμβούλιο είτε του ΥΠΕΚΑ ή του Πολιτισμού αναλόγος από που είναι κηρυγμένο.

Link to comment
Share on other sites

Στην αλλαγή χρήσης το εξετάζεις σαν υφισταμενο κτίσμα.

Για το κλιμακοστασιο ζητας στην μελέτη ενεργητικής απόκλιση, και η σχετική επιτροπή της ΠΥ θα αποφασίσει αν θα δώσει την απόκλιση ή πρέπει να πας να τηρήσεις την νομοθεσία. Για απότομη κλίση όμως και πλατος 75εκ, δεν νομιζω να δωθεί σχετική απόκλιση (μονο ίσως αν το δηλωσεις βοηθ.χώρο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.