Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Επίσης τυπικά εξακολουθεί και υπάρχει θέμα με τις εκσκαφές.

Μπορεί το άρθρο 4 παρ. 1β να ήταν 

β. Εκσκαφές, επιχώσεις, επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων με σκοπό τη δόμηση.

και τώρα να είναι

β.Εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα, επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων

αλλά

εφόσον δεν απαλείφθηκε το "για δόμηση" στους ορισμούς του άρθρου 2 παρ. 23:

Εκσκαφή, Επίχωση ή Επίστρωση είναι οι κατασκευές διαμόρφωσης του εδάφους για δόμηση σε οικόπεδο ή γήπεδο. Εργασίες εκσκαφής, επίχωσης ή επίστρωσης που εκτελούνται για άλλο σκοπό εγκρίνονται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή.

 

Αυτό σημαίνει ότι νομικά

πριν

όλες οι εκσκαφές με σκοπό τη δόμηση ήθελαν Αδεια Δόμησης

τώρα

οι εκσκαφές με σκοπό τη δόμηση πάνω από 0,80 μέτρα θέλουν Αδεια Δόμησης

 

σε περιπτωση που οι εκσκαφες δεν γινονται για λογους δομησης τι γινεται? Αδεια δομησης κανονικα? και τι δικαιολογητικα χρειαζονατι σε αυτη τη περιπτωση? 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

O ανοιχτός εξώστης («βεράντα ισογείου») που είναι μπαζωμένος (αρθρ2 παρ5) θεωρείται διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και δε μετρά σε κάλυψη-δόμηση?Αν είναι στεγασμένος (με προέκταση της στέγης χωρίς υποστυλώματα) θεωρείται η/χ και μετρά στην κάλυψη?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα και από μένα,

 

Σε εκτός σχεδίου, 5,5 στρέμματα ανέλαβα την άδεια δόμησης ισόγειας κατοικίας. Τηρήθηκε η απόσταση Δ των 15μ από τα όρια του γηπέδου, άλλα ο πελάτης ήθελε να κάνει και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου με ένα ανοιχτό εξώστη (στην ουσία είναι μια πλάκα από μπετόν ακριβώς δίπλα από το περίγραμμα του κτιρίου) το οποίο μπαίνει κατά 2 μέτρα μέσα στο υποχρεωτικό Δ.

 

Ερωτήσεις:

1- επιτρέπεται το παραπάνω;

2- η αποσταση Δ λαμβάνεται από το περίγραμμα του κτιρίου ή και από άλλες κατασκευές;

3- Ο ΝΟΚ διασαφηνίζει πως μέσα στην Δ, επιτρέπεται κατασκευή ράμπας. Άλλες κατασκευές, όπως στην περίπτωση μου, τί γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Πρωτον. Τα 15μ απο τα όρια δεν είναι Δ.

Σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο 113/86 γα το ΓΟΚ 85 , έχουμε:

 

Διευκρινίζεται ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές η κατασκευή εξωστών δεν επιτρέπεται μέσα στην απόσταση Δ = 3,00 + 0,10 Η από τα όρια του γηπέδου ανεξάρτητα από την υποχρεωτική απόσταση της οικοδομής από τα όρια του γηπέδου την προβλεπόμενη από το ΠΔ/γμα της εκτός σχεδίου δόμησης (δηλ. 15,00 μ., 10,00 μ., 7,50 μ., 5,00 μ.).
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θέλω να εκδόσω άδεια προσθήκης στέγης σε νόμιμα υφιστάμενο κτίριο του 78. Κατά την τοπογραφική αποτύπωση προκύπτει πως το κτίριο είναι εκτός ρυμοτομικής - οικοδομικής για 10 εκατοστά στο μεγαλύτερο σημείο.

Τι να κάνω; Νομίζω πως θα μπλέξω. Σκέφτομαι πως το λιγότερο θα μου ζητηθεί το περίγραμμα της στέγης να ακολουθήσει την ρυμοτομική ή δύναται να είναι και εκτός μετά από κάποιο ύψος; 

 

Ευχαριστώ. 

O.T.pdf

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ΝΟΚ επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής η εγκατάσταση εξωτερικού ανελκυστήρα σε νομίμως υφιστάμενη οικοδομή εφόσον κατά τον χρόνο ανέγερσης δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχουν εξαντληθεί συντελεστές δόμησης και κάλυψης και ακόμα κι αν δεν υπάρχει ΑΜΕΑ στο κτίριο μπορεί να κατασκευαστεί εξωτερικός ανελκυστήρας? Ή το ερμηνεύω λάθος?

Στην Πολεοδομία που ρώτησα για οικοδομική άδεια προσθήκης εξωτερικού ανοικτού ανελκυστήρα σε υφιαστάμενο κτίριο μου απάντησαν πως αυτό είναι αδύνατον να γίνει αν έχει εξαντληθεί ο ΣΔ. Στέκει αυτή η απάντηση?

Επίσης οι κοινόχρηστοι ανελκυστήρες που τηρούν το όριο των τμ που θέτει η παρ. 6. δ. του άρθρου 11 του ΝΟΚ δεν απαλλάσονται ούτως ή άλλως από την υποχρέωση προσμέτρησής τους στο ΣΔ?

Όποιος γνωρίζει ή έχει σχετική εμπειρία θα με βοηθούσε πολύ!

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Αφού η παράγραφος λεει "κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος.... ",  τι δεν καταλαβαίνουν.

Η λογική είναι να δημιουργηθεί πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ, επαναλαμβάνω , τι δεν καταλαβαίνουν?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η λογική είναι να δημιουργηθεί πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ

Αυτό είναι το θέμα. Στο κτίριο αυτή τη στιγμή δεν κατοικεί ΑΜΕΑ σε κανένα διαμέρισμα (κι εύχομαι αυτό να μην αλλάξει). Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να προστεθεί ανελκυστήρας "κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος.... " έστω με κανονική οικοδομική άδεια? Πρέπει κάποιος να αποδείξει ότι είναι ανάπηρος για να επωφεληθεί αυτής της διάταξης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.