Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντικατάσταση πλάκας επικαλύψεως επί φέρουσας αργολιθοδομής


 

Recommended Posts

Σαφέστατος ήσουν σ' ό,τι έγραψες γι αυτό και είπα ότι διαστρέβλωσες τα όσα έγραψα.

Τις ειρωνείες δεν τις σχολιάζεις αλλά διαστρεβλώνοντας όπως ανέφερα παραπάνω τα όσα γράφει συνάδελφος σου, γράφεις ειρωνευόμενος (είσαι και συντονιστής!) "αλλά εσύ θα προτιμούσες μία... διπλωματική!"

 

Συνεχίζοντας να διαστρεβλώνεις τα όσα γράφεις αναφέρεις ότι είπα ότι χρειάζονται δοκοί ύψους 40-50cm για την έδραση πλακών.

Άλλο το χρειάζονται και άλλο το αν συνηθίζονταν να χρησιμοποιούνται.

Άλλο το χρειάζονται κι άλλο το καλό είναι να χρησιμοποιούνται υπό περιστάσεις.

 

Κάνε αναζήτηση στον EC6 με τη λέξη "περιμετρικές δοκοί" και θα δεις πού αναφέρονται.

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απλώς θα κατασκεύαζες ένα περιμετρικό σενάζι όπως σου είπε ο συνάδελφος ΚΑΝΑ παραπάνω.

 

Όλες οι παλιές κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία κατασκευάζονταν μ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με σενάζια-δοκούς ύψους 40~50cm.

 

Όσο δε για τη χρησιμότητα των περιμετρικών δοκών από Ο/Σ, σε παραπέμπω σε επίσημο κανονιστικό κείμενο που λογικά είναι το απόσταγμα της έως σήμερα επιστημονικής γνώσης. Τον EC6.

 

Τα παραπάνω τα έγραψες εσύ... (επειδή κάτι ανέφερες περί διαστρέβλωσης).

 

Προτείνεις σε κάποιον συνάδελφο μία τεχνική λύση επειδή κατά την γνώμη σου είναι δόκιμη και επειδή -καθώς ισχυρίζεσαι- νομίζεις ότι εφαρμοζόταν σε όλες τις παλιές κατασκευές.

 

Λοιπόν, η λύση που προτείνεις δεν είναι δόκιμη, δεν εξυπηρετεί σε κάτι, και δεν εφαρμόζονταν σχεδόν πουθενά.

 

Τέλος, η χρησιμότητα των περιμετρικών δοκών στις οποίες αναφέρθηκες -σύμφωνα με τον EC-6- είναι η εξής:

 

ΕΝ 1996-1 §8.5.1.4 Περιμετρικοί ελκυστήρες και περιμετρικές δοκοί:

(4) Όταν χρησιμοποιούνται πατώματα χωρίς διαφραγματική λειτουργία ή όταν δημιουργούνται επιφάνειες ολίσθησης κάτω από τις στηρίξεις των πατωμάτων, η οριζόντια δυσκαμψία των τοίχων θα πρέπει να εξασφαλίζεται με περιμετρικές δοκούς ή με στατικώς ισοδύναμες τεχνικές.

 

 

Αυτά για να μην παραπληροφορούμε τους συναδέλφους που θα τύχει να αναζητήσουν μία πληροφορία σε αυτό το νήμα.

 

Τέλος, διαβλέπω μία τάση να μετατραπεί η συζήτηση από επιστημονική διαφωνία σε προσωπική κόντρα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του φόρουμ. Εκτός αν έχεις κάποιο επιπλέον στοιχείο να παραθέσεις.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εμείς παραπληροφορούμε, νομίζουμε ότι κάπως έχουν τα πράγματα ενώ δεν έχουν, ευτυχώς όμως έρχεται ο μάστορας Αλέξης να μας διορθώσει και να μας εξηγήσει και ποιος είναι ο σκοπός του φόρουμ.

Μάλιστα, ότι πείτε κύριε συντονιστά!

 

Να εκθέτουμε τις απόψεις μας έχουμε δικαίωμα σ' αυτό το φόρουμ ή όχι?

Μήπως θα μας λογοκρίνεις κιόλας ή θα διαγράφεις τα μηνύματά μας προφασιζόμενος... κάτι θα βρεις.

 

Ευτυχώς βέβαια βρήκες το άρθρο του EC6 που αναφέρεται σε τι, σε "περιμετρικές δοκούς".

Και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ότι οι περιμετρικές δοκοί, όχι απλώς σενάζια/ελκυστήρες, είναι κάτι που χρησιμοποιείται ακόμα και στις σύγχρονες κατασκευές.

 

Πότε;

Πάντα, (εκτός αν εφαρμόσουμε ισοδύναμη στατική τεχνική), όταν έχουμε πατώματα χωρίς διαφραγματική λειτουργία, όπως αναφέρεις και εσύ Αλέξη.

 

Ποτέ άλλοτε;

Η παρ. 1 του εν λόγω άρθρου που δεν ανέφερες Αλεκούκο μου, αναφέρει:

"Όταν η μεταφορά των οριζόντιων δυνάμεων στα στοιχεία δυσκαμψίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω περιμετρικής δοκού ή μέσω περιμετρικών ελκυστήρων..."

