Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ύψος κτιρίου και ΝΟΚ


Recommended Posts

Συνάδελφοι για οικόπεδο με σ.δ. 0.60 και επιτρεπόμενο ύψος με τις ισχύουσες προ ΝΟΚ διατάξεις 8.00μ+ στέγη, ποιο είναι το νέο επιτρεπόμενο ύψος? 14.00μ αφού ο σ.δ είναι στην κατηγορία μεταξύ 0.40-0.80 ή θα πρέπει να υπολογισθεί αναλογικά...δηλαδή στο μέσο του 10.75 & 14.00... 12.375μ?

 

Επίσης, έχει μάθει κανείς τι συμβαίνει με τις απολήξεις των κλιμ/σιων? Μετράνε στο μέγιστο ύψος? Ο ΝΟΚ αναφέρει ότι δεν μετράνε στις περιπτώσεις των φυτεμένων δωμάτων μόνο αν δεν κάνω λάθος.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πήρε 1 μήνα εφαρμογής για να καταργήσουν τα μεγαλύτερα μεγέθη ( αυτονόητο ; ) :

http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

 

Άντε να δούμε ( πρόβλεψη ; ) πόσο χρόνο θα πάρει για τα κατά κανόνα μικρότερα μεγέθη ...

Κατά περίπτωση πάντα ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε προμελέτη νέας οικοδομής έχω απηυδήσει με τον ΝΟΚ.

 

Πλέον απαιτείται ελεύθερο ύψος 2,65. Με τα δάπεδα και τον σοβά του ταβανιού πας στο 2,75 καθαρό ύψος από μπετό σε μπετό. 

 

Επίσης καταργήθηκε και το +1,00μ. για πυλωτές !! 

 

Άρα σε περιοχές με περιορισμό ύψους π.χ. γύρω στα 15 - 16 μ. χάνεις όχι μόνο έναν όροφο αλλά και την πυλωτή. Άλλα ντι άλλων δηλαδή....

 

Προβλέπεται άραγε κάτι καινούριο για τα ύψη στον ΝΟΚ ? Τουλάχιστον να επαναφέρουν το +1,00μ. για πυλωτή ?

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις το φωνάζω ήδη εδώ και καιρό ως πρόβλημα του άρθρου 1.5.β του ΝΟΚ ...

 

Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κανονισμός που προσαυξάνει την απαίτηση ύψους κατά 2.65/2.40= 10,5% ανά όροφο, σε περιοχές που έχουν περιορισμό ύψους που καθιερώθηκε με  χαμηλότερο απαιτούμενο κανονιστικά ελεύθερο ύψος. Υπάρχει και το ΣτΕ ...

Από πέρυσι έχω κάνει έγγραφα σε όλη την ιεραρχία. Μετά από αρκετή σιωπή όλων, Καρατσώλης έφα : δε μπορούμε να ανοίξουμε τους ασκούς τους Αιόλου ...

Επομένως καλώς ήρθες στο club του άρθρου 1.5.β ... οι πόρτες έκλεισαν ... και το ΣτΕ έρχεται ...

 

Το +1 των γκαράζ, θα αλλάξει με την επόμενη τροποποίηση των άρθρων του ΝΟΚ που ήδη συζητιέται σε άλλο νήμα http://www.michanikos.gr/topic/37897-Προσοχή-Τροποποιήσεις-σε-nok-αυθαίρετα-εκτός-σχε/?p=656825

Κάτι ακούγεται για εντός Μαρτίου ...

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ. Το έχω δει το άλλο θέμα αλλά αν μπορείς γράψε μου το λινκ να είμαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο.

 

Τι να πω....Πότε θα γίνει κάποια τροποποίηση πιστεύεις ? Το έχουν ξεφτιλίσει το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, μια ερώτηση: 

 

στο ύψος κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η μόνωση όπως αναφερόταν στον ΓΟΚ '85;

 

Γιατί στον ΝΟΚ δεν βρίσκω να αναφέρεται κάτι τέτοιο..

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ άρθρο 2-ορισμοί

 

90. Ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της τελικής άνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου στη θέση αυτή. Το μεγαλύτερο από τα ύψη που πραγματοποιούνται είναι το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου. 

