Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ


Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω το εξής θέμα και θα ήθελα την άποψη σας

Σε κτίριο με οικοδομική άδεια του 71 για ισόγεια κατοικία και αναθεώρηση του 72 για προσθήκη κατα επέκταση ισογείου και Α ορόφου έχει κατάστημα στο ισόγειο 70 τ.μ.

Το κατάστημα έχει λειτουργησει εώς τώρα με χρήσεις εμπορίου (όχι κυε)

Το ερώτημα αφορά βέβαια την ΒΚΧ

Διβαζω τις απόψεις περί μη ανάγκης αλλαγής χρήσης σε κτιρια προ του 85' και μέχρι τώρα συμφωνούσα και εγω πλην όμως στο Φεκ 2718/2012 αρ.5 προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών ´ - ΟΙκημα αναφέρει : το οίκημα στο οποίο θα στεγαζεται η επιχείρηση θα πληροί τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα οικοδομικού κανονισμού.!

Μήπως τελικά αυτό και μόνον μας υποχρεώνει να κάνουμε αλλαγή χρήσης ?

Αν κάποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα θα ήθελα πραγματικά να μάθω την άποψη του

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομική άδεια είναι κατοικία;; ή με την αναθεώρηση έγινε κατάστημα;

 

Όπως και νάχει ο ΝΟΚ θεωρεί υποχρεωτική την αλλαγή χρήσης.

 

post-28847-0-79579700-1396507818_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σε 3οροφη πολυκατικια με ΟΑ του 75 στο ισόγειο θα γίνει ΚΥΕ (παντοπωλείο). Στα σχέδια αναφέρετε ως ''καταστημα''. Πρωτη φορά θα λειτουργήσει ως ΚΥΕ. 

χρειάζεται αλλαγή χρήσης?? στην πολεοδομια μ είπαν οτι δεν χρειαζεται επειδη είναι προ 85, γιατι τότε δεν υπηρχε διαχωρισμος 

Μπορω να το διασταυρώσω απο κάπου?? για να είμαι καλυμένος επειδή στη βεβαιωση χωρου κυριας χρήσης αναφέρουμε οτι είναι ΟΚ και προορίζεται για κυε.

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

δεν θελει αλλαγη χρήσης. απλα ειναι θεμα διαβασματος του νομου/νομων και κτιριοδομικου.

Edited by stavrosa
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομική άδεια είναι κατοικία;; ή με την αναθεώρηση έγινε κατάστημα;

 

Όπως και νάχει ο ΝΟΚ θεωρεί υποχρεωτική την αλλαγή χρήσης.

 

Σημειώνεται ότι το άρθρο 5 ισχύει μόνον σε περιοχές εντός σχεδίου και σε οικισμούς προ του 1923
στερούμενους ρυμοτομικού σχεδίου.
παρ. 2
Μέχρι την εφαρμογή της Ταυτότητας κτιρίου, απαιτείται απλή ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης για τυχόν τροποποιούμενες επί μέρους μελέτες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1.στ και 1.ζ.
Επισημαίνεται ότι όταν στα σχέδια της οικοδομικής αδείας αναγράφεται η χρήση «κατάστημα», η χρήση αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ οι λοιπές χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θεωρούνται «καταστήματα», λόγω του ότι η άδεια δόμησης εκδίδεται με άλλες προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια, εστιατόρια κ.λ.π) αποτελούν διακριτές κατηγορίες χρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. Β του Π. Δ/τος 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166/Δ΄/87) και του «Κτιριοδομικού Κανονισμού»(ΦΕΚ 59/Δ΄/3-2-89). Επομένως απαιτείται άδεια δόμησης για την αλλαγή χρήσης «καταστήματος» σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ. εστιατόριο – αναψυκτήριο).

 

Διαφωνώ 100%. Αυτό το απόσπασμα είναι από τις Τεχνικές Οδηγίες και αναφέρεται και σε μία εγκύκλιο που είχε βγει το 2012 για το θέμα. 

 

Από τότε τα Άρθρα 4 και 5 του ΝΟΚ έχουν αλλάξει δύο φορές ! Και είναι σαφή για το πότε απαιτείται Άδεια Αλλαγής  Χρήσης ή οτιδήποτε άλλο. 

 

 

  Άρθρο 5 - Χρήση κτιρίων (τελικό κείμενο ΝΟΚ που κατισχύει των πάντων)

 
1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο,
  • στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης
  • ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης
  • ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους
απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.
 
2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.
                         
Edited by nik
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κατάστημα με άδεια του 2004 θα μετατραπεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( κομμωτήριο , νυχάδικο) . Απαιτείται αλλαγή χρήσης και αν ναι ποιες μελέτες θα χρειαστούν ? Το κατάστημα έχει και αυθαίρετο τμήμα που έχει ρυθμιστεί με το Ν.4178 . Μπορεί να μετατραπεί και αυτό το τμήμα  σε κατάστημα υγειον. ενδιαφ. ?

Link to comment
Share on other sites

ΔΕΝ θελει αλλαγή χρήσης.

ναι μπορεί και το τμημα εκτος και αν το τμημα του 4178 εχει τακτοπιηθει σαν αποθηκη η κατοικια η σαν αεροπλανο ή σαν διαστημόπλοιο κλπ

απλά δηλωνουμε καθαρα και ξαστερα στις κατοψεις και οπου αλλου το καθε τμημα και τη χρηση που θα εχει!

Link to comment
Share on other sites

Από που προκύπτει πως δεν θέλει ? Το έχετε δοκιμάσει σε κάποια πολεοδομία πρόσφατα ? Γιατί στο Μαρούσι για παρόμοια περίπτωση (εστιατόριο όμως αυτό) μου ζήτησαν αλλαγή χρήσης ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.