 

Και γιατί αν έχουμε ισχυρά διαφράγματα, π.χ. πλάκες από Ο/Σ, να κατασκευάσουμε δοκούς ύψους 50cm αντί για ελκυστήρες 15~25cm; Μέτοχοι της "Τιτάν" είμαστε;

Μήπως, για κατασκευαστικούς λόγους συν τοις άλλοις; Π.χ. αντί να έχουμε σενάζ και πρέκια σ' έναν τοίχο με ανοίγματα, μεταξύ των οποίων (δοκού-πρεκιού) δεν χωρά ούτε ένα τούβλο, να κάνουμε μια δοκό ύψους 50cm και να ξεμπερδεύουμε.

 

Συμπερασματικά:

Συνάδελφε Elounda,

Αφού καθαιρέσεις την παλιά πλάκα από Ο/Σ, κατασκεύασε τη νέα χωρίς ειδικές αγκυρώσεις.

Έχεις τοίχους από αργολιθοδομή, πάχους 60cm!!!

Η δε πλάκα είναι μόνο 7τμ και χωρίς άλλα φορτία από στέγη και χιόνι αν κατάλαβα καλά.

Το μόνο που θα έκανα στη θέση σου είναι μια διαμόρφωση ελκυστήρων στο τμήμα που η πλάκα εδράζεται στην τοιχοποιία.

Τα παραπάνω ως απάντηση στο αρχικό ερώτημα.

 

Από εκεί και πέρα, ισχύουν τα όσα ανέφερα για περιμετρικές δοκούς, τρόπους δόμησης κ.λπ. που αναφέρονται σε κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία μικρού πάχους, της τάξης των 25cm.

Βέβαια, καλώ τους συναδέλφους να μη με λαμβάνουν υπόψη τους γιατί ως ένας ακόμα ανώνυμος συνάδελφος του φόρουμ, λέω μπούρδες. Ανοίξτε κανένα βιβλίο, τον EC6, δείτε πώς κατασκευάζονταν τα διάφορα παλιά κτήρια της περιοχής σας και κρίνεται ιδίοις όμμασι.

 

Υ.Γ.: Αλέξη, χαλαρά. Μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά. Την συνεισφορά σου στην κοινότητα των μηχανικών όλοι την εκτιμούμε. Έχεις δε την εκτίμηση των περισσοτέρων για τις γνώσεις, την ευρύτητα και το βάθος αυτών και τη διάθεσή σου για αφιλοκερδή προσφορά. Γίνεσαι όμως απόλυτος κι αυτό δεν είναι καλό. Είναι καβάλημα του καλαμιού. Φιλικά πάντα.

  • Upvote 4
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει αγιαννούκο μου, βλέπω θέλεις να το ρίξεις στο χαβαλέ. Όπως είδες, σου δόθηκε κάθε δυνατότητα να αναπτύξεις την άποψή σου. Μάλιστα, παρά τον προκλητικό τρόπο γραφής και το γεγονός ότι είμαι συντονιστής...

Φιλικά πάντα, το νήμα δεν έχει θεματολογία τα καλάμια και το πως τα καβαλάς. Γράψε όσα νομίζεις ότι στηρίζουν την άποψή σου, αλλά μην με φέρνεις σε δύσκολη θέση.

 

Η παρ. 1 του εν λόγω άρθρου που δεν ανέφερες Αλεκούκο μου, αναφέρει:

"Όταν η μεταφορά των οριζόντιων δυνάμεων στα στοιχεία δυσκαμψίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω περιμετρικής δοκού ή μέσω περιμετρικών ελκυστήρων..."

 

 

Ε, ναι, αυτό λέμε Γιάννη μου, οι περιμετρικές δοκοί χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους λόγους που δεν συντρέχουν εν προκειμένω, καθώς η πλάκα είναι διάφραγμα. Και δεν βλέπω πουθενά το ύψος 40~50cm. Κι ακόμη, οι δοκοί αυτές λειτουργούν στο οριζόντιο επίπεδο, επομένως το στατικό ύψος εξαρτάται από την κατά πλάτος διάσταση.

Κι ακόμη, λέμε ότι δεν υπήρχε ποτέ τέτοια κατασκευαστική πρακτική που αναφέρεις. Αν τυχόν είδες κάτι τέτοιο που αναφέρεις, ανέβασε μία φώτο να το συζητήσουμε.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Να ρωτήσω εγώ κάτι παρεμφερές στο θέμα.  Όταν η πλάκα στηρίζεται και σε δοκάρια και θέλουμε να γίνει αντικατάσταση, πως ενώνουμε τη νέα πλάκα με τα υπάρχων δοκάρια?

Link to comment
Share on other sites

Συνημμένα θα βρείτε ένα πρόχειρο σχέδιο της υπάρχουσας κατάσταστασης. Έχω σημαδέψει και το μέρος τη πλάκας που πρέπει να αντικατασταθεί. Υπάρχει επίσης περιμετρικά δοκάρι πάνω απο τη τοιχοποιία και έτσι δένουν τα δοκάρια μεταξύ τους. Παρακαλώ τη γνώμη σας.

Drawing1.dwg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.