 

Από τη διατύπωση αντιλαμβάνομαι ότι το πάχος της μόνωσης, (ρύσεων κλπ) του δώματος προσμετρά στο πραγματοποιούμενο ύψος της οικοδομής. 

 

Ο αντίστοιχος ορισμός του ύψους στον ΓΟΚ 85-2000 ήταν ο εξής:

 
    "30. 'Υψος κτιρίου σε ορισμένη θέση του είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο που αποτελεί την αφετηρία μέτρησης, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού (στάθμη του πεζοδρομίου ή οριστική στάθμη του εδάφους ή φυσικό έδαφος) έως τη στάθμη της τελικής επάνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου, στην οποία (εννοεί τελική άνω επιφάνεια) συμπεριλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωσή της στη θέση αυτή". Το μεγαλύτερο από τα ύψη που πραγματοποιούνται είναι το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου. 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ,

υποθέτω ότι έτσι όπως το διατυπώνει αυτό εννοεί, απλώς η απορία προέκυψε γιατί στο ΓΟΚ το διευκρίνιζε ακριβώς: 

 

"Υψος κτιρίου σε ορισμένη θέση του είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο που αποτελεί την αφετηρία μέτρησης, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού (στάθμη του πεζοδρομίου ή οριστική στάθμη του εδάφους ή φυσικό έδαφος) έως τη στάθμη της τελικής επάνω επιφάνειας του τελευταίου oρίου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωσή της στη θέση αυτή."

Link to comment
Share on other sites

Συνδυαστικά μπορείς να έχεις ένα ακόμη πειστήριο αν ανατρέξεις στις επιτρεπόμενες κατασκευές πάνω από το κτίριο (άρθρο 19) και ειδικά στην παράγραφο 2 που αναφέρονται οι επιτρεπόμενες κατασκευές εντός ιδεατού στερεού και πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

Αν ο νομοθέτης ήθελε να διαχωρίσει το πάχος μόνωσης από το πραγματοποιούμενο ύψος εικάζω ότι θα την  ενέτασσε στις  κατασκευές του άρθρου 19.

 

Υ.Γ Συμπλήρωσε την ειδικότητα στο προφίλ σου, διότι δεν εμφανίζεται.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι μία ερώτηση σχετικά με τα ΠΔ,βάση των οποίων είχε καθοριστεί το επιτρεπόμενο ύψος κατά την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης μίας περιοχής .Στην εγκύκλιο 2/13 λέει στην παράγραφο Γ "Στις περιοχές όπου κατόπιν οδηγιών και ερμηνειών της δοίηκησης κρίθηκε ότι εφαρμόζονται τα μεγέθη του ν.1577/85(μεγαλύτερα των αριθμητικών μεγεθών των οριζομένων στα σχετικά Π.Δ/τα) εφαρμόζονται πλέον τα οριζόμενα στο ν.4067/12". Επίσης σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 15 στον ΓΟΚ 85 καταργούνται όλες οι γενικές και ειδικές διατάξεις που καθορίζουν διαφορετικά μεγέθη με ορισμένες ειδικές εξαιρέσεις(αρχαιολογικοί χώροι,ιστορικοί τόποι κλπ).Σχετικά με τις διατάξεις αυτές είχαν βγει ορισμένες εγκύκλιοι το 1986(η 73 και 113) που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτά που έγραφαν οι παράγραφοι 8 & 9 του αρ.15.Ουσιαστικά δηλαδή,οι ΥΔΟΜ εφαρμόζαν τα μεγέθη των ν.1557 & ν.2831 από το 1985 μέχρι και το 2012 τουλάχιστον.Βάσει των παραπάνω θεωρείτε οτί μπορούν να εφαρμοστούν τυχόν ευμενέστερες διατάξεις του ΝΟΚ ως προς το ύψος;Ή πρέπει να εφαρμόζουμε ξανά τα μεγέθη που αναφέρουν τα ΠΔ;Αναφέρομαι σε απλές περιπτώσεις και όχι στις ειδικές κατηγορίες περιοχών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.